Stoomloc met kolentender op R1 spoor

Vraag maar raak!

Onderwerp starter
boumacor
Berichten: 74
Lid geworden op: 21 feb 2019 20:15

Stoomloc met kolentender op R1 spoor

Bericht door boumacor » 01 apr 2019 14:02

Goedemiddag,

Ik heb nu twee stuks stoomloc gekocht (Arnold 2542 en Dapol 2S-011-Q3) welke beide niet goed op R1 bochten kunnen rijden (bij de Dapol staat het op het doosje maar &@$%#&@ niet op de website van de fabrikant, want een enorme ^@*&*). Beide blijven er maar uit lopen (vooral de voorkant). Is ergens terug te vinden of dit bij meerdere loc's het geval is ? Heb al even gekeken op www.spurweite-n.de en op www.mobadaten.info maar daar kom ik niet veel verder mee.

Komt dit vaker voor bij stoomlocs ?? Moet je eigenlijk geen locs nemen met drie assen met grote wielen ? Of heb ik gewoon dubbel pech ? Hoe zit dit met Minitrix en Fleischmann stoomlocs ?? Wegens ruimtegebrek is mijn baan hoofdzakelijk met R1 bochten (ik weet het, maar volgende baan wellicht) dus die wil ik niet aanpassen.

Groeten Cor-Jan



Gebruikersavatar

Bjor
Berichten: 1336
Lid geworden op: 20 sep 2009 18:49

Re: Stoomloc met kolentender op R1 spoor

Bericht door Bjor » 01 apr 2019 15:42

Cor-Jan,

Inderdaad hebben de meeste stoomlocs moeite om door een R1 boog te komen. Hoe meer assen, des te kleiner de kans dat het goed gaat. Als de voorloopas uit de rails wordt gewipt kun je kijken of je dat chassisdeel iets verder kunt laten uitslaan, maar dat is op eigen risico. Een enkele lok kan er vooruit niet doorheen maar soms wel als hij achteruit rijdt.

Bij Fleischmann en Minitrixloks komt dit ook voor, maar het ligt aan het model en de straal van de boog. R1 is niet bij alle merken even krap.
Het beste is toch: minimaal R2.

Ben


Liefhebber van N-spoor, Deutsche Reichsbahn Gesellschaft, Tijdperk II
en verder alles wat met groot- en modelspoor te maken heeft.


Onderwerp starter
boumacor
Berichten: 74
Lid geworden op: 21 feb 2019 20:15

Re: Stoomloc met kolentender op R1 spoor

Bericht door boumacor » 01 apr 2019 16:27

Hallo Ben,

Da's jammer, zeker nu ik net een paar weken terug een kleine loc met 2 assen met grote wielen heb verkocht omdat ik net twee leuke "grote" locs had gekocht. Nu staat er bij die Dapol iets op het doosje, maar bij andere locs heb ik dat nooit gezien. Zetten andere merken het wel eens op de doos ? Nu zie ik soms wel eens locs met twee wielensets (zoals de Arnold 2276 en de Arnold 2467). Gaat dat dan wel goed op R1 ?

Groeten Cor-Jan



Gebruikersavatar

Bjor
Berichten: 1336
Lid geworden op: 20 sep 2009 18:49

Re: Stoomloc met kolentender op R1 spoor

Bericht door Bjor » 01 apr 2019 16:46

Cor-Jan,

Dat is zeker jammer! Met twee-assers en de meeste korte stomers zal het ook wel gaan, maar de S3/6 , de BR01, 23 e.d. hebben er vaak moeite mee.
De Arnold 2276 heb ik zelf ook. Die liep BIJ MIJ(!) prima door een Arnold R1 boog. Maar als jouw boog nog iets krapper is, of de rails niet helemaal strak ligt, kun je alsnog problemen krijgen.
Een krokodil heb ik niet, dus daar kan ik niets van zeggen.
Je zou eens een test kunnen doen met een overgangsboog, voor en na de R1 rails. Misschien dat dat kan helpen(?)
Overgangsboog: https://nl.wikipedia.org/wiki/Overgangsboog

Ben


Liefhebber van N-spoor, Deutsche Reichsbahn Gesellschaft, Tijdperk II
en verder alles wat met groot- en modelspoor te maken heeft.


Onderwerp starter
boumacor
Berichten: 74
Lid geworden op: 21 feb 2019 20:15

Re: Stoomloc met kolentender op R1 spoor

Bericht door boumacor » 02 apr 2019 15:33

Hallo Ben,

Bedankt voor je reactie, ik ga dan maar eens opzoek naar een 2276 die we digitaal kunnen (laten) maken want wil geen risico lopen.

Groeten Cor-Jan



Gebruikersavatar

Bjor
Berichten: 1336
Lid geworden op: 20 sep 2009 18:49

Re: Stoomloc met kolentender op R1 spoor

Bericht door Bjor » 02 apr 2019 15:45

Cor-Jan,

Op e-Bay staat een heel stel: https://www.ebay.de/b/Arnold-Mallet/698 ... nc&_sop=15
Weet wel dat er weinig ruimte is voor een decoder voor zo'n grote lok. Er moet gefreesd worden om voldoende ruimte te maken.

Zie o.a.: https://www.1zu160.net/digital/einbaubs ... mallet.php
https://www.1zu160.net/digital/einbaubs ... let-V2.php

Succes,

Ben


Liefhebber van N-spoor, Deutsche Reichsbahn Gesellschaft, Tijdperk II
en verder alles wat met groot- en modelspoor te maken heeft.


Onderwerp starter
boumacor
Berichten: 74
Lid geworden op: 21 feb 2019 20:15

Re: Stoomloc met kolentender op R1 spoor

Bericht door boumacor » 03 apr 2019 12:13

Hoi Ben,

Ik ben bezig met een 82276 dus de digitale broer van de 2276. Als het goed is moet ik alleen dan de Arnold digitale decoder vervangen door een "reguliere" DCC decoder en is al het "zware" werk al gedaan. Mocht ik met de verkoper het over de prijs eens kunnen worden. Ik hou je op de hoogte.

groeten Cor-Jan




Sandopie
Berichten: 508
Lid geworden op: 13 okt 2016 12:21
Locatie: Purmerend

Re: Stoomloc met kolentender op R1 spoor

Bericht door Sandopie » 03 apr 2019 13:59

boumacor schreef:
03 apr 2019 12:13
Hoi Ben,

Ik ben bezig met een 82276 dus de digitale broer van de 2276. Als het goed is moet ik alleen dan de Arnold digitale decoder vervangen door een "reguliere" DCC decoder en is al het "zware" werk al gedaan. Mocht ik met de verkoper het over de prijs eens kunnen worden. Ik hou je op de hoogte.

groeten Cor-Jan
Cor-Jan,

Hoezo? Als hij goed rijdt gewoon laten zitten die decoder, tenzij er functionaliteit mist, b.v. RailComm, die jij wilt gebruiken.


Met vriendelijke groet,

Rinus Vos


Volume draagt niets bij aan de kracht van het argument.


BiDiB Opendcc GBMBoost16T master, GBMBoost16T cliënt, OneControl, LightControl, GBM16TS, iTrain

Gebruikersavatar

spoor65
Berichten: 4267
Lid geworden op: 01 sep 2008 18:26
Locatie: de glimlach van twente

Re: Stoomloc met kolentender op R1 spoor

Bericht door spoor65 » 03 apr 2019 21:02

Geen idee welke locs je allemaal nog in gedachten hebt, maar houd er rekenschap mee, dat je dit probleem niet alleen met grote stomers tegen kunt komen.

Dat je er niet veel info op vind, zeker bij de oudere modellen werd door fabrikanten eigenlijk nooit aangegeven wat de minimum radius was.

gelukkig erken ze nu wel meer dat probleem en zetten ze veelal in de info op de site en in papieren catalogus, er bij wat de minimum radius is.
maar op de doosjes zie je het eigenlijk nooit staan.


Je geeft het zelf al aan, weinig ruimte dus ga je al snel R1 bochten toepassen, Raadzaam is toch om, indien je ook met grotere locs en of bepaalde treinstellen, wilt rijden, je beter af bent met R2.


mvg

Freddy


Met minder haast kun je wat vaker in de spiegel kijken

Als je oordeelt over mensen,
heb je geen tijd om van ze te houden.

mijn beursbaan in aanbouw: http://www.n-spoorforum.nl/viewtopic.php?f=14&t=10857
DCC met Twin Center en http://www.rosoft.info


FidOo
Berichten: 4205
Lid geworden op: 05 jan 2010 16:27
Locatie: Maassluis

Re: Stoomloc met kolentender op R1 spoor

Bericht door FidOo » 04 apr 2019 09:08

Rinus, die oude decoders van arnold zijn gewoon achterhaald, deze missen sowieso functionaliteit tenopzichte van de huidige decoders. even als voorbeeld 14 rijstappen, geen CV programmering, geen lastregeling, etc.

Dus inderdaad gewoon er uit halen, draadjes aan nieuwe decoder solderen, klaar!

@spoor65 heeft hier een goed punt, R1 eigenlijk gewoon vermeiden als dit kan.


M.v.g. Joost van Dijk

Lid van: mcdespoorstaaf
Bouwt momenteel: Modulebaan (Kiel-Nordhafen)"

Plaats reactie