Baanplan Spoorbaan Janbaas

Ontwerpen van baanplannen. Help mee deze aan te vullen.

Onderwerp starter
Marcvane86
Berichten: 692
Lid geworden op: 14 nov 2014 12:08
Locatie: Noordelijk brabant

Re: Baanplan start nieuwbouw Marc

Bericht door Marcvane86 » 30 dec 2018 20:25

Andre bedankt voor het delen, de lengte van 4 meter kan ik helaas niet kwijt 3,40 is echt de max. en dan worden de blokken ineens een stuk korter.

Ik probeer nu het schaduw station rechts door de bocht te trekken daardoor krijg ik veel meer lengte en waar bij jou de spiraal staat rechts komt deze bij mij er weer haaks op uitstekend naar links. In kan deze opzet dus gebruiken door het midden te verlengen en de wissels na de 90 graden bocht te leggen. :D

Ik hoop volgende week tijd te hebben om een en ander in wintrack te zetten en kijken hoe ik met de kato geometrie uit kom.

je hebt in dit model 2 keerlussen in de lichtblauwe bochten als ik het goed zie toch?


Groet marc


Groet marc,

Mijn Test Baan
Baanplan Spoorbaan Janbaas
Spoorbaan Janbaas

Roco Z21, Itrain, Rosoft (L.net) S88SD16-n, Rosoft MDD, Kato Unitrack rail en divers rollend materieel.
Tijdperk alles wat mooi is!

http://www.hobbyinpraktijk.nl

Gebruikersavatar

Andre de Ruiter
Berichten: 661
Lid geworden op: 07 sep 2014 10:53
Locatie: Rijnsaterwoude

Re: Baanplan start nieuwbouw Marc

Bericht door Andre de Ruiter » 31 dec 2018 13:12

Marcvane86 schreef: je hebt in dit model 2 keerlussen in de lichtblauwe bochten als ik het goed zie toch?
Dat hangt er van af wat je in het zichtbare gedeelte doet. De polariteit van de parallel naar boven gaande sporen is J-K K-J. Als je in het zichtbare gedeelte een overloop tussen deze sporen wilt dan zul je de polariteit eerst gelijk moeten maken nl. J-K J-K. De blauwe sporen geven de mogelijkheid het plan zowel als ovaal te bereiden en als hondebot, waarmee een gevarieerder treinverloop te realiseren is.


Met vriendelijk groeten André.

Windows XP, 10 (64-bits), ECoS-ESU, Peco code 55, iTrain, AnyRail.
http://www.b-bridge.org (Last update 2019-02-15)


Onderwerp starter
Marcvane86
Berichten: 692
Lid geworden op: 14 nov 2014 12:08
Locatie: Noordelijk brabant

Re: Baanplan start nieuwbouw Marc

Bericht door Marcvane86 » 31 dec 2018 15:31

Ja nu zie ik het er zijn eigenlijk alleen maar ovalen en geen tegengestelde aansluiting waarbij de polariteit vast loopt.

Bovenbaan heb ik nog lang niet scherp in mijn hoofd. Ik denk dat daar wel ergens een keerlus gaat voorkomen.
Mijn idee is dat er treinen van links naar rechts over de tafel gaan en tegenover gesteld, dus simpel zonder keerlussen te maken.
Maar ik zou het ook mooi vinden om de trein aan de zelfde kant naar beneden te laten gaan als dat hij gekomen is, gezien de beperkte ruimte in de breedte van de baan zal dat bijna niet op hoogte kunnen kruisen en zal er dus ergens ompoling moeten zijn.

Ik zie echter heel veel mensen die in het schaduw station de keerlussen hebben liggen, heb jij scherp waarom men dat doet aangezien ik in de rij mogelijkheden weinig meer zie dan in jouw plan.

Aangezien ik nog nooit een groot baanplan heb gebouwd heb ik wel wat van deze opstart twijfels.


Groet marc,

Mijn Test Baan
Baanplan Spoorbaan Janbaas
Spoorbaan Janbaas

Roco Z21, Itrain, Rosoft (L.net) S88SD16-n, Rosoft MDD, Kato Unitrack rail en divers rollend materieel.
Tijdperk alles wat mooi is!

http://www.hobbyinpraktijk.nl

Gebruikersavatar

Andre de Ruiter
Berichten: 661
Lid geworden op: 07 sep 2014 10:53
Locatie: Rijnsaterwoude

Re: Baanplan start nieuwbouw Marc

Bericht door Andre de Ruiter » 01 jan 2019 11:23

Ik heb mijn keerlusschakelingen in de aanloopsporen van het station liggen. In het station liggen de overloopsporen die de keerlusschakeling noodzakelijk maakt. Ik had de keerlusschakelingen ook in de beide helixen kunnen leggen. De plaats van de keerlusschakeling is afhankelijk van de techniek die je gebruikt voor de ompoling. Gebruik je de minder elegante kortsluitdetectie dan kun je de schakeling vrijwel overal neerleggen. Gebruik je de elegantere techniek van bijv. de eXtreme keerlus of de schakeling van DTS dan heb je een stuk spoor nodig dat je langste trein kan bevatten plus een aantal korte detectiesporen.


Met vriendelijk groeten André.

Windows XP, 10 (64-bits), ECoS-ESU, Peco code 55, iTrain, AnyRail.
http://www.b-bridge.org (Last update 2019-02-15)


Onderwerp starter
Marcvane86
Berichten: 692
Lid geworden op: 14 nov 2014 12:08
Locatie: Noordelijk brabant

Re: Baanplan start nieuwbouw Marc

Bericht door Marcvane86 » 01 jan 2019 12:46

Andre wederom bedankt voor jouw antwoord.

Heb de intentie om inderdaad of de rosoft of de versie van domburg te gaan gebruiken.
Heb jij van je bovenbaan ook een railplan tekening? ben benieuwd hoe die er uitziet en hoe jouw ompoolsectie eruit ziet.
Kan ik dat meenemen in mijn toekomstige ontwerp zodat ik weet of ik in schaduwstation of helix wellicht al rekening moet houden met de aanleg.

alvast bedankt voor jouw moeite


Groet marc,

Mijn Test Baan
Baanplan Spoorbaan Janbaas
Spoorbaan Janbaas

Roco Z21, Itrain, Rosoft (L.net) S88SD16-n, Rosoft MDD, Kato Unitrack rail en divers rollend materieel.
Tijdperk alles wat mooi is!

http://www.hobbyinpraktijk.nl

Gebruikersavatar

Andre de Ruiter
Berichten: 661
Lid geworden op: 07 sep 2014 10:53
Locatie: Rijnsaterwoude

Re: Baanplan start nieuwbouw Marc

Bericht door Andre de Ruiter » 01 jan 2019 13:16

Het baanplan van het zichtbare gedeelte.

Afbeelding

De beide keerlusschakelingen (eXtreme-keerlus) liggen langs de rode lijnen. De keerlussecties bestaan uit 5 terugmelders, waarvan de middelste lang genoeg is voor mijn langte trein. In iTrain wordt iedere terumelder als een blok beschouwd. Ik werk met één terugmelder per blok.


Met vriendelijk groeten André.

Windows XP, 10 (64-bits), ECoS-ESU, Peco code 55, iTrain, AnyRail.
http://www.b-bridge.org (Last update 2019-02-15)


Onderwerp starter
Marcvane86
Berichten: 692
Lid geworden op: 14 nov 2014 12:08
Locatie: Noordelijk brabant

Re: Baanplan start nieuwbouw Marc

Bericht door Marcvane86 » 01 jan 2019 14:39

Bedankt voor de reactie, ik zal me er is in gaan verdiepen hoe beide modelen keerlusmodules werken die we al besproken hadden in de vorige post.

Ik wil gaan werken op de baan met detectie 2 melders per blok, waarschijnlijk ook met Itrain inderdaad.
Nu schrijf jij dat je in itrain elke melder als een apart blok ingeeft, komt dat doordat jij in alle blokken maar 1 melder gebruikt of heeft dat te maken met de werking van de keerlus sectie.
Moet ik doordat ik normaal met 2 melders per blok werk dan nog iets aanpassen of kan ik gewoon 1 blok maken in itrain van de hele keerlus met daarin de 5 melders?

Itrain details ken ik nog niet heb voorheen getest met koploper demobaan en bij de hobby club werk ik nu af en toe met itrain.
Als binnenkort mijn onderbouw er staat ga ik daarop uit testen met itrain besturing.


Groet marc,

Mijn Test Baan
Baanplan Spoorbaan Janbaas
Spoorbaan Janbaas

Roco Z21, Itrain, Rosoft (L.net) S88SD16-n, Rosoft MDD, Kato Unitrack rail en divers rollend materieel.
Tijdperk alles wat mooi is!

http://www.hobbyinpraktijk.nl

Gebruikersavatar

Andre de Ruiter
Berichten: 661
Lid geworden op: 07 sep 2014 10:53
Locatie: Rijnsaterwoude

Re: Baanplan start nieuwbouw Marc

Bericht door Andre de Ruiter » 01 jan 2019 19:26

Ik werk met één melder per blok. Je kunt met de eXtreme keerlus ook met meerdere melders per blok werken. Kijk maar even in de documentatie hoe dat precies moet.
Als ik het goed heb begrepen moet jij je baan nog gaan bouwen, dus de keuze één, twee of drie bezetmelders per blok is nog open. Eén melder per blok werkt prima mits je de snelheidscurve van je locs goed meet.
Zoals je hier ziet werkt dat uitstekend.



Met vriendelijk groeten André.

Windows XP, 10 (64-bits), ECoS-ESU, Peco code 55, iTrain, AnyRail.
http://www.b-bridge.org (Last update 2019-02-15)


Onderwerp starter
Marcvane86
Berichten: 692
Lid geworden op: 14 nov 2014 12:08
Locatie: Noordelijk brabant

Re: Baanplan start nieuwbouw Marc

Bericht door Marcvane86 » 02 jan 2019 16:06

Ik heb de basis plaat even geupload zodat men een idee heeft van de oppervlakte van de nieuwe baan.

Afbeelding

Vandaag ook het eerste hout gekocht om de onderbouw frames te gaan maken.
De onderbouw word in modules uitgevoerd van max 1,50 meter.
Op deze manier kan er evt bij een verhuizing een poging gedaan worden het baanplan te verhuizen met minimale sloop praktijken.

Afbeelding


Groet marc,

Mijn Test Baan
Baanplan Spoorbaan Janbaas
Spoorbaan Janbaas

Roco Z21, Itrain, Rosoft (L.net) S88SD16-n, Rosoft MDD, Kato Unitrack rail en divers rollend materieel.
Tijdperk alles wat mooi is!

http://www.hobbyinpraktijk.nl


Onderwerp starter
Marcvane86
Berichten: 692
Lid geworden op: 14 nov 2014 12:08
Locatie: Noordelijk brabant

Re: Baanplan start nieuwbouw Marc

Bericht door Marcvane86 » 02 jan 2019 20:22

Nog even een bouw tekening gemaakt van de onderbouw welke ik even met jullie wil delen.

Voorals nog laat ik de onderbouw op de vloer staan zonder wielen, maar ik sluit niet uit dat het geheel op wielen komt te staan.
Er zal dan voor de stevigheid tussen de poten en aan de achterzijde nog een extra steunbalk worden toegevoegd.
Het geheel zal aan elkaar gekoppeld worden met slotbouten en moeren.

De tussen module aan de lange wand heb ik toch op 2M gehouden anders zou ik 2 modules moeten maken van 1M en dat vond ik nu een beetje overdreven.

Het geheel wordt afgedekt met 12mm Populieren multiplex is nu het idee.

Afbeelding

Afbeelding


Groet marc,

Mijn Test Baan
Baanplan Spoorbaan Janbaas
Spoorbaan Janbaas

Roco Z21, Itrain, Rosoft (L.net) S88SD16-n, Rosoft MDD, Kato Unitrack rail en divers rollend materieel.
Tijdperk alles wat mooi is!

http://www.hobbyinpraktijk.nl

Plaats reactie