Mijn DCC Kerstbaan

Laat anderen meegenieten van je N-spoorbaan / Collectie.
Plaats reactie
Gebruikersavatar

Onderwerp starter
Wim
Berichten: 1312
Lid geworden op: 21 jul 2012 10:20
Locatie: Naast Expo Houten

Mijn DCC Kerstbaan

Bericht door Wim »

Hoi,
hier wil ik de vorderingen van mijn nieuwe (3e) baan plaatsen.
Deze n-baan wordt digitaal en het betreft een winters plan, dus sneeuw en zo!

Nu veel inlezen over DCC (had al een workshop DCC vandaag)
Dus we kunnen verder met het baanplan en de te gebruiken systemen.
Want je moet wel weten wat je wilt. Onderbuik gevoel zegt: Gelijk goed doen.

Of ik hier mee weg kom? we gaan het meemaken. Ik heb een nieuw doel, kriebelen blijft dat n-spoor toch.

Tot een volgende update.



Gebruikersavatar

maarten
Moderator
Berichten: 2720
Lid geworden op: 07 nov 2010 20:05
Locatie: Oosterhout

Re: Mijn DCC Kerstbaan

Bericht door maarten »

Ik ben erg benieuwd Wim, leuk! Is dit een project voor kerst dit jaar? In dat geval heb jij meer vrije tijd dan ik. ;)


Groeten,
Maarten

Onder andere bouwer van Rock's End en NV De Vleeshouwer. Nu weer bezig met Polar Express.


Henk van de Weerdt
Berichten: 657
Lid geworden op: 20 nov 2014 17:45
Locatie: Bennekom

Re: Mijn DCC Kerstbaan

Bericht door Henk van de Weerdt »

HAllo Wim,
Wim schreef:Nu veel inlezen over DCC (had al een workshop DCC vandaag)
Dus we kunnen verder met het baanplan en de te gebruiken systemen.
Want je moet wel weten wat je wilt. Onderbuik gevoel zegt: Gelijk goed doen.
Die kreet over onderbuik gevoel heb ik gisteren vaker gehoord. :) :) :) :D :D

Zo'n gevoel heb ik over de Ecos. Gisteravond op Youtube eens wat filmpjes etc etc zitten kijken.


Met vriendelijke groet,
Henk van de Weerdt
http://www.vdweerdt.nl
http://www.vandeweerdt.eu
Onze baan: Hengeran


Richard1978
Berichten: 121
Lid geworden op: 12 jun 2009 10:06

Re: Mijn DCC Kerstbaan

Bericht door Richard1978 »

Goed dat je toch bij de hobby blijft na deze periode :) .
Blijft toch een leuke afleiding.


Met vriendelijke groeten,
Richard ( Prem )

Gebruikersavatar

Onderwerp starter
Wim
Berichten: 1312
Lid geworden op: 21 jul 2012 10:20
Locatie: Naast Expo Houten

Re: Mijn DCC Kerstbaan

Bericht door Wim »

maarten schreef:Ik ben erg benieuwd Wim, leuk! Is dit een project voor kerst dit jaar? In dat geval heb jij meer vrije tijd dan ik. ;)
Hoi Maarten, ik denk 2018 of 2019 ;)

Henk van de Weerdt schreef:HAllo Wim,
Wim schreef:Nu veel inlezen over DCC (had al een workshop DCC vandaag)
Dus we kunnen verder met het baanplan en de te gebruiken systemen.
Want je moet wel weten wat je wilt. Onderbuik gevoel zegt: Gelijk goed doen.
Die kreet over onderbuik gevoel heb ik gisteren vaker gehoord. :) :) :) :D :D

Zo'n gevoel heb ik over de Ecos. Gisteravond op Youtube eens wat filmpjes etc etc zitten kijken.
Zit ook al te kijken en wat een info is daar over!
Zag ik nu iemand weglopen gisteren met een Ecos? 8-)
Leuk jullie baan weer even te zien.

Richard1978 schreef:Goed dat je toch bij de hobby blijft na deze periode :) .
Blijft toch een leuke afleiding.
Dat is het, afleiding en het N-spoor kriebelt dus we gaan door.

Zal eens een plaatje sturen van mijn ontwerp, zoals ik denk de kerstbaan te maken. Geduld, ben er nog mee bezig!



Gebruikersavatar

Onderwerp starter
Wim
Berichten: 1312
Lid geworden op: 21 jul 2012 10:20
Locatie: Naast Expo Houten

Re: Mijn DCC Kerstbaan

Bericht door Wim »

Hier een paar plaatjes van het ontwerp, ben er nog mee bezig!
Ik vind de: water, kolen en zand lomp overkomen, dus die krijgt nog wel een update.

Maar dit is wel een beetje wat ik wil voor mijn Kerstbaantje.
Knipkerstbaan1.jpg
Knipkerstbaan1.jpg (94.48 KiB) 5858 keer bekeken
Knipkerstbaan2.jpg
Knipkerstbaan2.jpg (42.75 KiB) 5858 keer bekeken
(owhja ik had geprobeerd dit via mijn website te doen maar de foto's bleven te breed ? )

Door de korte daling rechts doe ik naar links rijden (langs station)
Veel ruimte voor scenery en dat is leuk. Baan ga ik nog verder invullen maar dit is dan ook een start.
Digitaal rijden, nog veel leren (lees: inlezen) Ecos is wel leuk. Maar of dat geschikt is voor mijn baantje?
Denk het niet, dan beter Dinamo of Digikeijs voor deze layout wellicht. Plus Itrain.

Het begin is er. Let wel... voorheen had ik 4 handen, soms 6, nu maak ik dit alleen en dat duurt weer langer dan.

Alle tips zijn welkom ;)




Henk van de Weerdt
Berichten: 657
Lid geworden op: 20 nov 2014 17:45
Locatie: Bennekom

Re: Mijn DCC Kerstbaan

Bericht door Henk van de Weerdt »

Hallo Wim,
Wim schreef:
Henk van de Weerdt schreef:HAllo Wim,
Wim schreef:Nu veel inlezen over DCC (had al een workshop DCC vandaag)
Dus we kunnen verder met het baanplan en de te gebruiken systemen.
Want je moet wel weten wat je wilt. Onderbuik gevoel zegt: Gelijk goed doen.
Die kreet over onderbuik gevoel heb ik gisteren vaker gehoord. :) :) :) :D :D

Zo'n gevoel heb ik over de Ecos. Gisteravond op Youtube eens wat filmpjes etc etc zitten kijken.
Zit ook al te kijken en wat een info is daar over!
Zag ik nu iemand weglopen gisteren met een Ecos? 8-)
Leuk jullie baan weer even te zien.
Klopt er liep iemand weg met een Ecos. Weet alleen niet meer wie. ;-) En wat onze baan betreft, moet ik nodig weer eens wat tijd vrij maken. Maar ben op het ogenblik nogal druk met een partij kachelhout zagen die besteld is.


Met vriendelijke groet,
Henk van de Weerdt
http://www.vdweerdt.nl
http://www.vandeweerdt.eu
Onze baan: Hengeran

Gebruikersavatar

BenQ
Berichten: 2995
Lid geworden op: 12 jun 2010 22:12
Locatie: Liemers

Re: Mijn DCC Kerstbaan

Bericht door BenQ »

Wim,
Ziet er goed uit voor een beperkt baanplan.
Henk,
Bezig met kachelholtjes. ;)


Met vriendelijke groet,
Ben
Bouw baan:Neuffen 4
Peco 80 | Dinamo | BiDiB | iTrain 3, 4.0, 4.1, 5.0


Henk van de Weerdt
Berichten: 657
Lid geworden op: 20 nov 2014 17:45
Locatie: Bennekom

Re: Mijn DCC Kerstbaan

Bericht door Henk van de Weerdt »

Hallo Ben,
BenQ schreef:Henk,
Bezig met kachelholtjes. ;)
Ja, De kachel hier moet ook blijven branden, en wat ik teveel heb verkoop ik af en toe, deze hobby moet ergens van betaald worden. ;-) Ben nu bezig voor iemand die 2 kuub wil hebben.


Met vriendelijke groet,
Henk van de Weerdt
http://www.vdweerdt.nl
http://www.vandeweerdt.eu
Onze baan: Hengeran

Gebruikersavatar

janiegein
Berichten: 2434
Lid geworden op: 26 okt 2012 12:33
Locatie: Nieuwegein

Re: Mijn DCC Kerstbaan

Bericht door janiegein »

Hoi Wim,

goed om te lezen dat je de draad weer hebt opgepakt.

zo zie je maar weer dat impulsief het spul weg doen toch niet zo,n goed idee was.

succes met de strijd in het digitale gebeuren wat zoals je weet voor mij niet is weggelegd.

en inderdaad wat 4 soms 6 handen konden maken kunnen dat ook 2 handen zijn, het tijdsverlies hierdoor maakt wel dat wat je ook maakt je het wel zelf hebt gedaan inclusief de fouten die er eventueel gemaakt worden. en neem maar van mij aan hoe goed je iets ook overdenkt te gaan doen de praktijk blijkt vaak anders te zijn maar dat mag je nu helemaal zelf oplossen.

ga je nieuwe draadje zeker volgen.


gr jan

bouwer van de Geinbaan ( analoog )
we moeten roeien met de riemen die we hebben en wachten op betere tijden, voor nu zijn dat helaas wat kleine peddeltjes geworden.

Gebruikersavatar

Onderwerp starter
Wim
Berichten: 1312
Lid geworden op: 21 jul 2012 10:20
Locatie: Naast Expo Houten

Re: Mijn DCC Kerstbaan

Bericht door Wim »

Inmiddels veel ingelezen....... wat een (veel) stof/leesvoer heb je daar over :o

Maar ik heb de instructie van Martin uit getekend op een stukje van mijn baan:

Afbeelding

Rode stipjes zijn de railscheidingen.
Buitenrail is de - (ground)
Binnenrail zijn de blokken met bezet- en terugmelders.

Als dit klopt zoals ik het teken, heb ik het goed begrepen en kan ik verder!

Roept u maar :geek:



Gebruikersavatar

Andre de Ruiter
Berichten: 703
Lid geworden op: 07 sep 2014 10:53
Locatie: Rijnsaterwoude

Re: Mijn DCC Kerstbaan

Bericht door Andre de Ruiter »

Ik begrijp dat je iTrain wilt gaan gebruiken. Je kunt jezelf een hoop draadjes besparen door per blok een fysieke bezetmelder te gebruiken (lengte blok=lengte bezetmelder). Daaarna gebruik je posities in iTrain om je trein op de juiste plek te laten remmen en stoppen. Voorwaarde is dat je de snelheid van je locomotieven goed ijkt (deze functie zit in iTrain). Je beperkt hiermee het aantal draden onder je baan en de helft van je bezetmelders. Ook met Koploper is deze truc toe tepassen middels het gebruik van virtuele binnenkomst- en stopmelders.


Met vriendelijk groeten André.

Windows XP, 10, ECoS-ESU, Peco code 55, iTrain 4.1.9, Koploper 9.4, AnyRail.
http://www.b-bridge.org (Last update 2019-06-16)


nspoorkees
Berichten: 626
Lid geworden op: 06 aug 2015 19:09

Re: Mijn DCC Kerstbaan

Bericht door nspoorkees »

Bovenstaand verhaal geldt ook voor Traincontroller. Overigens zul je ook met meerdere inrij- en tussen- en stopmelders etc. je loks toch moeten ijken/calibreren/profileren om ze netjes op snelheid en afremmend etc. op de goede plekken te krijgen... als je dat goed doet is 1 melder per blok voldoende. Er is met moderne software eigenlijk geen reden om meer dan 1 melder per blok te gebruiken.



Gebruikersavatar

Onderwerp starter
Wim
Berichten: 1312
Lid geworden op: 21 jul 2012 10:20
Locatie: Naast Expo Houten

Re: Mijn DCC Kerstbaan

Bericht door Wim »

Ohw vast ! En ik denk dat er nog wel een paar wegen naar Rome zijn.
Ik heb het stop en start systeem nu enigszins in de peiling en ga hier mee verder.

Bedankt voor de tips en ga vooral door met dit soort tips ;)

Ik heb nu 8 blokken op deze baan, dus het aantal draden valt wel mee.
Ik heb nu een onderbouwde start en dat werk ik graag uit.

Laters.



Gebruikersavatar

Andre de Ruiter
Berichten: 703
Lid geworden op: 07 sep 2014 10:53
Locatie: Rijnsaterwoude

Re: Mijn DCC Kerstbaan

Bericht door Andre de Ruiter »

Wim, nog één tip ik zou in ieder geval geen ongedecteerde stukken gebruiken. Laat de twee bezetmelders, die je gebruikt per blok in ieder geval direct op elkaar aan sluiten.
Om te demonstreren hoe goed het werkt "Eén bezetmelder per blok", heb ik even een kort fimpje gemaakt, waarin je kunt zien dat de trein gewoon iedere keer op dezlfde plek stopt. Hooguit 5mm verder of 5mm minder ver dan ingesteld.
Laatst gewijzigd door Andre de Ruiter op 25 nov 2017 14:51, 1 keer totaal gewijzigd.


Met vriendelijk groeten André.

Windows XP, 10, ECoS-ESU, Peco code 55, iTrain 4.1.9, Koploper 9.4, AnyRail.
http://www.b-bridge.org (Last update 2019-06-16)


Ronaldp
Berichten: 1270
Lid geworden op: 30 dec 2013 15:15

Re: Mijn DCC Kerstbaan

Bericht door Ronaldp »

Andre,

Je treinen wiebelen wel zeg....over het aansluit snoertje ;)


mvg Ronald


Multimaus met twee boosters.
Bezetmelders Rosoft
Servo decoders Rosoft
xTreme Keerlus Rosoft
Rails en wissel peco 55
Koploper


Mijn baantje
http://www.n-spoorforum.nl/phpbb3/viewt ... 14&t=10771

Gebruikersavatar

BenQ
Berichten: 2995
Lid geworden op: 12 jun 2010 22:12
Locatie: Liemers

Re: Mijn DCC Kerstbaan

Bericht door BenQ »

Er zit een ongelijke las, trein denkt dat er een boom staat, hij is een beetje honds. :lol:


Met vriendelijke groet,
Ben
Bouw baan:Neuffen 4
Peco 80 | Dinamo | BiDiB | iTrain 3, 4.0, 4.1, 5.0

Gebruikersavatar

Andre de Ruiter
Berichten: 703
Lid geworden op: 07 sep 2014 10:53
Locatie: Rijnsaterwoude

Re: Mijn DCC Kerstbaan

Bericht door Andre de Ruiter »

Ronald, het was geen aansluitsnoertje en ook geen ongelijke las Ben. Het was een stukje ballast, dat inmiddels verwijderd is, KIJK maar.


Met vriendelijk groeten André.

Windows XP, 10, ECoS-ESU, Peco code 55, iTrain 4.1.9, Koploper 9.4, AnyRail.
http://www.b-bridge.org (Last update 2019-06-16)

Gebruikersavatar

Onderwerp starter
Wim
Berichten: 1312
Lid geworden op: 21 jul 2012 10:20
Locatie: Naast Expo Houten

Re: Mijn DCC Kerstbaan

Bericht door Wim »

De werktafel staat:

Afbeelding




Detlev
Berichten: 755
Lid geworden op: 06 feb 2011 13:21
Locatie: Den Haag

Re: Mijn DCC Kerstbaan

Bericht door Detlev »

Andre de Ruiter schreef:Wim, nog één tip ik zou in ieder geval geen ongedecteerde stukken gebruiken. Laat de twee bezetmelders, die je gebruikt per blok in ieder geval direct op elkaar aan sluiten.
Kun je dit ook beargumenteren? Er is namelijk geen enkele reden voor en van oorsprong ook niet zo bedoeld? Origineel (nu doet iTrain het wel anders, eerst niet) is de stopmelder juist bedoeld om bij slechte ijking (of goedkope decoders vroeger!) aan het eind van het blok te stoppen. Koploper bijvoorbeeld (anderen ook) kan daarna 'leren' remmen. Ongedetecteerd is dus geen enkel probleem, tenminste als je de diodeschakeling toepast! Anyway, just my 2 cents...



Gebruikersavatar

Andre de Ruiter
Berichten: 703
Lid geworden op: 07 sep 2014 10:53
Locatie: Rijnsaterwoude

Re: Mijn DCC Kerstbaan

Bericht door Andre de Ruiter »

Detlev, je geeft het argument zelf al. Je vermijdt een extra diode-schakeling en een extra draad oftewel KISS.


Met vriendelijk groeten André.

Windows XP, 10, ECoS-ESU, Peco code 55, iTrain 4.1.9, Koploper 9.4, AnyRail.
http://www.b-bridge.org (Last update 2019-06-16)


Detlev
Berichten: 755
Lid geworden op: 06 feb 2011 13:21
Locatie: Den Haag

Re: Mijn DCC Kerstbaan

Bericht door Detlev »

Diodeschakeling heb je al voor je wissels. Dus dat is geen argument.

edit: geen GOED argument.



Gebruikersavatar

Onderwerp starter
Wim
Berichten: 1312
Lid geworden op: 21 jul 2012 10:20
Locatie: Naast Expo Houten

Re: Mijn DCC Kerstbaan

Bericht door Wim »

Geen update te melden.
Te druk met andere zaken :lol:



Gebruikersavatar

spoor65
Berichten: 4336
Lid geworden op: 01 sep 2008 18:26
Locatie: de glimlach van twente

Re: Mijn DCC Kerstbaan

Bericht door spoor65 »

Druk met de kerstboom opruimen waarschijnlijk :?: :lol:

Ach, gelukkig heb je nog pakweg 11 maand te gaan voordat het weer kerst is. :twisted:

mvg

Freddy


Met minder haast kun je wat vaker in de spiegel kijken

Als je oordeelt over mensen,
heb je geen tijd om van ze te houden.

mijn beursbaan in aanbouw: http://www.n-spoorforum.nl/viewtopic.php?f=14&t=10857
DCC met ECoS 2 en http://www.rosoft.info

Plaats reactie