Cement overslag module (naar voorbeeld Laarwald D)

Laat anderen meegenieten van je N-spoorbaan / Collectie.

Onderwerp starter
erik-n-fan
Berichten: 300
Lid geworden op: 19 jul 2011 10:15

Re: Nieuwe module - Cement overslag

Bericht door erik-n-fan » 21 jun 2018 18:03

Evoluzione schreef:Mbt het lossen: Het lossen bet een normale bulktrailer of silotrailer ben ik bekend mee, ik deed het voorheen dagelijks. (Ben chauffeur, zodoende) Dik kan kippend, of blazend, en gezien jou lossituatie zal het idd blazen zijn. Met de compressor lucht boven het poeder drukken, en dan onder de klep open en het de silo in blazen. Dan volstaat een compressorhuis en een boel slangen en pijpen die alles met elkaar verbinden.
Daarom zei ik ook: ik ben benieuwd naar je losinstallatie!
Whoei! Kennis & ervaring! Heel fijn! Het plaatje met heel weinig info (de installatie heeft t/m 2006 daar gestaan:
http://www.nols-maatschappij.info/stations/laarwald.htm.
http://www.railgoed.nl/laarwald-historisch1.html
Wat ik daar dus zie is vooral puur buizen & slangen en geen verdere installatie. Daarmee is mijn aanname dat het lossen rechtstreeks op de truck of het overzetten van cementstof in de staande silo's als buffer door technische installatie in de betreffende trucks zal hebben plaatsgevonden. Dit weet ik verre van zeker. Dus als je tips/ideeen hebt (misschien zie jij iets op de foto op de 2de link uit 1986 dat ik niet zie :D ) evt voor een logischer aanpak met bijvoorbeeld een vaste compressor aanwezig naast/bij de silos dan hoor ik je idee graag!
Evoluzione
Berichten: 56
Lid geworden op: 10 dec 2012 11:29

Re: Nieuwe module - Cement overslag

Bericht door Evoluzione » 21 jun 2018 19:49

Ik kan het een en ander wel wat voor je verduidelijken:

-Op foto 1 van je 2e link zie je de silos staan. deze zijn onderling met buizen verbonden. Onderlangs loopt 1 buis, en van daaruit naar elke silo 1 omhoog naar de bovenkant. Door die buizen "blazen" ze het cementpoeder de silo in. Onderop de silo zit een soort van trechter. De vrachtwagen wordt hier onder gereden, klep open en het valt zo de bulkwagen in. Dit betekent dus dat de onderdoorgang hoog genoeg is voor een vrachtwagen!

-Op dezelfde foto zie je de eenvoudige losinstallatie voor wagons. Op de meest rechter silo loopt de buis voor het vullen van de silo tot een metertje van de grond. Hier zal een koppeling zitten waar een slang aan zit. Deze slang wordt weer gekoppeld aan de losopening van de wagon. De luchtdruk voor het lossen zal wel ondergronds naar een machinekamer lopen, en ter hoogte van de silos uit de grond komen. Ook deze wordt door middel van een slang gekoppeld met de persleiding van de wagon.

-Op de voorgrond zie je de truck direct geladen worden vanaf de wagon. De slang aan de achterkant rechts van de truck, die helemaal het dak op loopt, zit gekoppeld aan de losopening van de wagon. Waarschijnlijk is de compressor van de vrachtwagen ook gekoppeld met de wagon, om deze van druk te voorzien voor het lossen.

Hoe het vroeger precies in zijn werk ging, weet ik niet, daar ben ik niet oud genoeg voor! Maar de techniek is nog steeds hetzelfde als ik zo de installaties zie. Je aanname is dus deels goed! Alleen het lossen in de silo's zal dan niet mogelijk zijn zonder een vrachtwagen in de buurt. Dit is dus eenvoudig op te lossen door een vaste compressor en een buis, al dan niet onder de grond door.

Met betrekking tot je module en de gebouwen/silo's die je gekozen hebt en mijn ideeën/oplossingen:
- In het ontvangstgebouw lijkt me een soort van "magazijn" te zitten, gezien de 2 schuifdeuren. Nu heb je niet direct een groot magazijn nodig. Genoeg ruimte om hier een behoorlijke compressor neer te zetten. Paar ventilatieroosters en een uitlaat door de muur, en het is plausibel genoeg.
Voorbeeldje:
Afbeelding

- Vanuit het gebouw laat je een leiding langs het spoor/onder de grond naar de silo's lopen. Daar aangekomen een klep/afsluiter en een koppeling voor een slang. Verder nog een bedieningskast met drukmeters en schakelaars voor de bediening van de kleppen.

- Zo te zien kun je niet met de vrachtwagen onder je silo's door rijden. Simpele oplossing is de boel verhogen, zodat dit wel kan. Een andere oplossing: De compressorleiding splitsen, en deze op de onderkant van alle silo's aansluiten doormiddel van een t koppeling op de silos. Via deze pijp kan je dan meteen ook de trailer laden.
Afbeelding
(de afbeelding is van een trailer met meerdere compartimenten, maar qua werking gelijk aan silo's)
De 3 trechters onderaan zijn de onderkanten van je silo's. Hier loopt 1 leiding onder door die ze allemaal verbindt. Tussen de silo en deze leiding zit een afsluiter, zodat je kan kiezen welke silo je gaat lossen. In geval van dit plaatje komt van rechts de lucht van de compressor, En zit uiterst links een koppeling voor een slang, welke weer verbonden kan worden met hetgene waar je in lost. In jou geval dus even de wielen en alles vergeten, dan komt van rechts de lucht, je kiest welke silo je wilt lossen, doet die klep open, en het "valt" in de luchtstroom. Deze zal het meevoeren naar uiterst links, waar je het geheel doormiddel van een slang aan de bulktrailer koppelt. Alle afsluiters open, lucht er op en blazen maar!

Mocht je meer willen weten, dan hoor ik het wel! Mvg Willem
Onderwerp starter
erik-n-fan
Berichten: 300
Lid geworden op: 19 jul 2011 10:15

Re: Nieuwe module - Cement overslag

Bericht door erik-n-fan » 03 jul 2018 07:45

Nogmaals dank voor de tips hierboven. Ik ga een keuze maken wat betreft compressor, leidingen, slangen enz enz... maar stel dat nog heel even uit.

Ondertussen druk bezig geweest met mijn Arduino! Jeetje wat kun je daar leuke dingen mee doen zeg! Voorlopig voorzie ik:
- Het hek open/dicht obv druktoets (+ servo)
- Dag / Nacht cyclus obv druktoets
(Nacht -> Dag = hek gaat open, verlichting kantoor aan, terrein (nacht) verlichting uit, parkeerterrein vol laten zien...)

Tijdens de dag kan een bezoeker / ik :D een paar preisertjes mbv servo's laten bewegen/tonen (aan het werk gezet worden). Hopelijk incl wat compressor en vrachtwagen motor geluiden op de juiste plekken. En ook de terreinverlichting kan gewoon aan worden gezet indien gewenst. Het hek is ook te openen/sluiten obv druktoets tijdens de werkdag.

(Dag -> Nacht) = terrein vol verlicht, dan weer uit, parkeerterrein leeg, nachtverlichting aan, kantoor donker, hek dicht)

Misschien maak ik daar nog een automatisch loopje bij als er een tijd niet op een knop is gedrukt dat dan Arduino zelf bepaald om even wat activiteit te laten zien...

Hoe dan ook, veel electronica knutselwerk / leermomentjes en ge-programmeer ... het resultaat ... daar moeten we nog even op wachten.Gebruikersavatar

Hans
Berichten: 562
Lid geworden op: 03 dec 2010 16:06
Locatie: Zoetermeer

Re: Cement overslag module (naar voorbeeld Laarwald D)

Bericht door Hans » 03 jul 2018 10:35

Hallo Erik,

Dat zijn indrukwekkende plannen.
Ik ben reuze benieuwd hoe het gaat worden. In elk geval geen standaard Faller modelletje, zoveel is wel duidelijk.

Veel succes.

Hans'


XPS, Fleischmann Piccolo, Anyrail, iTrain
De bouw van mijn baan op het forum: Schwarzburgerwald


Onderwerp starter
erik-n-fan
Berichten: 300
Lid geworden op: 19 jul 2011 10:15

Re: Cement overslag module (naar voorbeeld Laarwald D)

Bericht door erik-n-fan » 16 jul 2018 20:00

Dank je Hans. En dank aan Willem! via PB nog veel meer ideeen opgedaan waar ik nu mee aan het ontwikkelen ben om het laden/lossen proces van het Cement - in schaal N - zo interessant mogelijk thema te maken qua buizenstelsel, geluid, slangen en wat niet...

Op z'n zomer-tempo's gaat het verder :D

Het plan is om 2 Arduino's te plaatsen onder de modules. 1 voor aansturing van nacht (alles donker/spaarzaam verlicht) naar dag (hek open & bedienbaar, verlichting in kantoor. 2de arduino voor aansturing van preisertjes op servo's rond de silo's/truck die tevoorschijn komen. Wat geluiden van een AVTProducts soundmodule voor wat compressor-geluiden uit het kantoorgebouw, truck lawaai bij de trucks en misschien geluid van poort die opent en sluit? Anyways ... veel plannen en veel tijd aan het stoppen in het leren kennen van Arduino en de benodigde schakelingen. Mbv een paar druktoetsen kan je de module van staat veranderen en acties dus doen. Voordeel van arduino is ook dat dit bijv op een automatische loop kan gebeuren zonder dat je wat hoeft te doen. Als het puur schakelaar > verlichting aan/uit schakelingen zouden zijn mis je die dynamiek.

Tevens een leuke bestelling bij Shapeways gedaan. Onder andere kantoorinrichting en afzetting op het terrein met wit/rood/wit/rood allemaal eerste laag verf - maar eigenlijk is het daar wat te warm voor. Kliko's zijn al klaar, overig afvalbakken enz enz... maar nog veeeel meer te doen!

Arduino
Afbeelding

Shapeways
Afbeelding
Onderwerp starter
erik-n-fan
Berichten: 300
Lid geworden op: 19 jul 2011 10:15

Re: Cement overslag module (naar voorbeeld Laarwald D)

Bericht door erik-n-fan » 22 jul 2018 17:46

Er is een kantoor met inrichting, verlichting en Tatjana mocht hier natuurlijk niet ontbreken op de achterwand op poster formaat. Met een messing buis van 1mm heb ik een constructie gevouwen zodat de ledjes hangen zoals ik wil & het dak afneembaar blijft. Het was ook de bedoeling er de - Pool aan te maken maar .. plannen veranderen wel eens :D

Afbeelding

Mijn experiment om het hek van het terrein automatisch te openen heeft nog wat tijd nodig. Het omzetten van servo (ronde-) beweging naar een (lineair) schuif beweging is niet helemaal zoals ik het wil. Het is nu een 1mm messing vierkante pijp in een U profiel en door een open vierkant profiel. Het schuift betrouwbaar maar hapert wat. Ik zie de servo de 1mm pijp langzaam wat doorbuigen als hij zijn verste stand bereikt en het verenstaal dus maximaal uitslaat. Ik ga nog even diep nadenken over een verdere aanpak ...
Debvd
Berichten: 389
Lid geworden op: 21 nov 2016 14:59
Locatie: West-Friesland

Re: Cement overslag module (naar voorbeeld Laarwald D)

Bericht door Debvd » 24 jul 2018 09:12

Waarvoor gebruik je daar geen servo hevel voor??

Net als in de model vliegtuigbouw....Dan blijft de beweging van de draad aan het hek recht en de servo bedient dan de hevel en kan je alle kanten mee op... gaat goed tot een hoek van 90 graden.

Gr.. Bjorn
Onderwerp starter
erik-n-fan
Berichten: 300
Lid geworden op: 19 jul 2011 10:15

Re: Cement overslag module (naar voorbeeld Laarwald D)

Bericht door erik-n-fan » 27 jul 2018 07:37

Met de servo hevel kreeg ik toch teveel druk op de hendel waarmee ik de poort open en dicht liet gaan. Hierdoor kwam hij wat omhoog uit z'n gootje en was de beweging niet 100% soepel.

Dus plan B is nu met een tandwiel (+/- 3cm diameter) aan de servo en een tandheugel waaraan de 1mm messing vierkanten pijp verbonden is die door een messing gootje schuift. Daarop staat dan het kartonnen hekwerk. Dit moet een beweging van ongeveer 4cm open/dicht mogelijk maken en eenvoudig weg te werken zijn onder de module... Hopelijk snel een update. Met dit weer schiet het allemaal niet zo op vrees ik...Gebruikersavatar

bob vermeulen
Berichten: 2698
Lid geworden op: 16 nov 2010 12:18
Locatie: Loosbroek
Contacteer:

Re: Cement overslag module (naar voorbeeld Laarwald D)

Bericht door bob vermeulen » 28 jul 2018 07:18

Hallo,

Heb net je bijdragen (en die van andere ook natuurlijk ;) ) gelezen.
Heel leuk project waar erg veel tijd inzal gaan zitten ,respect
Blijf het vanaf nu zeker volgen

Mvrgr Bob


Feldberg-bahn in spoor N
WinDigiPet besturingssoftware (http://www.Windigipet.de), Tams EasyControl, LDT schakelen en terugmelding (HSI88), Duitse baan, Tp III.
http://www.n-spoorforum.nl/phpbb3/viewt ... =14&t=2880
http://www.bobvermeulen.com


Onderwerp starter
erik-n-fan
Berichten: 300
Lid geworden op: 19 jul 2011 10:15

Re: Cement overslag module (naar voorbeeld Laarwald D)

Bericht door erik-n-fan » 04 aug 2018 08:50

Leuke reacties! Thanx allemaal!

Niet staat echt vast op de foto's nog, oke de lantaarnpaal verplaatsen zal het nit meer worden maar de rest zit nog niet vastgelijmd. Input altijd welkom.

Wat een beetje noch structuurpasta al niet doet (Industrie kleuren). De arduino software nader z'n eindstadium. Het hek kan open/dicht. Verlichting in het huisje is schakelbaar / gaat op "dag programma" aan ... en "nacht programma" weer uit (en het hek dicht bijvoorbeeld). Geluid van een ratelend electrisch hek wordt gestart bij open/sluiten vh hek.

Next up is Arduino 2 voor de rechtermodule met de silo's. Daar moeten wat lantaarns aan/ uit. Laad/los geluiden op programma gestart worden en vooral een paar preisertjes tevoorschijn komen mbv een servo of 2/3. Genoeg te doen nog...

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Het hek in actie: Tandwiel + Tandheugel. Filmpje van 600Kb. Het lijkt best betrouwbaar en rustig te werken. Ik heb een 1x1 messing vierkant profiel in een U profiel geplaatst. Dat profiel zit vast aan de tandheugel die door de servo met 3cm tandwiel wordt bewogen. Totale beweging ongeveer 3,5-4cm ... ruim voldoende voor het hek.

Klik voor het filmpje...Plaats reactie