Nog naamloze baan....(De Albula )

Laat anderen meegenieten van je N-spoorbaan / Collectie.

Onderwerp starter
Ronaldp
Berichten: 1251
Lid geworden op: 30 dec 2013 15:15

Nog naamloze baan....(De Albula )

Bericht door Ronaldp »

Hier komt het verslag van mijn nieuwe baan.
Het bouwen kan weer beginnen :D
Grond maat totaal wordt 2,40 cm x 0,90 cm diep.
Wordt gebouwd uit 2 stukken.
1,20 cmx 0,90 cm diep.
Geheel komt op wielen te staan zodat ik er rondom bij kan komen.

Wordt wel een meer jaren plan.
Maar we hebben de tijd.


mvg ronald
Bijlagen
door zichtig bergen_zpsi6g11y7d.jpg
door zichtig bergen_zpsi6g11y7d.jpg (87 KiB) 7773 keer bekeken
boven aanzicht_zps1wqiqls5 (Small).jpg
boven aanzicht_zps1wqiqls5 (Small).jpg (65.99 KiB) 7773 keer bekeken
boven vooraanzicht_zpsw7mlxhun.jpg
boven vooraanzicht_zpsw7mlxhun.jpg (96.26 KiB) 7773 keer bekeken
Schaduw station helix_zpsqrmr6jg8 (Small).jpg
Schaduw station helix_zpsqrmr6jg8 (Small).jpg (99.18 KiB) 7773 keer bekeken
Laatst gewijzigd door Ronaldp op 06 sep 2017 14:52, 4 keer totaal gewijzigd.


Multimaus met twee boosters.
Bezetmelders Rosoft
Servo decoders Rosoft
xTreme Keerlus Rosoft
Rails en wissel peco 55
Koploper


Mijn baantje
http://www.n-spoorforum.nl/phpbb3/viewt ... 14&t=10771


Raymond (UK)
Berichten: 575
Lid geworden op: 01 mar 2014 19:02
Locatie: Rotherham

Re: Nog naamloze baan....

Bericht door Raymond (UK) »

Ziet er netjes uit Ronald.

Baantje Ronaldp maar dan in het groot 8-)


I like sitting in my hottub with a beer or two…...


Debvd
Berichten: 559
Lid geworden op: 21 nov 2016 14:59
Locatie: West-Friesland

Re: Nog naamloze baan....

Bericht door Debvd »

Lijmkam?

Ga je grote stukken kurk gebruiken?

Wel een zeer mooie baan zo op het oog...ga je zeker volgen. :D




Onderwerp starter
Ronaldp
Berichten: 1251
Lid geworden op: 30 dec 2013 15:15

Re: Nog naamloze baan....

Bericht door Ronaldp »

Op deze foto zie je rechts het rol kurk wat ik ga gebruiken.
Deze komt bij Hans vandaan.
Schaduwstation ga ik helemaal bedekken met kurk.
De rest beplak ik met repen.



mvg ronald
Bijlagen
lege kamer.JPG
lege kamer.JPG (118.99 KiB) 7773 keer bekeken
Laatst gewijzigd door Ronaldp op 06 sep 2017 15:00, 1 keer totaal gewijzigd.


Multimaus met twee boosters.
Bezetmelders Rosoft
Servo decoders Rosoft
xTreme Keerlus Rosoft
Rails en wissel peco 55
Koploper


Mijn baantje
http://www.n-spoorforum.nl/phpbb3/viewt ... 14&t=10771


Onderwerp starter
Ronaldp
Berichten: 1251
Lid geworden op: 30 dec 2013 15:15

Re: Nog naamloze baan....

Bericht door Ronaldp »

Hebben jullie foto's hoe je de helix bevestigt in de baan?
Het schaduw station wordt gebouwd op een populieren multiplex plaat.
Links waar de helix komt is een open raam werk van 120 cm x 60 cm.
Hoe bevestig ik daar de helix op? En ook zo dat ik hem kan verwijderen.
De multiplex plaat schroef ik aan de ondersteun balken.Zo schroeven genoeg zijn? Of ook nog lijm tussen multiplex plaat en steunbalk?

En hoe hoog van de vloer moet het parade spoor komen?
Zat te denken aan 90 cm.
Het schaduwstation komt 30 cm onder parade spoor .

mvg ronald


Multimaus met twee boosters.
Bezetmelders Rosoft
Servo decoders Rosoft
xTreme Keerlus Rosoft
Rails en wissel peco 55
Koploper


Mijn baantje
http://www.n-spoorforum.nl/phpbb3/viewt ... 14&t=10771

Gebruikersavatar

Michiel
Berichten: 3054
Lid geworden op: 06 apr 2010 11:50
Locatie: België

Re: Nog naamloze baan....

Bericht door Michiel »

Ronald, ik wens je veel succes en plezier met de bouw van je nieuwe baan. Persoonlijk vind ik het een beetje jammmer dat je de voorstellen niet in je definitief baanplan hebt opgenomen, maar het blijft jouw baan, en dit is dus jouw voorkeur. Prima zo. ;)

Ik heb op het houten lattenwerk de 8mm miltplex rijplaat geschroefd, en daarop de helix opgebouwd, met de draadstangen en moeren vast geschoefd aan de multiplex plaat. (zie http://www.n-spoorforum.nl/viewtopic.ph ... &start=180) De helix is dus semi-definitief vast ingebouwd, maar mocht het ooit echt moeten, dan zou de helix er weer uit geschoefd kunnen worden door de moeren onder de rijplaat weer los te schroeven. Maar waarom zou ik dat willen doen?

Nogmaals, SUCCES!
Laatst gewijzigd door Michiel op 27 jan 2017 11:42, 1 keer totaal gewijzigd.


groetjes, Michiel ...bouwend aan het station Brussel-Luxemburg in 1:160, (niets is verkeerd, zolang het plezeert)


Onderwerp starter
Ronaldp
Berichten: 1251
Lid geworden op: 30 dec 2013 15:15

Re: Nog naamloze baan....

Bericht door Ronaldp »

Michiel, thanks voor het antwoord.

Ps dit eens een plan.
Maar weet als je aan het bouwen bent er waarschijnlijk hier en daar toch wat veranderd.
Blijk je in het echt toch wat meer of minder ruimte te hebben.

Maar gelijk nog een vraagje.
zie foto:



Dit is 1 gedeelte van het schaduwstation.
Dus 120 cmx90 cm.
De plaat is 9 mm dik.
Is het zo stevig genoeg?
Of toch nog een lat in het middel over de hele lengte plaatsen.
Ps ben niet echt een timmerman ;)

mvg ronald
Bijlagen
plaat (Small).JPG
plaat (Small).JPG (76.49 KiB) 7771 keer bekeken
Laatst gewijzigd door Ronaldp op 06 sep 2017 15:13, 3 keer totaal gewijzigd.


Multimaus met twee boosters.
Bezetmelders Rosoft
Servo decoders Rosoft
xTreme Keerlus Rosoft
Rails en wissel peco 55
Koploper


Mijn baantje
http://www.n-spoorforum.nl/phpbb3/viewt ... 14&t=10771

Gebruikersavatar

Michiel
Berichten: 3054
Lid geworden op: 06 apr 2010 11:50
Locatie: België

Re: Nog naamloze baan....

Bericht door Michiel »

Dit is zeker stevig genoeg voor het schaduwstation. Je moet er natuurlijk niet op staan springen, maar je kan er wel zonder probleem op leunen. Indien deze plaat uiteindelijk het volledige gewicht van de baan moet trotseren (met alle houtwerk, gips en ander gewichtig spul om de bergen te maken), dan zou het wat licht kunnen uitvallen. Maar enkel voor het schaduwstation is dit ruim voldoende.

Ter vegelijking, mijn raamwerk voor het schaduwstation is 90x70cm met 8mm multiplexplaat erop, en geen probleem! ;)


groetjes, Michiel ...bouwend aan het station Brussel-Luxemburg in 1:160, (niets is verkeerd, zolang het plezeert)


Onderwerp starter
Ronaldp
Berichten: 1251
Lid geworden op: 30 dec 2013 15:15

Re: Nog naamloze baan....

Bericht door Ronaldp »

In de hoeken zitten gaten waar een balk van 44x44mm door heen gaat.In totaal komen er voor deze twee bakken 8 balken.Aan deze balken wordt het schaduw station vast gezet.
De balken worden waarschijnlijk 90 cm hoog.
En daar boven op wordt de rest van de baan gemaakt.

mvg ronald


Multimaus met twee boosters.
Bezetmelders Rosoft
Servo decoders Rosoft
xTreme Keerlus Rosoft
Rails en wissel peco 55
Koploper


Mijn baantje
http://www.n-spoorforum.nl/phpbb3/viewt ... 14&t=10771


Ipio
Berichten: 342
Lid geworden op: 01 sep 2008 21:08

Re: Nog naamloze baan....

Bericht door Ipio »

Ik zou er een versteviging onder maken anders krijg je ook soort golfslagbad wat je op die
overzicht foto kan zien van Michiel wat betreft het schaduwstation.
Platen van 120 x 90 x 0,9 cm is vragen om doorzakken ook omdat er kurk op gelijmd is,
dan moet je de onderkant ook insmeren.

Mvg. Marc


Met Vriendelijke Groeten,
Marco

Nederlandse "NS - Multi Level Baan" tijdperk III, tot VI.

Gebruikersavatar

Michiel
Berichten: 3054
Lid geworden op: 06 apr 2010 11:50
Locatie: België

Re: Nog naamloze baan....

Bericht door Michiel »

Het golfslagbad is geen gevolg van het lijmen van kurk op de multiplex, en geen gevolg van de afmetingen van het steunend raamwerk eronder. Je multplex zal zeker niet doorzakken. Met MDF is het een ander verhaal, maar multplex is stijf en vormvast genoeg. ;)


groetjes, Michiel ...bouwend aan het station Brussel-Luxemburg in 1:160, (niets is verkeerd, zolang het plezeert)


Stanley
Berichten: 243
Lid geworden op: 18 dec 2016 13:48
Locatie: Rosmalen

Re: Nog naamloze baan....

Bericht door Stanley »

Inderdaad, zeker als het 9 mm dik is!


Met vriendelijke groet,
Stanley

''Less is more''
De mooiste treinen vind ik van de DB tijdperk IV

Mijn progressie: viewtopic.php?f=14&t=10613

Gebruikersavatar

Thrillseeka
Forum-Beheerder
Berichten: 688
Lid geworden op: 02 jan 2012 18:41
Locatie: Den Hoorn

Re: Nog naamloze baan....

Bericht door Thrillseeka »

Ronaldp schreef:Hebben jullie foto's hoe je de helix bevestigt in de baan?
Het schaduw station wordt gebouwd op een populieren multiplex plaat.
Links waar de helix komt is een open raam werk van 120 cm x 60 cm.
Hoe bevestig ik daar de helix op? En ook zo dat ik hem kan verwijderen.
De multiplex plaat schroef ik aan de ondersteun balken.Zo schroeven genoeg zijn? Of ook nog lijm tussen multiplex plaat en steunbalk?

En hoe hoog van de vloer moet het parade spoor komen?
Zat te denken aan 90 cm.
Het schaduwstation komt 30 cm onder parade spoor .

mvg ronald
Zo heb ik mijn helix staan:
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding


Let love rule
Rij met alles wat ik leuk vind of het nu EP 1/2/3/4/5/6 is, Db/ns/etc.

Gebruikersavatar

Hans S
Berichten: 145
Lid geworden op: 12 dec 2014 13:35
Locatie: Zoetermeer

Re: Nog naamloze baan....

Bericht door Hans S »

Hallo Ronald,

Ik zie een leuke grote treinbaan met veel mogelijkheden voor jou.
Het mooie zou zijn (het blijft natuurlijk wel jouw treinbaan) als je een grensstation voor 3 landen maakt, bijvoorbeeld Nederland-Duitsland met Belgie.
Ga jij ook nog met goederentreinen rijden, lijkt mij ook erg leuk.

Veel succes verder en ik ga je zeker nog volgen.

Alvast een prettig weekend
Hans




Onderwerp starter
Ronaldp
Berichten: 1251
Lid geworden op: 30 dec 2013 15:15

Re: Nog naamloze baan....

Bericht door Ronaldp »

Ja goedertreinen kom er zeker op.
Die wil ik ook lang mogelijk maken.
En koploper zo afregelen dat ze niet stoppen op het station.
Dit om dat het perron niet zo lang is.

mvg ronald
Laatst gewijzigd door Ronaldp op 31 jan 2017 17:37, 1 keer totaal gewijzigd.


Multimaus met twee boosters.
Bezetmelders Rosoft
Servo decoders Rosoft
xTreme Keerlus Rosoft
Rails en wissel peco 55
Koploper


Mijn baantje
http://www.n-spoorforum.nl/phpbb3/viewt ... 14&t=10771


Onderwerp starter
Ronaldp
Berichten: 1251
Lid geworden op: 30 dec 2013 15:15

Re: Nog naamloze baan....

Bericht door Ronaldp »

Michiel,

Hoe heb jij de overgang van grondplaat naar helix gedaan?
Want als je de helix rechtstreek boven op de plaat legt heb ik een hoogte verschil van 6mm met de grondplaat

mvg ronald
Laatst gewijzigd door Ronaldp op 31 jan 2017 17:37, 1 keer totaal gewijzigd.


Multimaus met twee boosters.
Bezetmelders Rosoft
Servo decoders Rosoft
xTreme Keerlus Rosoft
Rails en wissel peco 55
Koploper


Mijn baantje
http://www.n-spoorforum.nl/phpbb3/viewt ... 14&t=10771

Gebruikersavatar

Michiel
Berichten: 3054
Lid geworden op: 06 apr 2010 11:50
Locatie: België

Re: Nog naamloze baan....

Bericht door Michiel »

Over een lengte van ongeveer 40cm (ongeveer 1.5% helling) ben ik trapsgewijze gaan werken. Een strook van 20cm mdf van 3mm voor het tweede deel, en daar tussen met dun karton trapsgewijze laten oplopen om die 3mm te overbruggen. Er liggen ik dacht een laag of 5 kartonnen strips, gaande van 1 laag dik to 5 lagen dik. Daarover heb ik 2mm kurk gelegd. Het resultaat is een heel geleidelijke helling.

Er zijn mooiere methodes, maar deze paste het best bij de situatie van de baanopbouw.


groetjes, Michiel ...bouwend aan het station Brussel-Luxemburg in 1:160, (niets is verkeerd, zolang het plezeert)

Gebruikersavatar

BenQ
Berichten: 2986
Lid geworden op: 12 jun 2010 22:12
Locatie: Liemers

Re: Nog naamloze baan....

Bericht door BenQ »

Heb ooit (5 ,5 jaar geleden) voor iemand deze foto aangepast met voorstel:
Afbeelding

Iemand anders kwam op de proppen om het met klei te doen.


Met vriendelijke groet,
Ben
Bouw baan:Neuffen 4
Bouw oude baanNeuffen 3
Peco 80 | Dinamo | iTrain 3, 4.0, 4.1, 5.0


Onderwerp starter
Ronaldp
Berichten: 1251
Lid geworden op: 30 dec 2013 15:15

Re: Nog naamloze baan....

Bericht door Ronaldp »

Hoeveel draad stangen van 8mm heb je nodig voor een helix van 60x90 cm?
Dikte populieren multiplex is 6mm.

mvg ronald
Laatst gewijzigd door Ronaldp op 04 feb 2017 17:39, 1 keer totaal gewijzigd.


Multimaus met twee boosters.
Bezetmelders Rosoft
Servo decoders Rosoft
xTreme Keerlus Rosoft
Rails en wissel peco 55
Koploper


Mijn baantje
http://www.n-spoorforum.nl/phpbb3/viewt ... 14&t=10771

Gebruikersavatar

shoven
Berichten: 5430
Lid geworden op: 14 dec 2008 21:06
Locatie: Walcheren

Re: Nog naamloze baan....

Bericht door shoven »

Ik heb er 12 van 10mm voor een helix van 120x80. Op alle vier de hoeken en 2x in het midden van het lange stuk. Zowel aan de binnenkant als buitenkant een draadeind.


Steven

Hier is mijn baan op het forum
Hier is mijn vorige baan op het forum
>>> Filmpjes van de baan

Gebruikersavatar

BenQ
Berichten: 2986
Lid geworden op: 12 jun 2010 22:12
Locatie: Liemers

Re: Nog naamloze baan....

Bericht door BenQ »

Met M6 gaat het ook prima, begrijp tenminste niet waarom sommigen met M8 of zelfs met M10 werken.


Met vriendelijke groet,
Ben
Bouw baan:Neuffen 4
Bouw oude baanNeuffen 3
Peco 80 | Dinamo | iTrain 3, 4.0, 4.1, 5.0

Gebruikersavatar

Michiel
Berichten: 3054
Lid geworden op: 06 apr 2010 11:50
Locatie: België

Re: Nog naamloze baan....

Bericht door Michiel »

Ik gebruik M6 draadstangen, enkel geplaaatst aan de buitenkant van de helix. Gaat prima. ;)


groetjes, Michiel ...bouwend aan het station Brussel-Luxemburg in 1:160, (niets is verkeerd, zolang het plezeert)


Onderwerp starter
Ronaldp
Berichten: 1251
Lid geworden op: 30 dec 2013 15:15

Re: Nog naamloze baan....

Bericht door Ronaldp »

Zat te denken aan 8 draadeinden.
Zie Foto.
Plaats draadeinden zijn de blauwe cirkels.

Of toch voor 12 draadeinden?
Zie kleine cirkels op foto.

mvg ronald
Bijlagen
papier helix (Small).JPG
papier helix (Small).JPG (73.74 KiB) 3124 keer bekeken
Laatst gewijzigd door Ronaldp op 06 sep 2017 15:07, 1 keer totaal gewijzigd.


Multimaus met twee boosters.
Bezetmelders Rosoft
Servo decoders Rosoft
xTreme Keerlus Rosoft
Rails en wissel peco 55
Koploper


Mijn baantje
http://www.n-spoorforum.nl/phpbb3/viewt ... 14&t=10771


marco
Berichten: 1172
Lid geworden op: 06 sep 2008 14:08
Locatie: wijchen

Re: Nog naamloze baan....

Bericht door marco »

Ik zou idd wat meer draadeinden gebruiken tegen doorzakken en is makkelijker om af te stellen.
M6 is dik genoeg hoor heb ik ook gebruikt.


Groetjes marco


Modulebaantje "immergut"
http://www.n-spoorforum.nl/phpbb3/viewt ... =14&t=2057

Vaste baan op zolder ( in aanbouw )

http://www.n-spoorforum.nl/phpbb3/viewt ... =14&t=3911

Gebruikersavatar

Andre de Ruiter
Berichten: 703
Lid geworden op: 07 sep 2014 10:53
Locatie: Rijnsaterwoude

Re: Nog naamloze baan....

Bericht door Andre de Ruiter »

8 draadeinden lijkt me inderdaad weinig, ik gebruik er 16 voor een helix van 90x90 cm. M6 is meer dan voldoende sterk.


Met vriendelijk groeten André.

Windows XP, 10, ECoS-ESU, Peco code 55, iTrain 4.1.9, Koploper 9.4, AnyRail.
http://www.b-bridge.org (Last update 2019-06-16)

Plaats reactie