Pagina 1 van 1

Startset of eigen ontwerp...

Geplaatst: 03 okt 2019 16:39
door Rolpom
IK hoor en lees verschillende meningen, de éen zegt neem een start set en begin met experimenteren en de ander zegt dat je dan als je eenmaal weet wat je wilt daar dan vaak niet zo veel meer aan hebt. Dus wat is wijsheid? Het gaat in ieder geval om n-spoor. Met eigen ontwerp bedoel ik eigenlijk een bestaande, maar wel uitgebreider dan een start set aanleggen met eventuele aanpassingen.
Graag advies en ervaringen. B.v.d.
Groet Rolf.

Re: Startset of eigen ontwerp...

Geplaatst: 03 okt 2019 18:58
door Serge
Beste Rolf,

Dat is een keuze die je alleen zelf kan maken. Ik ben wel begonnen met een starter van Fleischmann. Dat is me goed bevallen. Je hebt gelijk een mooi begin waar je mee aan de slag kan en binnen een paar minuten kan de eerste trein rijden.

Maar inderdaad. Wanneer je zomaar een set koopt kan het zijn dat je later daar delen niet meer van kan of wilt gebruiken. Het is daarom goed om eerst te kijken wat je zelf leuk vindt. Wil je eenvoudig beginnen met een analoge baan of stap je gelijk in in de digitale modelspoorwereld? Heb je een idee hoe groot je baan moet worden? En wil je de baan met de hand bedienen of later door een computer aansturen? Zeker in dit laatste geval zal je er uiteindelijk achterkomen dat een startset niet voldoende is om op verder te bouwen (al blijven de treinen en andere delen natuurlijk wel bruikbaar).

Natuurlijk is het ook van belang wat je leuk vindt. Wanneer je een baan met Nederlands materieel wilt bouwen, dan zal de inhoud van een startset hier vaak niet op aansluiten, dit is in veel gevallen namelijk Duits materieel.

Weet je nog niet precies wat je wilt? Dan zou ik adviseren om met een voor jou aansprekende (digitale) startset te beginnen. Dan kan je aan de slag en dan merk je vanzelf wat je leuk vindt.

Succes met je keuze.

Groeten Serge

Re: Startset of eigen ontwerp...

Geplaatst: 03 okt 2019 19:21
door N_iels
Hoi Rolf, ik ben zelf dit voorjaar begonnen met een digitaal startset van fleischmann. Hier heb ik eerst een tijdje mee geoefend, lok laten rijden met verschillende wagons en de muis wat leren kennen. Intussen heb ik op de pc een baanplan gemaakt (dit wijzigt nog steeds) en heb ik rails aangeschaft, zonder bedding want ik wil zelf ballasten. In heb nu een grotere ovaal liggen met 4 wissels en zijsporen en van hieruit knutsel ik verder.


Verder moet je zelf kijken wat je wilt, het gaat er om dat je plezier hebt :)

Groet, Niels

Re: Startset of eigen ontwerp...

Geplaatst: 04 okt 2019 13:07
door Sandopie
Rolf,

Of je nu begint met een startset of iets los koopt maakt op zich niet zoveel uit. Bepaal op voorhand wel wat je wilt. Wil je analoog gaan rijden of digitaal?

Indien digitaal en je wilt beginnen met een startset, koop dan een startset waarvan het je het rollend materieel mooi vindt en met een digitale centrale die voldoende uitbreidingsmogelijkheden heeft. B.v. een startset van Fleischmann met een z21 start centrale. Deze centrale is via de apart aan te schaffen router en code aan de sluiten op een computer. Hiermee hou je, voor het geval je het nu nog niet zeker weet, deze optie open zonder dat je later tot de conclusie komt dat e.e.a. niet mogelijk is en je dus genoodzaakt bent een andere centrale te kopen. Let bij Fleischmann startsets wel op dat je er een koopt met de z21 start (witte kastje) of een z21 (ook een wit kastje incl. router) en niet een met de oude centrale (zwarte kastje). Bij die laatste centrale kan je geen CV waarden uitlezen, hetgeen, in geval van problemen, handig kan zijn.

Ik zou, tenzij je 100% zeker weet dat je nooit computergestuurd gaat rijden, niet opteren voor een Minitrix startset met een MS2. De MS2 is op zich een prettige controller, ik heb hem zelf ooit gekocht, echter is deze alleen via het Can-digital-Bahn project aan een computer te koppelen en hierbij is een goede kennis van de Duitse taal onontbeerlijk. Of natuurlijk met de CS2 of CS3 (is centrale op zich) verder te gebruiken als handregelaar. De CS optie is, nieuw, prijzig.

Nog iets. Wil je Railcomm gaan gebruiken dan is beginnen met een startset, ongeacht het merk, niet zinvol. Wat houdt Railcomm in? Lees de onderstaande link maar eens door.

https://www.miniatuurwereldnederland.co ... benitrain/

Dus denk goed na over wat je wilt. We hebben een mooie, maar best wel prijzige, hobby. Maak het zelf niet onnodig duur door iets te kopen waar je achteraf misschien spijt van krijgt.

Veel succes.

P.S. met de z21 start (na aanschaf router en code) en z21 kan je je baan ook besturen met WLAN multimaus (draadloos) en mobiele telefoon en/of tablet (android) via de Z21 app. Deze opties heeft de oude centrale (zwart kastje), bij mijn weten, niet.

Edit: P.S. toegevoegd en "Indien digitaal en je wilt ……" aangepast.

Re: Startset of eigen ontwerp...

Geplaatst: 08 okt 2019 12:35
door Rolpom
Bedankt voor de tips zover en ik denk dat ik inderdaad een digitaal Fleischmann startset ga aanschaffen en daar de tips van Sandopie in meeneem (dank hiervoor).
Ik zou het liefst naar een rangeerbaan toewerken in een industrieachtige omgeving maar dat zal nog wel wat tijd kosten.
Hier kom ik nog wel op terug.
Groet Rolf.

Re: Startset of eigen ontwerp...

Geplaatst: 08 okt 2019 13:03
door Sandopie
Rolf,

Succes met het maken van de keuzes en heel veel plezier met deze prachtige hobby toegewenst.

Re: Startset of eigen ontwerp...

Geplaatst: 09 okt 2019 13:08
door Sandopie
Rolf,

Ik ben nog wat vergeten te melden. De baanspanning van de z21 start en de z21 is vrij hoog (> 18V), overigens ook van de MS2. Als je zelf locs gaat digitaliseren MOET je letten op de maximaal toegestane baanspanning van de decoder die je gaat inbouwen. Dit laatste is voor al van toepassing indien je een zgn. Nano decoder van elk willekeurig merk gaat inbouwen. Het probleem van de baanspanning is op te lossen door een andere voeding (15V) aan te schaffen of een DSR van AMW Huebsch tussen de voeding en de centrale te plaatsen. De goedkoopste optie is een nieuwe voeding, vooral als er meerdere boosters gevoed moeten worden. Per booster heb je namelijk zo een ding nodig als je de standaard voedingen van Fleischmann gebruikt. Heb je vragen over welke voeding geschikt is (15V) dan zijn er waarschijnlijk voldoende mensen hier op het forum actief die je verder kunnen helpen.

Sorry dat ik dit niet eerder heb laten weten.

Re: Startset of eigen ontwerp...

Geplaatst: 09 okt 2019 15:14
door shoven
Sandopie schreef: 09 okt 2019 13:08 De goedkoopste optie is een nieuwe voeding, vooral als er meerdere boosters gevoed moeten worden.
Of je brengt gewoon met een simpele diodeschakeling je spanning iets naar beneden... kost je 4 diodes + wat klein spul, of je koopt hem kant-en-klaar voor iets van €1,55 bij een bekende webwinkel.

Re: Startset of eigen ontwerp...

Geplaatst: 11 okt 2019 12:40
door Rolpom
Nogmaals hartelijk dank voor de adviezen die ik zeker ter harte zal nemen. Zelf gaan sleutelen en priegelen in zaken waar ik totaal geen sjoechem van heb (zoals een decoder inbouwen of een diode-ding (?) maken) ben ik echt niet van plan. Concentratieproblemen weerhouden mij er ook van om me daar in te gaan verdiepen. Het digitale principe kan ik begrijpen en gebruiken en daar zal ik ook zeker gebruik van gaan maken.
Binnenkort zal ik op zoek gaan naar een relatief kleine baan ( +/- 2 x 1 meter) met wat rondloop- en rangeerruimte.

Re: Startset of eigen ontwerp...

Geplaatst: 11 okt 2019 13:03
door Rolpom
Dit is wat ik heb zitten fröbelen: een net iets meer uitgebreid startset….

Afbeelding

Re: Startset of eigen ontwerp...

Geplaatst: 19 okt 2019 12:26
door boumacor
Prima, start hier zeker mee, maar hou even in de gaten (kan het op het ontwerp niet goed zien) dat R1 bochten niet voor alle locs werken. Zelf heb ik een aantal stoomlocs die met R1 niet blij worden en nog al eens ontsporen. Heb ook van diverse mensen gehoord, vergeet R1 (9120 van Fleischmann) zo veel mogelijk en gebruik zo veel mogelijk R2 (9125 van Fleischmann). Dan heb je veel minder kans op problemen.

Denk ook goed na over de wissels, ik heb deels normaal en deels met metalen hartpunt. Met "grote locs" maakt het niet veel uit, maar met kleinere / korte locs (railbus, klorte rangeer locs, dus met 4 wielen / 2 assen etc) loopt het nog wel eens minder over de wissels zonder metalen hartpunt.

Verder prima start punt voor uren ontspanning. Wellicht aan de bovenkant nog twee wissels en 2 "industrie" stukken maken ? Bijvoorbeeld olie / brandstof en of goederen ? Wagons daarvoor zijn betaalbaar en kan je dus halen en brengen en rangeren.

Succes met je ontwerp

Re: Startset of eigen ontwerp...

Geplaatst: 20 okt 2019 16:44
door Rolpom
Dank voor je reacties en tips, daar heb ik wat aan! Hebben de wissels met metalen hartpunt een speciaal codenummer (mocht ik wat online willen bestellen?) of type aanduiding?

Re: Startset of eigen ontwerp...

Geplaatst: 22 okt 2019 14:38
door boumacor
Hoi Rolpom,

Dat hebben ze zeker, je moet dan bijvoorbeeld de 9168 (mee geboden wissel links) of de 9169 (mee gebogen wissel rechts) of de 9178 (rechte wissel links) of de 9179 (rechte wissel rechts) hebben. De bocht wissels zijn er ook onder hun oude nummers (9144L en 9144R) maar die zal je niet zo vaak zien meer denk ik.

Kan je hier wat mee ?

Re: Startset of eigen ontwerp...

Geplaatst: 22 okt 2019 15:05
door Rolpom
Zeker en duidelijk, bedankt weer.
Mijn topic heeft een vervolg gekregen in "mijn allereerste idee van een baan" (Topic Baanplan); ik ga daar verder maar ligt even tijdelijk stil, moet even andere prioriteiten stellen.
Groet Rolf.