verbinding tussen modules?

Ontwerpen van baanplannen. Help mee deze aan te vullen.
Gebruikersavatar

Hookies
Berichten: 2205
Lid geworden op: 01 sep 2008 09:13
Locatie: Zuid Holland

Re: verbinding tussen modules?

Bericht door Hookies » 30 dec 2011 13:24

Dat met die Xtreme keerlus van Wim gaat op die twee punten van jou zeker niet lukken. Daar heb je veel te weinig ruimte voor.

Wat wil je eigenlijk gaan uitbeelden met dit baanplan? Zo te zien komt er behalve rails niets op je baan te liggen. Het principe less is more gaat hier zeker niet op, maar het is jouw baan.


Hookyville | Fleischmann Piccolo rails | Twin Center | Fleischmann Boosters | BMD16-SD versie 2 ! Roco 10775 | Kuehn WD10 | laptop | Koploper | hoofdzakelijk Duits | Tijdperk: laat IV en V.

Gebruikersavatar

shoven
Berichten: 5208
Lid geworden op: 14 dec 2008 21:06
Locatie: Walcheren

Re: verbinding tussen modules?

Bericht door shoven » 30 dec 2011 22:40

Ik zie nog wel wat uitdagingen, zeker waar rood/geel een zwart spoor kruist. Hoe je dat wilt doen is me nog onduidelijk.
Ook het analoog/digitaal verhaal komt nog niet uit de verf voor mij.
Bij een keerlus moet je langste trein passen binnen de stukken waar wordt omgepoold. Check dat op de Rosoft site, hoe dat zit. En wat Martin al zei, dat ga je niet redden met de rode/gele stukken.

By the way, van mij mag je shift-1 wel minder gebruiken, dit komt erg lawaaiig over. 8-)
(=uitroeptekens voor de slechte verstaander)


Steven

Hier is mijn baan op het forum
Hier is mijn vorige baan op het forum
>>> Filmpjes van de baan


Onderwerp starter
stejaap
Berichten: 170
Lid geworden op: 22 dec 2011 21:11
Locatie: Capelle aan de IJssel

Re: verbinding tussen modules?

Bericht door stejaap » 31 dec 2011 15:57

Ha Steven,

De rood/geel lijnen die de zwarte lijnen kruisen zijn gewone 15 graden kruisingen.
De rode lijn komt van de digitale baan, de goederen trein die van de digitale baan naar de analoge baan rijd gaat over de onderste wissel het bloksysteem in en kan via de wissel er boven weer terug komen op de digitale baan.
De gele lijn is een keerlus om de analoge treinen te keren, maar kan misschien wel worden weggelaten.
Want dat probleem is ook op te lossen met een inhaalspoor en een paar ontkopelrails.

Is er eventueel een andere oplossing voor de rode lijn?(om van de digitale baan naar de analoge baan te komen en omgekeerd.)

Ik heb vandaag de rails op de eerste en laatste module vastgespijkerd :)
Heb alleen de draaischijf een beetje moeten schuiven, wat wel jammer is want nu past de Fleischmann locloods niet meer. :!: :|
Weet er iemand een ander locloods die dichter naar de schijf toe te plaatsen is :?:


Groeten,
Jaap

(Königlich Bayerische Staatseisenbahn, Deutsche Reichsbahn Gesellschaft, Nederlandse Spoorwegen (en wat ik mooi vind))

Gebruikersavatar

vantongeren
Berichten: 328
Lid geworden op: 06 jul 2009 08:34
Locatie: Maartensdijk

Re: verbinding tussen modules?

Bericht door vantongeren » 31 dec 2011 19:46

Ik ben bang dat je hier weinig plezier aan zult beleven :roll:
Er van uitgaande dat de schaal overeenkomt zal de breedte van de modulebakken niet meer dan 40 cm bedragen en als ik dan naar de kleinste boogstralen kijk heb je veel te krappen bochten (of zie ik dat verkeerd?).
Verder zie ik heel beperkte mogelijkheden om te wisselen van kring en zo dus weinig treinbewegingen kunt maken omdat de treinen slechts in het midden kunnen passeren. Juist met een overkill aan sporen zou ik meer verwachten!

Van de ene module naar de andere zou ik de rails solderen op strookjes printplaat. Plaatje hout verticaal tegen uiteinde vastzetten met lijmtang en dan daar strak tegen aan de printplaat, waar je de nodige inkepingen ingemaakt hebt om kortsluiting te voorkomen, te verlijmen. Na verlijmen laatste stuk dwarsliggers wegsnijden van rails, sporen vast leggen en daarna zonder op de spoorstaven te drukken (printplaat is minder dik dan de dwarsleggers en je wilt geen schans) het geheel solderen. Gebruik bij voorkeur zo lang mogelijke printplaten zodat alle sporen altijd goed evenwijdig aan elkaar liggen en je ook na krimpen of uitzetten nog steeds een goede aansluiting hebt....

Goed 2012 en succes met je baan....


Tijdperk II (1924-1937) | Maatschappij DRG / HSM | Rails PECO | Rollend mat. Fleischmann | Lid Spoorgroep NedTRAK | Werkgroep DE Spoorwegmuseum | N-Project DRG = Kronhausen | N-Project HSM = Maartensdijk | secretaris Stichting DE-III

Gebruikersavatar

Thieu
Berichten: 33
Lid geworden op: 01 jan 2012 18:56

Re: verbinding tussen modules?

Bericht door Thieu » 01 jan 2012 19:53

Dit is een zogenaamde spaghettibaan: sporen, sporen, en nog eens sporen. Naar mijn smaak veeeeeeel te veel. In feite is het een groot rangeerterrein met daarin ultrascherpe bochtjes gepropt. Ik betwijfel zelfs of die bochten überhaupt mogelijk zijn. En mocht F*mann dit soort bochten verkopen, dan nog ziet het er niet uit: lange IC's die zich door scherpe trambochtjes persen... Dat doet je materieel echt geen eer aan!

Less is more, las ik in een andere reactie al. Inderdaad, met minder rails per vierkante centimeter krijg je een veel mooier ontwerp.

De modules zijn volgens mij ongeveer gelijk aan Ntrak: 120x60cm. Geloof me: een bocht in die 60cm proppen levert al geen geweldig resultaat op. Maar jij probeert er ook nog eens bochten in te verwerken die 40cm (of minder?) in doorsnee zijn. Daar zie ik echt geen 6-asser of stoomloc met een sliert rijtuigen doorheen rijden.

Een aanrader is een van de boeken over sporenplannen van het Amerikaanse bedrijf Kalmbach. Omdat de gemiddelde Amerikaan zijn baan ontwerpt vanuit de realiteit en vanuit operationeel oogpunt, zien deze banen er over het algemeen ook geloofwaardig uit. Een aardige optie die ze vaak gebruiken is de scenic divider: een achtergrondplaat in het midden van de modules, over de gehele lengte, waardoor je aan elke zijde een compleet verschillend landschap kan maken. Zo kun je de overkill aan sporen in ieder geval visueel opsplitsen.

Sorry als bovenstaande wat bot overkomt. Maar ik denk oprecht dat je ontwerp erg veel problemen gaat opleveren en je uiteindelijk weinig plezier brengt.




Gebruikersavatar

martinb
Berichten: 2245
Lid geworden op: 11 feb 2008 20:44

Re: verbinding tussen modules?

Bericht door martinb » 01 jan 2012 20:26

Wellicht wat minder spoortjes en er wel voor zorgen dat rangeer bewegingen niet de voorbijrijdende trein in de weg zitten? Dan heb je er altijd één rijden en kun je er zelf op blijven rangeren.

Die plaat in het midden is en blijft een goede vinding.


Groet,
Martin

Volgt het NProject nu op Facebook of Twitter


Onderwerp starter
stejaap
Berichten: 170
Lid geworden op: 22 dec 2011 21:11
Locatie: Capelle aan de IJssel

Re: verbinding tussen modules?

Bericht door stejaap » 02 jan 2012 09:39

Beste allemaal,

:!: Allereerst een goed 2012! :!:

De maten van de modules zijn inderdaad 120 x 60.
De rails is van Fleischmann en ik heb ik heb voor de bochten de radius 1 en 2 gebruikt.

Ik heb zaterdag op de 2 kop modules de rails vast gespijkerd en getest :!:
Ik heb verschillende loc's en treinen rond laten rijden wat geen problemen heeft opgeleverd :)
De bochten leveren voor de rijtuigen ook niet echt problemen op, al zouden de Fleischmann rijtuigen (8155 en 8156 etc.) voor het mooi niet door radius 1 bochten moeten rijden ;)
(Maar ik heb nu eenmaal niet de ruimte om modules van 80 cm diep kwijt te kunnen ;) )

Ik ga deze week de schakelaars voor de wissels, ontkoppel rails etc. aansluiten.

Ik zal over het ontwerp voor de middelste 2 modules nog eens goed nadenken ;) :!:
Bijlagen
module 1 en 3.jpg
module 1 en 3.jpg (76.21 KiB) 1634 keer bekeken


Groeten,
Jaap

(Königlich Bayerische Staatseisenbahn, Deutsche Reichsbahn Gesellschaft, Nederlandse Spoorwegen (en wat ik mooi vind))

Gebruikersavatar

Jeroen
Berichten: 3347
Lid geworden op: 03 sep 2008 13:24

Re: verbinding tussen modules?

Bericht door Jeroen » 03 jan 2012 10:44

voor het mooi niet door radius 1
Ook niet door radius 2, als je het mij vraagt.

Ik vond onderstaand toch een mooi voorbeeld dat wordt gegeven om te bouwen....dit in tegenstelling tot waar je zelf mee komt. Ieder het zijne, maar spoortjes van 20 cm creeërt geen fun om te rangeren. En die bochten? Brrr.... Maar evengoed, voel je vrij om het te proberen. Je schrijft het op een forum en dat lokt reacties uit. Dat is juist het fijne, niet?

Zet die plaat in het midden, over de lengte. Het onzichtbare deel schaduwstation, het zichtbare enkelsporige hoofdlijn met een halte waar je je treinen kunt laten kruisen. Als je nog wat meer in de lengte zou kunnen hebben zou je zelfs nog dubbelspoor kunnen doen, al wordt dat erg krap. Maar die krappe bogen kun je dan weer verbergen onder een berg o.i.d.

Grtz,

Jeroen

PS: je topic doet een ander verhaal vermoeden. Ben je er inmiddels uit hoe je je modules aan elkaar gaat verbinden?


Afbeelding

Gebruikersavatar

shoven
Berichten: 5208
Lid geworden op: 14 dec 2008 21:06
Locatie: Walcheren

Re: verbinding tussen modules?

Bericht door shoven » 03 jan 2012 10:51

Jeroen schreef:
voor het mooi niet door radius 1
Ook niet door radius 2, als je het mij vraagt.
Sterker nog: als je r1 en r2 in combinatie gebruikt in een dubbelsporige boog, en op beide sporen rijden rijtuigen, dan heb je een vrij dikke kans op calamiteiten...


Steven

Hier is mijn baan op het forum
Hier is mijn vorige baan op het forum
>>> Filmpjes van de baan

Plaats reactie