Seinen linken aan wissels wanneer de baan NIET computer gestuurd is

Uw forum voor digitale vragen, opmerkingen, etc.
Plaats reactie

Onderwerp starter
Sibbesuisje
Berichten: 26
Lid geworden op: 16 feb 2018 08:09
Locatie: Singapore

Seinen linken aan wissels wanneer de baan NIET computer gestuurd is

Bericht door Sibbesuisje » 14 feb 2019 08:26

Beste medespoorders,

ik ben me steeds verder aan het verdiepen in digitaal rijden. Ik rij nu Z21 met behulp van Z21 App (en multimaus). Ik ben nu zover dat het opzetten en besturen van loks alsmede wissels (mbv DR4018) allemaal wel lukt. Dus nu ben ik me aan het verdiepen in Seinen.
In mijn nederlands getinte baan lijken de Mafen hoofdseinen me wel leuk. Ik heb een redelijk simpel baanplan dus totaal maar 8 seinen nodig: 5 uitrij seinen en 3 hoofdseinen wanneer het stationsgebied word benaderd. Dit alles gelinkt aan slechts 3 wissels (de rest van de wissels zitten in een schaduwstation).
De uitrij seinen zijn ofwel rood of groen, gelinkt aan de stand van de wissel waar ze bij staan.

Omdat ik niet met de PC rijd (bewuste keuze, met mijn simpele kleine baan is het leuker om zelf aan de knoppen te zitten), vroeg ik me af hoe ik de seinen het best aan kan sturen. De wissels en Seinen apart aansturen zie ik niet zitten (teveel acties nodig dus dan zal je de seinen uiteindelijk niet gebruiken). Is er een mogelijkheid het te linken aan de wisselstand, en bijvoorbeeld gebruik maken van de zelfde DR4018 poorten?

Alvast bedankt!
Sander


CIWL periode I & NS diesel (begin jaren '70)
z21 Start met Multimaus en App


FidOo
Berichten: 3776
Lid geworden op: 05 jan 2010 16:27
Locatie: Maassluis

Re: Seinen linken aan wissels wanneer de baan NIET computer gestuurd is

Bericht door FidOo » 14 feb 2019 10:10

Je praat over inrij en uitrij seinen, deze kennen vaak ook nog rangeersein (3x wit) en een langzaamrij sein (geel). Deze zou je dan bij voorbaat al af schrijven omdat je dit niet kunt linken aan een wisselstand (die kent maar 2 standen, en die gebruik je dan voor Rood / Groen). Je kunt dus net zo goed Blokseinen gebruiken (alleen rood/groen)
Ook kun je de seinen niet aan dezelfde uitgang verbinden als de wissel. Je wissel (ik ga uit van magneetspoelen aangezien je over de DR4018 praat) krijgt een Puls en geen permanent contact van de decoder. en daarnaast is de spanning die je voor je wisselspoel gebruikt waarschijnlijk te hoog voor je seinen.

Aan te raden is dus om je seinen sowieso op eigen DR4018 decoders aan te sluiten. (deze met 12Vdc voeden). Dit geeft je de volgende 2 mogelijkheden. Je geeft de seinen dezelfde adressen als de bijbehorende Wissels. Hierdoor zullen beide reageren op het zelfde commando.
Of je geeft ze unieke adressen, deze kun je in de APP ook definieren, en daar kun je volgens mij zelfs wisselstraten mee aangeven dus schakelt die de seinen automatisch. (Hier ben ik me helaas niet zeker van)

Met eigen decoders voor de seinen staat een eventueel (misschien ooit...) computergestuurd aansturing niks in de weg.Gebruikersavatar

Wim H
Berichten: 618
Lid geworden op: 20 feb 2012 13:20
Locatie: Moskou (Rus)

Re: Seinen linken aan wissels wanneer de baan NIET computer gestuurd is

Bericht door Wim H » 15 feb 2019 09:48

Hallo Sander,
Eerst even over het baanplan waar je de seinen voor nodig hebt. Is dat nog steeds de laatste versie die in je baanplan draadje staat?
https://www.n-spoorforum.nl/viewtopic.p ... 10#p199582

Afbeelding

Je schrijft namelijk dat je 3 inrijseinen nodig hebt, maar er zijn maar 2 trajecten (1 links en 1 rechts van het station). Ik zou dus slechts 2 inrijseinen verwachten.

Dan het koppelen van de seinen aan de wisselstand. Dat kan wel werken, maar je zult met wisselstraten moeten werken en ook moeten aangeven of er wordt ingereden of uitgereden. De wisselstand alleen is niet genoeg: als je bv vanaf links het station op spoor 1 binnenrijdt moet het uitrijsein van spoor 1 op rood staan (en het inrijsein groen).
Andersom moet bij uitrijden het uitrijsein op groen staan, en het inrijsein op rood. Andere seinstanden dus, terwijl de wisselstand gelijk is.
Door een schakelaar te maken voor iedere treinbeweging die je kunt hebben, kun je vervolgens de stand van de wissels en seinen daar aan koppelen.

Als voorbeeld: aan de linkerkant van je station heb je 1 wissel en 3 seinen. Er zijn 4 treinbewegingen mogelijk:
inrijden naar spoor 1
inrijden naar spoor 2
uitrijden vanaf spoor 1
uitrijden vanaf spoor 2


Het koppelen van de wissels en seinen aan de treinbeweging kan analoog (bv met een diodematrix) of digitaal. In geval van digitaal hoeft dat niet perse met de pc. Ik weet dat bv de Intellibox mogelijkheden heeft om hele wisselstraten (incl seinen) te schakelen. Wat de Z21 kan, weet ik niet.

Groet, Wim


De bouw van Altwied im Westerwald
Zijlijn, Duitsland, Tijdperk IV


HTteG
Berichten: 180
Lid geworden op: 07 jan 2011 09:17

Re: Seinen linken aan wissels wanneer de baan NIET computer gestuurd is

Bericht door HTteG » 15 feb 2019 09:55

Sander wellicht dat je dit op weg kan helpen. Ik heb indertijd twee servo's gebruikt en hiermee werkte het perfect. als je een gecombineerde min gebruikt kun je gelijktijdig schakelen met je wissels. Uiteraard kun je de min draad ook via een decoder later aansturen
Er zijn natuurlijk altijd nog andere oplossingen mogelijk, maar dat laat ik andere over.
Succes verder.

Henk
AfbeeldingGebruikersavatar

Wim H
Berichten: 618
Lid geworden op: 20 feb 2012 13:20
Locatie: Moskou (Rus)

Re: Seinen linken aan wissels wanneer de baan NIET computer gestuurd is

Bericht door Wim H » 15 feb 2019 10:00

Henk,
Dit zijn toch Duitse seinen? Sander wil mijn weten de NL versie (NL hoofdsein, met 3 lampen).
Groet, Wim


De bouw van Altwied im Westerwald
Zijlijn, Duitsland, Tijdperk IV

Plaats reactie