Minitrix 6433 probleem met motor?

Vraag maar raak!

Onderwerp starter
u43hvs
Berichten: 220
Lid geworden op: 21 mei 2018 16:24
Locatie: Utrecht

Minitrix 6433 probleem met motor?

Bericht door u43hvs » 14 jul 2019 15:09

Deze loc heeft in een keer een probleem. De verlichting brand maar de moter doet niets.
Volgens cv 8 zit er een esu decoder in. Deze is inmiddels gereset maar dat mocht niet baten.
Tot vorige week probleemloos rijden.
Waar moet is de oorzaak zoeken? Geval los zittende decoder of draadbreuk?


Hisko de Vries
Beginnend N spoorder
Centrale : dr 5000
Wpl: Utrecht


stoombr38
Berichten: 41
Lid geworden op: 04 jun 2017 13:05

Re: Minitrix 6433 probleem met motor?

Bericht door stoombr38 » 14 jul 2019 16:26

Waarschijnlijk zitten de koolborstels vast in de houders of dusdanig versleten dat ze de collector niet goed raken.
Ook kunnen de veertjes niet meer genoeg aandrukken.
Dus de koolborstels houders en collector schoonmaken met wasbenzine.
En misschien nieuwe koolborstels met veertjes.
Grt. jo




Onderwerp starter
u43hvs
Berichten: 220
Lid geworden op: 21 mei 2018 16:24
Locatie: Utrecht

Re: Minitrix 6433 probleem met motor?

Bericht door u43hvs » 14 jul 2019 16:30

Jo, dat kan in een keer optreden?


Hisko de Vries
Beginnend N spoorder
Centrale : dr 5000
Wpl: Utrecht


FidOo
Berichten: 4139
Lid geworden op: 05 jan 2010 16:27
Locatie: Maassluis

Re: Minitrix 6433 probleem met motor?

Bericht door FidOo » 14 jul 2019 17:58

Volgens mij heeft de 6400 een onderhoudsvrije motor. Maar zit er wel dat 3x3 component in. Beide ben ik niet 100 procent zeker van.


M.v.g. Joost van Dijk

Lid van: mcdespoorstaaf
Bouwt momenteel: Modulebaan (Kiel-Nordhafen)"

Gebruikersavatar

martindomburg
Berichten: 4241
Lid geworden op: 01 mei 2010 14:59
Locatie: Ermelo
Contacteer:

Re: Minitrix 6433 probleem met motor?

Bericht door martindomburg » 14 jul 2019 19:40

Wat Joost zegt klopt, op de pcb zit een PTC (5x5) die niet goed bestand is tegen een digitale spanning. Althans boven de 16V baanspanning gaat het doorgaans verkeerd. In sommige locs ook bij een voltage lager dan 16V. Dit is een weerstand die toeneemt naar mate het vermogen toeneemt doordat de weerstand warm word. Een motorbeveiliging bij analoog gebruik.

Soldeer dit component eruit en overbrug de loodpads met een draadje.

groetjes


Stadt Schellenbach droomproject in N, testbaan voor Dinamo, OC32 & iTrain

Domburg Train Support - Uw partner in Modelspoortechniek

Digitaal- Ombouw- en Installatie specialist / Support Dinamo / Support iTrain


Onderwerp starter
u43hvs
Berichten: 220
Lid geworden op: 21 mei 2018 16:24
Locatie: Utrecht

Re: Minitrix 6433 probleem met motor?

Bericht door u43hvs » 14 jul 2019 21:18

Daar heb ik eerder over gelezen, maar kan dat zo maar optreden na maanden keurig gereden te hebben? Hoewel ik wel moet aantekenen dat deze loc in tractie reed met een andere 6400 welke een paar keer kortsluiten veroorzaakte op een wissel met geleidend hartstuk.


Hisko de Vries
Beginnend N spoorder
Centrale : dr 5000
Wpl: Utrecht


Onderwerp starter
u43hvs
Berichten: 220
Lid geworden op: 21 mei 2018 16:24
Locatie: Utrecht

Re: Minitrix 6433 probleem met motor?

Bericht door u43hvs » 14 jul 2019 21:19

Mijn baanspanning is 15 volt


Hisko de Vries
Beginnend N spoorder
Centrale : dr 5000
Wpl: Utrecht


FidOo
Berichten: 4139
Lid geworden op: 05 jan 2010 16:27
Locatie: Maassluis

Re: Minitrix 6433 probleem met motor?

Bericht door FidOo » 14 jul 2019 21:42

Ja dat kan inderdaad pas na een langere periode beginnen, je motor slijt en daarmee neemt het vermogen wat je motor nodig heeft toe. Daarom wordt dit vaak pas juist later duidelijk. Ik heb pas 1x mee gemaakt dat het component exact deed wat het moest doen. En dat was omdat de motor echt defect was.

Dus advies: haal de motor los van je decoder en test deze analoog. Doet hij het normaal dan kun je hem terug aansluiten en dat component veilig overbruggen


M.v.g. Joost van Dijk

Lid van: mcdespoorstaaf
Bouwt momenteel: Modulebaan (Kiel-Nordhafen)"


Onderwerp starter
u43hvs
Berichten: 220
Lid geworden op: 21 mei 2018 16:24
Locatie: Utrecht

Re: Minitrix 6433 probleem met motor?

Bericht door u43hvs » 15 jul 2019 08:37

nog wat vreemds. als ik alleen de dr5000 aanzet beginnen van deze lok gelijk de lampjes te branden, andere loks moeten eerst geactiveerd worden via F1.
Geprobeerd om de huif omhoog te krijgen, maar geen beweging in te krijgen


Hisko de Vries
Beginnend N spoorder
Centrale : dr 5000
Wpl: Utrecht


FidOo
Berichten: 4139
Lid geworden op: 05 jan 2010 16:27
Locatie: Maassluis

Re: Minitrix 6433 probleem met motor?

Bericht door FidOo » 15 jul 2019 10:06

Klinkt mij toch ook als een slechte decoder... Reageren ze daarna wel normaal als je ze met F0 schakelt?


M.v.g. Joost van Dijk

Lid van: mcdespoorstaaf
Bouwt momenteel: Modulebaan (Kiel-Nordhafen)"

Plaats reactie