Gbf Unterhaltung-Oben

Laat anderen meegenieten van je N-spoorbaan / Collectie.
Gebruikersavatar

Onderwerp starter
modelbouwer V
Berichten: 56
Lid geworden op: 08 apr 2016 12:37
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

Gbf Unterhaltung-Oben

Bericht door modelbouwer V » 08 apr 2016 16:02

Beste lotgenoten :lol:

Na lang meegelezen te hebben op dit forum nu eindelijk maar eens officieel geregistreerd, dus vanaf nu geen ‘gluurbuur’ meer. Er staan een hoop mooie projecten op deze site en wil jullie op deze manier toch ook even laten zien waar ik zelf mee bezig ben. Ik stel mijzelf in dit draadje dus even voor én laat ook alvast zien wat ik aan het bouwen ben.

Toen ik nog haar had en een jeugdige uitstraling begonnen in N-spoor, daarna wat uitstapjes in H0 en H0e (als je het echt weten wilt: o.a. projecten zoals het ‘Handzame Havenbaantje” waarvan ongeveer 150 jaar geleden een uitgebreid verslag heeft gestaan in het Railmagazine, daarna het H0e smalspoortraject ‘Orkhavnbanen’ wat dan weer 130 jaar geleden beschreven werd in datzelfde tijdschrift…). Dat waren allemaal baantjes speciaal gemaakt om er beurzen mee af te gaan. het N-spoor project wat ik hieronder beschrijf is meer bedoeld voor op zolder. Het kan uit elkaar en in delen weer ergens anders worden opgebouwd maar dat is niet de eerste opzet.

Wat bouw ik dan? Een klassiek thema, de Deutsche Bundesbahn in tijdperk III ergens in het Ruhrgebied (denk aan Wuppertal, Duisburg, Essen). De variatie in materieel en treinsamenstellingen, het design uit die periode spreekt me bijzonder aan, in spoorland was de wereld nog in orde zeg maar, die tijd. Om specifiek te zijn, tijdperk IIIb, om nóg preciezer te zijn: voorjaar 1968. Ik was toen 1. Enig toch?
Maar dat heeft er niks mee te maken hoor. In 1968 voerde de DB de zgn computernummering in, en dus kan ik me wat vrijheden veroorloven in het materieel wat ik aanschaf. Zowel een lok met de aanduiding E10 als met het nieuwere nummer 110 kan ik dan inzetten op de modelbaan. Men kon namelijk in die dagen natuurlijk niet van de een op de andere nacht al het materieel voorzien van nieuwe opschriften dus reden in die periode beide serie-aanduidingen langs en door elkaar…

Zijn jullie er nog? Niet afhaken nu, dit zijn nu eenmaal dingen waar ik me hobbymatig graag druk over maak —zucht—. We gaan zo over naar de foto’s. Zo enorm als sommige projecten die op dit forum te zien zijn is de baan niet, maar vult toch een behoorlijk deel van de bovenste verdieping. Het zichtbare gedeelte meet 2,5 meter (bij een diepte van ± 60cm) met aan de achterzijde nog een 50 cm breed gedeelte voor de opstelsporen/het schaduwstation zo u wilt.

Het sporenplan:
Afbeelding

Het plan hierboven maakt alles duidelijk lijkt me. Alle sporen die in grijs zijn weergeven horen bij  de uitgebreide opstelmogelijkheden voor al het rollend materieel wat één voor één voorbij komt rijden in het voorste, zichtbare, gedeelte van de baan. Eigenlijk is het een 3-sporig ovaaltje. Het ‘schaduwstation’ heeft opstelruimte voor meer dan 12 treinsamenstellingen, enkele sporen zijn verdeeld in 2 stukken zodat korte treinen hier achter elkaar kunnen worden ‘geparkeerd’, ook zijn er twee kopsporen voor treinstellen en/of trek-duwsamenstellingen. De spoorligging is ronduit rommelig, samengesteld uit alles wat ik nog aan (gebruikt) o.a. Roco en Fleischmann-materiaal had liggen, en bovendien zijn de hart-op-hart afstanden van de sporen zo dicht als mogelijk naar elkaar gehaald om veel rails (en dus opstelmogelijkheden) te kunnen leggen op de 50 cm diepe segmenten.

Afbeelding

Op de voorgrond ligt ook nog het ‘Güterbahnhof’, een klein emplacement voor het uitrangeren van de wagens naar de verschillende spooraansluitingen aldaar. Aan de rechterzijde verdwijnt het spoor hiervandaan via een tunnel onder de baandam van het daarboven gelegen “Rangierbahnhof Unterhaltung-Ost”. Van dit uitgebreide rangeeremplacement zijn op de modelbaan slechts een paar sporen weergegeven. Bedoeld om een verdwijnpunt te hebben voor het treinverkeer richting schaduwstation. Het spoortje vanaf “Unterhaltung-Oben Gbf  [UoGbf]” maakt ook een bocht richting het schaduwstation, met een flinke helling overigens, en komt daar dan op een apart spoor aan.

Kortom, met dit concept kan ik én leuk rangeren én lange treinen voorbij zien trekken. Het probleem is natuurlijk wel dat het allemaal nog lang niet af is. Of is dat bij onze hobby eigenlijk nou juist geen probleem? Nou ja. Hieronder daarom wat impressies van de voorzijde van modelbaan ‘Gbf Unterhaltung-Oben’. Waar dus nog alles aan ontbreekt…. in aanbouw dus.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

en ook: https://youtu.be/vuLOJM91IX8

De voortgang van het project (en dan precies in dezelfde chaotische volgorde van hoe ik deze baan bouw) wil ik graag in volgende Posts in dit draadje laten zien, tot later!
Mocht je nou denken; zoiets ik al eens ergens gelezen… dat klopt, veel meer van dit soort geneuzel is ook te lezen op http://www.modelbouwwerk.nl.
Groeten,
VincentGebruikersavatar

RieX
Berichten: 81
Lid geworden op: 17 aug 2010 21:39

Re: Gbf Unterhaltung-Oben

Bericht door RieX » 08 apr 2016 17:11

Hallo mede lotgenoot

Welkom op het forum Vincent, leuke baan ga het draadje zeker volgen. En als ik zo lees heb je al een aardige staat van dienst (vond het handzame havenbaantje echt te gek) dus deel vooral je tips en trucs en foto's natuurlijk. Succes met de bouw.


Groet Rieks

N scale, what else?

Gebruikersavatar

Ron
Berichten: 2773
Lid geworden op: 17 mar 2010 03:51
Locatie: Huizen

Re: Gbf Unterhaltung-Oben

Bericht door Ron » 08 apr 2016 17:19

Hallo Vincent,

welkom op het forum.

De Orkhavnbanen heb ik veel gevolgd, heb zelfs lopen klieren om die dennenbomen te kopiëren

Dit is ook weer een prachtige baan die je aan het bouwen bent.
Mooie scenery, vooral die keermuren, geweldig.

Leuk om te gaan volgen.

gr. Ron.


Ik rommel maar wat aan!


Oscar
Berichten: 106
Lid geworden op: 02 jan 2016 20:15
Locatie: Den Haag

Re: Gbf Unterhaltung-Oben

Bericht door Oscar » 08 apr 2016 18:06

Mooi baantje hoor, ben onder de indruk van je verweerde gebouw op de laatste foto.
Ben benieuwd naar de verdere voortgang.

Groet,
OscarGebruikersavatar

shoven
Berichten: 5028
Lid geworden op: 14 dec 2008 21:06
Locatie: Walcheren

Re: Gbf Unterhaltung-Oben

Bericht door shoven » 08 apr 2016 19:53

Welkom Vincent.
Mooie baan, mooie lange treinen heb je rijden.


Steven

Hier is mijn baan op het forum
Hier is mijn vorige baan op het forum
>>> Filmpjes van de baan

Gebruikersavatar

Maurits71
Berichten: 2857
Lid geworden op: 26 okt 2008 07:17

Re: Gbf Unterhaltung-Oben

Bericht door Maurits71 » 08 apr 2016 21:47

hoi Vincent, welkom.
ik ben een fan van jou eerdere werk en deze wordt ook weer top .

Gr. Maurits


Hills and Meadows on social media

For Hills and Meadows video channel please click here

For Hills and Meadows on facebook please click here


Marcvane86
Berichten: 697
Lid geworden op: 14 nov 2014 12:08
Locatie: Noordelijk brabant

Re: Gbf Unterhaltung-Oben

Bericht door Marcvane86 » 08 apr 2016 22:33

ziet er erg goed uit


Groet marc,

Mijn Test Baan
Baanplan Spoorbaan Janbaas
Spoorbaan Janbaas

Roco Z21, Itrain/koploper, Rosoft (L.net) S88SD16-n, Rosoft MDD, Kato Unitrack rail en divers rollend materieel.
Tijdperk alles wat mooi is!

http://www.hobbyinpraktijk.nl

Gebruikersavatar

Onderwerp starter
modelbouwer V
Berichten: 56
Lid geworden op: 08 apr 2016 12:37
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

Re: Gbf Unterhaltung-Oben

Bericht door modelbouwer V » 11 apr 2016 21:07

Dank jullie voor het warme welkom!
@Ron: Die keermuren zijn afgietsels van een stukje muur wat ik met stukjes styreen (plasticplaat) heb gemaakt. Zie hier de plaatjes:
'moedermodel' van het muurtje met daaromheen een bakje gemaakt. Daarin heb ik met een aantal laagjes vloeibare latex een malletje gegoten.
Afbeelding

Hier op de foto de latexrubbermal met daaronder een afgietsel van een steunmuurtje. Ik gebruik hiervoor 2-componenten-(auto)plamuur wat ik met een spateltje in de mal smeer, dat droogt lekker snel, kun je in 1 avond tenminste een aantal muurtjes 'afgieten'.
Afbeelding

Daarna natuurlijk op een stevige ondergrond plakken (na veel schuren en vijlen), schilderen, beetje weatheren, en zo heb je dan een steunmuur naar eigen smaak.
Afbeelding

@Oscar: Ja, ik probeer zoveel mogelijk alle gebouwen die op de baan komen te staan zelf te bouwen. Natuurlijk is het aanbod van Duitse gebouwen, woonhuizen en fabrieken nou juist heel groot van de bekende firma's Kiri/Faller/etc, maar zelfbouw geeft de baan wat meer een eigen karakter. Heb hier en daar zeker wel wat Faller en Auhagen-geveltjes verwerkt, maar niet veel. Bovendien kun je met zelfbouw de panden precies op de juiste maat maken die beschikbaar is op de baan.
Zo ook dit fabriekspand, geïnspireerd op een beetje rondneuzen in Google Street view.
Ik bouw alles uit styreen (plasticplaat dus) van 0,5 mm of 1 mm, aangevuld met talloze stripjes en staf van Evergreen. Bij dit pand zijn de ramen van een ooit op een beurs aangeschaft setje, maar ik maak ze ook wel van zelfklevend folie en zo.

Hieronder het fabriekspand in aanbouw
Afbeelding

En nu de afgebladderde verf techniek: Al het verfwerk doe ik met de airbrush, ik gebruik veel Tamiya-acryl verf, dat droogt bijna altijd mooi mat op, maar met de kwast schilderen lukt vrijwel niet met die verf. Spuiten geeft uiteraard een veel mooier effect.
Hier heb ik het hele gebouw eerst van een wat donkergrijze laag voorzien. Toen die laag droog was heb ik het pandje vochtig gemaakt met wat water en er toen zout overheen gestrooid. Een beetje onregelmatig natuurlijk, zoals hieronder te zien. Het zout blijft nu natuurlijk wel tijdelijk 'plakken' op de wand van het bouwwerkje. Dan volgt een laagje verf in de uiteindelijke kleur van het gebouw, ook over het zout heen. Als dat ook weer droog is (een ouwe föhn doet nu al weer jaren dienst in mijn werkruimte) kan het zout worden weggeveegd/gepeuterd met een cocktailprikkertje ofzoiets. DE eerste grijze laag komt nu natuurlijk op onregelmatige plekken en stukjes tevoorschijn en zorgen zo voor een afbladderend effect...
Afbeelding
Afbeelding

Leuk toch? Volgende keer meer...
Groet,
VincentGebruikersavatar

traiNiac
Berichten: 1032
Lid geworden op: 28 sep 2014 09:17

Re: Gbf Unterhaltung-Oben

Bericht door traiNiac » 11 apr 2016 21:30

Veelbelovende foto's Vincent,

Ik ga je zeker volgen als mede-zelfbouwer. Ook mooie kolenopslagplaatsen en mooi laadperron trouwensGebruikersavatar

maarten
Berichten: 2454
Lid geworden op: 07 nov 2010 20:05
Locatie: Oosterhout

Re: Gbf Unterhaltung-Oben

Bericht door maarten » 11 apr 2016 21:59

Wow, dat ziet er mooi uit! :o


Groeten,
Maarten

Onder andere bouwer van Rock's End en NV De Vleeshouwer. Nu weer bezig met Polar Express.

Plaats reactie