We zijn live met het nieuwe forum.
Mocht er onverwachts nog iets niet werken, meld het dan even in dit topic .

Nieuw project

Ontwerpen van baanplannen. Help mee deze aan te vullen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar

Onderwerp starter
Lucky Luke
Berichten: 53
Lid geworden op: 22 aug 2014 18:25
Locatie: Goor

Nieuw project

Bericht door Lucky Luke » 14 jan 2018 21:16

Beste Forum leden,

Voor een nieuw project hebben we een nieuwe lay-out klaar gezet. Voor we definitief beginnen met het plaatsen van de rails wil ik het ontwerp toch op dit forum plaatsen.
Het is een grote segmenten baan, hij bestaat uit 11 segmenten van 120 x 60 cm. Enkele segmenten zullen het zicht op andere segmenten ontnemen. Het overgrote deel is vanaf 2 zijden te bekijken.
De gedachte erachter is een stations gebied aan een dubbele spoorlijn met een kruising met een enkelsporige zijlijn. Aan het station licht een "betriebswerk" oranje gekleurd op de tekening deze vormt de overgang naar een haven gebied met industrie de groene sporen. De lokaal spoor heeft een aantal eigen sporen , ook groen. de dubbelsporige hoofdbaan krijgt aan de zuidzijde meteen een mogelijkheid om te splitsen, de ene route volgt de 2-sporige paradebaan die geheel rondloopt. Aan de andere zijde is er tevens een splitsing om de paradebaan te volgen of netals aan de andere kant richting schaduw station te gaan. Het schaduwstation is nog niet bij de onderstaande tekening weergegeven.
Laat jullie oordeel er eens over gaan, met name of het een beetje natuur getrouw is en het sporen verloop klopt. De tekening is gemaakt in Excel en geeft een schematische weergave weer.

Afbeelding

Ik zie jullie reacties tegemoet,
Luc


Met vriendelijke groet,
Luc

Goede ideeën ontstaan door creatief denken!

https://msc-twente-achterhoek.jimdo.com
https://seinpaal.wordpress.com/


tv_man
Berichten: 500
Lid geworden op: 05 nov 2009 20:19

Re: Nieuw project

Bericht door tv_man » 06 apr 2018 22:23

Vreemd dat niemand hier op gereageerd heeft. Ten eerste moet het gezegd worden dat dit een heel ambitieus ontwerp is. Maar gelijk zou ik willen toevoegen dat het baanplan wat onoverzichtelijk is, dus het is niet altijd duidelijk waar wat voor sporen lopen. Misschien een idee om het sporenplan uit te tekenen met een (gratis) sporenplanprogramma om ook gelijk te zien of alles in elkaar past? En wat bij grote projecten een risico is is dat je een hele lange tijd hebt dat je niet kunt rijden: heb je een andere baan om te gebruiken tot deze operationeel is? Maar dus een duidelijker sporenplan zou commentaar geven gemakkelijker maken. Denk ik zo.


groet,
Norman

m'n knutselwerkje: https://www.n-spoorforum.nl/viewtopic.php?t=10401

Gebruikersavatar

Onderwerp starter
Lucky Luke
Berichten: 53
Lid geworden op: 22 aug 2014 18:25
Locatie: Goor

Re: Nieuw project

Bericht door Lucky Luke » 09 mei 2018 14:49

Hallo TV-man, Norm,

Hartelijk dank voor de reactie, zal eens kijken of ik betere afbeeldingen heb waar het een en ander duidelijker wordt.
Het project wordt door 5 n-spoorders uitgevoerd. We komen 1 x per week bij elkaar om aan de baan te werken, toch is het streven om over enkele weken al op het schaduw station te rijden.
De segmenten 3 t/m 7 zullen aan 2 kanten worden bereden, het landschap is links en rechts verdeeld.

Met vriendelijke groet,
Luc
Bijlagen
Segmenten 8-9.JPG
De segmenten 8-9, is eigenlijk een grote bocht om aan de andere kant van de midden afscheiding te komen
Segmenten 8-9.JPG (33.31 KiB) 2899 keer bekeken
Segmenten 5-6.JPG
De segmenten 6-7, rechterzijde van het station, de oranje sporen horen bij een lok verzorgingsplaats en lokale goederen, de groene zijn de sporen bedoeld voor het lokaalspoor en de zwarte horen bij de 2-sporige hoofdlijn
Segmenten 5-6.JPG (42.25 KiB) 2899 keer bekeken
Segment 4-5.JPG
De segmenten 4-5, de linkerzijde van het station
Segment 4-5.JPG (36.99 KiB) 2899 keer bekeken
segment 1-2-3.JPG
De segmenten 1-2-3, groen is lokaalspoor gaat bij A richting schaduwstation, zwart is de 2-sporige hoofdlijn de gestippelde lijnen gaan richting schaduwstation
segment 1-2-3.JPG (49.2 KiB) 2899 keer bekeken


Met vriendelijke groet,
Luc

Goede ideeën ontstaan door creatief denken!

https://msc-twente-achterhoek.jimdo.com
https://seinpaal.wordpress.com/

Gebruikersavatar

Bjor
Berichten: 1020
Lid geworden op: 20 sep 2009 18:49

Re: Nieuw project

Bericht door Bjor » 09 mei 2018 16:35

Luc,

Wat mij opvalt is dat de treinen heel klassiek rondjes rijden. Ze vertrekken uit het station naar links en komen van rechts weer binnen (en andersom), terwijl als je het onderste, slingerende spoor door het station laat lopen en er dus meer een "hondenbot" van maakt, krijg je een typisch doorgangsstation waaruit een trein bijv. naar links vertrekt, maar ook van links weer binnenkomt.
Je hebt dan ook meer perronsporen wat het station meer "body"geeft (als je dat leuk vindt uiteraard).
Bovendien kun je dan de verbindingssporen waarmee je van rijrichting verandert (de beide keerlussen) ook in het station opnemen, zodat treinen daar de sporen kunnen kruisen en er een afwisselender exploitatie kan plaatsvinden. Die verbindingssporen liggen nu wat verloren buiten het station.

De tekening is misschien niet in de juiste schaal en proporties weergegeven, maar zoals ik het nu zie, is er weinig ruimte voor een stationsgebouw met bijbehorend voorterrein. Zeker als de modulen maar 60cm diep zijn. Daar lopen nu de voorste, slingerende sporen doorheen. Dat lijkt me scenerytechnisch moeilijker in te vullen dan wanneer de voorste sporen bij de stationssporen worden getrokken.

Ik ben verder benieuwd naar de inrichting van de lokverzorgingssporen. Rij je met stoom? Dan heb je aardig wat ruimte nodig voor de daarbij benodigde installaties. Ik zie nu sporen die vrij dicht bij elkaar liggen. Of komt het depot volledig op de nog ontbrekende modulen?

Ben


Liefhebber van N-spoor, Deutsche Reichsbahn Gesellschaft, Tijdperk II
en verder alles wat met groot- en modelspoor te maken heeft.

Gebruikersavatar

Onderwerp starter
Lucky Luke
Berichten: 53
Lid geworden op: 22 aug 2014 18:25
Locatie: Goor

Re: Nieuw project

Bericht door Lucky Luke » 14 mei 2018 18:07

Hallo Ben,

Hartelijk dank voor jouw feedback. Het is inderdaad een klassiek ontwerp, maar het schaduwstation zorgt voor de nodige afwisseling, ik zal onderaan enkele afbeeldingen plaatsen.
Het onderste spoor wordt door de midden afscheiding aan het zicht ontrokken en vormt een eigen baan op zich. De treinen kunnen vanuit het station kiezen voor een "standaard rondje", links station uit en rechts weer binnen of richting schaduwstation daar wachten of keren.

Het verzorgings-gedeelte was voorheen stoom en wordt straks ingericht als diesel. We willen straks gaan rijden met diesels en elektrische locomotieven. De sporen krijgen in werkelijkheid iets meer ruimte.

Scenery technisch wordt het inderdaad een hele uitdaging.

De eerste 3 bijlage's geven, schematisch, het schaduwstation weer. Er wordt vanaf het hoofdspoor in twee richtingen de mogelijkheid geboden om het schaduwstation te bereiken. Hier liggen 6 opstel sporen en de verbinding naar het lokaal spoor.
Misschien verduidelijkt dit wat meer de gekozen opzet van het sporen plan.

De laatste bijlage is het gedeelte wat haaks aangesloten wordt op segment 07

Met vriendelijke groet,
Luc
Bijlagen
schaduwstation 01.JPG
schaduwstation 01.JPG (45.29 KiB) 2670 keer bekeken
schaduwstation 03, 04, 05.JPG
schaduwstation 03, 04, 05.JPG (53.39 KiB) 2670 keer bekeken
schaduwstation 06, 07, 08, 09.JPG
schaduwstation 06, 07, 08, 09.JPG (77.39 KiB) 2670 keer bekeken


Met vriendelijke groet,
Luc

Goede ideeën ontstaan door creatief denken!

https://msc-twente-achterhoek.jimdo.com
https://seinpaal.wordpress.com/

Plaats reactie