Digitaliseren stuurstand

Uw forum voor digitale vragen, opmerkingen, etc.

Rick
Berichten: 1206
Lid geworden op: 01 sep 2008 13:19

Re: Digitaliseren stuurstand

Bericht door Rick » 11 sep 2019 13:44

Deze ombouw moet ik ook nog uitvoeren, dus dit topic is best handig. Hier staat een complexere ombouw beschreven met het isoleren en uitboren van de lampjes en het blokje.
richardvdijk schreef:
11 sep 2019 13:07
Hmmmm. Nu wordt het me wat te ingewikkeld. Klopt het dat de lampjes los moeten zitten van de railstaven? Want als dat zo is heb ik een uitdaging. Op mijn functie decoder komen 5 draden. Een zwarte en rode voor de railspanning. En een witte en gele naar de lampjes en een blauwe als retourleiding van de lampjes naar de decoder. Zwart, rood die sluit ik aan op de banen van de printplaat. Dat is helder. Wel er voor zorgen dat de banen niet kontakt maken met de lipjes naar de lampjes. Geel en wit sluit ik aan op die lipjes. Blauw zou dan op het blokje moeten komen. Zijnde het niet dat daar al een railspanning doorheen gaat. Hier snap ik het even niet meer.
De lampjes gaan dan retour via zwart.




Onderwerp starter
richardvdijk
Berichten: 11
Lid geworden op: 07 jun 2015 21:02

Re: Digitaliseren stuurstand

Bericht door richardvdijk » 11 sep 2019 14:26

Rick super bedankt voor deze site. Hier kan ik wel wat mee. Ik ga binnenkort maar weer eens aan de knutsel




FidOo
Berichten: 4059
Lid geworden op: 05 jan 2010 16:27
Locatie: Maassluis

Re: Digitaliseren stuurstand

Bericht door FidOo » 11 sep 2019 14:27

Richard. Die blauwe draad moet je vergeten, die doe je los halen van de decoder. De lampjes komen tussen Geel/wit en Zwart.

Heb je al een functiedecoder? Meld even welk type dit is.

Had die link van Rick nog niet gezien, maar die ombouw is echt onnodig complex met dat uitboren en isoleren van dat blokje.

Dat blokje gewoon laten zoals het is, deze is dan met zwart verbonden. Dat geeft niks.


M.v.g. Joost van Dijk

Lid van: mcdespoorstaaf
Bouwt momenteel: Modulebaan (Kiel-Nordhafen)"


Onderwerp starter
richardvdijk
Berichten: 11
Lid geworden op: 07 jun 2015 21:02

Re: Digitaliseren stuurstand

Bericht door richardvdijk » 11 sep 2019 18:35

Hallo Joost.

Ja ik heb al een functie decoder. Dit is een Tams FD-R 2 .

Volgens mij als jij zwart zegt bedoel ik blauw. Maar correct me of i am wrong.




Onderwerp starter
richardvdijk
Berichten: 11
Lid geworden op: 07 jun 2015 21:02

Re: Digitaliseren stuurstand

Bericht door richardvdijk » 11 sep 2019 22:15

Op het volgende plaatje heb ik het aansluitschema gefotografeerd. Als ik jullie goed begrijp kan ik de blauwe draad vervangen door de zwarte. Dus de lampjes niet aansluiten op X7 maar op X4
Afbeelding




FidOo
Berichten: 4059
Lid geworden op: 05 jan 2010 16:27
Locatie: Maassluis

Re: Digitaliseren stuurstand

Bericht door FidOo » 12 sep 2019 09:02

Bij veel decoders kun je de lampjes ook aansluiten tussen de functie uitgang en de stroomafname. Dat zou dus tussen
X1/X2 en X3/X4 zijn. Ik bedoel dus echt dat je de blauwe draad niet gebruikt. Ik weet alleen niet of deze tams decoder dat ook leuk vind.
Als dat niet zou kunnen heb je veel ombouwwerk want dat blokje isoleren van de stroomafname is veel werk.
Bij bijvoorbeeld een doehler-haass FD05 is dit geen probleem.
Nogmaals ik denk dat dit met die tams ook gewoon kan, alleen ik kan het niet 100% garanderen.


M.v.g. Joost van Dijk

Lid van: mcdespoorstaaf
Bouwt momenteel: Modulebaan (Kiel-Nordhafen)"


Onderwerp starter
richardvdijk
Berichten: 11
Lid geworden op: 07 jun 2015 21:02

Re: Digitaliseren stuurstand

Bericht door richardvdijk » 12 sep 2019 21:39

Iedereen bedankt voor de geboden hulp. Het is gelukt.




FidOo
Berichten: 4059
Lid geworden op: 05 jan 2010 16:27
Locatie: Maassluis

Re: Digitaliseren stuurstand

Bericht door FidOo » 13 sep 2019 04:21

Dat is mooi. Wil je ook verraden hoe je het gedaan hebt?


M.v.g. Joost van Dijk

Lid van: mcdespoorstaaf
Bouwt momenteel: Modulebaan (Kiel-Nordhafen)"


Onderwerp starter
richardvdijk
Berichten: 11
Lid geworden op: 07 jun 2015 21:02

Re: Digitaliseren stuurstand

Bericht door richardvdijk » 13 sep 2019 09:10

Ha Joost. Natuurlijk wil ik wel uitleggen hoe ik het gedaan heb. Ik heb eigenlijk alle tips bij elkaar gegooid en dat in de blender gestopt. Ik kreeg van Robert een zeer verhelderende mail. Ik zat verkeerd te denken. Mijn gedachten waren dat er door de lampjes een gelijkstroom moest gaan en wetende dat een dvd spanning een soort wisselstroom is krijg je conflicten. Door de mail van Robert kreeg ik dus door dat er door de lampjes gewoon de dcc spanning kan gaan. Daarna zij. En jou tips ter hand genomen. Wat ik wel extra gedaan heb is uit die complexe ombouw de tip genomen om de gele en witte draad direct op het lampje te solderen. Geeft me iets meer vertrouwen. Die lipjes houden nu alleen de lampjes op zijn plek. Hopelijk begrijp je mijn verhaal. Ik heb er geen foto's van gemaakt namelijk.

Richard




robert
Berichten: 617
Lid geworden op: 23 feb 2010 20:38

Re: Digitaliseren stuurstand

Bericht door robert » 13 sep 2019 10:19

@richard

Mooi dat het werkt!


Met groet Rob

Charles Bukowski: 'The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid ones are full of confidence.'
Tao Meng ,,Stilte is niet de afwezigheid van geluid. Stilte is de diepste klank."

Plaats reactie