City Noord en Zuid ....bouw Schaduwstation SS4

Laat anderen meegenieten van je N-spoorbaan / Collectie.

Onderwerp starter
Debvd
Berichten: 557
Lid geworden op: 21 nov 2016 14:59
Locatie: West-Friesland

Re: City Noord en Zuid ....eindelijk de bouw/ Schaduwstation

Bericht door Debvd »

Hoontje schreef:
17 apr 2019 13:57
Lekker bezig Bjorn! Ken dat, zo'n leerfase... ik zit daar na 5 jaar nog altijd in lijkt het soms ;)
De progressie die je beschrijft is in elk geval veelbelovend. Mooi ook dat je de problemen al ontdekt hebt!
Ben jaloers op de grootte van de schaduwstation!

Ga zo door,

Hoontje
Dank je Hoontje,

Moet ook wel zeggen dat ik veel hulp heb gekregen bij het oplossen van de issue's. Het vervelende is dat ik niet vaak tijd heb om er aan te werken. Dus oplossing vinden maar pas dagen later toepassen :D

Groetjes Bjorn




Onderwerp starter
Debvd
Berichten: 557
Lid geworden op: 21 nov 2016 14:59
Locatie: West-Friesland

Re: City Noord en Zuid ....eindelijk de bouw/ Schaduwstation

Bericht door Debvd »

WilcoV schreef:
17 apr 2019 19:16
Ziet er strak uit hoor, benieuwd naar de verdere vorderingen.

Thanks Wilco,

Jullie worden op de hoogte gehouden :)

Groetjes Bjorn




Onderwerp starter
Debvd
Berichten: 557
Lid geworden op: 21 nov 2016 14:59
Locatie: West-Friesland

Re: City Noord en Zuid ....eindelijk de bouw/ Schaduwstation

Bericht door Debvd »

Hoi Hoi,

Nou intussen probleem opgelost met keerlus, stroom probleem..:-( .... oftewel aangesloten op te laag stroom ....maar doet nu vrolijk mee :D :D

Nu ook intussen begonnen om duo-leds te monteren in het schaduwstation om sneller te zien wat moet rijden en niet. Hierbij een fotootje ervan van een tussen moment van het monteren. Intussen weer andere probleempjes maar hoort erbij :-)

Volgende keer wat uitgebreider.

Afbeelding[/url]IMG_5997

Gr. Bjorn



Gebruikersavatar

Michiel
Berichten: 3052
Lid geworden op: 06 apr 2010 11:50
Locatie: België

Re: City Noord en Zuid ....eindelijk de bouw/ Schaduwstation

Bericht door Michiel »

Indrukwekkend hoor! Ik dacht ook ooit duo-leds te plaatsen, maar het is er nooit van gekomen. Ik volg met aandacht het vervolg.


groetjes, Michiel ...bouwend aan het station Brussel-Luxemburg in 1:160, (niets is verkeerd, zolang het plezeert)


Onderwerp starter
Debvd
Berichten: 557
Lid geworden op: 21 nov 2016 14:59
Locatie: West-Friesland

Re: City Noord en Zuid ....eindelijk de bouw/ Schaduwstation

Bericht door Debvd »

Hoi Hoi,

Ik kreeg via de mail terecht de vraag dat de baan anders is dan initieel getekend.... ;) ;) ;)

Reden is natuurlijk nieuw inzicht maar vooral dat ik merk dat nu ik het teken in Anyrail bepaalde dingen niet uitkomt. ???

Dus Scarm en Anyrail naast elkaar gelegd bij bouwen, maar kom tot de conclusie dat Anyrail beter bij de waarheid zit en realistisch is, afwijking maar een centimeter, bij Scarm grotere afwijking.

Dus alles opnieuw tekenen met deze wetenschap :o :o :o

Voor de volledigheid hieronder de oude en nieuwe baantekening van het schaduwstation.

Oude Baanplan
Afbeeldingcity 1

Nieuwe Baanplan met wat meer mogelijkheden :)

Afbeeldingtest-d

Groetjes Bjorn



Gebruikersavatar

Nico Essers
Berichten: 1079
Lid geworden op: 12 sep 2016 23:20
Locatie: Bunde, Zuid-Limburg

Re: City Noord en Zuid ....eindelijk de bouw/ Schaduwstation

Bericht door Nico Essers »

Dat ziet er indrukwekkend uit Bjorn. Ik vind de leds in het schaduwstation een goed idee. Kan ik bij mijn volgende baan misschien ook toepassen. Blijf je volgen.


Vriendelijke groetjes Nico.

Esu Ecos 2.
Peco code 80 SeTrack
Rosoft S88SD16-n en ServoSwitch
macOS High Sierra en iTrain 4.1.13 Standard.
Railmodeller Pro

Mijn Baan BunderBahN
Toekomstige baan BunderBahN 2


Onderwerp starter
Debvd
Berichten: 557
Lid geworden op: 21 nov 2016 14:59
Locatie: West-Friesland

Re: City Noord en Zuid ....eindelijk de bouw/ Schaduwstation

Bericht door Debvd »

Dank je Nico en Michiel,

Ja die duoleds is echt een aanvulling vindt ik persoonlijk, omdat ik er 14 sporen naast elkaar heb liggen zie je nu in één oog opslag welke gaat rijden op welk baanvak vrij is. Tijdens het testen heb ik er veel gemak van. Vindt dat de extra investering voor de aansturing van de leds meer dan waard.

Groetjes Bjorn




Onderwerp starter
Debvd
Berichten: 557
Lid geworden op: 21 nov 2016 14:59
Locatie: West-Friesland

Re: City Noord en Zuid ....eindelijk de bouw/ Schaduwstation

Bericht door Debvd »

Hoi Hoi,

Weer ff Update.

Intussen het tussenstuk tussen de 2 schaduwstations weer gemonteerd en voorzien van de benodigde draden. Leuk soldeerweerk :shock:

Maar je wordt er werl enthousiaster van om weer snel te kunnen testrijden. :D :D

Ook alle draden aan de achterkant netjes wegggewerkt in buizen. Het enige wat daar nog gedaan moet worden is de netwerkabels wat mooier wegwerken of vastzetten.

Afbeelding
Overzicht vanaf de kant van het tussenstuk

Afbeelding
Overzicht van de kant van de keerlus

Afbeelding
Overzicht met het tussenstuk

Intussen begonnen met volop testrijden en de oneffenheden die je dan tegenkomt wegwerken, lijmresten of toch nog wat uitstekend soldeer of een schroef niet diep genoeg. Al met al loopt het redelijk, wel wat problemen met 2 treinen met de wissels wat leidde tot kortsluiting. Intussen 1 lok aangepast op ideeën van een forumlid en dat lijkt vooralsnog te werken dus komende week de andere lok aanpassen. Ook tot de slotsom gekomen dat ik 4 sporen opnieuw deels moet leggen ivm onjuiste bloklengte dan ik zelf had voorzien dus rails vervangen en blokken verleggen. FF een momentje niet nagedacht ;D ;D

ook ff tijdelijk tableau gemaakt voor de computer ....werkt ff fijner dan de hele tijd op je knieen 8) 8)

De komende tijd verder met testrijden, zal filmpjes maken en overige duoleds monteren, blokken vervangen en dan aan de gang met de overkant om het schaduwstation volledig functioneel te krijgen zodat de helixen gebouwd kunnen worden.

Hoop dat ik er ff de tijd voor krijg :D

Voor zover weer :) :)




Onderwerp starter
Debvd
Berichten: 557
Lid geworden op: 21 nov 2016 14:59
Locatie: West-Friesland

Re: City Noord en Zuid ....eindelijk de bouw/ Schaduwstation

Bericht door Debvd »

Hoi Hoi,

Hierbij weer ff een update.

Afgelopen dagen bezig geweest met de zuidkant van het schaduwstation.

Rails leggen, draad trekken en blokken indelen n servo's monteren. En daar ging het ff mis.... ff onoplettendheid van mij...was ook erg moe :angel:..... de laatste OC32 onrustig en de servo's op hol zodra ik de stroom inschakel........alles nagelopen.... ...maar kon het op dat moment niet bedenken.........met behulp van Marting Domburg het nageplozen en .... tja stom stom....een 0.14mm2 draadje over 5 meter trekken vanaf de voeding was niet de slimste zet........intussen aangepast naar 1,5mm2 ...en geen problemen meer :D :D :D

Servo's ingesteld en je ziet ik leer steeds elke keer dus nu ook meteen allemaal goed in Koploper aanstuurbaar :D :D ....Daarna Blokken ingeslepen in de rails en getest of de blokken werken en ja nu in 1 keer goed :-) :) :) :)

Tussenstuk tussen de twee delen gaat goed eruit en makkelijk terug te plaatsen alleen draden moet nog ff mooier regelen ...sort of plug and play idee.

Plan was om de eerste helix af te hebben zodat een keerlus kon komen om volop te testen maar dat ging door tijd gebrek niet ::) ::)....Dus eerst ff Koploper inrichten dat er dan tot de wissels getest kan worden en dan zsm de eerste Helix naar 30 cm hoog tillen met 3 blokken erin in beide richtingen...

Dus nog voldoende te doen voordat ik op het volgende level ben...
- Duoleds allemaal monteren
- Alle draden netjes wegwerken
- Storingsvrij testen

Paar foto's van de huidige situatie ;)

Afbeelding
Noordkant Schaduwstation

Afbeelding
Zuidkant Schaduwstation

Afbeelding
Brug Noordzijde

Afbeelding
Brug Zuidzijde

Afbeelding
Zuidkant Schaduwstation vanaf helix gezien

Afbeelding
Overview Zuidkant Schaduwstation

Afbeelding
Overzichtsfoto Noord en Zuid Schaduwstation

Zover weer ff de update ....vragen, opmerkingen en suggesties altijd welkom

Groetjes Bjorn




Onderwerp starter
Debvd
Berichten: 557
Lid geworden op: 21 nov 2016 14:59
Locatie: West-Friesland

Re: City Noord en Zuid ....eindelijk de bouw/ Schaduwstation

Bericht door Debvd »

Hoi Hoi,


Even een vraag aan de lezers... ;)

Ben nu aan de eerste Helix toe om te bouwen en je kent het in gedachten erg logisch totdat je het uittekend en erover nadenkt.

Wat bedoel ik? De indeling van blokken. Nu is het zo dat de Helix in eerste instantie naar de tussenlaag gaat op 30 cm hoogte dus 6 omlopen in de helix. Wil daar maximaal 3 blokken in hebben per rijrichting.

Nu had ik bedacht:

|schaduw station 1 | 50 cm rails | blok | 1 meter rails | blok | 1 meter rails | blok | 1 meter rails | Schaduwstation 2|

Maar misschien niet handig daar de trein dan detectieloze stukken doorkruist

Of is dit handiger

| Schaduw station 1 | 50 cm rails | Blok van 2 meter| Blok van 2 meter | Blok van 2 meter | Schaduwstation 2|

Graag jullie advies of ideeën.

Groetjes Bjorn
Laatst gewijzigd door Debvd op 14 mei 2019 15:05, 1 keer totaal gewijzigd.




FidOo
Berichten: 4331
Lid geworden op: 05 jan 2010 16:27
Locatie: Maassluis

Re: City Noord en Zuid ....eindelijk de bouw/ Schaduwstation

Bericht door FidOo »

Ik zie de meerwaarde niet van ongedetecteerde stukken in je helix. ook in die 2e variatie niet.


M.v.g. Joost van Dijk

Lid van: mcdespoorstaaf
Bouwt momenteel: Modulebaan (Kiel-Nordhafen)"


Onderwerp starter
Debvd
Berichten: 557
Lid geworden op: 21 nov 2016 14:59
Locatie: West-Friesland

Re: City Noord en Zuid ....eindelijk de bouw/ Schaduwstation

Bericht door Debvd »

Hoi Joost,

Dat betreft een stukje voor de wisselstraat en wordt meegenomen in het de wisselstraat voor koploper.


Gr. Bjorn



Gebruikersavatar

Michiel
Berichten: 3052
Lid geworden op: 06 apr 2010 11:50
Locatie: België

Re: City Noord en Zuid ....eindelijk de bouw/ Schaduwstation

Bericht door Michiel »

Betreffende het indelen in blokken: ik zou gewoon een aantal aan elkaar aansluitende blokken maken, allemaal minstens zo lang als je langste trein. "Dode" blokken ertussen hebben naar mijn idee geen zin.

Elke blok verdeel je dan in secties, afhakelijk van hoe je de blokken wilt gebruiken. vb met Koploper dubbele rijzin berijdbaar, dan voorzie je aan beide kanten een korte meldsectie van ongeveer 20-40cm. Met Koploper en expliciet enkelrichting, hoef je alleen maar een stopsectie te voorzien van 20-40cm. De lange sectie ervoor gebruik je als aanmeldsectie. Met een ander stuursysteem kan het indelen in secties weer iets anders verlopen. Maar daar heb ik geen ervaring mee.

Dus, blokken gewoon aan elkaar aansluitend, zonder "dode" stukken ertussen. Secties binnen een blok indelen naar het soort gebruik van het blok. ;)


groetjes, Michiel ...bouwend aan het station Brussel-Luxemburg in 1:160, (niets is verkeerd, zolang het plezeert)


Onderwerp starter
Debvd
Berichten: 557
Lid geworden op: 21 nov 2016 14:59
Locatie: West-Friesland

Re: City Noord en Zuid ....eindelijk de bouw/ Schaduwstation

Bericht door Debvd »

Hoi Michiel,

Nu ik je verhaal lees, snap ik niet dat ik zo moeilijk dacht :? .....Nadat ik het geschreven had had ik al zoiets optie 2 is de juiste, maar dat van die lange inrijsectie was ff verwaterd bij me ....Dank je voor de tip. :D :D ....gek genoeg had ik dat wel getest in mijn testbaan op 2 blokken met die lange inrijsectie .... zo zie je maar af en toe moet je weer ff op de juiste weg gezet worden. Thanx :) :) :)

Groetjes Bjorn




Onderwerp starter
Debvd
Berichten: 557
Lid geworden op: 21 nov 2016 14:59
Locatie: West-Friesland

Re: City Noord en Zuid ....eindelijk de bouw/ Schaduwstation

Bericht door Debvd »

Hoi Allen,

Weer een kleine update, weinig tijd gehad dus geen grote sprongen dit keer ;)

Wel intussen begonnen met de helix, dat is wel apart om te bouwen en je komt weer nieuwe uitdagingen tegen.

Ff een foto en filmpje van continu testen, stukje helix erop, testen, etc.

De stijging komt uit op 2,2 % dus ben waar content mee :-)
Afbeelding

Op foto klikken voor filmpje ;)
AfbeeldingIMG_6296

Groetjes Bjorn



Gebruikersavatar

Andre de Ruiter
Berichten: 703
Lid geworden op: 07 sep 2014 10:53
Locatie: Rijnsaterwoude

Re: City Noord en Zuid ....eindelijk de bouw/ Schaduwstation

Bericht door Andre de Ruiter »

Bjorn,
Als ik goed schat denk ik dat de lengte van één omwenteling ruim 2,5 m is. Ik zou dan per omwenteling één blok maken, blokken van twee omwentelingen lijken mij te lang. Net als Joost ontgaat mij het voordeel van ongedetecteerde secties.
Daarnaast geef ik je in overweging om per blok te werken met één fysieke terugmelder, dat scheelt de helft van het aantal draadjes. Als je in Koploper bij instellingen aangeeft dat je wilt werken met virtuele terugmelders dan maak je per blok een fysieke binnenkomstmelder en een virtuele stopmelder aan. Voorwaarde is dat je de snelheid van je locomotieven ijkt. Op mijn baan (jou wel bekend) gebruik ik één fysieke terugmelder per blok zowel in iTrain als in Koploper en dat werkt uitstekend.


Met vriendelijk groeten André.

Windows XP, 10, ECoS-ESU, Peco code 55, iTrain 4.1.9, Koploper 9.4, AnyRail.
http://www.b-bridge.org (Last update 2019-06-16)

Gebruikersavatar

martindomburg
Elektronica/Commercieel
Berichten: 4439
Lid geworden op: 01 mei 2010 14:59
Locatie: Ermelo

Re: City Noord en Zuid ....eindelijk de bouw/ Schaduwstation

Bericht door martindomburg »

Helixxen zijn onderschatte schaduwstations, ideaal om treinen te laten filerijden zodat je schaduw capaciteit word vergroot. Ergo des te met blokken des te beter, weet niet of koploper om kan gaan met te korte blokken, ITrain combineert blokken gewoon als de trein te lang is.

Een ongedetecteerd, bij kpl heeft dat nut met als je in de toekomst overstapt naar iTrain is dat nutteloos.


Stadt Schellenbach droomproject in N, testbaan voor Dinamo, OC32 & iTrain

Domburg Train Support - Uw partner in Modelspoortechniek

Digitaal- Ombouw- en Installatie specialist / Support Dinamo / Support iTrain

Gebruikersavatar

Andre de Ruiter
Berichten: 703
Lid geworden op: 07 sep 2014 10:53
Locatie: Rijnsaterwoude

Re: City Noord en Zuid ....eindelijk de bouw/ Schaduwstation

Bericht door Andre de Ruiter »

Koploper kan omgaan met te korte blokken mits je Kpl vertelt wat ermee gedaan moet worden.
Martin ook bij Kpl ontgaat mij het nut van ongedetecteerde stukken.


Met vriendelijk groeten André.

Windows XP, 10, ECoS-ESU, Peco code 55, iTrain 4.1.9, Koploper 9.4, AnyRail.
http://www.b-bridge.org (Last update 2019-06-16)

Gebruikersavatar

martindomburg
Elektronica/Commercieel
Berichten: 4439
Lid geworden op: 01 mei 2010 14:59
Locatie: Ermelo

Re: City Noord en Zuid ....eindelijk de bouw/ Schaduwstation

Bericht door martindomburg »

Als je in twee richtingen rijd heb je 2 stopmelders en mag je het deel er tussenin ongestructureerd laten bij kpl. Ja nut of geen nut bij kpl is een andere discussie
Laatst gewijzigd door martindomburg op 27 mei 2019 08:38, 1 keer totaal gewijzigd.


Stadt Schellenbach droomproject in N, testbaan voor Dinamo, OC32 & iTrain

Domburg Train Support - Uw partner in Modelspoortechniek

Digitaal- Ombouw- en Installatie specialist / Support Dinamo / Support iTrain

Gebruikersavatar

spoor65
Berichten: 4316
Lid geworden op: 01 sep 2008 18:26
Locatie: de glimlach van twente

Re: City Noord en Zuid ....eindelijk de bouw/ Schaduwstation

Bericht door spoor65 »

Ben je echt zo bang voor een oververhitting door Koploper Martin? dat je er 2 rookmelders bij aan hangt? :mrgreen:

mvg

Freddy


Met minder haast kun je wat vaker in de spiegel kijken

Als je oordeelt over mensen,
heb je geen tijd om van ze te houden.

mijn beursbaan in aanbouw: http://www.n-spoorforum.nl/viewtopic.php?f=14&t=10857
DCC met Twin Center en http://www.rosoft.info

Gebruikersavatar

martindomburg
Elektronica/Commercieel
Berichten: 4439
Lid geworden op: 01 mei 2010 14:59
Locatie: Ermelo

Re: City Noord en Zuid ....eindelijk de bouw/ Schaduwstation

Bericht door martindomburg »

Daarom iTrain uber all!!!! :P

Whahaha stomme autocorrect, moest stopmelder zijn. Heb het aangepast.

Groetjes


Stadt Schellenbach droomproject in N, testbaan voor Dinamo, OC32 & iTrain

Domburg Train Support - Uw partner in Modelspoortechniek

Digitaal- Ombouw- en Installatie specialist / Support Dinamo / Support iTrain


Onderwerp starter
Debvd
Berichten: 557
Lid geworden op: 21 nov 2016 14:59
Locatie: West-Friesland

Re: City Noord en Zuid ....eindelijk de bouw/ Schaduwstation

Bericht door Debvd »

Hoi Andre,

Er zijn nu geen ongedetecteerde secties, lange inrij en korte stopmelder. Ga nu eerst met deze helix testen zodra het kan. Achteraf gezien miscchien beter nog 2 blokken extra kunnen plaatsen maar ga het ontdekken, Deze Helix gaat naar de eerste verdieping waar een sub schaduwstation ligt om de bovenbaan te voorzien van treinen.

In ieder geval ervaring rijker :-)

BJorn




Onderwerp starter
Debvd
Berichten: 557
Lid geworden op: 21 nov 2016 14:59
Locatie: West-Friesland

Re: City Noord en Zuid ....eindelijk de bouw/ Schaduwstation

Bericht door Debvd »

Hoi Hoi,

Weer een kleine update, veel moeten werken afgelopen week dus niet veel vooruitgang.

Maar de 1ste verdieping is gehaald met de helix op de zuidkant. :D :D :D Dus volgende week hoop ik de eerste rondjes conform hoe het bedoeld is rijden...

De helix heeft 3 blokken met lange inrijstukken en korte stop. Ervaring met deze helix opdoen en dan ga ik besluiten of ik de andere helix ook op 3 hou of misschien er 4 of 5 van maak.

De helix die hierboven op komt wordt waarschijnlijk deels 3 sporig maar eerst dan ff terug naar tekentafel. In elk geval blij dat ik de eerste helix in mijn leven voltooid heb :D :D :D 8) 8)

de moertjes waren de grootste crime op erop te krijgen ....foto ter illustratie (y)

Afbeelding


Groetjes Bjorn




Onderwerp starter
Debvd
Berichten: 557
Lid geworden op: 21 nov 2016 14:59
Locatie: West-Friesland

Re: City Noord en Zuid ....eindelijk de bouw/ Schaduwstation

Bericht door Debvd »

Hi all,

Kleine Update weinig tijd gehad maar intussen rijden de eerste treinen door de helix en wat meer treinen getest.

Nu haperen de treinen af en toe bij 8 tegelijk....max voeding? Dacht dat ik tot 10 kon gaan.

Hoor graag jullie ideeën.

Fotoś en filmpjes volgen nog :oops: :oops:

Groetjes Bjorn




FidOo
Berichten: 4331
Lid geworden op: 05 jan 2010 16:27
Locatie: Maassluis

Re: City Noord en Zuid ....eindelijk de bouw/ Schaduwstation

Bericht door FidOo »

Ik weet ff niet zo gauw welke centrale je hebt, maar uitgaande van je digikeijs melders gok ik dan op de DR5000. Als je de Configuratiesoftware opent op je PC dan kun je daar het stroomverbruik zien. (max 3500mA). Mocht je hier tegenaan hikken dan zit je dus aan de max van de voeding.

Is dit niet het geval (stel je gebruikt 2500mA ofzo) dan moet je de oorzaak ergens anders zoeken. En het eerste wat dan logisch zou zijn is dat je bedrading te dun is ergens.


M.v.g. Joost van Dijk

Lid van: mcdespoorstaaf
Bouwt momenteel: Modulebaan (Kiel-Nordhafen)"

Plaats reactie