Geluidsdecoder

Vraag maar raak!

Onderwerp starter
waterlelies
Berichten: 22
Lid geworden op: 19 dec 2010 17:21
Locatie: Nieuwveen

Geluidsdecoder

Bericht door waterlelies » 12 feb 2019 15:09

Misschien een domme vraag voor een ervaren N-baner, maar is er ook de mogelijkheid om geluidsdecoders in te bouwen als je analoog rijdt? Ik denk nl aan de aanschaf van een railbussetje, en wil daar graag het brommende geluid bij.
Groet.




FidOo
Berichten: 4019
Lid geworden op: 05 jan 2010 16:27
Locatie: Maassluis

Re: Geluidsdecoder

Bericht door FidOo » 12 feb 2019 16:03

Ja dat is zeker mogelijk, maar doehler en Haass of een Losse Uhlenbrock sound module ondersteund dit niet. Dus je moet dan een ESU / Zimo decoder inbouwen. (van overige merken durf ik dit niet te zeggen)


M.v.g. Joost van Dijk

Lid van: mcdespoorstaaf
Bouwt momenteel: Modulebaan (Kiel-Nordhafen)"


Onderwerp starter
waterlelies
Berichten: 22
Lid geworden op: 19 dec 2010 17:21
Locatie: Nieuwveen

Re: Geluidsdecoder

Bericht door waterlelies » 12 feb 2019 20:51

Dank voor de reactie.
Ik bedoel in wezen een apparaat dat de geluiden produceert, zonder dat ik een decoder moet installeren, want ik rijd analoog.
Weliswaar computergestuurd, maar zonder decoders.



Gebruikersavatar

Nico Essers
Berichten: 634
Lid geworden op: 12 sep 2016 23:20
Locatie: Bunde

Re: Geluidsdecoder

Bericht door Nico Essers » 12 feb 2019 21:22

Ik denk dat je de zoiets bedoeld als de ATV sound modules.



Modules zijn bij Hans in de N-Spoor Store te koop.


Vriendelijke groetjes Nico

Esu Ecos 2.
Peco code 80 SeTrack
Rosoft S88SD16-n en ServoSwitch
macOS High Sierra en iTrain 4.1.9 Standard.
Railmodeller Pro

Mijn Baan BunderBahN
Toekomstige baan BunderBahN 2


Onderwerp starter
waterlelies
Berichten: 22
Lid geworden op: 19 dec 2010 17:21
Locatie: Nieuwveen

Re: Geluidsdecoder

Bericht door waterlelies » 13 feb 2019 09:41

Ik heb het filmpje bekeken, maar dit bedoel ik niet.
Ik bedoel een gewone geluidsdecoder, die de echte geluiden van de betreffende trein weergeeft maar dan analoog wordt aangestuurd.
Dus bijv. met een schakelaartje aan/uit en het geluid afhankelijk van de snelheid resp. het voltage.
Of zijn alle geluidsdecoders die er op de markt zijn alleen maar digitaal aan te sturen met een lok- of functiedecoder?Dat zal toch niet.




FidOo
Berichten: 4019
Lid geworden op: 05 jan 2010 16:27
Locatie: Maassluis

Re: Geluidsdecoder

Bericht door FidOo » 13 feb 2019 13:11

waterlelies schreef:
12 feb 2019 15:09
Misschien een domme vraag voor een ervaren N-baner, maar is er ook de mogelijkheid om geluidsdecoders in te bouwen als je analoog rijdt? Ik denk nl aan de aanschaf van een railbussetje, en wil daar graag het brommende geluid bij.
Groet.
waterlelies schreef:
12 feb 2019 20:51
Dank voor de reactie.
Ik bedoel in wezen een apparaat dat de geluiden produceert, zonder dat ik een decoder moet installeren, want ik rijd analoog.
Weliswaar computergestuurd, maar zonder decoders.
waterlelies schreef:
13 feb 2019 09:41
Ik heb het filmpje bekeken, maar dit bedoel ik niet.
Ik bedoel een gewone geluidsdecoder, die de echte geluiden van de betreffende trein weergeeft maar dan analoog wordt aangestuurd.
Dus bijv. met een schakelaartje aan/uit en het geluid afhankelijk van de snelheid resp. het voltage.
Of zijn alle geluidsdecoders die er op de markt zijn alleen maar digitaal aan te sturen met een lok- of functiedecoder?Dat zal toch niet.

Je spreekt jezelf even gigantisch tegen.

In het eerste bericht vraag je om een geluidsdecoder die je analoog kunt aansturen.
Ik antwoord dat dit met bepaalde merken inderdaad mogelijk is.
Daar antwoord je op dat je geen decoder wilt installeren? Wat je eerste vraag eigenlijk ontkracht.
Om vervolgens in bericht 3 weer te vragen om een geluidsdecoder?

Ik denk dat jij op zoek bent naar een losse module (geen decoder!!!) die afhankelijk van je spanning op je rails een geluid gaat produceren. Deze module voorzie jij onder je baan ergens gemonteerd.
Ik kan je verklappen. Die bestaat niet.

Wat je dus wel kan, is een geluidsdecoder (ja zo'n digitaal ding!) in een lok inbouwen (of kopen als je niet handig bent) met het speakertje ook in de lok ingebouwd. En deze lok kun je dan analoog (zolang het niet met een analoge PWM signaal is!) besturen.
Je kunt natuurlijk niks zelf instellen omdat je geen digitale centrale hebt. En je hebt ook niet de mogelijkheid om bijvoorbeeld een horn of bel of ander geluid via een functie aan te sturen.
EN: Let wel alleen de merken ESU en Zimo!!!

Als je toch al via de PC rijdt.. waarom niet digitaal?!?


M.v.g. Joost van Dijk

Lid van: mcdespoorstaaf
Bouwt momenteel: Modulebaan (Kiel-Nordhafen)"


robert
Berichten: 602
Lid geworden op: 23 feb 2010 20:38

Re: Geluidsdecoder

Bericht door robert » 13 feb 2019 13:31

Hallo,

Bestaat volgens mij wel.Is dit wat je bedoeld? Weet er verder niets van. http://www.gaugemaster.com/articles/pro ... d-box.html En geen idee wat voor sounds er zijn. Er is volgens mij ook nog een ander analoog Amerikaans systeem, jaaaren geleden gehoord/gezien.


Met groet Rob

Charles Bukowski: 'The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid ones are full of confidence.'
Tao Meng ,,Stilte is niet de afwezigheid van geluid. Stilte is de diepste klank."

Gebruikersavatar

martindomburg
Berichten: 4152
Lid geworden op: 01 mei 2010 14:59
Locatie: Ermelo
Contacteer:

Re: Geluidsdecoder

Bericht door martindomburg » 13 feb 2019 15:13

"Ik rijd naloog, Weliswaar computergestuurd, maar zonder decoders"

Maak ik hieruit op dat je met Dinamo rijd, zover ik weet het enigste systeem wat analoge besturing via de PC mogelijk maakt.

Als dat zo is, dan vooral niet lastig doen, met Dinamo kan je naast analoog ook met digitale locomotieven rijden. Dus gewoon een loc laten ombouwen met sound en genieten van alle functies.


Stadt Schellenbach droomproject in N, testbaan voor Dinamo, OC32 & iTrain

Domburg Train Support - Uw partner in Modelspoortechniek


Onderwerp starter
waterlelies
Berichten: 22
Lid geworden op: 19 dec 2010 17:21
Locatie: Nieuwveen

Re: Geluidsdecoder

Bericht door waterlelies » 13 feb 2019 19:55

dank voor de reacties.
Ik begrijp dat ik het woord soundmodule had moeten gebruiken ipv sound decoder.
Het lijkt erop, dat ik een Zimo of anderszins soundmodule moet aanschaffen en deze dan analoog gebruiken.
Het programmeren zal dan met een centrale moeten gebeuren.
Met mijn tuinbaan rijd ik digitaal met een Zimo Centrale en decoders, dus daar kom ik wel uit.
Waarom ik via de PC rijd en niet digitaal?
Ik rijd al meer dan vijftien jaar naar volle tevredenheid met een systeem dat een vriend van mij heeft gebouwd; er zijn er drie van in NL in bedrijf.
De mogelijkheden en instellingen die dit systeem biedt, overtreffen elk ander systeem, ook digitaal.
Dus waarom zou ik 10 N-treintjes gaan voorzien van decoders en een centrale gaan kopen?




Onderwerp starter
waterlelies
Berichten: 22
Lid geworden op: 19 dec 2010 17:21
Locatie: Nieuwveen

Re: Geluidsdecoder

Bericht door waterlelies » 13 feb 2019 19:55

dank voor de reacties.
Ik begrijp dat ik het woord soundmodule had moeten gebruiken ipv sound decoder.
Het lijkt erop, dat ik een Zimo of anderszins soundmodule moet aanschaffen en deze dan analoog gebruiken.
Het programmeren zal dan met een centrale moeten gebeuren.
Met mijn tuinbaan rijd ik digitaal met een Zimo Centrale en decoders, dus daar kom ik wel uit.
Waarom ik via de PC rijd en niet digitaal?
Ik rijd al meer dan vijftien jaar naar volle tevredenheid met een systeem dat een vriend van mij heeft gebouwd; er zijn er drie van in NL in bedrijf.
De mogelijkheden en instellingen die dit systeem biedt, overtreffen elk ander systeem, ook digitaal.
Dus waarom zou ik 10 N-treintjes gaan voorzien van decoders en een centrale gaan kopen?



Plaats reactie