DMV Modules met industrie en Draai-rolbrug

Laat anderen meegenieten van je N-spoorbaan / Collectie.

Onderwerp starter
Jerome
Berichten: 687
Lid geworden op: 25 dec 2009 17:58
Locatie: Zoetermeer

DMV Modules met industrie en Draai-rolbrug

Bericht door Jerome »

En ja hoor, eindelijk, daar ben ik weer! Eigenlijk nooit weg geweest, maar ik heb al een tijd niets meer van mijzelf gepost. Maar dat wil niet zeggen dat we niets hebben gedaan... nee hoor.

Tijdens de bouw van Denfeld IV (zie link in mijn onderschft) ben ik begonnen met 2 modules die ik op termijn kan koppelen aan de modulebaan de Delftse Modelbaan Vereniging. Ik ben daar in Feb 2017 mee begonnen en daar begin ik in dit draadje dus mee. Mijn bouwsnelheid is niet heel snel, maar er is toch wel e.e.a gebeurt inmiddels. De bedoeling is de bouw van 2 modules waar ik thuis- en op de club mee kan rijden. Daar komt de uitdaging: Thuis rij ik DCC en op de club Dinamo. En.. Thuis rij ik met name met Duits materiaal, onze clubbaan is Nederlands!

Dus het moet een hybride baan worden waar de doorlopende sporen om te schakelen zijn tussen Dinamo en DCC. Verder ben ik nog steeds verslaafd aan treinen volautomatisch te laten koppelen en ontkoppelen, dus dat moet ook kunnen. En uiteindelijk wil ik ook de Minitrix Draai-rol brug er op kwijt, digitaliseren en vol automatisch kunnen aansturen.

Waarom nu een nieuw draadje? ik heb wat verzoeken gehad, ik vind ook leuk om een "Blog" voor mijzelf te hebben en ik heb een "oplossing" gevonden om plaatjes te delen. Ik was een beetje zat om Bucket/Flicker/Postorg enz. te gebruiken omdat ze zomaar de voorwaarden kunnen aanpassen

Maar laten we bij het begin beginnen: het ontwerp (inmiddels is hier wel wat aan aangepast).

2 modules van 1 meter bij 50cm:
Afbeelding

Om de modules te koppelen aan onze modulebaan moet deze uiteraard wel worden gebouwd volgens de clubstandaard. Dus bijvoorbeeld het doorlopende spoor moet exact op de goede plek zitten om aan te kunnen sluiten. Daar moet wel rekening mee worden gehouden met het ontwerp. ik hou ervan het ontwerk speels te houden, dus geen sporen en dergelijke parallel aan de hoofdbaan. ik heb wel een 3e spoor toegevoegd om evt te kunnnen koppelen aan andere modules met een 3e spoor, en om thuis te gebruiken voor extra verplaatsingen op de baan. Goed, veel te veel tekst... foto´s!

Het begint dus in februari 2017 met hout halen, ik gebruik Populieren multiplex en heb deze al op maat laten zagen:
Afbeelding

Dan modules in elkaar zetten en rails leggen:
Afbeelding
En
Afbeelding

Waar uiteindelijk dit het resultaat was:
Afbeelding

Ok, dit was het voor nu, zeer binnenkort weer een update (maar de forumleden die hier al langer lid zijn weten dat "binnenkort" voor mij een zeer breed begrip is! :mrgreen: )

Greetz, Jeroen.



Onderwerp starter
Jerome
Berichten: 687
Lid geworden op: 25 dec 2009 17:58
Locatie: Zoetermeer

DMV Modules met industrie en Draai-rolbrug (en andere knutsels)

Bericht door Jerome »

Hallo,

We gaan verder met het verslagje met wat foto's en een beetje uitleg.

Net als bij mijn vorige projectjes wil ik weer iets van een overslag maken van vloeibare spulletjes en automatisch af/aan koppelen van materieel. Dus bij Shapeways een leuke overslag laten 3d-printen. zoiets zou het er uit moeten gaan zien:
Afbeelding

Het mindere leuke werk.. draadjes...
Afbeelding


Zoals eerder genoemd wil ik thuis ook met deze modules thuis kunnen gebruiken (DCC) en kunnen koppelen aan de modulebaan, ben ik een beetje aan het passen en meten met oude stukken klim spiraal wat ik zou kunnen doen.
Afbeelding
Maar voorlopig zal dat niet gaan gebeuren, eerst maar verder met de modules zelf en... een grote aanpassing. Ik heb al jaren een Minitrix Draai-rolbrug liggen die ik graag zou willen gebruiken, onder voorwaarde dat ik deze digitaal kan aansturen. Na wat zoeken op diverse sites heb ik een instructie gevonden om deze te digitaliseren, dus na wat wikken en wegen besloten om mijn modules aan te passen. Helaas zijn de standaard module maten niet zo erg diep (50cm) waardoor de rolbrug alleen maar strak en parallel langs het hoofdspoor kan worden gelegd. Dat vind ik niet zo mooi. Dit zit er wat beter uit.
Afbeelding

Dus de modules moeten 10cm dieper worden gemaakt zodat de rolbrug wat meer speels op de module ligt.

Dus hop, de zaag er in en de modules uitbreiden en de rolbrug erin:
Afbeelding

nog een stukje opvullen (was nodig voor plaatsen ontkoppel systeem) en voila:

Afbeelding

Zo dit was het weer even, later meer.

Greetz, Jeroen.



Onderwerp starter
Jerome
Berichten: 687
Lid geworden op: 25 dec 2009 17:58
Locatie: Zoetermeer

Re: DMV Modules met industrie en Draai-rolbrug

Bericht door Jerome »

En weer verder, deze keer het digitaliseren van de Minitrix Draai-rol brug (Minitrix Drehschiebebühne 56651300).

Na wat onderzoek op het internet had ik een interessant draadje gevonden op 1zu60 (je moet inloggen om de plaatjes te kunnen zien). Ik heb dit grotendeels overgenomen, met wat aanpassingen hier en daar. Door de aanpassing kan je het bijgevoegde kastje niet meer gebruiken, maar dat maakt mij niet uit. Afijn, ik heb blijkbaar niet veel foto´s gemaakt tijdens de ombouw van de draaischijf en sporen, maar wel van de rolbrug zelf.

De motoren zijn aan vervanging toe (erg luidruchtig), maar voorlopig blijf ik ze nog maar even gebruiken. Ik heb inmiddels van H@ns bestelde reservemotoren ontvangen van de nieuwe Minitrix Rolbrug, maar helaas past de motorhouder niet en moet ik deze aanpassen. Ik denk echter dat ik voor een motor van SB Modellbau ga. Duur.. maar wel goed. Die reserve motoren zijn gewone loc motoren en ik heb nog wat Minitrix locs liggen waar de motor van kapot is, dus die kan ik mooi gebruiken.

Ok, we gaan eerst de motor van de rolbrug uitbouwen.
Afbeelding

Motor er uit:
Afbeelding

Omdraaien en gewichtjes eruit en ruimte zoeken voor de decoder (ik gebruik een Kuhn). De decoder zie je boven in de foto. Het grote voordeel om een Loc decoder in plaats van een Functiedecoder te gebruiken is dat de Rolbrug en draaischijf als een loc wordt gezien waardoor je vertraagd kan optrekken en afremmen.

Hier moeten alle draadjes wegwerken weg worden gewerkt:
Afbeelding

Na alles te hebben ingebouwd uiteraard de boel getest. Ik heb een kort filmpje gemaakt:


Greetz, Jeroen.



Christ
Berichten: 55
Lid geworden op: 29 apr 2021 13:38
Locatie: NO-Brabant

Re: DMV Modules met industrie en Draai-rolbrug

Bericht door Christ »

Mooi opgelost zeg!

Het komt misschien vertekend over, maar ik vind 'm vrij veel geluid maken. Is dat het motortje of overbrenging van de brug zelf?


Gebruikersavatar

Pierre
Berichten: 375
Lid geworden op: 10 dec 2020 16:40
Locatie: Den Haag (Loosduinen)

Re: DMV Modules met industrie en Draai-rolbrug

Bericht door Pierre »

Knap werk. ;)


Groet Pierre.

Onderwerp starter
Jerome
Berichten: 687
Lid geworden op: 25 dec 2009 17:58
Locatie: Zoetermeer

Re: DMV Modules met industrie en Draai-rolbrug

Bericht door Jerome »

Hoi, Thanks heren.

Christ, het is eigenlijk beide, maar met name het motortje. Bedenk dat deze Draairol brug stamt uit de jaren 80, dus die motor is best oud. Maar zoals genoemd komt een nieuwe motor in de Rolbrug. Richard (ook actief hier) heeft ook de nieuwe versie van de rolbrug en maakt beduidend minder herrie.
De Draaischijf motor laat ik zo, die maakt minder herrie en wordt minder intensief gebruikt.


Gebruikersavatar

MiddenGroningen96
Berichten: 83
Lid geworden op: 23 mar 2021 15:22

Re: DMV Modules met industrie en Draai-rolbrug

Bericht door MiddenGroningen96 »

Mooi project.


Mvg Rob

Kato rails, Railmodeller pro, MacBook air, iTrain 5 standard en Dinamo.
"Horseshoe Curve"
Persoonlijk blog op FB
Gebruikersavatar

richard7877
Berichten: 1377
Lid geworden op: 26 dec 2008 17:43

Re: DMV Modules met industrie en Draai-rolbrug

Bericht door richard7877 »

Jeroen je bent weer lekker bezig, misschien binnenkort wer verder op de club?

Groeten Richard


http://www.delftsemodelbouwvereniging.nlgevestigd op de Kleveringweg 19, unit 4B in Delft

Onderwerp starter
Jerome
Berichten: 687
Lid geworden op: 25 dec 2009 17:58
Locatie: Zoetermeer

Re: DMV Modules met industrie en Draai-rolbrug

Bericht door Jerome »

Jazker, ik kom weer snel naar de club, maar dan niet om aan mijn eigen modules te werken, maar aan een ander projectje op een andere clubmodule het braak liggende terrein onder een brug in aanbouw (van Ronald, die hier ook al op het forum rondhangt :mrgreen: ):

Afbeelding

Uiteraard zal ik dit hier ook delen. 8-)

Greetz, Jeroen.



Onderwerp starter
Jerome
Berichten: 687
Lid geworden op: 25 dec 2009 17:58
Locatie: Zoetermeer

Re: DMV Modules met industrie en Draai-rolbrug: Arduino-DCC Next

Bericht door Jerome »

En weer door, deze keer wat updates over bedrading, dus wellicht wat saai.

Nu dat de brug digitaal is gemaakt, is het tijd om de boel in te bouwen en te bedraden, dus module op zijn kant (groot voordeel van modulair bouwen) en solderen maar!
Afbeelding
Zoals eerder genoemd rij ik DCC met Ecos en Loconet (en de doorlopende sporen Hybride Dinamo/DCC). Voor de bezetmelders gebruik ik met name producten van Wim Ros (RoSoft), goed en robuust spul, maar voor aansturen van lichten, servo´s en andere scenery heb ik besloten om Arduino´s te gebruiken.

Ik zag op BNLS een draadje over Arduino´s via DCC aansturen en dat leek me wel wat. Een aantal personen hebben een toegankelijke manier bedacht om Arduino´s te programmeren zonder dat je zelf hoeft te programmeren in Arduino: ArCoMoRa (Arduino Controlled Model Railway). Daarop is weer door iemand DCC Next bedacht een simpele print dat een Arduino en de Arcomora DCC. Hiermee kan je alles aansturen wat je wilt. Meer weten? Zie https://www.arcomora.com/

Ik heb dus 4 printjes besteld (je moet ze zelf solderen, maar is heel eenvoudig met de instructie), na een paar weken de spulletjes ontvangen dus maar een avondje aan de slag gegaan. Spullen klaar leggen:
Afbeelding

Na wat solderen de boel aangesloten en..testen maar!
Afbeelding

Tijdens testen bleek dat wat solderingen niet goed waren want 2 printjes werkten niet goed. Alles nog een keer nagelopen en met behulp van wat instructievideo´s de boel aan de praat gekregen, servo en lampjes. Hier de Servo:



Dat werk ook weer, maar ik ga nu eerst verder met het programmeren de Draai-rol brug in Koploper. Daar gaat de volgende update over.

Greetz, Jeroen



FidOo
Berichten: 5038
Lid geworden op: 05 jan 2010 16:27

Re: DMV Modules met industrie en Draai-rolbrug

Bericht door FidOo »

He jeroen. Lekker bezig zo. Vroeg me af of je die rolbrug nu volledig automatisch gaat bedienen of dat je altijd nog met de hand de brug naar de juiste positie moet sturen.


M.v.g. Joost van Dijk

Lid van: mcdespoorstaaf
Bouwt momenteel: Modulebaan (Kiel-Nordhafen)"

Onderwerp starter
Jerome
Berichten: 687
Lid geworden op: 25 dec 2009 17:58
Locatie: Zoetermeer

Re: DMV Modules met industrie en Draai-rolbrug

Bericht door Jerome »

Hallo Joost,

De bedoeling is in eerste instantie dat de rolbrug en draaischijf volledig automatisch werkt. Wat ik wel wil kunnen, is locs "handmatig" naar bepaalde sporen sturen. Dan kan het beste via koploper omdat Koploper zorgt dat de rolbrug exact op de goede positie stopt. Maar het kan ook handmatig om de rolbrug (en draaischijf) eigenlijk gewoon een loc is omdat ik een Loc decoder heb aangesloten aan de motor van de rolbrug.

In mijn volgende post zal ik in hoofdlijnen beschrijven hoe de aansturing werkt en hoe ik dat heb opgezet in koploper. Alvast een waarschuwing: het is wel hogere Koploperkunde :mrgreen: .

Greetz, Jerome.




FidOo
Berichten: 5038
Lid geworden op: 05 jan 2010 16:27

Re: DMV Modules met industrie en Draai-rolbrug

Bericht door FidOo »

Ja precies, snap m. Alleen wat mij niet duidelijk is, is hoe je dus doordat je juist gebruik maakt van een lokdecoder het nu voorelkaar krijgt om de brug (lok) naar de juiste positie te sturen.

Daar ben ik toch erg benieuwd naar.


M.v.g. Joost van Dijk

Lid van: mcdespoorstaaf
Bouwt momenteel: Modulebaan (Kiel-Nordhafen)"

Onderwerp starter
Jerome
Berichten: 687
Lid geworden op: 25 dec 2009 17:58
Locatie: Zoetermeer

Re: DMV Modules met industrie en Draai-rolbrug: aansturen met Koploper.

Bericht door Jerome »

Hallo allemaal,

Ik heb de afgelopen dagen dit stukje geschreven over het aansturen van de rolbrug. zoals eerder genoemd, dit is best lastig en er is wat kennis van Koploper voor nodig. Ik maak deze berichtjes om te delen, maar ook voor mijzelf als "naslag werk". En dit gaat een lang verhaal worden. Dus neem een kofie, biertje, of cola ofzo en ga er even voor zitten ;) .

Maar waarom Koploper? Omdat ik bekend ben met Koploper en minder met andere software (en deze niet meer heb). Maar ook met Koploper moet je wat "of the box" denken om dit aan de praat te krijgen en dan zal het nog niet helemaal naar je zin werken. Ik weet dat Traincontroller en Windigipet ook een Draai-rol bruggen deels kan aansturen, net als KL maar met beperkingen.

Anyway, eerst naar het begin, zie onder het huidige plan:Afbeelding
De grijze sporen zijn de doorgaande sporen. het paarse spoor is een derde "uitwijkspoor" die ik kan gebruiken voor Lokaal verkeer en rangeren. De groene sporen zijn de "industriesporen". De linker module zal een chemische losplaats krijgen en een andere industrie aansluiting waar ik nog over aan het nadenken ben. Op dit moment ligt de focus op de rechter module met de rolbrug, hier in meer detail:Afbeelding

De bedoeling is dat locs de 2 onderste sporen kunnen gebruiken voor het in en uitrijden van de rolbrug. Aan de rechterkant van de rolbrug komt een loods met 5 binnen sporen en een overhangend deel. Links komen iets langere sporen waar 2 (kortere) locs per spoor kunnen worden opgesteld. Om de sporen aan te kunnen sluiten, moet deze wel op de goede hoogte liggen. Dus wat styreen op maat gesneden en neergelegd:Afbeelding. Tijdens neerleggen heb ik ook de benodigde draadjes aan de rails gesoldeerd en blokscheidingen aangebracht. Uiteindelijk zag het er zo ut: Afbeelding
De aanrijsporen liggen op een dun stuk Balsa waarvan 1 kant is geschuurd om het hoogteverschil te overbruggen.

Zo, wat een verhaal al... ben u er nog? 8)7

Nadat de boel was aangesloten, begon het inregelen in Koploper en het testen. Dit heeft maanden geduurd voordat het eindelijk goed werkte. En het is nog lang niet klaar, maar de basis werkt.

Aansturen draai-rolbrug:
Joost vroeg waarom ik een loc decoder gebruik en hoe stuur ik hem naar de juiste positie. Ik gebruik een loc decoder om dat de rolbrug dan langzaam kan afremmen als ie bij zijn stop plek komt. Dus net als bij normale locs leert KL remmen bij de Afrem melder en stopt (bijna) exact bij de stop melder.

Koploper heeft een draaischijf functie die ik ook had kunnen gebruiken om de Rolbrug en draaischijf aan te sturen (apart als 2 draaischijven), echter die functie in KL werkt alleen als de draaischijf is aangestuurd door een functiedecoder. Dat zou betekenen dat de rolbrug maar heel langzaam kan bewegen om te voorkomen dat ie niet doorschiet bij de stop plaats. Maar hoe stuur ik de rolbrug naar de gewenste plek? Dat heb ik gedaan door een aparte "spoorbaan" te maken waar 1 trein rijdt, namelijk de rolbrug. Zie onder, blok 1 tot en met 7 is de rolbrug: Afbeelding
Om de rolbrug naar de juiste positie te sturen: daar heb ik veel manieren geprobeerd: Met vaste routes en variabele routes. Allebei hebben voor-en -nadelen. Ik zal niet te veel in detail treden (behalve als iemand er meer over wil weten) maar met vaste routes is het een stuk lastiger, met name omdat je de rolbrug na elke activiteit weer naar een "Startpositite" moet brengen. Verder heeft de maker van Koploper (wijlen Paul Haagsma) altijd gezegd: gebruik zo veel mogelijk variabele routes en geen vaste routes; Een trein mag overal komen, vertel alleen waar hij NIET mag komen. In mijn ogen nog steeds het grote verschil tussen KL en andere besturings software. Maar ik dwaal af.

Dus de rolbrug wordt aangestuurd met variabele routes. Ik heb 7 variable routes aangemaakt, voor elke blok èèn route en aangeven dat de brug alleen in die blok mag stoppen bij die route. Dus variabele route voor blok 2 heb ik een stopverbod gemaakt (en uitgesloten) voor blok 1,3 tot en met 7. Een route wordt opgestart met een logische actie.
Afbeelding

De volgende stap is om te vertellen waar de Rolbrug heen moet. Dus bijvoorbeeld als een loc aan komt in blok 44 dan moet de rolbrug naar blok 1 om de loc op te halen. Maar als bijvoorbeeld de rolbrug al bezet is, dan moet de rolbrug eerst zijn huidige taak afmaken. Om dit voor elkaar te krijgen gebruik ik een vaste route in combinatie met (veel) logische acties en speciale acties. De vaste route kan namelijk een blok wel (of niet) inrijden op bases van een logische actie (of combinatie).
Afbeelding

Om ervoor te zorgen dat koploper willekeurig bepaald waar een loc heen gaat maak ik gebruik van "virtuele blokken" dit zijn dus geen echte blokken met melders, maar blokken die een trein een bepaald gedrag kan laten doen. Voorbeeld zijn blokken 35 t/m 41. Een trein komt dus aan in blok 8, koploper bepaald dat de trein naar het vrije blok 16 mag (2e rechter spoor van de rolbrug), de trein rijdt virtueel naar blok 36 (dat is gekoppeld aan 16). Het meest lastige was om ervoor te zorgen dat er geen "conflicten" ontstonden tussen de verschillende opdrachten voor de rolbrug. Welke loc eerst ophalen, wat als er al een loc op de brug staat maar blok 44 en 45 zijn bezet? enz. enz. Door heel veel logische acties te maken icm speciale acties en voorrangsregelingen wordt bepaald wat de rolbrug doet. Dit was een flinke puzzel om op te lossen een deel van de logische acties zie je rechts in het plaatje:
Afbeelding
Ik zal niet in detail treden want het is al een lang verhaal maar heb wel wat concessies moeten doen, maar in de regel is het gelukt. Overigens heb ik nog niet de draaischijf toegevoegd maar ik weet wel hoe ik dat kan doen. ik ga de draaischijf inzetten voor maar een paar sporen omdat er anders veel extra logische acties bijkomen.

Ik had wel af en toe last van treinen die rolbrug al op wilden rijden als deze (nog) niet gearriveerd was, of de rolbrug weer wilde vertrekken terwijl een loc nog de rolbrug op (of af) aan het rijden was. Dit heb ik opgelost met 2 infrarood bezetmelders (RoSoft) icm wat verboden/logische acties voor de rolbrug.

Pff.. wat een verhaal.. :lol: Ik lees wel als er vragen zijn.

Hier een heel kort filmpje van het resultaat.


Ik zal later wel een langer filmpje maken, dat gaat nu even niet vanwege andere projecten waar ik mee bezig ben en de module niet berijdbaar is.

Het volgende bericht gaat over een ander projectje: Plotten.

Laterrrr. Jerome.



FidOo
Berichten: 5038
Lid geworden op: 05 jan 2010 16:27

Re: DMV Modules met industrie en Draai-rolbrug

Bericht door FidOo »

Wauw Jerome. Dat was een flinke bevalling. Wel heel tof dat het gelukt is op deze manier. Wel inderdaad flink out of the box denken maar gaaf dat het zo gelukt is.

Het verhaal is mij in ieder geval wel duidelijk.


M.v.g. Joost van Dijk

Lid van: mcdespoorstaaf
Bouwt momenteel: Modulebaan (Kiel-Nordhafen)"
Gebruikersavatar

richard7877
Berichten: 1377
Lid geworden op: 26 dec 2008 17:43

Re: DMV Modules met industrie en Draai-rolbrug

Bericht door richard7877 »

gaaf Jeroen dat je het werkend hebt gekregen. petje af!

Groeten Richard


http://www.delftsemodelbouwvereniging.nlgevestigd op de Kleveringweg 19, unit 4B in Delft

Onderwerp starter
Jerome
Berichten: 687
Lid geworden op: 25 dec 2009 17:58
Locatie: Zoetermeer

Re: DMV Modules met industrie en Draai-rolbrug

Bericht door Jerome »

Thanks! Binnenkort weer een update.

Greetz, Jerome.



Onderwerp starter
Jerome
Berichten: 687
Lid geworden op: 25 dec 2009 17:58
Locatie: Zoetermeer

Re: DMV Modules met industrie en Draai-rolbrug

Bericht door Jerome »

Tijd voor weer een nieuwe update. Ik doe altijd verschillende "projectjes" door elkaar zodat het niet gaat vervelen, dus het kan zijn dat volgorde van de foto´s niet helemaal klopt. Maar goed.

Ik was al een tijdje aan het orenteren voor iets om zelf gebouwen en allerhande accessoires zelf te bouwen. Ik heb in het verleden wel zelf wat dingetjes met de hand gemaakt van styreen en Balsahout, maar ik ben niet helemaal "Snijvast" zeg maar. Ik kan gewoon dingen niet netjes afsnijden als het exact op de mm moet kloppen. 7(8)7 Bij mij gaat altijd wel iets scheef zodat ik een gebouwtje wel 3 of 4 keer opnieuw moet maken voordat het enigszins een beetje toonbaar is. Ik heb overwogen een 3D printer aan te schaffen, maar uiteindelijk toch gekozen voor plotter, zeker nadat een clublid (Paul) een demo gaf hoe eenvoudig het is om een huisje te ontwerpen en te plotten. Nu hebben we ook een plotter op de club staan, maar ik wilde graag ook een plotter thuis hebben (zeker omdat de club gesloten was vanwege.. nou dat weet iedereen well). Er zijn diverse plotters op de markt van diverse fabrikanten (Silhouette,Brother,Cricut) dus ben ik gaan onderzoeken welke is zou willen. Uiteindelijk is het de Silhouette Cameo 4 geworden:
Afbeelding
En ik kan alvast zeggen, ik heb er geen spijt van. Uiteraard moet je dat ding leren gebruiken, maar na het bekijken van wat Youtube filmpjes had ik het aardig snel onder de knie. Bij de plotter zitten ook wat folies zodat je wat dingen kan testen, onder andere een beschuit met muisjes folie. Aangezien ik al meer dan genoeg kinderen heb :mrgreen:, heb ik deze gebruikt voor mijn eerste test plot:
Afbeelding een tekst voor op mijn airbrush doosje. 8-)
Het eerste echte werk voor de plotter is stroken styreen plotten voor het opvullen van de rails naast de rolbrug. Het idee is om een soort Straatspoor te maken die op gelijk niveau is als de rolbrug. Het moet uiteindelijk èèn geheel worden. Het was best lastig om de rails op te vullen. uiteindelijk heb ik meerdere lagen styreen moeten gebruiken van diverse diktes (1, 0.5 en 0.3 mm) voordat alles op de goede hoogte was. Maar wat heel fijn is dat de plotter in ieder geval kaarsrecht de boel kan plotten. Hier wat geplotte stukjes voordat ik het vast ga lijmen.
Afbeelding
Voor het lijmen gebruik ik gewoon Fotolijm van de Hema. Als er een probleem is en ik moet bij de rails dan kan ik het styreen relatief eenvoudig weghalen en opnieuw plakken met wat fotolijm.
Uiteraard voor het lijmen schilder ik eerst de rails. Op onderstaande foto heb ik het rechter deel van de rolbrug ook al reeds grijs gespoten, als basiskleur voor de rolbrug sporen.
Afbeelding

Nou dat was het weer even, volgende update laat ik nog wat dingetjes zien die ik inmiddels heb geplot.

Greetz, Jerome


Gebruikersavatar

Alro
Berichten: 586
Lid geworden op: 30 dec 2017 15:40
Locatie: Waldbrücke im Grünenherzes Hollands

Re: DMV Modules met industrie en Draai-rolbrug

Bericht door Alro »

Jerome schreef: 15 jul 2021 08:34 ...uiteindelijk heb ik meerdere lagen styreen moeten gebruiken van diverse diktes (1, 0.5 en 0.3 mm)...
En snijdt de Cameo 4 door 1mm styreen heen? Want ik heb begrepen dat de Cameo 3 daar moeite mee had en dat er met de hand nagesneden moest worden.



Onderwerp starter
Jerome
Berichten: 687
Lid geworden op: 25 dec 2009 17:58
Locatie: Zoetermeer

Re: DMV Modules met industrie en Draai-rolbrug

Bericht door Jerome »

Hoi Ronald.

Ja en nee.. Ja: de Cameo 4 geeft een hogere snijdruk dan de eerdere versies, en heeft speciale mesjes die dat aan kan. Die mesjes zijn echter gemaakt om door bijvoorbeeld leer te snijden. Ik heb veel getest en het nadeel van deze mesjes is dat bij styreen de scherpe hoekjes niet mooi worden. Dus gewone recht toe recht aan stukjes gaan prima, maar moeilijke patronen: nee.

Ik gebruik zelf liever de Autoblade of the 1mm blade. Bij 1mm is het alleen een kwestie van 1 keer met een mesje langslopen en dan even "knakken". Op de club hebben een Cameo3 en daar werk ik sinds kort ook mee, de Cameo4 werkt veel fijner naar mijn mening. Maar misschien moet ik de Cameo 3 nog een beetje leren/begrijpen...


Gebruikersavatar

Doolemeister
Berichten: 1094
Lid geworden op: 19 okt 2011 12:30
Locatie: Regio het Groene Hart

Re: DMV Modules met industrie en Draai-rolbrug

Bericht door Doolemeister »

Hey Jeroen,

Gaaf om je project zo te zien.
Ben benieuw als deze tussen de baan hangen.


Groet, Arjan

De bouw van mijn baan ESPE
Voorzitter van de Delftse Modelbouwvereniging
Volg ons op Facebook
Samen bouwen aan een groter geheel

Onderwerp starter
Jerome
Berichten: 687
Lid geworden op: 25 dec 2009 17:58
Locatie: Zoetermeer

Re: DMV Modules met industrie en Draai-rolbrug

Bericht door Jerome »

Arjan, Ik ook! Gaat nog wel even duren voordat dit mogelijk is denk ik. :P

Greetz, Jeroen.




Onderwerp starter
Jerome
Berichten: 687
Lid geworden op: 25 dec 2009 17:58
Locatie: Zoetermeer

Re: DMV Modules met industrie en Draai-rolbrug

Bericht door Jerome »

Weer tijd voor een update. Deze keer weinig tekst. Hier nog zijn wat andere dingen die ik maak met de plotter. Bijvoorbeeld een onderhoudsplatform en Stootjuk. Het onderhoudsplatform heb ik deels overgenomen van een platform van MU, de Stootjuk van foto´s.

Na wat test plotjes ban het stootjuk (geen foto's van) heb ik in Silhouette Studio het ontwerp klaar gemaakt voor serie productie.
Afbeelding

Dan is het plotten geblazen, de (zeer) kleine onderdelen uit de styreen plaat drukken, beetje vijlen en plakken maar. in deze foto zie nog een geschilderde prototype die shots en scheef is. Daarom een Mal gemaakt zodat ik het juk wat strakker kan opbouwen.
Afbeelding

Lekker klein.
Afbeelding
Klaar voor de eerste laag verf:
Afbeelding

Zo ziet het er dan uit (ongeverfd):
Afbeelding

Prototype onderhouds platform (foto vergroot, dat "gat in de rails is inmiddels ook dicht). Ik ben niet tevreden met het hekwerk van het trappetje, dus daar moet nog iets aan gebeuren:
Afbeelding

Dat was het weer, ik hoop dat jullie het leuk vinden om mijn modespoor avonturen te lezen. In de volgende post ga ik de Draairolbrug en sporen een kleurtje geven.

Greetz, Jeroen.


Gebruikersavatar

Ad_M
Berichten: 3911
Lid geworden op: 24 feb 2013 18:31
Locatie: Lelystad

Re: DMV Modules met industrie en Draai-rolbrug

Bericht door Ad_M »

Leuk om dit soort stootbuffers eens gesplot te kunnen zien
Het laat heel goed zien waar we staan met de huidige technieken en wat waar te (kunnen) gebruiken!!

Leuk draadje om te volgen Jeroen

Mvg,
Ad


Ons baantje GeordieBurgh (is niet meer), klikker-die-klik hier.
DCC | NL '80 tot heden | Fleischmann Piccolo / Peco | 3D Modellen

Als je het niet meer trekt moet je duwen... :D

Onderwerp starter
Jerome
Berichten: 687
Lid geworden op: 25 dec 2009 17:58
Locatie: Zoetermeer

Re: DMV Modules met industrie en Draai-rolbrug

Bericht door Jerome »

Hoi Ad,

Ja, het is erg leuk (verslavend) om dingen te bedenken en te maken met de plotter. Met de 3d Printer kan je nog veel meer (bijvoorbeeld iets van een hijskraantje op wielen :mrgreen: ) en met meer details maar er komt ook meer bij kijken, wat meer technische kennis nodig, werken met chemicaliën en andere zaken. Verder denk ik dat voor het maken van gebouwen/huizen een plotter wat meer geschikt is.

Een plotter is iets toegankelijker om te doen zeg maar. Voor de prijs van een (sound)loc heb je zo´n ding, gratis ontwerp programma, wat styreen en ontwerpen maar! Uiteraard is het minder gedetailleerd en meer gepriegel om iets kleins in elkaar te zetten (bijvoorbeeld een bankje..).

Ik denk dat hier ooit ook nog wel een 3d Printer in huis komt, maar de komende jaren hou ik het bij de plotter! 8-)

Greetz, Jeroen.



Plaats reactie