Inbouw D&HN18a decoder in Hobbytrain BR189

Uw forum voor digitale vragen, opmerkingen, etc.
Gebruikersavatar

Onderwerp starter
Norbert
Berichten: 134
Lid geworden op: 06 jan 2015 18:36
Locatie: Enschede

Inbouw D&HN18a decoder in Hobbytrain BR189

Bericht door Norbert » 13 jul 2019 15:30

Dag allen,

Vandaag een Hobbytrain BR189 aangeschaft en daar wil ik graag een Doehler&Haass decoder 'N18a' inbouwen. Op zich geen probleem.
Ik lees echter in de handleiding van de locomotief:
"Evtl. muss der Kondensator zwischen den beiden Spulen von der Platine entfernt wereden (Decoder abhängig)"

In de handleiding van Doehler&Haass lees ik:
"Vor dem Einbau des Decoders ... Weiterhin sind alle vorhandenen Kondensatoren, vor allem bei den Anschlüssen für das Licht und den Motor, zu entfernen."
bron: https://doehler-haass.de/cms/media/pdf/ ... _DH16A.pdf ,5.2, pagina 14

Wie heeft ervaring met het inbouwen in dit type locomotief en kan mij vertellen wat ik moet doen?

Groetjes,
Norbert




FidOo
Berichten: 3981
Lid geworden op: 05 jan 2010 16:27
Locatie: Maassluis

Re: Inbouw D&HN18a decoder in Hobbytrain BR189

Bericht door FidOo » 13 jul 2019 18:17

Condensator er uit solderen. Mocht je niet weten welke maak dan even een goede scherpe foto recht van boven van de printplaat.


M.v.g. Joost van Dijk

Lid van: mcdespoorstaaf
Bouwt momenteel: Modulebaan (Kiel-Nordhafen)"

Gebruikersavatar

Onderwerp starter
Norbert
Berichten: 134
Lid geworden op: 06 jan 2015 18:36
Locatie: Enschede

Re: Inbouw D&HN18a decoder in Hobbytrain BR189

Bericht door Norbert » 14 jul 2019 15:37

Dag Joost,



groetjes, Norbert
Laatst gewijzigd door Norbert op 14 jul 2019 16:06, 1 keer totaal gewijzigd.



Gebruikersavatar

Onderwerp starter
Norbert
Berichten: 134
Lid geworden op: 06 jan 2015 18:36
Locatie: Enschede

Re: Inbouw D&HN18a decoder in Hobbytrain BR189

Bericht door Norbert » 14 jul 2019 16:06

Afbeelding



Gebruikersavatar

mini rijder
Berichten: 494
Lid geworden op: 16 nov 2014 13:12
Locatie: Graauw

Re: Inbouw D&HN18a decoder in Hobbytrain BR189

Bericht door mini rijder » 14 jul 2019 17:36

Dat is, zo te zien, dezelfde prinplaat als in de vectron van Hobbytrain.
Ik heb daarin dezelfde decoder zitten en tot nu toe heb ik nog geen problemen ondervonden, zonder dat ik iets verwijderd heb.
Als er al een condensator uit moet, dan is het die aan de onderkant in het midden, vlak bij de motorcontacten.

Groetjes: Robby




FidOo
Berichten: 3981
Lid geworden op: 05 jan 2010 16:27
Locatie: Maassluis

Re: Inbouw D&HN18a decoder in Hobbytrain BR189

Bericht door FidOo » 14 jul 2019 17:56

Hoi Norbert.

Helaas zitten alle componenten aan de onderkant, dus zou je de print even los moeten maken en omdraaien en daar een foto van maken. Op de bovenkant zit in ieder geval niets bijzonders.


M.v.g. Joost van Dijk

Lid van: mcdespoorstaaf
Bouwt momenteel: Modulebaan (Kiel-Nordhafen)"

Gebruikersavatar

martindomburg
Berichten: 4096
Lid geworden op: 01 mei 2010 14:59
Locatie: Ermelo
Contacteer:

Re: Inbouw D&HN18a decoder in Hobbytrain BR189

Bericht door martindomburg » 14 jul 2019 19:33

Gewoon de decoder erin doen, werkt hij goed dan hebben de aanwezige condensatoren geen invloed op de werking. Krijg je sluiting dan dien je de condensator die over de motorpolen zit te verwijderen. Die over de verlichting zitten kan je doorgaans laten zitten, de waardes zijn dusdanig laag dat de decoder er geen last van ondervind.

Bij voorbereide locs zijn de waardes van de capacitors en spoelen lager dan bij niet voorbereide locs.




FidOo
Berichten: 3981
Lid geworden op: 05 jan 2010 16:27
Locatie: Maassluis

Re: Inbouw D&HN18a decoder in Hobbytrain BR189

Bericht door FidOo » 14 jul 2019 21:48

Geldt helaas vaak niet voor de hobbytrain loks.


M.v.g. Joost van Dijk

Lid van: mcdespoorstaaf
Bouwt momenteel: Modulebaan (Kiel-Nordhafen)"

Gebruikersavatar

Onderwerp starter
Norbert
Berichten: 134
Lid geworden op: 06 jan 2015 18:36
Locatie: Enschede

Re: Inbouw D&HN18a decoder in Hobbytrain BR189

Bericht door Norbert » 14 jul 2019 22:13

Bedankt voor de reacties. Inmiddels heb ik de decoder er gewoon ingestoken en doet alles normaal.
Hij loopt mooi, soepel en regelmatig!

Wel apart dat de gebruiksaanwijzingen dit vermelden als het eigenlijk niet hoeft...

@FidOo : Heb je wisselende ervaringen met de Hobbytrain locomotieven?



Gebruikersavatar

martindomburg
Berichten: 4096
Lid geworden op: 01 mei 2010 14:59
Locatie: Ermelo
Contacteer:

Re: Inbouw D&HN18a decoder in Hobbytrain BR189

Bericht door martindomburg » 14 jul 2019 22:32

Dat is niet vreemd, de handleiding is voor alle decoders met dezelfde firmware type. Dus ook de bedrage versies die je in moet solderen. Dan haal je standaard gewoon alles weg.

Hobbytrain heeft vrij forse spoelen en condensatoren. Die kunnen soms veel problemen geven.



Plaats reactie