Pagina 1 van 1

Wissels met geleidend hartstuk

Geplaatst: 14 dec 2013 21:58
door schermvlieger
Beste digi-experts,

De bij het door mij zojuist aangeschafte z21 starterspakket meegeleverde bochtwissels lijken een verstorende werking te hebben op het rijgedrag van de loc die tot dezelfde set behoort. Pas toen ik de bochtwissels vervangen had door varianten met geisoleerd (plastic) hartstuk wilde de loc onder alle omstandigheden de wissel oversteken zonder een kortsluitings-situatie te creeren of in ieder geval te triggeren op de controller.

Dit probleem manifesteerde zich steevast bij het naderen, niet bij het verlaten, van het inhaalspoor. Ik weet dat wissel bij het verlaten van het inhaalspoor in de juiste positie moet staan om geen kortsluiting te veroorzaken vanwege het geleidend hartstuk.

De condensator in de aansluitrails heb ik afgekoppeld door een van de pootjes van de condansator door te knippen; ik weet niet of ik de condensator helemaal van de rails moet isoleren? Maw het andere pootje ook doorknippen?

Re: Wissels met geleidend hartstuk

Geplaatst: 14 dec 2013 23:51
door Ad_M
Schermvlieger, weet je naam nog niet...

Heb je het hier over de FLM bochtwissels met geleidend hartstuk?

Mvg,
Ad

Re: Wissels met geleidend hartstuk

Geplaatst: 15 dec 2013 01:08
door schermvlieger
Beste Ad,

Mijn naam is Sandor, aangenaam.

Inderdaad betreft het Flm wissels 9168 en 9169 respectievelijk.

Mvg,
Sandor, dus :)

Re: Wissels met geleidend hartstuk

Geplaatst: 15 dec 2013 12:11
door Ad_M
Hoi Sandoor, ben geen digiexpert hoor
Maar heb dit gedrag ook gehad in mijn startset ;)

Ik merkte op dat dit gedrag vooral ontstond als een van de wissels niet gelijk stond met de ander (en dat terwijl de doorverbindingsdraadjes er netjes in zaten)
Dus wil je ze gebruiken, zorg dat ze simultaan geschakeld worden

Uiteindelijk ben ik van de bochtwissels afgestapt en later leerde ik (o.a. hier) dat je de (FLM) R1 bochten, zeker in het zicht en bij sommige loc's, beter niet moet gebruiken
En dat de bocht wissels ook niet echt het juiste materiaal is om in te zetten voor je te bouwen baan (geen regel zonder uitzondering...)

Mijn 2 cent
Succes bij je bouw :D

Mvg,
Ad

Re: Wissels met geleidend hartstuk

Geplaatst: 15 dec 2013 12:37
door schermvlieger
Hoi Ad,

Het vreemde is dat de loc soms een aantal rondjes blijft rijden en zonder de wisselconfiguratie te veranderen opeens weer tot stilstand komt op het betreffende punt. Overigens bij het binnenlopen van de wissel, niet bij het verlaten; het komt niet omdat er geen stroom staat op het baanstuk, maar omdat de besturingseenheid "denkt" dat er kortsluiting is. De loc komt tot stilstand wanneer de eerste wielen de tong van de wissel raken.

Met de wissels zonder geleidend hartstuk heb dit probleem niet.

Sja en die bochtwissels; ik ben bang dat ik zonder deze dingen onvoldoende inhaal- en omloop mogelijkheden over hou om nog leuk met de baan die ik wil bouwen te kunnen spelen.

Mvg,
Sandor

Re: Wissels met geleidend hartstuk

Geplaatst: 15 dec 2013 12:49
door Michiel
De Fleischmann wissels hebben de polariatie van het puntstuk ook op de wisseltongen staan. Dat heeft als vervelend gevolg dat de openstaande tong een verschillende polariteit heeft dan de naastliggende rail. Hierdoor kan er kortsluiting optreden wanneer de wielflens tegen de openstaande tong strijkt. Normaal, volgens de NEM norm, zou dat net niet mogen gebeuren, maar toevallige constructie- en montageafwijking worden onmiddellijk afgestraft.

Het precies afstellen van de flensafstand van de boosdoener verhelpt meerstal het probleem. 6-assige locs durven een permanent probleem te zijn, als ook 5 starassige stomers (vb BR50, 51, 52).

Plijsters om het probleem te omzeilen zijn onder andere de binnenkant van de tong een slijtvaste laklaag geven (let op dat je de wissel niet vast verft!), of net voor de wissel een strijkrail plaatsen.

Een laatste lapmiddel is, om de rail van de wissel te voeden via een autogloeilamp (12V / 18W) in een van de 2 voedingsdraden. Hierdoor zal de central niet uitschakelen wanneer er een kortstondige kortsluiting ontstaat. De lamp dient dan als stroombegrenzer.

Re: Wissels met geleidend hartstuk

Geplaatst: 15 dec 2013 20:13
door P Bender
http://www.wiringfordcc.com/switches.htm

Als ik het even goed beluister (ik ken die wissels niet) schakel je bij deze wissels met het puntstuk OOK de tongen, kortom een DCC UNfriendly wissel. Combineer dat met strijkrail op de verkeerde maat en wielstellen die mogelijkerwijs niet kloppen qua maatvoeren en je heb het optimale scenario voor permanent gedoe.

Mocht ik gelijk hebben is er weinig aan te doen anders dan ALLES aanpakken en rectificeren. De rest is gepunnik in de marge en zal de problemen enkel verhullen

Re: Wissels met geleidend hartstuk

Geplaatst: 15 dec 2013 20:43
door schermvlieger
Daar kijk ik van op, want alle benoemde onderdelen, inclusief een aansluitrail met ontstoringscondensator, zijn in de z21 starset van Flm inbegrepen. Dat gaat out of the box dus nooit werken, laat staan voor mensen die niet weten dat het kruisen van dergelijke wissels ook al voor kortsluiting zorgen kan.

Re: Wissels met geleidend hartstuk

Geplaatst: 15 dec 2013 22:17
door dentheo
In de startset van Minitrix zitten ook bochtwissels..
Ook niet zo'n denderend idee, dat bleek toen ik dat baantje wou gebruiken om PC rijden digitaal te "leren".
Het bleek ook een test voor de stroomafname van mijn oude lokomotieven, dat was niet het doel, maar wel meegenomen.
Maar of dat zo goed is in een "starter"set ???

Re: Wissels met geleidend hartstuk

Geplaatst: 16 dec 2013 12:21
door shoven
schermvlieger schreef:Daar kijk ik van op, want alle benoemde onderdelen, inclusief een aansluitrail met ontstoringscondensator, zijn in de z21 starset van Flm inbegrepen. Dat gaat out of the box dus nooit werken, laat staan voor mensen die niet weten dat het kruisen van dergelijke wissels ook al voor kortsluiting zorgen kan.
Inderdaad. Er is hier al vaker over geklaagd, maar het dringt nog niet door bij de fabrikanten. Het nut van een railtje met ontstoringscondensator in een digitale set ontgaat mij. En ook het meeleveren van problematische bochtwissels is een zet die ik niet snap.
De rails uit startsets is sowieso meestal onbruikbaar, want bevat veel R1.
De enige bruikbare bochtwissel die ik ken is die van Peco, die zijn lekker ruim qua boogstraal (914mm/457mm). Andere fabrikanten voeren ze meestal uit als een R1/R2 combinatie (hoewel ik ook een R3/R4 heb horen waaien - van Flm?).

Re: Wissels met geleidend hartstuk

Geplaatst: 21 jun 2014 11:05
door piksov
Hallo allemaal,

toch nog een aanvulling op de wissels met een geleidend hartstuk.

Ik had ook gedoe met mijn wissels, en was die dingen helemaal zat.

Ik ben er echter achter gekomen wat de oorzaak van mijn problemen was.

De contactjes die voor de hartstuk polarisatie zorgen waren helemaal geoxideerd.

Ik heb e.e.a. opgeschreven:

http://www.piksov.com/index.php?id=wissel-reparatie.php

Doe er je voordeel mee.

Guus