N-Spoorforum

Het forum voor de N-Spoor liefhebber

n-spoorstore.nl TopLinks-Modellbahn Liste auf Online-Modellbahn.de
Het is nu wo jan 16, 2019 17:29

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 11 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: do jan 10, 2019 14:16 
Offline

Geregistreerd: ma jun 25, 2018 15:32
Berichten: 37
Woonplaats: Achterhoek
In eerste instantie had ik een mini decoder erin, maar daar heeft de loc nooit fijn mee gereden. Dus toch maar even frezen, en mijn favoriete DH10C er in.

Werk
- frezen met kruistafeltje (ik gebruik een Proxxon, veel nauwkeuriger dan Dremel)
- zorg dat het werkstuk precies vlak ligt
- decoder met dun dubbelzijdig tape vastzetten (ik gebruik een heeeeeel oude rol 'Fidak', doet het nog altijd uitstekend maar niet meer aan te komen, geen tips voor wat goed werkt)
- uit het raampje van een doosje een isolatieplaatje geknipt en op het chassis gelegd (voorkomt sluiting mocht de decoder onverhoopt toch loslaten)

Mijn NS1127 is altijd wat moeizaam geweest met stroomopname, daar kan je natuurlijk altijd wat tegen doen:
- extra slepertjes voor de massa aangebracht
- anti-slip as vervangen door een as uit een sloper zonder anti-slip (ik rij niet met een lange sleep)
- draadjes voor verbinding massa draaistel (slepers) met de loc

Resultaat in video



Bijlage:
IMG_0348.jpeg
IMG_0348.jpeg [ 64.29 KiB | 356 keer bekeken ]

Rode deel wegfrezen, zo dicht mogelijk langs de schroefjes.

Bijlage:
IMG_0347.jpeg
IMG_0347.jpeg [ 59.56 KiB | 314 keer bekeken ]

Onderbreken koperbanen bij de pijlen.
LET OP: de bedrading hier negeren! Dit is een foto van de eerste versie met een andere decoder, anders ingebouwd. Zie verderop in de post voor de bedrading.

Bijlage:
IMG_0355.jpeg
IMG_0355.jpeg [ 75.28 KiB | 356 keer bekeken ]

Plastic isolatie (raampje verpakking, dun en toch stevig).

Bijlage:
IMG_0356.jpeg
IMG_0356.jpeg [ 44.32 KiB | 356 keer bekeken ]

Decoder vastgeplakt, merk op dat er ook een randje uit de lokprint gefreesd is om de draden door te leiden.

_________________
Oefenbaan 1 met de kids: Eiland Edward


Laatst bijgewerkt door WouterX op do jan 10, 2019 19:28, in totaal 3 keer bewerkt.

Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: do jan 10, 2019 14:20 
Offline

Geregistreerd: ma jun 25, 2018 15:32
Berichten: 37
Woonplaats: Achterhoek
Bijlage:
IMG_0357.jpeg
IMG_0357.jpeg [ 48.62 KiB | 354 keer bekeken ]


Bijlage:
IMG_0361.jpeg
IMG_0361.jpeg [ 72.76 KiB | 354 keer bekeken ]


Bijlage:
IMG_0362.jpeg
IMG_0362.jpeg [ 84.2 KiB | 314 keer bekeken ]

- Bij de pijlen: koperbaan onderbreken (ik doe het met een bolkopfreesje, los uit de hand).
- Draadjes zo leggen dat ze elkaar zo min mogelijk kruisen, het moet zo plat als het kan, en dan is het net plat genoeg.

Extra modificatie voor betere stroomopname
Bijlage:
IMG_0336.jpeg
IMG_0336.jpeg [ 73 KiB | 353 keer bekeken ]

- Massadraadjes tussen draaistellen en chassis (decoderdraadjes zijn mooi dun).
- Extra sleper geknutseld.

_________________
Oefenbaan 1 met de kids: Eiland Edward


Laatst bijgewerkt door WouterX op do jan 10, 2019 19:22, in totaal 2 keer bewerkt.

Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: do jan 10, 2019 14:43 
Offline

Geregistreerd: di jan 05, 2010 16:27
Berichten: 3891
Woonplaats: Maassluis
Citaat:
- decoder met dun dubbelzijdig tape vastzetten (ik gebruik een heeeeeel oude rol 'Fidak', doet het nog altijd uitstekend maar niet meer aan te komen, geen tips voor wat goed werkt)


Vraag eens bij Martin Domburg of je een velletje kan aanschaffen, hij heeft 2 verschillende diktes, de dunne variant is echt wereldspul. (ook die dikke bevalt me prima overigens!)

_________________
M.v.g. Joost van Dijk

Lid van: http://www.mcdespoorstaaf.nl
Bouwt momenteel: "Clubbaan MC de Spoorstaaf: Module (Kiel-Nordhafen)"


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: do jan 10, 2019 14:54 
Offline

Geregistreerd: ma jun 25, 2018 15:32
Berichten: 37
Woonplaats: Achterhoek
FidOo schreef:
Citaat:
- decoder met dun dubbelzijdig tape vastzetten (ik gebruik een heeeeeel oude rol 'Fidak', doet het nog altijd uitstekend maar niet meer aan te komen, geen tips voor wat goed werkt)


Vraag eens bij Martin Domburg of je een velletje kan aanschaffen, hij heeft 2 verschillende diktes, de dunne variant is echt wereldspul. (ook die dikke bevalt me prima overigens!)


Joost, dank voor de tip! Zal ik aan denken als mijn rol op is of niet meer plakt.

_________________
Oefenbaan 1 met de kids: Eiland Edward


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: za jan 12, 2019 07:49 
Offline

Geregistreerd: zo feb 03, 2013 21:28
Berichten: 190
Mooi verslag Wouter.

De DH10C is zeker één van de beste decoders voor deze oude Minitrix motortjes.
Dat deze Minitrix een slechte stroomopname zou hebben, is hier op het forum al eens eerder voorbij gekomen.
Zelf heb ik dit nog niet zo ervaren.

De laatste tijd bouw ik met een decoder ook meteen een elektronische buffer in van 440 uF. Dan heb je het probleem ook opgelost en krijg je de 1100 aan het kruipen.

Maak je er ook nog LED-verlichting in ?

_________________
Groeten,
Pieter

Mijn N-Spoor producten bij ShapeWays
https://www.shapeways.com/shops/pbn-scale


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: za jan 12, 2019 10:00 
Offline

Geregistreerd: ma jun 25, 2018 15:32
Berichten: 37
Woonplaats: Achterhoek
@Pieter: dank voor de tip. Waar laat je die elco's? Meer frezen of passen ze nog ergens tussen? 8x20 of 2x 8*12 mm is niet veel, maar de lokjes zijn klein...

Ledjes: nee, voorlopig niet. Ik heb wel ergens een hele mooie ombouw gezien, inclusief sluit- en rangeerverlichting, maar de baan heeft voorrang, de lokjes moeten eerst maar eens ergens op kunnen rijden. Ons Eiland Edward is te klein, daar komt een plan E rijtuig niet langs de rotsen.

_________________
Oefenbaan 1 met de kids: Eiland Edward


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: za jan 12, 2019 11:18 
Offline

Geregistreerd: zo feb 03, 2013 21:28
Berichten: 190
Hallo Wouter,

Ik gebruik SMD tantaal elco's van dit type. Deze heb ik aan de voorkant geplaatst, nadat ik daar wat weggefreesd had.
Aangezien ik de gloeilampjes had vervangen door een klein printplaatje met SMD LED's had ik daar nog wat plaats.

https://nl.aliexpress.com/item/Free-Sho ... 4c4dH5CyE2

Voor deze 16 volt elco's is het wel aan te raden om er een zenerdiode er over te plaatsen.
En een laadcircuitje om inschakelstromen te beteugelen kan ook geen kwaad voor je centrale.

Carsten van 1001-digital.de heeft daar een mooi schema van gepubliceerd.
https://www.1001-digital.de/pages/baste ... atoren.php

_________________
Groeten,
Pieter

Mijn N-Spoor producten bij ShapeWays
https://www.shapeways.com/shops/pbn-scale


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: za jan 12, 2019 14:30 
Offline

Geregistreerd: ma jun 25, 2018 15:32
Berichten: 37
Woonplaats: Achterhoek
Dag Pieter,

16V lijkt me wat weinig, na gelijkrichten van de wisselspanning op de baan houd je meer over (ongeveer *1.4), gaat dat wel goed?
D en R zijn ook wel verstandig ja. En, ik heb het gevoel dat in het specifieke geval van de NS1127 SMD elco's wel boven de motor in de bult op het dak moeten passen, had eerlijk gezegd nog niet aan tantaal & SMD gedacht.

Ik kan natuurlijk wel altijd een ouderwetse dikke elco erop leggen om gewoon eens te kijken wat het doet, zonder weerstand en diode, met 1 lok om te proberen zal dat geen problemen geven. Zo'n ding heb ik nog wel liggen.

Maar waar gaan ze aan de decoder, via de SUSI interface? Zeker niet aan de motor aansluiting of de baanspanning.

_________________
Oefenbaan 1 met de kids: Eiland Edward


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: za jan 12, 2019 16:54 
Offline

Geregistreerd: zo feb 03, 2013 21:28
Berichten: 190
Wouter,


Kijk wel goed uit met de polariteit als je met elco's aan de slag gaat.
Op een DH10C gebruik je de plus en de min inderdaad van de Susi-interface.

Ik maak dit weekend wel even een foto van mijn oplossing. Dat is een NS1100 met een Mashima motortje, een Zimo MX616 decodertje en een bufferschakeling. De originele printplaat had ik overigens weggelaten, dat scheelde ook weer ruimte.


Groeten,
Pieter

_________________
Groeten,
Pieter

Mijn N-Spoor producten bij ShapeWays
https://www.shapeways.com/shops/pbn-scale


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: za jan 12, 2019 17:33 
Offline

Geregistreerd: zo jan 07, 2018 17:49
Berichten: 12
Pjotr schreef:
Wouter,


Kijk wel goed uit met de polariteit als je met elco's aan de slag gaat.


Misschien een overbodige melding , maat tantaal condensatoren zijn ook gepolariseerd.
De dikke streep is de plus markering op deze types .

_________________
Groeten, Peter


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 11 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling