Starten met digitaal DCC

Uw forum voor digitale vragen, opmerkingen, etc.

Sandopie
Berichten: 502
Lid geworden op: 13 okt 2016 12:21
Locatie: Purmerend

Re: Starten met digitaal DCC

Bericht door Sandopie » 19 feb 2018 17:01

En dat advies van Hans stelt je in de toekomst ook, indien je dat wilt, in staat automatisch te rijden, hierbij opgemerkt dat je ten alle tijden een lok met de MM zelf kan besturen.


Met vriendelijke groet,

Rinus Vos


Volume draagt niets bij aan de kracht van het argument.


BiDiB Opendcc GBMBoost16T master, GBMBoost16T cliënt, OneControl, LightControl, GBM16TS, iTrain

Gebruikersavatar

thevandijks
Berichten: 296
Lid geworden op: 13 dec 2010 21:47

Re: Starten met digitaal DCC

Bericht door thevandijks » 19 feb 2018 19:57

Ja het Roco/Fleischmann Z21 systeem is wel het meest betaalbare en verkrijgbare systeem, als je nog spullen gaat kopen kan je het beste naar een startset kijken:

https://www.n-spoorstore.nl/nl/n-spoor/ ... s-digitaal

Vaak uitverkocht, maar hier en daar toch wel op voorraad. Tip aanstaande weekend RAIL in Houten, niet alleen veel banen te zien maar ook veel handelaren met tweedehands en ook nieuwe spullen.

Eenvoudig beginnen? Gewoon een mulitimaus kopen, dan kan je al vanaf een euro of 80 of 90 rijden, soms nog goedkoper. Kijk maar eens op Markplaats of zo.

Misschien is er iemand op het forum die zoiets nog over heeft?

Groet Hans



Gebruikersavatar

martindomburg
Berichten: 4241
Lid geworden op: 01 mei 2010 14:59
Locatie: Ermelo
Contacteer:

Re: Starten met digitaal DCC

Bericht door martindomburg » 28 feb 2019 22:56

Hans,

Kijk ook eens naar de Piko SmartControll Light, is 139 euro en heeft LocoNet. Elke fabrikant gebruikt zijn eigen soort handregelaars, zo heeft Fleischmann/Roco de communicatie over Expressnet (technisch zeer eenvoudig bus communicatie systeem) en Piko en Uhlenbrock prefereren Loconet wat weer een slimme en intelligentere bus communicatie is als Expressnet. Minitrix, Marklin en ESU hebben een eigem communicatie bus bedacht. Respectievelijk SX, M en Ecos link. Daar zit het verschil, allemaal marketing.

Of je gaat voor een DR5000 centrale zodat je op de lange duur meer vrijheid en mogelijkheden hebt dan met een booster. Die heeft een ingebouwde router en funtioneerd met de z21 app. Koop je daar een piko smartcontroll light handregelaar bij heb je naast maximale vrijheid ook maximale functionaliteit. Of een multinaus tweedehands via marktplaats. De dr5000 kan overweeg met loconet en xpressnet.

Mijn grootste bezwaar met startset boosters zoals de z21 (dus niet de centrale) is dat wij hollanders ze gebruiken waar ze niet voor bedoeld zijn. Het zijn startset boosters met als doel van de fabrikant dat je bij uitbreiding kiest voor hun eigen centrale. Ik snap best wel dat winkeliers de startsets graag verkopen (goede marge) en dat sommigen dit gebruiken op deze manier, easy 2 use en begrijpelijk.

Heel leuk dat het werkt maar men beseft vaak niet dat je beperkingen hebt in functionaliteit, programmeren en capaciteit. Daarbij heeft zon booster een hoge baanspanning van gemiddeld 20V. Dat betekend dat je op moet letten met ombouwen. Je kan bijv geen decoders van Tran gebruiken, maar absoluut geen Nano decoders waardoor je dus sneller moet frezen.

Vergeet ook niet dat decoders sneller kapot gaan bij een hoge baanspanning. Een kortsluitpiek is al voldoende waar je bij een lagere spanning minder kans hebt dat dit fataal is. Decoders die daar goed tegen kunnen zijn Zimo en D&H. Alle andere merken hebben in de micro lijn moeite hiermee. Bij het normale formaat (TT en H0) zijn de componenten robuuster.

Een centrale bied je naast de maximale functionaliteit en capaciteit dus ook de mogelijkheid om de baanspanning op 15v te zetten. Dat is beter voor de locs en zeker voor de decoders.

Mijn advies zou absoluut zijn de DR5000, beste kwaliteit/prijs verhouding en met oog op de toekonst, je gaat er vroeg of laat echt an geloven, de beste optie.


Stadt Schellenbach droomproject in N, testbaan voor Dinamo, OC32 & iTrain

Domburg Train Support - Uw partner in Modelspoortechniek

Digitaal- Ombouw- en Installatie specialist / Support Dinamo / Support iTrain


u43hvs
Berichten: 220
Lid geworden op: 21 mei 2018 16:24
Locatie: Utrecht

Re: Starten met digitaal DCC

Bericht door u43hvs » 01 mar 2019 13:26

het beste advies.
van mijn oorspronkelijke digitale startset is alleen nog een stukje rails over.
loc was een prul met alleen frontverlichting, wagonnentje verkeerde land
na aankoop soundloc tot de ontdekking komen dat de mobile station maar een fractie van de functies kan bedienen.
via marktplaats ongeveer nog 2/3 van de nieuwprijs terug gekregen.
digikeijs 5000 is voor mij top.


Hisko de Vries
Beginnend N spoorder
Centrale : dr 5000
Wpl: Utrecht


Alfisti-164
Berichten: 55
Lid geworden op: 28 feb 2011 18:41
Locatie: Drenthe

Re: Starten met digitaal DCC

Bericht door Alfisti-164 » 03 dec 2019 22:46

Even het stof van dit draadje afhalen... Ik ben altijd een verstokte analoge rijder geweest en omdat ik een nieuwe baan ga aanleggen toch misschien maar eens digitaal overwegen? Wel, dit topic legt uit hoe je inderdaad kunt "starten" als je helemaal niets hebt. Welk systeem etc. is duidelijk geworden in dit topic.

Wat ik echter mis zijn de kosten en hoe digitaal precies werkt? Natuurlijk kan je overal alles daarover vinden, maar voor een starter komt er gewoon enorm veel op iemand af. Teveel bomen zeg maar!

Ik snap digitaal: op de baan staat een stroom met signalen en de decoder in de lok luistert naar zijn eigen signaal en vertelt vervolgens de motor wat hij moet doen...
Maar hoe zit dat met wissels dan? Een wisseldecoder hoor ik wel eens... Dus de treinen, en de wissels moeten een eigen decoder hebben? Hoe gaat dat dan als ik de wissels met servo's wil aandrijven?
Hoe werkt de baanbeveiliging? Kan ik nog steeds met blokken werken? Moeten de seinen dan ook een decoder hebben?

Volgens mij is het een erg dure stap op met een bestaande analoge baan naar digitaal te gaan. Al die decoders alleen al! Los van de centrale...
Ik las ergens over interieur verlichting... Die is te schakelen met: jawel, een decoder! Dus ook een decoder in alle rijtuigen?

Welke decoders moet ik dan hebben (uitgaande van DCC) voor al deze onderdelen? En wat is de (ongeveer) prijs?

Nog één vraag: Ik mis ook de vergelijking... Is in mijn geval Dinamo goedkoper? Of wordt dat net zo duur?

Bedankt voor de reacties alvast!


Groet,

Martijn

Gebruikersavatar

Jeroen
Berichten: 3291
Lid geworden op: 03 sep 2008 13:24

Re: Starten met digitaal DCC

Bericht door Jeroen » 04 dec 2019 09:41

Hoi Martijn,

Dat zijn nogal wat vragen. En een ideale voedingsbodem voor een, laat ik op z’n minst zeggen, ‘aantrekkelijke’ discussie. Kaliber Ajax-Feyenoord, Audi vs BMW, billen- of borstenman. 8-)

Laat ik je op weg helpen met míjn insteek. Ik doe ook al een poosje mee met deze hobby, vind ik zelf althans, en heb deze keuze in het verleden ook gemaakt. Net als jij ben ik begonnen met analoog, en had op een gegeven moment een aardig verzamelingetje opgebouwd. Waarom dan toch overstag? Die keuze heb jij al gemaakt, zo lijkt het.
Digitaal is gewoon een luxe besturing van je locomotief. Ik heb het rijgedrag altijd mooier gevonden, en, dat lijkt een kleine leuke bijkomstigheid maar voor mij niet meer weg te denken: de verlichting blijft altijd aan staan! Juist, net als in het echt. Ook even met 2 loks op hetzelfde spoor een beetje klooien is ineens volstrekt normaal geworden.
Ik zou nooit meer analoog willen rijden. Er is zoveel METEEN mogelijk. En dat zonder geklooi met blokken, draden en weet ik veel.
Ik pak nog even een vraag van je mee omtrent de binnenverlichting in je rijtuigen: decoder? Ja, kan. Ik zet de verlichting van de wagons echter nooit uit. Lekker aan laten staan. En dan: gewoon in LED stripje in je wagons frotten, en klaar. Dat is dus net zo makkelijk als analoog. Voor een stuurstandrijtuig heb je wel een decoder nodig die de verlichting wisselt al naar gelang de rijrichting, maar deze hoeven niet zo duur te zijn.

Dan je vragen over blokken, wissels en seinen. Wil je enkel rijden, dan hoef je je baan niet in blokken te verdelen. Ik had destijds een goedkoop analoog Fleischmann blokkensysteempje, en ook dat werkt met digitaal. Als in: stroom eraf is stoppen, stroom erop is rijden. Daarmee doe je wel al het bovenstaande teniet (verlichting aan, mooi optrekken en afremmen, etc). Kan ik niet aanraden, maar goed: het kán. Wissels kun je gewoon blijven bedienen zoals je dat nu doet, evenals je seinen.
Wil je volledig automatisch rijden via een computer, dan ga je voor goud. Niet alleen omdat dat echt heel gaaf is, maar ook omdat dat wel wat centen gaat kosten. Persoonlijk vind ik het fantastisch. Zeker omdat je uiteindelijk echt waar voor je geld krijgt. Je zult de wissels moeten aansluiten aan een wisseldecoder. Dat is niet gek duur. De baan dien je in logische blokken te verdelen, en die blokken moet je aansluiten via een bezetmelder aan je centrale. De bezetmelder is niet goedkoop, maar ook niet te duur. Seinen heb je niet direct nodig, maar voegen veel toe, vind ik althans. Seindecoders vind ik afgrijselijk duur, maar goed, het is het me waard. Voor de functie van automatisch rijden, nogmaals, heb je deze niet nodig.

Tja. Het enige wat je dan nog nodig hebt is een computer. Die heb je misschien al om op dit forum te kunnen schrijven :ugeek: , en een software programma dat je in staat stelt je baan automatisch te laten rijden. Hier bestaat een gratis programma voor, wat goed werkt maar niet intuïtief is, en een intuïtief programma dat niet gratis is :mrgreen: :geek: . Hier zijn wat meer wegen naar Rome, en daar ga ik je niet direct mee lastig vallen. Voor je het weet schoppen ze me weer van het forum af en haalt een van de moderators voor een maand de stroom van mijn treinbaan etc etc. :roll: :lol: .

Bon, je vroeg naar naar een protocol. Ik zou lekker DCC nemen, maar ik heb toevallig wel een centrale die ook Selectrix ‘praat’, een zogenaamde multiprotocol-centrale. Ik heb een paar lok’s met zo’n (afgekort) SX-decoder. Het meeste tegenwoordig is gewoon DCC, zo ook het gros van de sein- en wisseldecoders.

Samengevat: als je het eenmaal hebt gezien, en weet wat er bijvoorbeeld mogelijk is met automatisch rijden, sounddecoders in je loks, en hoe relatief makkelijk je zélf je analoge loks van decoders kunt voorzien.....dan wil je nooit meer terug.

Zo. Volgens mij heb ik nog nooit zo’n lange post geschreven. Succes met de keuze!

Grtz,

Jeroen


Afbeelding

Gebruikersavatar

martindomburg
Berichten: 4241
Lid geworden op: 01 mei 2010 14:59
Locatie: Ermelo
Contacteer:

Re: Starten met digitaal DCC

Bericht door martindomburg » 04 dec 2019 18:53

Starten met digitaal rijden is een lastig iets om zo uit te leggen. Ik heb daar normaal een workshop aan gewijd die een hele dag duurt.

Kom anders een keer langs op de beurs of de werkplaats, dan kunnen we samen kijken wat je wensen en keuzes zijn.

Groetjes


Stadt Schellenbach droomproject in N, testbaan voor Dinamo, OC32 & iTrain

Domburg Train Support - Uw partner in Modelspoortechniek

Digitaal- Ombouw- en Installatie specialist / Support Dinamo / Support iTrain

Gebruikersavatar

Alro
Berichten: 367
Lid geworden op: 30 dec 2017 15:40
Locatie: Waldbrücke im Grünenherzes Hollands

Re: Starten met digitaal DCC

Bericht door Alro » 04 dec 2019 19:40

Hier zie hoeveel ik kwijt was voor mijn eerste digitale baantje (hier zit dus ook een licentie voor iTrain bij):
Afbeelding

Goedkoop vond ik het allemaal niet, maar goed, dat hoort nu eenmaal bij deze hobby ;)



Gebruikersavatar

martindomburg
Berichten: 4241
Lid geworden op: 01 mei 2010 14:59
Locatie: Ermelo
Contacteer:

Re: Starten met digitaal DCC

Bericht door martindomburg » 04 dec 2019 19:46

Zo das al een oude factuur :P haha

Nee digitaal, twee draadjes rijden is nog goedkoop, automatiseren is gewoon kostbaar. Maar daar krijg je dan ook wel veel voor terug.


Stadt Schellenbach droomproject in N, testbaan voor Dinamo, OC32 & iTrain

Domburg Train Support - Uw partner in Modelspoortechniek

Digitaal- Ombouw- en Installatie specialist / Support Dinamo / Support iTrain


FidOo
Berichten: 4140
Lid geworden op: 05 jan 2010 16:27
Locatie: Maassluis

Re: Starten met digitaal DCC

Bericht door FidOo » 04 dec 2019 22:07

Het mooie van dcc vind ik dat je het ook stap voor stap kunt doen. Je hoeft niet alles in 1x te kopen. Er heeft bij mij 2 jaar tussen het aanschaffen van de componenten en de itrain gezeten. Ook kun je tijd tussen je aanschaf van de centrale en andere benodigdheden laten zitten.

Verder hebben de heren boven mij al vrij duidelijk uitgelegd hoe of wat.


M.v.g. Joost van Dijk

Lid van: mcdespoorstaaf
Bouwt momenteel: Modulebaan (Kiel-Nordhafen)"

Plaats reactie