Pagina 1 van 1

Rangeerseinen duits station tijperk III/IV

Geplaatst: 06 mei 2012 23:36
door martindomburg
Avond,

Voor mijn project Marelburg ben ik op zoek naar een goede seinverdeling. Het is een duits stationnetje van klein formaat met drie perronsporen met omloop.

http://i1090.photobucket.com/albums/i36 ... cenery.png

Het station word bediend met armseinen vanuit het nabijstaande seinhuisje. Nu ben ik dus op zoek naar een juiste seinverdeling en heb ik tot dusver 4 seinen ingedeeld:

1. inrijsein links van de overweg
2. perronspoor 1 krijgt een enkel armsein
3. perronspoor 2 en 3 krijgen een gekoppeld armsein

Nu vraag ik me dus af in hoeverre er in dit tydperk op dit formaat statiuon gebruik werd gemaakt van rangeerseinen?

Groetjes

Re: Rangeerseinen duits station tijperk III/IV

Geplaatst: 07 mei 2012 08:47
door P Bender
Martin,

Mijn kennis van het Duitse beveiligingssysteem en de principes er achter is niet zo groot (als van de NL en UK situatie) maar er vanuit gaande dat de verschillen niet zo groot zijn tov NL:

Volgens mij zou in de NL situatie je "sein 1" (inrijsein voor het station inrijden) niet zo dicht op je "uiterste wissel" staan. Dit sein zet je in principe zo dat je tussen het wissel en de seinpaal een "hele stationstrein" kwijt kan.

Op die manier kan je met een onveilig sein ongestoord rangeren. zeker binnen een kopstation. In de Nederlandse situatie kan je het op een aantal manieren op lossen:
- rangeren op mondelinge toestemming
- vrijgave rangeren sein

De gekozen oplossing is eeen beetje afhankelijk van de verkeersintensiteit.
- weinig verkeer: mondelinge toestemming
- meer verkeer : vrijgave rangeren dmv sein(en)

Het laatste kan je dan weer op een aantal manieren oplossen:
- vrijgave voor de "hele bundel"
- vrijgave per individueel spoor
- combinatie van beide (belangrijke sporen individueel, subsporen per bundel)

Hou er rekening mee dat seinen in werkelijkheid behoorlijk dure dingen zijn en ook nog de nodige kosten met zich mee brengen aan onderhoud. Kortom daar zijn en waren ze behoorlijk zuinig mee.

Mijn inschatting bij dit station zou zijn:
- Inrijsein naar achteren
- mondelinge toestemming

DEUVM

Re: Rangeerseinen duits station tijperk III/IV

Geplaatst: 07 mei 2012 21:00
door anne w
Beste Martin,

Er is een oud boekje uit de modelspoorreeks (zo'n klein vierkant boekje) waar één en ander in beschreven wordt, naast de sperseinen (Sh0/Sh1) bestaan er ook de "Wartesignalen", de plaats waar de lok moet wachten op toestemming, soms hebben die signalen ook een Sh1 lichtsein.

Ik weet niet of de grens tussen groot en klein station zo scherp zal zijn, ik denk dat de verkeersdrukte ook erg meetelt.

Op mijn baan heb ik op de hoofdbaan wel spersignalen/wartesignalen, op de bergbaan heb ik niets, maar mijn hele seinsysteem is geen exacte kopie van het Duitse systeem, er zit, uit kostenoverwegingen, een vleug "Anne W" in

Groet, Anne W

Re: Rangeerseinen duits station tijperk III/IV

Geplaatst: 07 mei 2012 21:08
door martindomburg
Top, dank voor de reacties.

Het inrijsein kan ik wel iets verplaatsen maar niet veel. Dit ivm de aandrijving hoogte en de onderliggende sporen.

Het is een rustig stationnetje met weinig tot matig verkeer (telkens 1 a 2 treinen en kleine rangeerbewegingen) dus met 3 uitreiseinen denk ik wel te volstaan. Al lijkt me een rangeersein wel erg leuk om te plaatsen alleen als voor de techniek. Maar het gaat me hier meer om werkelijkheid.

Hoe zouden jullie er de seinen indelen?

groetjes

Re: Rangeerseinen duits station tijperk III/IV

Geplaatst: 07 mei 2012 22:54
door Zolderspoor
Hallo Martin.

Voor zover mijn herinneringen aan tijdperk IV reiken (ik woonde in de jaren 70 in Duitsland en bezocht “wel eens “ een station) hadden dit soort stationnetjes geen uitrijseinen. Nadat er voor het enkelsporige baanvak was geblokt, werd het vertreksein met de staf gegeven door de stationschef. Altijd in uniform en beslist met pet op!
Om het rangeren te beveiligen tegen aankomende treinen was er wel een inrijsein aanwezig, Maar of dat een enkelvoudig armsein (bij een baanvaksnelheid van 30 km zou dat kunnen) of een dubbel armsein met een aldaar beginnende snelheidsbeperking was, heb ik niet meer in mijn geheugen.

Jouw schets met een armsein Hp0 – Hp1 - Hp2 lijkt mij echter redelijk juist. Wel zul je het inrijsein een heel eind terug moeten plaatsen en completeren met een sein Lf4 dat de snelheid beperkt tot 30km/u. Zo’n 100mtr (in het echt) verder zou een Ra10 (Rangierhalttafel) moeten komen staan om de grens van het voor rangeren toegestane bereik aan te geven. Op de perrons behoort een Ne5 te staan, het H-bord, om aan te geven tot waar de reizigerstreinen moeten/mogen doorrijden. En aan het eind van de 3 perronsporen behoort een Sh2, het rechthoekige rode bord.
Aan het eind van het uithaal- en het goederenloodsspoor behoort een Sh0, de ronde witte schijf met zwarte streep.

Als je het rangeren NIET op mondelinge toestemming wilt doen, behoor je voor elk van de 3 perronsporen een rangeersein Sh0/Sh1 (witte schijf met zwarte beweegbare balk) te plaatsen. Een zelfde sein behoort naar mijn smaak sowieso bij het uithaalspoor om rangeerbewegingen van het uithaalspoor naar spoor 3 te beveiligen.
Aangezien het rangeren vanaf spoor 1 en spoor 2 eigenlijk alleen maar het omlopen van de personentreinlok zal zijn, zou ik hier volstaan met een mondelinge toestemming (en dus geen seinen).
Omdat je geen beveiligingswissel(spoor) aan spoor 4 hebt getekend, moet er eigenlijk ook nog een Gleissperre met bijbehorend sein komen aan het eind van spoor 4 om te voorkomen dat je al rangerende op spoor 3 terecht komt.
’t Is een kleinigheid, maar wissellantaarns zijn absoluut een must.

Voor zover mijn herinneringen aan tijdperk IVa reiken, keek de DB destijds in de eerste plaats naar de voorschriften en veel minder naar de kosten. Voorschrift is voorschrift. Juist omdat er op dit station zowel goederen- als reizigerstreinen rijden, zullen de regeltjes precies zijn opgevolgd. De grote bezuinigingsrondes waren in de jaren 70 nog onbekend.

Tot slot nog een opmerking over de aansluiting op de hoofdbaan. Als ik het goed interpreteer, staan langs de hoofdlijn lichtseinen maar is de aansluiting van de enkelsporige lijn beveiligd met een armsein. Dat armsein zou in de eerste plaats een sein met gekoppelde armen moeten zijn (Hp0 – Hp2), maar ik kan me geen enkele situatie voor de geest halen waarin op deze wijze arm- en lichtseinen werden en worden gecombineerd. Het is of het een of het ander, of allemaal armseinen of allemaal lichtseinen. De enige combinatie die wel voor kwam was die van lichtVOORsein met armHOOFDsein, en dan nog maar sporadisch.

Omdat ik aanneem dat het enkelsporige lijntje van een hoger niveau komt, zou naar mijn mening de DB als extra beveiliging van deze aansluiting nog een Schutzweiche met een stukje opvangspoor hebben aangelegd.

Re: Rangeerseinen duits station tijperk III/IV

Geplaatst: 08 mei 2012 08:06
door spoor65
Martin,

Het bewuste boekje waar Anne W het over had, heb ik gehad, en net als de rest van die serie, ingescand en dus
op mijn pc staan, zit nu ff achter de laptop, maar als ik 1 deze dagen tijd heb om boven achter mijn pc te gaan zitten,
(wat zeldzaam is in weken met late diensten) kan ik het wel ff opzoeken,
indien gewenst mail ik je dan ff die scans door, meld je in dat geval maar ff per pb.

mvg

Freddy

Re: Rangeerseinen duits station tijperk III/IV

Geplaatst: 09 mei 2012 18:39
door Frank_N
spoor65 schreef:Martin,

Het bewuste boekje waar Anne W het over had, heb ik gehad, en net als de rest van die serie, ingescand en dus
op mijn pc staan, zit nu ff achter de laptop, maar als ik 1 deze dagen tijd heb om boven achter mijn pc te gaan zitten,
(wat zeldzaam is in weken met late diensten) kan ik het wel ff opzoeken,
indien gewenst mail ik je dan ff die scans door, meld je in dat geval maar ff per pb.

mvg

Freddy
Met permissie PB.

Re: Rangeerseinen duits station tijperk III/IV

Geplaatst: 10 mei 2012 08:00
door spoor65
Geen permissie voor nodig Frank ;)

En je hebt inm pb terug.

mvg

Freddy