Discussie: Peco wissels aanpassen, nuttig of niet?

Vraag maar raak!
Gebruikersavatar

Hube
Berichten: 168
Lid geworden op: 20 mar 2018 23:22
Locatie: Enschede

Re: Discussie: Peco wissels aanpassen, nuttig of niet?

Bericht door Hube » 12 mar 2019 14:06

Conclusie:
Ga niet zagen in je Peco wissels!
Als je nog kan kiezen pas dan “unifrog” wissels toe.

Ik heb 1 plek op mijn baan waar de wissels zo dicht op elkaar liggen dat een lok met CoCo as indeling kortsluiting maakt van de ene wisseltong naar de andere. Daar zou zo’n unifrog wissel een oplossing zijn. Maar een wissel vervangen dat al compleet ingebouwd is inclusief ballast, solderen etc. doet vaak meer kwaad dan goed.

Groetjes,
Gerard


NS 60-70 -er jaren, Elst, mijn jeugd
pr8 baan in een kast


FidOo
Berichten: 3887
Lid geworden op: 05 jan 2010 16:27
Locatie: Maassluis

Re: Discussie: Peco wissels aanpassen, nuttig of niet?

Bericht door FidOo » 12 mar 2019 15:02

ik heb bij mijn nieuw gelegde wissels wel die zaagsnede gemaakt, dit omdat ik niet meer afhankelijk wilde zijn van de Timing die het hartstuk omschakelt. Ik heb namelijk de korte code 55 wissels gebruikt en die zijn nog niet te koop in de unifrog versie.
En ik ben aan het kijken of ik dit ook bij de al liggende wissels ga doen.
Zo ver ik weet is de enige Servo decoder waarin dit allemaal niet van belang is de ServoSwitch van Rosoft. De rest werkt allemaal met middenstand bepaling of Timing. En mijn ervaring is dat de Middenstand nogal afhankelijk is van de mechanische speling.

Ieder zijn mening, maar je mag zelf raden naar het feit waarom Peco overstapt naar Unifrog.

En overigens is solderen bij de oude wissels altijd nodig, want er moeten toch draadjes aan de rails vast..


M.v.g. Joost van Dijk

Lid van: mcdespoorstaaf
Bouwt momenteel: Modulebaan (Kiel-Nordhafen)"

Gebruikersavatar

Nico Essers
Berichten: 574
Lid geworden op: 12 sep 2016 23:20
Locatie: Bunde

Re: Discussie: Peco wissels aanpassen, nuttig of niet?

Bericht door Nico Essers » 13 mar 2019 21:22

Naar aanleiding van de Unifrog wissels even geprobeerd om wat meer info hierover boven water te halen. Het aanbod is nog beperkt maar "in time" zouden alle Peco wissels als Unifrog worden uitgevoerd en dus zowel de Insulfrog als de Electrofrog vervangen. Het is alleen natuurlijk de vraag hoe lang "in time" gaat duren. Persoonlijk gebruik ik het liefste de 24 graden Peco Setrack wissels omdat je je wisselstraat hiermee veel compacter kan opbouwen dan met de 14 of 10 graden wissels. Dit zijn nu echter allemaal nog Insulfrogs. Het zou ideaal zijn als ik "in time" voor mijn nieuwe baan Unifrog zou kunnen kiezen. Weet iemand hier misschien al wat meer over.


Vriendelijke groetjes Nico

Esu Ecos 2.
Peco code 80 SeTrack
Rosoft S88SD16-n en ServoSwitch
macOS High Sierra en iTrain 4.1.9 Standard.
Railmodeller Pro

Mijn Baan BunderBahN
Toekomstige baan BunderBahN 2


EJvH
Berichten: 90
Lid geworden op: 22 apr 2016 18:54

Re: Discussie: Peco wissels aanpassen, nuttig of niet?

Bericht door EJvH » 14 mar 2019 21:01

Ik zit nog steeds met de twijfel of ik alle wissels moet voorzien van drie draden en de andere dingen eruit moet slopen.

Ik gebruik korte electrofrig wissels SL-E391F en de SL-E392F de ene zegt dit en de andere zegt dat.
Maar mocht ik het wel doen dan komen de 2 draden aan de buitenste sporen maar waar moet ik dan de derde draad solderen?

Mvg
Erik



Gebruikersavatar

spoor65
Berichten: 4050
Lid geworden op: 01 sep 2008 18:26
Locatie: de glimlach van twente

Re: Discussie: Peco wissels aanpassen, nuttig of niet?

Bericht door spoor65 » 14 mar 2019 21:12

Het enige wat ik doe, is draden solderen, ik haal geen veertjes uit de wissels en zaag nergens.
de wissel gaat prima om, ook met de veer er in, servo drukt hem keurig aan, en de veer zorgt gewoon voor een goede verbinding.
Voor het oog gaat de wissel dan misschien iets meer schokkend om, maar verzekerd mij wel van een goede wisselstand en betrouwbaarheid gaat bij mij boven een realistisch langzaam omgaande wissel.

die derde draad? die soldeer je aan 1 van de railstaafjes die de punt ( < ) vormen, het hartstuk zijn dus.

mvg

Freddy


Met minder haast kun je wat vaker in de spiegel kijken

Als je oordeelt over mensen,
heb je geen tijd om van ze te houden.

mijn beursbaan in aanbouw: http://www.n-spoorforum.nl/viewtopic.php?f=14&t=10857
DCC met Twin Center en http://www.rosoft.info

Gebruikersavatar

rjvanhouten
Berichten: 150
Lid geworden op: 25 jul 2016 15:19
Contacteer:

Re: Discussie: Peco wissels aanpassen, nuttig of niet?

Bericht door rjvanhouten » 14 mar 2019 21:20

EJvH schreef:
14 mar 2019 21:01
...maar waar moet ik dan de derde draad solderen?
Beste Erik,

Juist vandaag heeft David Watson uit Schotland er (nog maar weer eens) een videootje aan gewijd. Hij demonstreert een en ander met een H0-wissel, maar voor het principe maakt dat niet uit. Spoiler: de derde draad gaat naar het puntstuk.



Groet,
Robert Jan


Digikeijs DR5000 • Rocrail • Peco Finescale Code 55 • Tijdperk NL III
vlieringerwerf.wordpress.com


EJvH
Berichten: 90
Lid geworden op: 22 apr 2016 18:54

Re: Discussie: Peco wissels aanpassen, nuttig of niet?

Bericht door EJvH » 14 mar 2019 21:53

Dit is de onder kant van de wissel waar ik het eerder over had ik zie nergens een lossen draad hangen voor het punt stuk, sorry maar ben nieuw met dit soort dingen en wil het zo goed mogelijk doen.

Mvg
Erik

Afbeelding




Ronaldp
Berichten: 1083
Lid geworden op: 30 dec 2013 15:15

Re: Discussie: Peco wissels aanpassen, nuttig of niet?

Bericht door Ronaldp » 15 mar 2019 10:50

Ik het zo gedaan:
https://www.n-spoorforum.nl/viewtopic.p ... &start=210
Zelf heb ik wel het veertje eruit gehaald.

Mvg ronald


Multimaus met twee boosters.
Bezetmelders Rosoft
Servo decoders Rosoft
xTreme Keerlus Rosoft
Rails en wissel peco 55
Koploper


Mijn baantje
http://www.n-spoorforum.nl/phpbb3/viewt ... 14&t=10771


EJvH
Berichten: 90
Lid geworden op: 22 apr 2016 18:54

Re: Discussie: Peco wissels aanpassen, nuttig of niet?

Bericht door EJvH » 15 mar 2019 11:57

Oke dat is duidelijk nu weet ik alles wat ik moest weten dank jullie wel.

Mvg
Erik



Gebruikersavatar

Wim H
Berichten: 695
Lid geworden op: 20 feb 2012 13:20
Locatie: Moskou (Rus)

Re: Discussie: Peco wissels aanpassen, nuttig of niet?

Bericht door Wim H » 15 mar 2019 13:46

Hallo Erik,

Je kunt de draad voor het puntstuk ook gewoon aan het eind solderen, dan hoef je geen dwarsliggers weg te halen. In de foto hieronder zie je waar precies (de grijze draad helemaal links):

Afbeelding

NB ik heb de railstaven van het wissel wel doorgezaagd, en dus ook extra draden gesoldeerd (rood en bruin) maar dat is dus niet perse nodig. De grijze is voldoende.

Groet, Wim


De bouw van Altwied im Westerwald
Zijlijn, Duitsland, Tijdperk IV

Plaats reactie