Workshop Koeien verven.

Volgende week tijdens onze Noviteiten presentatie 2019 zal Geke van Petegem een workshop koeien verven geven.
https://www.n-spoorstore.nl/events/events/blog

1e ronde: ca. 11:00 tot ongeveer 11:45 eerste ronde a 5-8 mensen.
Elk 5 koeien en/ of paarden.
N of H0, alles mag

2e ronde: ca. 13:00-13:45

3e ronde: ca. 14:00-14:45

Bij voldoende belangstelling nog een 4e ronde

Kosten 0,00

Graag even aanmelden via info@freebit.nl

Herstarten in N

Vraag maar raak!
Gebruikersavatar

Andre de Ruiter
Berichten: 662
Lid geworden op: 07 sep 2014 10:53
Locatie: Rijnsaterwoude

Re: Herstarten in N

Bericht door Andre de Ruiter » 12 jul 2018 19:17

Ik begrijp niet precies wat je bedoelt met start-ziel principe. Wat is overigens een octocoupler?


Met vriendelijk groeten André.

Windows XP, 10 (64-bits), ECoS-ESU, Peco code 55, iTrain, AnyRail.
http://www.b-bridge.org (Last update 2019-02-15)


Onderwerp starter
BK94
Berichten: 10
Lid geworden op: 05 jul 2018 19:21

Re: Herstarten in N

Bericht door BK94 » 12 jul 2018 20:33

Andre de Ruiter schreef:Ik begrijp niet precies wat je bedoelt met start-ziel principe. Wat is overigens een octocoupler?
Idee is om ooit een soort NX Tableau te maken om de wisselstraten aan te sturen. Hierbij kies je het begin en eindpunt en doormiddel van een schakeling komen de benodigde wissels in de correcte stand. Een optocoupler is een soort electronisch minirelais wat voor galvanische scheiding zorgt. Ik zie trouwens dat hij op de vorige pagina verkeerd gespeld is (of verbeterd door autocorrect...).

Vandaag overigens de rails opgehaald, lijkt in redelijke staat. Enige probleem momenteel is dat van de electrische wissels (7st Flm Piccolo, 2st Ibertren) er 4 defect zijn, waarvan 2 van Flm. Deze heb ik even geopend en het bladveertje en contacten van de eindafschakeling lijken vervuild. Deze schijn je te kunnen overbruggen aldus een Duits forum, dus daar ga ik binnenkort eerst maar eens achteraan.

Gr B



Gebruikersavatar

Andre de Ruiter
Berichten: 662
Lid geworden op: 07 sep 2014 10:53
Locatie: Rijnsaterwoude

Re: Herstarten in N

Bericht door Andre de Ruiter » 13 jul 2018 10:51

Als het jouw bedoeling is om automatisch rijwegen (wisselstraten) te schakelen dan raad ik je aan om de knoop door te hakken en onmiddellijk te starten met computergestuurd rijden. Rijwegen automatisch schakelen kunnen de meeste programma's (iTrain dat ik gebruik in ieder geval) en houden tegelijkertijd ook rekening met andere locs(treinen) die van deze rijweg (geheel of gedeeltelijk) gebruik willen maken. Laat je niet afschrikken door het woord computer het is simpeler en flexibeler dan gebruik maken van allerlei electronische schakelingen uit het analoge tijdperk. Op het forum is meer dan genoeg informatie aanwezig om een goede keuze voor een computergestuurd systeem te maken.


Met vriendelijk groeten André.

Windows XP, 10 (64-bits), ECoS-ESU, Peco code 55, iTrain, AnyRail.
http://www.b-bridge.org (Last update 2019-02-15)


MadSeven
Berichten: 389
Lid geworden op: 29 nov 2010 19:00

Re: Herstarten in N

Bericht door MadSeven » 13 jul 2018 16:37

Andre de Ruiter schreef:Als het jouw bedoeling is om automatisch rijwegen (wisselstraten) te schakelen dan raad ik je aan om de knoop door te hakken en onmiddellijk te starten met computergestuurd rijden. Rijwegen automatisch schakelen kunnen de meeste programma's (iTrain dat ik gebruik in ieder geval) en houden tegelijkertijd ook rekening met andere locs(treinen) die van deze rijweg (geheel of gedeeltelijk) gebruik willen maken. Laat je niet afschrikken door het woord computer het is simpeler en flexibeler dan gebruik maken van allerlei electronische schakelingen uit .

What he said!




Onderwerp starter
BK94
Berichten: 10
Lid geworden op: 05 jul 2018 19:21

Re: Herstarten in N

Bericht door BK94 » 18 jul 2018 13:23

Dat geeft wel stof tot nadenken, wellicht dat ik dat ook maar moet overwegen... Voorlopig helaas eerst weer wat andere verplichtingen en ondertussen wil ik een beetje het een en ander gaan uitvogelen.



Gebruikersavatar

Wim H
Berichten: 625
Lid geworden op: 20 feb 2012 13:20
Locatie: Moskou (Rus)

Re: Herstarten in N

Bericht door Wim H » 19 jul 2018 09:59

Andre de Ruiter schreef:Als het jouw bedoeling is om automatisch rijwegen (wisselstraten) te schakelen dan raad ik je aan om de knoop door te hakken en onmiddellijk te starten met computergestuurd rijden.
Het gebruik van een Start-Ziel systeem is juist typisch voor níet automatisch rijden. Dan gaat het juist om het handmatig regelen van de treinen. Het voordeel tov alle wissels en seinen 1 voor 1 met de hand om te zetten, is dat bij Start-Ziel er maar 2 knoppen hoeven te worden ingedrukt. Net zoals destijds in het groot werd gedaan met een NX tableau. De rijweg ertussen wordt dan automatisch goed geschakeld.
Uiteraard kun je dat ook in een pc programmeren, maar dat vermindert wellicht de charme van een fysiek bedieningspaneel (vergeleken met bediening via een pc scherm).

Het hangt er dus maar van af hoe je de hobby wilt beleven. Wil je zelf als treindienstleider/seinhuiswachter optreden, dan is een computer niet noodzakelijk. Wil je volledig automatische treinenloop, dan is een pc wel handig (bv om Koploper of soortgelijke programmas te laten draaien).

Groet, Wim


De bouw van Altwied im Westerwald
Zijlijn, Duitsland, Tijdperk IV


FidOo
Berichten: 3779
Lid geworden op: 05 jan 2010 16:27
Locatie: Maassluis

Re: Herstarten in N

Bericht door FidOo » 19 jul 2018 10:15

Er is in Duitsland zelfs een systeem te koop wat een exacte replica is van een bildstellwerk. Volgens mij heet het zoiets als sprdr60..

Let wel, er is hier in nl vrijwel geen ervaring mee en in Duitsland ook vrij weinig. Dus de leercurve is heel groot. enige technische kennis lijkt mij wel handig.

Edit: het heet SprDrs60 en hier is de website daarvan: http://spdrs60.sourceforge.net/
Laatst gewijzigd door FidOo op 19 jul 2018 13:58, 1 keer totaal gewijzigd.



Gebruikersavatar

jeemka
Berichten: 71
Lid geworden op: 25 aug 2013 19:27
Locatie: Brummen

Re: Herstarten in N

Bericht door jeemka » 19 jul 2018 11:25

Met iTrain kan je niet alleen automatisch rijden, maar ook met vooraf gemaakte routes. En ook met 'tijdelijke routes', daarbij sleep je een trein van het blok waar die staat naar een ander blok, het zgn routeren. Het programma zet dan voor jou de wissels en houdt rekening met andere treinen. Kortom, daarmee kan je dus start ziel uitvoeren.


Met vriendelijke groet, Jaap Kolenberg
Baan "Reichenbach e.o." Duits tijdperk 3, Intellibox-1, Digikeijs en Rosoft decoders, iTrain, Anyrail, Sprog2
Foto's en filmpjes op https://www.kolenberg.eu

Gebruikersavatar

Andre de Ruiter
Berichten: 662
Lid geworden op: 07 sep 2014 10:53
Locatie: Rijnsaterwoude

Re: Herstarten in N

Bericht door Andre de Ruiter » 19 jul 2018 11:43

Jaap, je slaat de spijker op z' n kop. Dit is precies wat ik bedoel. Voor zover ik weet is dit ook mogelijk met Koploper.


Met vriendelijk groeten André.

Windows XP, 10 (64-bits), ECoS-ESU, Peco code 55, iTrain, AnyRail.
http://www.b-bridge.org (Last update 2019-02-15)

Gebruikersavatar

rjvanhouten
Berichten: 141
Lid geworden op: 25 jul 2016 15:19
Contacteer:

Re: Herstarten in N

Bericht door rjvanhouten » 19 jul 2018 13:21

Andre de Ruiter schreef:Dit is precies wat ik bedoel. Voor zover ik weet is dit ook mogelijk met Koploper.
...en ook met Rocrail.

Groet,
Robert Jan



Plaats reactie