3D/RM: NS Sik 200/300 Locomotor

Gebruikersavatar

Onderwerp starter
3dbuildr
Kleinserie/Commercieel
Berichten: 851
Lid geworden op: 25 sep 2010 16:46

Re: 3D/RM: NS Sik 200/300 Locomotor

Bericht door 3dbuildr »

Deze aandrijving past idd in de vorige kap met wat kleine aanpassingen: de magneetjes voor in de kap moeten met wat improvisatie op de juiste hoogte in de kap worden gelijmd. Je hoeft verder helemaal niet te frezen of te boren in de aandrijving of in de kap.

De prijs voor een separate aandrijving heb ik je in een PB gestuurd.

Fred


Alles komt goed!
http://www.shapeways.com/shops/nsinn
Volg 3Dbuildr ook op Facebook, Instagram en Youtube


u43hvs
Berichten: 265
Lid geworden op: 21 mei 2018 16:24
Locatie: Utrecht

Re: 3D/RM: NS Sik 200/300 Locomotor

Bericht door u43hvs »

In geval van een zwaailicht, is deze dan , bij digitaal, apart aanstuurbaar?


Hisko de Vries
Beginnend N spoorder
Centrale : dr 5000
Wpl: Utrecht


nspoorkees
Berichten: 626
Lid geworden op: 06 aug 2015 19:09

Re: 3D/RM: NS Sik 200/300 Locomotor

Bericht door nspoorkees »

3dbuildr schreef:
15 jun 2019 18:15
De prijs voor een separate aandrijving heb ik je in een PB gestuurd.
Fred, ik heb (nog) geen pb gezien?



Gebruikersavatar

bisschop
Kleinserie/Commercieel
Berichten: 916
Lid geworden op: 17 sep 2008 15:54
Locatie: sliedrecht

Re: 3D/RM: NS Sik 200/300 Locomotor

Bericht door bisschop »

u43hvs schreef:
16 jun 2019 09:17
In geval van een zwaailicht, is deze dan , bij digitaal, apart aanstuurbaar?
Beste Hisko,

Als u de sik afgebouwd besteld in de digitale uitvoering dan is het zwaailicht (rood of blauw) werkend.
Deze werkt dan op de frontsein functie zoals een andere lok en is dus ook uit te schakelen.

Groetjes Rob Bisschop


Bouwt treinen van de NS


u43hvs
Berichten: 265
Lid geworden op: 21 mei 2018 16:24
Locatie: Utrecht

Re: 3D/RM: NS Sik 200/300 Locomotor

Bericht door u43hvs »

Ik begin al warm te lopen. Een sik is bij uitstek een rangeerhulp. Het nadeel van mijn rangeerterrein dat daar nogal wat wissels in liggen, Minitrix, zowel met als zonder geleidend hartstuk. Is de verwachting dat deze versie daarover kan komen?


Hisko de Vries
Beginnend N spoorder
Centrale : dr 5000
Wpl: Utrecht

Gebruikersavatar

Onderwerp starter
3dbuildr
Kleinserie/Commercieel
Berichten: 851
Lid geworden op: 25 sep 2010 16:46

Re: 3D/RM: NS Sik 200/300 Locomotor

Bericht door 3dbuildr »

Hisko: de SIK heeft stroomafname op alle 4 de wielen, maar is ook een locje met heel kleine asafstand (20mm), dus bij complexe wisselstraten moet je zorgen voor schone rails, wielen, stroomafnemers etc. Het zal je niet verbazen als ik zeg dat geleidende hartstukken in de wissels voor een beter rijgedrag gaan zorgen i.p.v. isolerende hartstukken.

Fred


Alles komt goed!
http://www.shapeways.com/shops/nsinn
Volg 3Dbuildr ook op Facebook, Instagram en Youtube


MichelK
Berichten: 29
Lid geworden op: 28 okt 2015 10:53

Re: 3D/RM: NS Sik 200/300 Locomotor

Bericht door MichelK »

3dbuildr schreef:
15 jun 2019 18:15
Deze aandrijving past idd in de vorige kap met wat kleine aanpassingen: de magneetjes voor in de kap moeten met wat improvisatie op de juiste hoogte in de kap worden gelijmd. Je hoeft verder helemaal niet te frezen of te boren in de aandrijving of in de kap.

De prijs voor een separate aandrijving heb ik je in een PB gestuurd.

Fred
Beste Fred, ik zou ook graag de prijs willen weten voor de losse aandrijving.


Groeten en een fijne dag,
Michel

N-spoor is top
Bouw projecten: GSM mast ..... de rest volgt later ......
Lid van: Delftse Modelbouw Vereniging


u43hvs
Berichten: 265
Lid geworden op: 21 mei 2018 16:24
Locatie: Utrecht

Re: 3D/RM: NS Sik 200/300 Locomotor

Bericht door u43hvs »

Fred, bedankt voor de info.


Hisko de Vries
Beginnend N spoorder
Centrale : dr 5000
Wpl: Utrecht


u43hvs
Berichten: 265
Lid geworden op: 21 mei 2018 16:24
Locatie: Utrecht

Re: 3D/RM: NS Sik 200/300 Locomotor

Bericht door u43hvs »

ik durf het nauwelijks te vragen, maar doe het toch:
Is het ook mogelijk om minstens 1 lantaarn aan beide kanten echt brandend te krijgen, wisselend met de rijrichting ?
zoja wat wordt daarvan de meer prijs.
Heb je ook een foto van het model in geel/grijs ?. Ik heb van het weekend door dit hele topic gebladerd, maar veel is helaas verdwenen in de photobucket black holes


Hisko de Vries
Beginnend N spoorder
Centrale : dr 5000
Wpl: Utrecht

Gebruikersavatar

Onderwerp starter
3dbuildr
Kleinserie/Commercieel
Berichten: 851
Lid geworden op: 25 sep 2010 16:46

Re: 3D/RM: NS Sik 200/300 Locomotor

Bericht door 3dbuildr »

Hisko,

geen vreemde vraag, ik heb de lantaarns voor een SIK geschikt voor SMD LEDs idd al eens in 3D getekend en ze staan ook op Shapeways (zie http://shpws.me/OABm) Daar staan ook plaatjes van de werkende lantaarns en ik weet dat iemand hier op het forum ze ook al werkend op een SIK heeft gekregen. Het beste kun je met Rob Bisschop checken of hij dat voor je wil en kan doen.

Hier zijn 2 foto's van de SIK in het geel-grijs:
Afbeelding
IMG_4030_zpsiejgieel by , on Flickr

Afbeelding
IMG_4031_zpsgbmv4znb by , on Flickr

Fred


Alles komt goed!
http://www.shapeways.com/shops/nsinn
Volg 3Dbuildr ook op Facebook, Instagram en Youtube


u43hvs
Berichten: 265
Lid geworden op: 21 mei 2018 16:24
Locatie: Utrecht

Re: 3D/RM: NS Sik 200/300 Locomotor

Bericht door u43hvs »

Ik ga de vrouw alvast langzaam bewerken. Uiteindelijk beslist die.
Enig idee wanneer ze klaar zijn na bestelling?


Hisko de Vries
Beginnend N spoorder
Centrale : dr 5000
Wpl: Utrecht

Gebruikersavatar

bisschop
Kleinserie/Commercieel
Berichten: 916
Lid geworden op: 17 sep 2008 15:54
Locatie: sliedrecht

Re: 3D/RM: NS Sik 200/300 Locomotor

Bericht door bisschop »

Hallo,

Ook even een bericht van de afbouwer van de sikjes.
Op deze manier kun je ze zien op de beurzen.
Afbeelding
Zoals te zien spuiten wij de sik donkerder grijs meer zoals ze uit de fabriek kwamen.
Levering ligt aan Fred. Hij hoopt eind van het jaar de bouw pakketjes en dan de afgebouwde zo rond midden 2020.
Net voor de zomervakantie of net er na.

@Hisko ik stuur je een pb voor eventueel de verlichting.

Groetjes,
Rob


Bouwt treinen van de NS


u43hvs
Berichten: 265
Lid geworden op: 21 mei 2018 16:24
Locatie: Utrecht

Re: 3D/RM: NS Sik 200/300 Locomotor

Bericht door u43hvs »

Mijn ideale lok is definitief besteld, nu nog 360 nachtjes slapen


Hisko de Vries
Beginnend N spoorder
Centrale : dr 5000
Wpl: Utrecht

Gebruikersavatar

Onderwerp starter
3dbuildr
Kleinserie/Commercieel
Berichten: 851
Lid geworden op: 25 sep 2010 16:46

Re: 3D/RM: NS Sik 200/300 Locomotor (met energiebuffer)

Bericht door 3dbuildr »

Geïnspireerd door wat Mikey hier https://www.n-spoorforum.nl/viewtopic.p ... 60#p210107 laat zien voor een PIKO 2400 heb ik geëxperimenteerd met mijn zelfgebouwde SIK aandrijving in combinatie met een ESU DCC decoder en een zelfgebouwde energiebuffer. Het moet natuurlijk wel allemaal passen ;) Hier is een filmpje van het resultaat:



https://youtu.be/A63Pg9uYuXw

Fred


Alles komt goed!
http://www.shapeways.com/shops/nsinn
Volg 3Dbuildr ook op Facebook, Instagram en Youtube

Gebruikersavatar

martindomburg
Elektronica/Commercieel
Berichten: 4515
Lid geworden op: 01 mei 2010 14:59
Locatie: Ermelo

Re: 3D/RM: NS Sik 200/300 Locomotor

Bericht door martindomburg »

Fred,

Ik lees dat je de ESU nanao gebruikt, deze mag niet meer als 16V hebben, in dat geval:
Probeer de Doehler PD05a nano decoder eens met 16V condensatoren. De PD05a is een stuk kleiner als de ESU waardoor je meer condensatoren kwijt kan. Zelf heb ik een Köf hiermee omgebouwd met een pakket van 3 tantaal condensatoren van 100 uF. (zie hier voor uitleg). Dit bleek al voldoende te zijn om over een Engelse wissel te kruipen.

Gaf bij mij een mooier resultaat als de ESU nano, wel had ik er een maxxon in zitten met vliegwiel. Geijkt in iTrain 0,9 km/h op stap 1,

groetjes
Laatst gewijzigd door martindomburg op 06 sep 2019 23:07, 3 keer totaal gewijzigd.


Stadt Schellenbach droomproject in N, testbaan voor Dinamo, OC32 & iTrain

Domburg Train Support - Uw partner in Modelspoortechniek

Digitaal- Ombouw- en Installatie specialist / Support Dinamo / Support iTrain

Gebruikersavatar

Hube
Berichten: 543
Lid geworden op: 20 mar 2018 23:22
Locatie: Enschede

Re: 3D/RM: NS Sik 200/300 Locomotor

Bericht door Hube »

martindomburg schreef:
06 sep 2019 18:19
Zelf heb ik een Köf hiermee omgebouwd met een pakket van 3 tantaal condensatoren van 100 uF. (zie hier voor uitleg)
Martin,
Is deze lokbuffer niet een beetje te groot voor de sik van Fred?
Of heb je voor de Köf een speciale uitvoering gebruikt?

Groetjes,
Gerard


NS 60-70 -er jaren, Elst, mijn jeugd
pr8 baan in een kast

Gebruikersavatar

martindomburg
Elektronica/Commercieel
Berichten: 4515
Lid geworden op: 01 mei 2010 14:59
Locatie: Ermelo

Re: 3D/RM: NS Sik 200/300 Locomotor

Bericht door martindomburg »

Ik denk dat je het idee achter de LocBuffer niet begrijpt. Het is geen product maar een techniek die ik een aantal jaar geleden heb opgepikt en heb uitgewerkt. Toendertijd werd het nog niet echt opgepikt, naast Rob Fongers, en was er geen documentatie beschikbaar hoe het werkt en wat de techniek is, en hoe toe te passen in N. Ik heb dit toen getest en uitgewerkt en daar toen een handleiding voor geschreven en er een naam aan gehangen.

In feit is de schakeling van Fred exact hetzelfde als wat ik de LocBuffer noem. Lees de handleiding maar eens, dan zal je zien dat het hetzelfde is.

Doet overigens geen afbreuk aan hetgeen wat Fred gebouwd heeft, ziet er zeer netjes uit op het filmpje, perfect toegepast!


Stadt Schellenbach droomproject in N, testbaan voor Dinamo, OC32 & iTrain

Domburg Train Support - Uw partner in Modelspoortechniek

Digitaal- Ombouw- en Installatie specialist / Support Dinamo / Support iTrain

Gebruikersavatar

Pjotr
Kleinserie/Commercieel
Berichten: 338
Lid geworden op: 03 feb 2013 21:28

Re: 3D/RM: NS Sik 200/300 Locomotor

Bericht door Pjotr »

Hallo Martin,

Zelf heb ik mijn Sik (met motor/chassis van SB-Modellbau) destijds van een PD05A voorzien.
Ik wil binnenkort eens kijken of er met dit chassis ook nog ruimte is voor enkele condensatoren.
Kun je misschien aangeven op welke punten van deze decoder je de locbuffer hebt aangesloten ?


Groeten,
Pieter

Mijn N-Spoor producten bij ShapeWays
https://www.shapeways.com/shops/pbn-scale

Gebruikersavatar

martindomburg
Elektronica/Commercieel
Berichten: 4515
Lid geworden op: 01 mei 2010 14:59
Locatie: Ermelo

Re: 3D/RM: NS Sik 200/300 Locomotor

Bericht door martindomburg »



Stadt Schellenbach droomproject in N, testbaan voor Dinamo, OC32 & iTrain

Domburg Train Support - Uw partner in Modelspoortechniek

Digitaal- Ombouw- en Installatie specialist / Support Dinamo / Support iTrain

Gebruikersavatar

mikey
Berichten: 983
Lid geworden op: 04 nov 2012 12:30
Locatie: Zoetermeer

Re: 3D/RM: NS Sik 200/300 Locomotor

Bericht door mikey »

Jouw PD05A heeft geen aparte aansluiting voor een lokbuffer. De wat grotere decoders hebben dat vaak wel en staat dan ook in het boekje omschreven.

Wellicht is het een optie op tussen de stroomafname van de wielen en de decoder een gelijkrichter te plaatsen. En dan tussen de gelijkrichter en de decoder de lokbuffer. Dan moet ik wel even experts aankijken of dit wel mogelijk is.

Edit: Martin was me al voor :D


Grz, Mike

Onze vereniging: www.delftsemodelbouwvereniging.nl
Mijn zelfbouw locomotieven, wagons en rijtuigen: Klik hier
Mijn station (nog nader te bepalen naam):Klik hier

Gebruikersavatar

martindomburg
Elektronica/Commercieel
Berichten: 4515
Lid geworden op: 01 mei 2010 14:59
Locatie: Ermelo

Re: 3D/RM: NS Sik 200/300 Locomotor

Bericht door martindomburg »

Nee dat heeft geen effect, de decoder wil een blokgolf gelijkspanning hebben, geen zuivere gelijkspanning. Als je dat doet dan denk hij alleen een analoge spanning te krijgen. Dat gaat niet werken.

Een buffer altijd op de decoder aansluiten, er is altijd wel een plekje voor, ook zonder loodpads.


Stadt Schellenbach droomproject in N, testbaan voor Dinamo, OC32 & iTrain

Domburg Train Support - Uw partner in Modelspoortechniek

Digitaal- Ombouw- en Installatie specialist / Support Dinamo / Support iTrain

Gebruikersavatar

Mack
Berichten: 712
Lid geworden op: 09 dec 2013 20:46

Re: 3D/RM: NS Sik 200/300 Locomotor

Bericht door Mack »

Zijn de sikjes ook analoog te koop ?


tijdperk 1900-1980,Kato-rails ,bouwer van Ratterdam,(Analoog-rijder).
Verzamelaar T3(89)


Marco66
Berichten: 121
Lid geworden op: 20 mar 2018 09:15
Locatie: Wognum

Re: 3D/RM: NS Sik 200/300 Locomotor

Bericht door Marco66 »

Hoi Mack, je koopt het Sikjes analoog. Voor de digitale onder ons moet er een decoder ingebouwd worden, dus ja ze zijn er analoog.

Groeten Marco.


Groeten Marco

Gebruikersavatar

Onderwerp starter
3dbuildr
Kleinserie/Commercieel
Berichten: 851
Lid geworden op: 25 sep 2010 16:46

Re: 3D/RM: NS Sik 200/300 Locomotor

Bericht door 3dbuildr »

@Mack, de SIKjes hebben een 12V can motor en kunnen analoog gereden worden. Door de lage radafstand zijn de rijeigenschappen wel te verbeteren door het inbouwen van een digitale decoder met een energiebuffer (zie de voorgaande reacties van Martin Domburg, thx Martin!)

Fred


Alles komt goed!
http://www.shapeways.com/shops/nsinn
Volg 3Dbuildr ook op Facebook, Instagram en Youtube

Plaats reactie