We zijn live met het nieuwe forum.
Mocht er onverwachts nog iets niet werken, meld het dan even in dit topic .

Railion 1613 werkt niet meer goed

Vraag maar raak!
Jan zonder Vrees
Berichten: 11
Lid geworden op: vr okt 14, 2011 14:30

Railion 1613 werkt niet meer goed

Bericht door Jan zonder Vrees » za mei 12, 2018 15:33

Lange tijd de baan niet gebruikt en vandaag weer schoongemaakt. De kleine zwarte locomotief doet het nog. Als ik de Ralion 1613 erop zet dan rijdt ie soms een klein stukje en als ik de stroom op de baan zet zie ik de verlichting even aangaan. Hij doet echter verder niks en blijft niet rijden. Baan schoongemaakt, wielen geprobeerd schoon te maken. Wat kan het probleem zijn? Hij is gemaakt voor zowel digitale als analoge baan maar ik gebruik hem nu analoog.

Kan het eraan liggen dat ik WD40 heb gebruikt omdat de contactspray op was?



Sebastiaan1201
Berichten: 61
Lid geworden op: do dec 10, 2009 02:40
Locatie: Epe

Re: Railion 1613 werkt niet meer goed

Bericht door Sebastiaan1201 » zo mei 13, 2018 22:07

Hallo Jan.

WD40 is een kruip olie. Contactspray is ook een olie, maar die laat geen stroom door.
Contactspray gebruik ik in Relaiskasten om contacten schoon te maken. Dan maak ik geen storingen (gelukkig).
Misschien moet je de lok helemaal uit elkaar halen en helemaal schoon maken. Maak van elke stap met het uit elkaar halen een foto.
Zodat je weet hoe het weer in elkaar moet. Kijk ook even naar de koolborstels of die gelijkmatig afgesleten zijn.

Groetjes Sebas



Jan zonder Vrees
Berichten: 11
Lid geworden op: vr okt 14, 2011 14:30

Re: Railion 1613 werkt niet meer goed

Bericht door Jan zonder Vrees » ma mei 14, 2018 20:27

Bedankt voor het antwoord.

Wat moet ik gebruiken om de loc van binnen schoon te maken? En misschien moet ie een beetje gesmeerd worden, waarmee? Wat gebruiken jullie eigenlijk om de baan schoon te maken? Ik gebruik normaal contactspray maar heb nu WD40 gebruikt.



Sebastiaan1201
Berichten: 61
Lid geworden op: do dec 10, 2009 02:40
Locatie: Epe

Re: Railion 1613 werkt niet meer goed

Bericht door Sebastiaan1201 » di mei 15, 2018 06:54

Ik gebruik een stuk van een oude thisrt. Een klein propje op een pinset en vrjiven. Ik heb ook een schoonmaakolie(REINIGINGSVLOEISTOF) staan die ik gebruik om de wielen mee schoon te maken. Maar er staat geen naam op. Dat heb ik gehaald bij Wentink (Bentink) Apeldoorn. Ik kijk even op hun site of het er is. Faller heeft een REINIGINGSVLOEISTOF. Maar ik doe wat op het doekje en ga poetsen. Dan heb ik voor de Asjes en lagers van Faller 170489 OLIESPUITJE SPECIAAL. Daar hoeft maar een heel heel klein druppeltje op. Voor de tandwielen heb ik een vetje van Minitrix [Trix, 66626] Spezial-Fett. Voor de baan gebruik ik het oude vertrouwde poetsblokje of een goederenwagen wat ook zo'n blokje heeft. En voldoende draden aan je spoor maken. Zodat je overal voeding hebt. Ik hoop dat je er wat mee kunt? Het zijn wel mijn meningen tot nu toe.


Gr Sebas



Jan zonder Vrees
Berichten: 11
Lid geworden op: vr okt 14, 2011 14:30

Re: Railion 1613 werkt niet meer goed

Bericht door Jan zonder Vrees » za jul 21, 2018 14:45

Ik heb een Fleischmann Piccolo Railion 1613 locomotief die problemen geeft. De locomotief is gemaakt voor zowel analoog als digitaal maar ik gebruik hem analoog. Hij reed soms een stukje en stopte dan weer. De lichten knipperde soms als ik er stroom op zette. Soms bleef die een heel stuk langzaam rijden en stopte dan weer. Ik heb hem weggebracht en kreeg hem een paar weken later terug met 20 euro kosten. Toen deed ie het weer even en nu heb ik weer dezelfde problemen. Wat kan er aan de hand zijn? De rails is schoon want de andere locomotief die ik heb rijdt wel goed. Zou het een probleem met de chip kunnen zijn?



Marksintpancras
Berichten: 1104
Lid geworden op: do aug 13, 2015 20:14
Locatie: Sint Pancras

Re: Railion 1613 werkt niet meer goed

Bericht door Marksintpancras » za jul 21, 2018 15:21

Kan van alles zijn, achter dit beeldscherm kan ik niks zeggen. Echter moet je de stroomkring van de motor na lopen. Vanaf de wielen naar de motor en terug naar de wielen. En kijken of alle stroom overbreng punten goed zitten.


Met vriendelijke groet, Mark

iTrain / Dinamo / Fleischmann / Minitrix / Kato / Piko / Brawa

Jan zonder Vrees
Berichten: 11
Lid geworden op: vr okt 14, 2011 14:30

Re: Railion 1613 werkt niet meer goed

Bericht door Jan zonder Vrees » za jul 21, 2018 15:54

Ik heb nog niet aangedurft om hem open te maken. Bovendien zit tussen de wielen en de motor volgens mij een chip.



Gebruikersavatar
mikey
Berichten: 860
Lid geworden op: zo nov 04, 2012 12:30
Locatie: Zoetermeer

Re: Railion 1613 werkt niet meer goed

Bericht door mikey » za jul 21, 2018 17:19

Op het dak zit een draaischroefje om te kunnen schakelen tussen bovenleiding of alleen de wielen. Omdat de kappen er vaak wat losjes op zitten bij de FLM modellen maakt dat nog wel eens slecht contact. Ik heb bij al mijn FLM 1600en dat stukje door gesoldeerd en de lipjes in de kap afgeknipt.

De kap is trouwens eenvoudig er af te halen. Gewoon de zijkanten van de kap een beetje opzij trekken en na wat licht geschud valt het onderstel er zo onder uit. Kijk wel uit dat je lampjes er niet uit vallen. Die zitten er vrij los in.


Grz, Mike

Onze vereniging: www.delftsemodelbouwvereniging.nl (terug in Delft)
Mijn zelfbouw locomotieven, wagons en rijtuigen: Klik hier

Gebruikersavatar
spoor65
Berichten: 4133
Lid geworden op: ma sep 01, 2008 18:26
Locatie: de glimlach van twente

Re: Railion 1613 werkt niet meer goed

Bericht door spoor65 » za jul 21, 2018 17:36

En dan mijn 2 centen,

2 maanden geleden had je het zelfde probleem, toen heb je hem weg gebracht voor reparatie,
daarvoor heb je €20 betaald, en nu ff later heb je weer het zelfde probleem.....

inpakken, terug naar de persoon die hem gerepareerd heeft en aan hem voorleggen, waarom dus het probleem zich nog steeds voordoet terwijl hij hem hersteld heeft.

mvg

Freddy


Met minder haast kun je wat vaker in de spiegel kijken

Als je oordeelt over mensen,
heb je geen tijd om van ze te houden.

lid van http://www.mcdespoorstaaf.nl/
DCC met Twin Center en http://www.rosoft.info

Willempie
Berichten: 721
Lid geworden op: za mei 11, 2013 08:36

Re: Railion 1613 werkt niet meer goed

Bericht door Willempie » zo jul 22, 2018 09:58

Sebastiaan1201 schreef:Hallo Jan.

WD40 is een kruip olie. Contactspray is ook een olie, maar die laat geen stroom door.


Ohhhhhhh :o :o :o :o :o
Is dat werkelijk zo, of is dit het zoveelste broodje aap verhaal.



Plaats reactie