N-Spoorforum

Het forum voor de N-Spoor liefhebber

n-spoorstore.nl TopLinks-Modellbahn Liste auf Online-Modellbahn.de
Het is nu di dec 11, 2018 08:24

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 21 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3  Volgende
Auteur Bericht
 Berichttitel: Re: Herstarten in N
BerichtGeplaatst: do jul 12, 2018 19:17 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo sep 07, 2014 10:53
Berichten: 655
Woonplaats: Rijnsaterwoude
Ik begrijp niet precies wat je bedoelt met start-ziel principe. Wat is overigens een octocoupler?

_________________
Met vriendelijk groeten André.

Windows XP, 10 (64-bits), ECoS-ESU, Peco code 55, iTrain, AnyRail.
http://www.b-bridge.org


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Herstarten in N
BerichtGeplaatst: do jul 12, 2018 20:33 
Offline

Geregistreerd: do jul 05, 2018 19:21
Berichten: 10
Andre de Ruiter schreef:
Ik begrijp niet precies wat je bedoelt met start-ziel principe. Wat is overigens een octocoupler?

Idee is om ooit een soort NX Tableau te maken om de wisselstraten aan te sturen. Hierbij kies je het begin en eindpunt en doormiddel van een schakeling komen de benodigde wissels in de correcte stand. Een optocoupler is een soort electronisch minirelais wat voor galvanische scheiding zorgt. Ik zie trouwens dat hij op de vorige pagina verkeerd gespeld is (of verbeterd door autocorrect...).

Vandaag overigens de rails opgehaald, lijkt in redelijke staat. Enige probleem momenteel is dat van de electrische wissels (7st Flm Piccolo, 2st Ibertren) er 4 defect zijn, waarvan 2 van Flm. Deze heb ik even geopend en het bladveertje en contacten van de eindafschakeling lijken vervuild. Deze schijn je te kunnen overbruggen aldus een Duits forum, dus daar ga ik binnenkort eerst maar eens achteraan.

Gr B


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Herstarten in N
BerichtGeplaatst: vr jul 13, 2018 10:51 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo sep 07, 2014 10:53
Berichten: 655
Woonplaats: Rijnsaterwoude
Als het jouw bedoeling is om automatisch rijwegen (wisselstraten) te schakelen dan raad ik je aan om de knoop door te hakken en onmiddellijk te starten met computergestuurd rijden. Rijwegen automatisch schakelen kunnen de meeste programma's (iTrain dat ik gebruik in ieder geval) en houden tegelijkertijd ook rekening met andere locs(treinen) die van deze rijweg (geheel of gedeeltelijk) gebruik willen maken. Laat je niet afschrikken door het woord computer het is simpeler en flexibeler dan gebruik maken van allerlei electronische schakelingen uit het analoge tijdperk. Op het forum is meer dan genoeg informatie aanwezig om een goede keuze voor een computergestuurd systeem te maken.

_________________
Met vriendelijk groeten André.

Windows XP, 10 (64-bits), ECoS-ESU, Peco code 55, iTrain, AnyRail.
http://www.b-bridge.org


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Herstarten in N
BerichtGeplaatst: vr jul 13, 2018 16:37 
Offline

Geregistreerd: ma nov 29, 2010 19:00
Berichten: 383
Andre de Ruiter schreef:
Als het jouw bedoeling is om automatisch rijwegen (wisselstraten) te schakelen dan raad ik je aan om de knoop door te hakken en onmiddellijk te starten met computergestuurd rijden. Rijwegen automatisch schakelen kunnen de meeste programma's (iTrain dat ik gebruik in ieder geval) en houden tegelijkertijd ook rekening met andere locs(treinen) die van deze rijweg (geheel of gedeeltelijk) gebruik willen maken. Laat je niet afschrikken door het woord computer het is simpeler en flexibeler dan gebruik maken van allerlei electronische schakelingen uit .


What he said!


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Herstarten in N
BerichtGeplaatst: wo jul 18, 2018 13:23 
Offline

Geregistreerd: do jul 05, 2018 19:21
Berichten: 10
Dat geeft wel stof tot nadenken, wellicht dat ik dat ook maar moet overwegen... Voorlopig helaas eerst weer wat andere verplichtingen en ondertussen wil ik een beetje het een en ander gaan uitvogelen.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Herstarten in N
BerichtGeplaatst: do jul 19, 2018 09:59 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma feb 20, 2012 13:20
Berichten: 527
Woonplaats: Moskou (Rus)
Andre de Ruiter schreef:
Als het jouw bedoeling is om automatisch rijwegen (wisselstraten) te schakelen dan raad ik je aan om de knoop door te hakken en onmiddellijk te starten met computergestuurd rijden.
Het gebruik van een Start-Ziel systeem is juist typisch voor níet automatisch rijden. Dan gaat het juist om het handmatig regelen van de treinen. Het voordeel tov alle wissels en seinen 1 voor 1 met de hand om te zetten, is dat bij Start-Ziel er maar 2 knoppen hoeven te worden ingedrukt. Net zoals destijds in het groot werd gedaan met een NX tableau. De rijweg ertussen wordt dan automatisch goed geschakeld.
Uiteraard kun je dat ook in een pc programmeren, maar dat vermindert wellicht de charme van een fysiek bedieningspaneel (vergeleken met bediening via een pc scherm).

Het hangt er dus maar van af hoe je de hobby wilt beleven. Wil je zelf als treindienstleider/seinhuiswachter optreden, dan is een computer niet noodzakelijk. Wil je volledig automatische treinenloop, dan is een pc wel handig (bv om Koploper of soortgelijke programmas te laten draaien).

Groet, Wim

_________________
De bouw van Altwied im Westerwald
Zijlijn, Duitsland, Tijdperk IV


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Herstarten in N
BerichtGeplaatst: do jul 19, 2018 10:15 
Offline

Geregistreerd: di jan 05, 2010 16:27
Berichten: 3851
Woonplaats: Maassluis
Er is in Duitsland zelfs een systeem te koop wat een exacte replica is van een bildstellwerk. Volgens mij heet het zoiets als sprdr60..

Let wel, er is hier in nl vrijwel geen ervaring mee en in Duitsland ook vrij weinig. Dus de leercurve is heel groot. enige technische kennis lijkt mij wel handig.

Edit: het heet SprDrs60 en hier is de website daarvan: http://spdrs60.sourceforge.net/

_________________
M.v.g. Joost van Dijk

Lid van: http://www.mcdespoorstaaf.nl
Bouwt momenteel: "Clubbaan MC de Spoorstaaf: Module (Kiel-Nordhafen)"


Laatst bijgewerkt door FidOo op do jul 19, 2018 13:58, in totaal 1 keer bewerkt.

Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Herstarten in N
BerichtGeplaatst: do jul 19, 2018 11:25 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo aug 25, 2013 19:27
Berichten: 58
Woonplaats: Brummen
Met iTrain kan je niet alleen automatisch rijden, maar ook met vooraf gemaakte routes. En ook met 'tijdelijke routes', daarbij sleep je een trein van het blok waar die staat naar een ander blok, het zgn routeren. Het programma zet dan voor jou de wissels en houdt rekening met andere treinen. Kortom, daarmee kan je dus start ziel uitvoeren.

_________________
Met vriendelijke groet, Jaap Kolenberg
Baan "Reichenbach e.o." Duits tijdperk 3, Intellibox-1, Digikeijs en Rosoft decoders, iTrain, Anyrail, Sprog2


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Herstarten in N
BerichtGeplaatst: do jul 19, 2018 11:43 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo sep 07, 2014 10:53
Berichten: 655
Woonplaats: Rijnsaterwoude
Jaap, je slaat de spijker op z' n kop. Dit is precies wat ik bedoel. Voor zover ik weet is dit ook mogelijk met Koploper.

_________________
Met vriendelijk groeten André.

Windows XP, 10 (64-bits), ECoS-ESU, Peco code 55, iTrain, AnyRail.
http://www.b-bridge.org


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Herstarten in N
BerichtGeplaatst: do jul 19, 2018 13:21 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma jul 25, 2016 15:19
Berichten: 124
Andre de Ruiter schreef:
Dit is precies wat ik bedoel. Voor zover ik weet is dit ook mogelijk met Koploper.

...en ook met Rocrail.

Groet,
Robert Jan


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 21 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 5 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling