Gbf Unterhaltung-Oben

Laat anderen meegenieten van je N-spoorbaan / Collectie.
Gebruikersavatar

Onderwerp starter
modelbouwer V
Berichten: 55
Lid geworden op: 08 apr 2016 12:37
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

Re: Gbf Unterhaltung-Oben

Bericht door modelbouwer V » 09 okt 2018 16:14

Beste me-N-sen,
Hier weer eens een update met een overzicht in beeld en tekst van wat er geknutseld is de afgelopen maanden. Naast het zaaien van gras en onkruid en het planten van wat struikjes (zie eerder in dit draadje) mag er hier en daar ook wel een boom groeien op de baan. Geen fraaie eeuwenoude eiken of van die glimmend groene kerstboompjes, daar begin ik niet aan, wel wat zielige berkjes die vooral in de buurt van spoor-emplacementen veel te vinden zijn.
Hieronder een impressie, gebruikte technieken zijn niet zelfbedacht, combinatie van methode’s die te vinden zijn op ’t wereldwijde web.

Afbeelding
Stammetjes van in elkaar gedraaid dun metaaldraad, partner had nog een mooi klosje liggen van dit spul, gebruikt om sieraden te maken, niet verder aan haar vertellen dat ik ’t in een la op zolder heb ‘bewaard’.

Afbeelding
Dan een beetje kliederen met een spuitbus grijze grondverf, wat fijn strooisel van Woodland (fine turf) voor wat structuur op de boombast, dat weer wat gladder maken met een laagje dikke acrylverf.

Afbeelding
Alle fijne takjes zijn kort geknipte stukjes ‘poly-fiber’ van Woodland Scenics. Met wat spuitlijm op de takken laat ik dat poly-fiber daar luchtig overheen vallen. Maar eigenlijk is er op de bomen die hier te zien zijn wat te veel fiber aangebracht. Dan wordt het te dicht op elkaar en is het ‘losse-dunne-takjes’ effect weg.

Afbeelding
Met de airbrush werden de bomen verder op kleur gebracht. Wit voor de stammen (hier te zien), het bovenste deel van de boom wordt donkergrijs.

Afbeelding
Om het wat meer op een berk te laten lijken wat donkere vlekken aangebracht.

Afbeelding
Twee exemplaren alvast op de baan geplaatst. De boom is verder afgewerkt met Heki loof (bladeren 1691 en …), om toch iets van een bladerstructuur aan de boom te geven. Zo ingezoomd is het wel wat groot en grof, in ’t echt valt dat mee.
De rest van de voorraad bomen zal elders op de baan worden geplant, maar nu nog niet want dan staan ze andere nog te bouwen dingen ernstig in de weg.

Dan nog wat foto’s van de huizenbouw. Dit zijn de laatste twee panden die nog moeten worden geplaatst op de baan. Nou ja, het is één klassiek pand geworden met een foeilelijke aanbouw. Zo’n soort combinatie had ik gespot in Wuppertal, vanuit de beroemde ‘Schwebebahn’:

Afbeelding
Dankzij Google streetview kun je thuis ook gewoon de maten bepalen en de details bekijken. Daarna is het een kwestie van netjes recht snijden en stevig aan elkaar plakken. Zo krijgt het pand langzaam vorm.

Afbeelding
Het natuurlijk ook geen exact nabootsing van de werkelijkheid, het huisje is zo aangepast dat het goed op het daarvoor bestemde plekje op de modelbaan gaat passen. Maar het grote voorbeeld als uitgangspunt nemen kan geen kwaad.

Afbeelding
Afbeelding
Daken maken vind ik het minst leuk aan zelfbouwhuisjes. Komt ook door die belachelijk dikke plastic-dakpan-platen. Dakramen vind ik ook stom. Je ziet hier goed dat het toch niet helemaal past en dat er daarom grote kieren ontstaan. Gelukkig kan ik het zo regelen dat het aan de niet zichtbare zijde komt. De rest vul ik wel op met reepjes geel tape als daklood en klodders plamuur. Niet echt professioneel, snik.

Later deze week nog wat meer beeldmateriaal van geklieder en prutswerk van afgelopen maanden...
Groeten, Vincent
doniek
Berichten: 61
Lid geworden op: 01 mar 2016 09:00
Locatie: Bergen op Zoom

Re: Gbf Unterhaltung-Oben

Bericht door doniek » 10 okt 2018 10:54

Wauw, mooie berken zeg! Geniaal vind ik het detail van de bladeren onder de bomen, net als in het echt, dat moet ik onthouden :).Gebruikersavatar

Onderwerp starter
modelbouwer V
Berichten: 55
Lid geworden op: 08 apr 2016 12:37
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

Re: Gbf Unterhaltung-Oben

Bericht door modelbouwer V » 10 okt 2018 11:49

Haha, dank je. Ja in de herfst vallen de blaadjes, bovendien bestond de bladblazer nog niet in tijdperk III. (mooie tijd eigenlijk)Gebruikersavatar

Onderwerp starter
modelbouwer V
Berichten: 55
Lid geworden op: 08 apr 2016 12:37
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

Re: Gbf Unterhaltung-Oben

Bericht door modelbouwer V » 10 okt 2018 21:32

En hier het vervolg van bovenstaande foto-reportage.

Afbeelding
Een laagje spuitplamuur zorgt dat in ieder geval kleine oneffenheden worden weggewerkt en is meteen een handige grondverf voor de echte schilderwerkzaamheden.

Afbeelding
Nu laagjes spuiten... tja er gaat wel veel werk in zitten. Airbrushen betekent ook veel afplakken :(

Afbeelding
Maar goed, dan is het tijd om de boel te patineren, krijgt het pandje een wat doorleefd uiterlijk

Afbeelding
Raampjes maken, daar moet ik me echt toe zetten hoor... kan ik lang uitstellen ook :lol: Ik had nog een velletje wit plakplastic, daar zijn strookjes van gesneden en op transparant plastic geplakt. De contouren van de raamopeningen heb ik eerst op het papiertje wat er onder zit getekend. Zo weet ik dan hoe groot de kozijnen moeten worden.

Afbeelding
Uitsnijden op maat en dan achter de raamopening plakken.

Afbeelding
Naast dit pand een aanbouwtje, het oorspronkelijke pand heeft WOII niet overleefd, in de jaren '50 is op de lege plek een noodgebouw gezet.

Afbeelding
... dakbedekking van geel afplaktape.

Afbeelding

Afbeelding
Hier de stand tot nu toe, alles staat nog los en de deuren in de bruine-tegeltjes-Kneipe zijn in voorbereiding (liggen 'ergens' op mijn bijzonder 'gestructureerde' werkplek)

Groet, VincentGebruikersavatar

Jeroen
Berichten: 3217
Lid geworden op: 03 sep 2008 13:24

Re: Gbf Unterhaltung-Oben

Bericht door Jeroen » 11 okt 2018 07:24

Dat ziet er echt fantastisch uit! Wat een werk, maar ‘it shows!’.

Grtz,

J.


Afbeelding

Gebruikersavatar

neudalhausenstadbahn
Berichten: 2335
Lid geworden op: 10 okt 2010 09:57
Locatie: Arnheim(Niederlande)
Contacteer:

Re: Gbf Unterhaltung-Oben

Bericht door neudalhausenstadbahn » 11 okt 2018 10:19

Ik heb dit topic pas gister voor het eerst bekeken, maar ziet er heel gaaf en herkenbaar uit, groetjes Michiel


"Demoteam Imherloher Bahnhof, das demoteam für Ihre Modellspur Messe"
Ik ben mijn foto's naar hosting via neudalhausenstadbahn.nl aan het over zetten.


Ronald2016
Berichten: 596
Lid geworden op: 22 aug 2016 12:14
Contacteer:

Re: Gbf Unterhaltung-Oben

Bericht door Ronald2016 » 11 okt 2018 12:18

Dat is mooi verweerd, vooral het plaatje aan de zijkant is geweldig.
Knap gemaakt hoor :o


Met vriendelijke groet,
Ronald

N-spoor liefhebber
Bouw projecten: Brug bij oosterbeek, O+K MEC502, BAM Meetrijtuig, Stalen D, bagagerijtuig
Lid van: Delftse Modelbouw Vereniging

Gebruikersavatar

bob vermeulen
Berichten: 2710
Lid geworden op: 16 nov 2010 12:18
Locatie: Loosbroek
Contacteer:

Re: Gbf Unterhaltung-Oben

Bericht door bob vermeulen » 12 okt 2018 10:35

Hallo,

Wat mooi gemaakt en dat in zelf bouw, mijn complimenten. :o :o
De kleur voor het huis is great en precies mijn stijl wat ik graag zie.

Lekker doorgaan jammer dat er niet meer huizen komen. :(

mvrgr Bob


Feldberg-bahn in spoor N
WinDigiPet besturingssoftware (http://www.Windigipet.de), Tams EasyControl, LDT schakelen en terugmelding (HSI88), Duitse baan, Tp III.
http://www.n-spoorforum.nl/phpbb3/viewt ... =14&t=2880
http://www.bobvermeulen.com


tv_man
Berichten: 581
Lid geworden op: 05 nov 2009 20:19

Re: Gbf Unterhaltung-Oben

Bericht door tv_man » 12 okt 2018 11:18

Moet zeggen dat die zelfkritiek (wat natuurlijk wel gezond is!) niet helemaal terecht is want die bomen en vooral de gebouwen die je maakt zien er prachtig uit. En ik ben het helemaal met je eens dat die dikke dakpanplaten stom zijn! :DGebruikersavatar

Onderwerp starter
modelbouwer V
Berichten: 55
Lid geworden op: 08 apr 2016 12:37
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

Re: Gbf Unterhaltung-Oben

Bericht door modelbouwer V » 14 okt 2018 10:57

dank voor de complimenten. Er is nog meer gebouwd, zoals bijvoorbeeld een 'Signalausleger', plaatje: https://goo.gl/images/wfPJyR. Behoorlijk ingewikkelde constructies om er voor te zorgen dat het seinbeeld aan de rechterkant kan staan, op veel plekken te zien in Duitsland als er 3 of meer sporen naast elkaar liggen. De ruimte tussen de sporen laat plaatsing van een sein op een paal niet toe en daarom 'zweeft' het seinbeeld nu boven de sporen, vrij hoog omdat de bovenleiding er ook onderdoor moet. Niet kant-en-klaar verkrijgbaar in onze schaal hoewel sinds enige tijd DM-toys een soortgelijk iets in het assortiment heeft maar dat is toch niet helemaal wat ik voor ogen had.

Afbeelding
Aan de slag dan maar met wat plasticplaat. Wel eerst een schetsje gemaakt aan de hand van voorbeeld-foto's natuurlijk.

Afbeelding
Twee L-vormige 'reepjes' (0,5 mm dik styreen) vormen de basis, zijkanten dichtgemaakt, ook weer met stroken styreen. De constructie moest natuurlijk hol blijven voor de stroomdraadjes naar het lichtsein.

Afbeelding
Ooit dit afgeprijsde seintje gekocht, op zich een draak van een ding maar na wat sloopwerk kon ik het voorsein wel gebruiken voor dit doel.

Afbeelding
De oplevering van dit projectje werd lang vertraagd door het gebrek aan mooi dun hekwerk. Dat zou eigenlijk van messing moeten zijn, maar vind maar zoiets wat precies de juiste maten heeft voor dit zelfbouw-sein. Uiteindelijk besloten om toch maar van het dunste Evergreen-strip wat er is zelf een hekje te lijmen.

Afbeelding
Bovendien heeft zo'n Signalauslieger ook nog heel nare constructies om de seinhouder zelf, natuurlijk bedoeld zodat de monteurs er veilig een nieuw lampje in kunnen draaien, maar die in schaal 1:160 niet echt makkelijk na te bouwen zijn.

Afbeelding
Het gaaswerk heb ik zo opgelost.... getekend op de computer en geprint op transparant sheet.

Afbeelding
Hier dan een sfeerplaatje van het eindresultaat. Je ziet het al, hekwerkjes plakken van dun styreen strip is niet echt de oplossing. Niet strak genoeg. Ik blijf ondertussen uitkijken naar geschikte messing hekwerkjes, en wil dit setje eens bestellen: https://www.super-hobby.nl/products/Rai ... 04328.html. Ook moet er nog een voorsein-bord bevestigd worden realiseer ik me nu..

Nu ik dit schrijf ligt de baan tijdelijk op z'n kant om wat draadjes te verleggen, aan te sluiten, door te knippen etc. Er moet immers ook gereden kunnen worden!
Hoe dat er uitziet aan de onderkant laat ik liever niet zien.... :roll:

Tschüss,
VincentPlaats reactie