Starten met digitaal DCC

Uw forum voor digitale vragen, opmerkingen, etc.
Gebruikersavatar

Jeroen
Berichten: 3429
Lid geworden op: 03 sep 2008 13:24

Re: Starten met digitaal DCC

Bericht door Jeroen »

Hoi Martijn,

Dat zijn nogal wat vragen. En een ideale voedingsbodem voor een, laat ik op z’n minst zeggen, ‘aantrekkelijke’ discussie. Kaliber Ajax-Feyenoord, Audi vs BMW, billen- of borstenman. 8-)

Laat ik je op weg helpen met míjn insteek. Ik doe ook al een poosje mee met deze hobby, vind ik zelf althans, en heb deze keuze in het verleden ook gemaakt. Net als jij ben ik begonnen met analoog, en had op een gegeven moment een aardig verzamelingetje opgebouwd. Waarom dan toch overstag? Die keuze heb jij al gemaakt, zo lijkt het.
Digitaal is gewoon een luxe besturing van je locomotief. Ik heb het rijgedrag altijd mooier gevonden, en, dat lijkt een kleine leuke bijkomstigheid maar voor mij niet meer weg te denken: de verlichting blijft altijd aan staan! Juist, net als in het echt. Ook even met 2 loks op hetzelfde spoor een beetje klooien is ineens volstrekt normaal geworden.
Ik zou nooit meer analoog willen rijden. Er is zoveel METEEN mogelijk. En dat zonder geklooi met blokken, draden en weet ik veel.
Ik pak nog even een vraag van je mee omtrent de binnenverlichting in je rijtuigen: decoder? Ja, kan. Ik zet de verlichting van de wagons echter nooit uit. Lekker aan laten staan. En dan: gewoon in LED stripje in je wagons frotten, en klaar. Dat is dus net zo makkelijk als analoog. Voor een stuurstandrijtuig heb je wel een decoder nodig die de verlichting wisselt al naar gelang de rijrichting, maar deze hoeven niet zo duur te zijn.

Dan je vragen over blokken, wissels en seinen. Wil je enkel rijden, dan hoef je je baan niet in blokken te verdelen. Ik had destijds een goedkoop analoog Fleischmann blokkensysteempje, en ook dat werkt met digitaal. Als in: stroom eraf is stoppen, stroom erop is rijden. Daarmee doe je wel al het bovenstaande teniet (verlichting aan, mooi optrekken en afremmen, etc). Kan ik niet aanraden, maar goed: het kán. Wissels kun je gewoon blijven bedienen zoals je dat nu doet, evenals je seinen.
Wil je volledig automatisch rijden via een computer, dan ga je voor goud. Niet alleen omdat dat echt heel gaaf is, maar ook omdat dat wel wat centen gaat kosten. Persoonlijk vind ik het fantastisch. Zeker omdat je uiteindelijk echt waar voor je geld krijgt. Je zult de wissels moeten aansluiten aan een wisseldecoder. Dat is niet gek duur. De baan dien je in logische blokken te verdelen, en die blokken moet je aansluiten via een bezetmelder aan je centrale. De bezetmelder is niet goedkoop, maar ook niet te duur. Seinen heb je niet direct nodig, maar voegen veel toe, vind ik althans. Seindecoders vind ik afgrijselijk duur, maar goed, het is het me waard. Voor de functie van automatisch rijden, nogmaals, heb je deze niet nodig.

Tja. Het enige wat je dan nog nodig hebt is een computer. Die heb je misschien al om op dit forum te kunnen schrijven :ugeek: , en een software programma dat je in staat stelt je baan automatisch te laten rijden. Hier bestaat een gratis programma voor, wat goed werkt maar niet intuïtief is, en een intuïtief programma dat niet gratis is :mrgreen: :geek: . Hier zijn wat meer wegen naar Rome, en daar ga ik je niet direct mee lastig vallen. Voor je het weet schoppen ze me weer van het forum af en haalt een van de moderators voor een maand de stroom van mijn treinbaan etc etc. :roll: :lol: .

Bon, je vroeg naar naar een protocol. Ik zou lekker DCC nemen, maar ik heb toevallig wel een centrale die ook Selectrix ‘praat’, een zogenaamde multiprotocol-centrale. Ik heb een paar lok’s met zo’n (afgekort) SX-decoder. Het meeste tegenwoordig is gewoon DCC, zo ook het gros van de sein- en wisseldecoders.

Samengevat: als je het eenmaal hebt gezien, en weet wat er bijvoorbeeld mogelijk is met automatisch rijden, sounddecoders in je loks, en hoe relatief makkelijk je zélf je analoge loks van decoders kunt voorzien.....dan wil je nooit meer terug.

Zo. Volgens mij heb ik nog nooit zo’n lange post geschreven. Succes met de keuze!

Grtz,

Jeroen


Afbeelding

Gebruikersavatar

martindomburg
Elektronica/Commercieel
Berichten: 4478
Lid geworden op: 01 mei 2010 14:59
Locatie: Ermelo

Re: Starten met digitaal DCC

Bericht door martindomburg »

Starten met digitaal rijden is een lastig iets om zo uit te leggen. Ik heb daar normaal een workshop aan gewijd die een hele dag duurt.

Kom anders een keer langs op de beurs of de werkplaats, dan kunnen we samen kijken wat je wensen en keuzes zijn.

Groetjes


Stadt Schellenbach droomproject in N, testbaan voor Dinamo, OC32 & iTrain

Domburg Train Support - Uw partner in Modelspoortechniek

Digitaal- Ombouw- en Installatie specialist / Support Dinamo / Support iTrain

Gebruikersavatar

Alro
Berichten: 487
Lid geworden op: 30 dec 2017 15:40
Locatie: Waldbrücke im Grünenherzes Hollands

Re: Starten met digitaal DCC

Bericht door Alro »

Hier zie hoeveel ik kwijt was voor mijn eerste digitale baantje (hier zit dus ook een licentie voor iTrain bij):
Afbeelding

Goedkoop vond ik het allemaal niet, maar goed, dat hoort nu eenmaal bij deze hobby ;)



Gebruikersavatar

martindomburg
Elektronica/Commercieel
Berichten: 4478
Lid geworden op: 01 mei 2010 14:59
Locatie: Ermelo

Re: Starten met digitaal DCC

Bericht door martindomburg »

Zo das al een oude factuur :P haha

Nee digitaal, twee draadjes rijden is nog goedkoop, automatiseren is gewoon kostbaar. Maar daar krijg je dan ook wel veel voor terug.


Stadt Schellenbach droomproject in N, testbaan voor Dinamo, OC32 & iTrain

Domburg Train Support - Uw partner in Modelspoortechniek

Digitaal- Ombouw- en Installatie specialist / Support Dinamo / Support iTrain


FidOo
Berichten: 4353
Lid geworden op: 05 jan 2010 16:27
Locatie: Maassluis

Re: Starten met digitaal DCC

Bericht door FidOo »

Het mooie van dcc vind ik dat je het ook stap voor stap kunt doen. Je hoeft niet alles in 1x te kopen. Er heeft bij mij 2 jaar tussen het aanschaffen van de componenten en de itrain gezeten. Ook kun je tijd tussen je aanschaf van de centrale en andere benodigdheden laten zitten.

Verder hebben de heren boven mij al vrij duidelijk uitgelegd hoe of wat.


M.v.g. Joost van Dijk

Lid van: mcdespoorstaaf
Bouwt momenteel: Modulebaan (Kiel-Nordhafen)"

Gebruikersavatar

WilcoV
Berichten: 1861
Lid geworden op: 17 dec 2015 22:42
Locatie: Bemmel

Re: Starten met digitaal DCC

Bericht door WilcoV »

De uitleg hierboven spreekt denk ik voor zich maar laat ik het vooral even simplificeren.
Voor het digitaal aansturen van alles wat je wilt aansturen (treinen, verlichting, seinen - inderdaad blokbeveiliging-, wissels enzovoorts) gebruik je in principe decorders. Voor ieder onderdeel zijn decoders verkrijgbaar.
Het denkwerk begint eigenlijk pas daarna. Kortom: digitaal: decoders worgen voor je aansturing van onderdelen. Daarnaast heb je een centrale nodig die je gebruik van de decoders regelen (al dan niet via de computer of controllers) en een device om alles aan te sturen (controllers, schakelaars en/of computer).
Advies: begin simpel om één en ander te leren. Uitbreiding is in feite voortborduren op je basis.


Voor nadere details zie ook mijn baan Ensporendam op mijn website Spoorhistorie

Gebruikersavatar

Nico Essers
Berichten: 1107
Lid geworden op: 12 sep 2016 23:20
Locatie: Bunde, Zuid-Limburg

Re: Starten met digitaal DCC

Bericht door Nico Essers »

Zoals Wilco al aangeeft simpel beginnen. Als je een centrale aanschaft en bijvoorbeeld 2 locs van een decoder voorziet kun je al snel leuk digitaal rijden. Een veel gebruikte centrale is de digikeijs DR5000. Keuze genoeg maar dat geldt ook voor de kostprijs. Je kunt je baan op voorhand in blokken indelen (bijvoorbeeld met kunststof raillasjes) zodat je later de benodigde bezetmelders makkelijk kunt aansluiten. Dat geldt ook voor de wisseldecoders enz. Niet alles hoeft morgen klaar te zijn. Een startset voldoet niet altijd dus daar moet je mee uitkijken, soms kun je beter alles los kopen. Op mijn baan heb ik de digitale benodigdheden over een langere tijd bijeen gesprokkeld, dan blijft de kostprijs beheersbaar. Sowieso je eerste baan niet te groot maken maar als testbaan inrichten is mijn advies. Dat hoeft niet alleen een simpel rondje te zijn. Zo is mijn BunderBahN een test voor alles wat met modelbouw te maken heeft en een voorbereiding op de later te bouwen grote baan. Succes.


Vriendelijke groetjes Nico.

Esu Ecos 2.
Peco code 80 SeTrack
Rosoft S88SD16-n en ServoSwitch
macOS High Sierra en iTrain 5 Standard.
Railmodeller Pro

Mijn Baan BunderBahN
Toekomstige baan BunderBahN 2


matthijskuiper
Berichten: 302
Lid geworden op: 21 okt 2012 12:30

Re: Starten met digitaal DCC

Bericht door matthijskuiper »

Net als Martijn ben ik aan het kijken om van analoog naar digitaal te gaan.
Wat ik vooral lees is dat het smaak en prijzen zijn waar je naar moet kijken.
Ik heb oorspronkelijk een ontwerpgemaakt om met blokken te werken en daar een "script" voor te schrijven.
Tot ik ben gaan zoeken en bij DCC uit kwam, vandaar een wisseling in smaak. Analoog rijdt het allemaal wel, maar dat was niet de insteek toen ik ooit begon. (de baan is overigens veel te klein om een pc aan te sluiten, of meer dan 500 euro uit te geven)

Als ik ga zoeken, kom ik op JRMI met DCC++ uit, heeft iemand hier ervaring mee?

Bij aanvullende vragen zijn dan,
hoe sluit ik mijn wissels aan, en welke decoder is geschikt voor klein N materieel. (het moet klein zijn en een motor aanzeten)

****************************
wat ik wel heb gevonden:
https://youtu.be/yFJsptuArb8 (uitleg om JRMI op een goedkope RasPi te instaleren)
https://youtu.be/5Z9Kwjp8RuQ (uitleg over de DCC++, als zou ik dan voor de Arduino Mega gaan)


Ik heb al wel een optie gevonden om met blok detectie te werken, maar dan wordt het annaloog. Blok bezet, dan krijgen de twee aansluitende blokken geen stroom. (dat is niet zo moeilijk te coderen met arduino en een goede state machine)
****************************

Ik merk dat het vooral een oerwoud van opties is, ik ben vooral opzoek naar de makkelijke en goedkope optie.




rdolfijn
Berichten: 3
Lid geworden op: 12 feb 2020 07:55
Locatie: Houten

Re: Starten met digitaal DCC

Bericht door rdolfijn »

Na 25 jaar alles in doosjes te hebben bewaard ga ik mijn N spoor weer opbouwen.
Heb nu een twin center van fleischmann en een loc boss. natuurlijk ook 3 digitale locjes. Dit nieuwe soort van besturen snap ik nog niet helemaal en zit hopeloos te knoeien. Uit eindelijk is het wel gelukt om het adres van een loc te wijzigen, nadat ik de loc database in de twincenter had gereset. helaas rijd de loc die bij de set hoort niet zo mooi meer.
Waar ik tegenaan loop is gebrek aan kennis en onzekerheid over de apparatuur. zo doet de functie "lezen" het vaak niet. gebruik een stukje programeer rails welke ik ook al vervangen heb omdat ik dacht dat het daar aan lag. de loc boss zou een stuk makkelijker zijn maar die wil helemaal niet werken.
achteraf kwam ik erachter dat twin center een systeem is wat niet meer wordt verkocht.
Mijn vraag die door mijn hoofd speelt. Ga ik door met twincenter of kan ik beter iets anders aanschaffen?
maar wat dan??




Willempie
Elektronica/Commercieel
Berichten: 947
Lid geworden op: 11 mei 2013 08:36

Re: Starten met digitaal DCC

Bericht door Willempie »

Je kunt gewoon door met het Twin-Center, daar is helemaal niets mis aan, en doet wat het moet doen.
Het probleem is dat je niet weet hoe het een en ander werkt, daar zal je met een ander systeem ook keihard tegen aanlopen.
De reset van jouw Twin-Center heeft niets met het rijden van je locjes te maken. De rijeigenschappen zitten namelijk in de decoder van je locjes.

De kunst is om als je nog niet zo goed weet hoe iets werkt zo min mogelijk te lopen knoeien aan en met instellingen.

Groetjes.




Marksintpancras
Elektronica/Commercieel
Berichten: 1193
Lid geworden op: 13 aug 2015 20:14
Locatie: Sint Pancras

Re: Starten met digitaal DCC

Bericht door Marksintpancras »

Beste Dolfijn,

Een Twin-center is erg gedateerd, functioneerd wel gewoon zoals het hoort. Echter mis jij denk het overzicht.

Voor dat je verder gaat, vraag jezelf af of jij verder wil gaan met digitaal rijden zonder PC ? Of met digitaal rijden met PC?

En kies daarna een systeem wat goed bij jouw past. Hiervoor kan je een workshop nemen bij Domburg Train Support.

Voor de rest, het uitlezen van je trein decoders lijkt mij in jouw geval dat je dat het best kan doen via een PC met JMRI. Lukt dat niet via Twin-Center neem dan een Sprog om je loks te programmeren.


Met vriendelijke groet, Mark

iTrain / Dinamo / Fleischmann / Minitrix / Kato / Piko / Brawa


brizbo
Berichten: 465
Lid geworden op: 22 nov 2012 19:42
Locatie: België-Laakdal

Re: Starten met digitaal DCC

Bericht door brizbo »

rdolfijn schreef:
15 mar 2020 09:57
Na 25 jaar alles in doosjes te hebben bewaard ga ik mijn N spoor weer opbouwen.
Heb nu een twin center van fleischmann en een loc boss. natuurlijk ook 3 digitale locjes. Dit nieuwe soort van besturen snap ik nog niet helemaal en zit hopeloos te knoeien. Uit eindelijk is het wel gelukt om het adres van een loc te wijzigen, nadat ik de loc database in de twincenter had gereset. helaas rijd de loc die bij de set hoort niet zo mooi meer.
Waar ik tegenaan loop is gebrek aan kennis en onzekerheid over de apparatuur. zo doet de functie "lezen" het vaak niet. gebruik een stukje programeer rails welke ik ook al vervangen heb omdat ik dacht dat het daar aan lag. de loc boss zou een stuk makkelijker zijn maar die wil helemaal niet werken.
achteraf kwam ik erachter dat twin center een systeem is wat niet meer wordt verkocht.
Mijn vraag die door mijn hoofd speelt. Ga ik door met twincenter of kan ik beter iets anders aanschaffen?
maar wat dan??
Als ik jou verhaal lees lijkt het me dat de contacten van de treintjes niet optimaal stroom doorgeven.
Het is misschien een oplossing om de contacten van je lokjes proper te maken en deze analoog eens wat rondjes te laten rijden.
Als dit goed lukt, zou uitlezen en programmeren beter moeten gaan.

Problemen in contacten kan je ook zoeken door een multimeter te plaatsen op wielflens en printplaat.

Als reinigen niet voldoende is kan je alle contacten ook nog smeren (minimale hoeveelheden) met een beetje atf, contact spray of fleischmann olie
voor betere geleiding.
Succes.


Fabrice

Plaats reactie