Dag- en Nacht simulatie makkelijk zelf gemaakt!

Zelfbouw, wie doet het en hoe.
Plaats reactie
Gebruikersavatar

Onderwerp starter
martindomburg
Elektronica/Commercieel
Berichten: 4904
Lid geworden op: 01 mei 2010 14:59
Locatie: Ermelo

Dag- en Nacht simulatie makkelijk zelf gemaakt!

Bericht door martindomburg »

Voor mijn modelspoorbaan Stadt Schellenbach Wil ik al tijden een mooie dag- en nacht simulatie hebben. De huidige producten die verkocht worden bleken voor mij te beperkt in mijn wensen. Zo biedt iTrain me de mogelijkheid om ook donder en bliksem, regenval te simuleren en aan de hand van een schaalklok ook de verlichting op de baan af te stemmen op de Dag- en Nacht (DN8)

Ik heb daarom een tijdje geleden besloten om dit met de OC32 uit te gaan voeren, deze accesoiredecoder geeft je de maximale vrijheid om te maken wat je maar wilt. Naast wissels en seinen kan je er dus ook van allerlei lichteffecten zelf mee creëren. En dat ben ik dan ook gaan doen. In dit verslag wil ik graag weerleggen dat het maken van een mooie DN8 simulatie op de modelspoorbaan niet moeilijk of duur hoeft te zijn.

IK heb hier gebruik gemaakt van de OC32/NG i.c.m. iTrain 5 (Die komt in de week van 6 januari 2020 uit). Maar je kan het ook zelf maken met Arduino natuurlijk. Ik verwacht ook dat andere software pakketten ook wel de DN8 ondersteunen. Alleen denk ik niet dat mijn OC32 configuratiebestand te gebruiken zal zijn in andere software omdat ik in de OC32 meerdere standen per pin gebruik. De software moet dus de OC32 pinnen als aspect kunnen ondersteunen. Mocht het toch werken i.c.m. andere software pakketten dan hoor ik het graag! Ik ga dat zelf niet testen omdat ik enkel met iTrain werk.

AfbeeldingIMG_20190206_190634 by Martin Domburg, on Flickr

De Frieslijst
Een frieslijst is een koof die boven je modelbaan hangt. Hierdoor creëer je een soort kijkdoos en heb je de mogelijkheid om je baan te verlichten. Maar een frieslijst is niet per se nodig, er zijn ook voorbeelden dat men in de ruimte RGBW strips aan het plafond monteert en zo de gehele ruimte belichten. Ook dat is gewoon goed, ik denk dat dit een persoonlijke keuze is wat eenieder mooi vindt.

Ik ben voor een fries gegaan omdat ik dan meteen opslag ruimte kon maken.

In de fries moet je natuurlijk RGBW verlichting aan gaan brengen. RGBW staat voor Rood/Groen/Blauw/Wit, waarbij RGB en W vaak op losse strips te koop zijn. RGB valt weinig in te kiezen qua kleuren, de W (wit dus) vaak wel. Zo heb je Warm Wit, Koud Wit, Koel Wit, Golden Wit....... Ik ben gegaan voor Warm-Wit. Waarom? Voelde gewoon goed.

De twee strips worden overal verkocht, mijn advies is om gewoon bij ons grote Chinese vriend Ali te kopen want daar halen de NL leveranciers de strips ook vandaan. Daar kan je de RGB en de Witte strip op rol kopen van 5 meter. Het maakt niet uit welke ledstrips je neemt, maar hoe groter de led vorm des te hoger de lichtopbrengst. Vaak zitten er 3 leds per 5 centimeter op zo'n ledstrip.

Het monteren van de ledstrips is wel even iets om goed over na te denken. Bij een modelbaan van 40 cm diep werd mij geadviseerd om 1 rij RGBW te monteren aan de voorzijde onder een hoek van 45 graden. Als je dieper bent als 40 cm dan krijg je halverwege nog een rij RGBW. Die middelste rij kan je recht naar beneden monteren.

AfbeeldingIMG_20190413_015254 by Martin Domburg, on Flickr

Op de foto zie je dat ik twee rijden RGBW heb gemonteerd. De voorste onder een hoek van 45 graden en de tweede recht naar beneden. Ik heb K25 leidingkanaal gebruikt omdat de ledstrips beter plakken op een plastic ondergrond dan op een houten ondergrond. Ook heb ik de binnenzijde van de fries lichtblauw geschilderd om een beter effect van ruimte te maken. Wit gaf een heel fel effect met de verlichting toentertijd.

Ik heb bewust de dag en nacht simulatie ingedeeld in 4 groepen RGBW vanwege de lengte. Een rol van 5 meter LED neemt op de lab voeding met 12VDC een stroom op van 1,7 A. Ik vind zelf dat max. 2A per draad wel meer dan voldoende is, waardoor ik elke groep maximaal 5 meter lang heb gemaakt. Omdat ik twee rijden heb van elk 8 meter lang heb ik het onderverdeeld in 4 groepen van 4 meter lang.

Op e achtergrond zie je een grote serie kroonstenen (ja met aderbescherming). Elke groep heeft 5 draden:
- 12V +
- Rood
- Groen
- Blauw
- Wit
Ik heb 0,2mm draad gebruikt om de uitgangen van de ledstrip naar de kroonsteen te verbinden.
Nu kan je de OC32 best wel in de frieslijst monteren, maar ik vond dat niet zo handig omdat ik daar moeilijk bij kan komen. IK heb een kabel 24x0,8 (24 aders 0,8 mm2) gelegd tussen de frieslijst en de OC32.

Afbeelding20190911_231500 by Martin Domburg, on Flickr

Op deze foto zien we de OC32 zitten met de 24 aderige kabel aangesloten. Omdat elke groep 4 draden heeft (de v+ zitten gezamenlijk op de voeding) heb ik in totaal (4 groepen x 4 draden) 16 uitgangen nodig. Deze uitgangen heb ik versterkt met twee ADM/SI printen. De ledstrips zijn op de V- geschakeld, hiervoor heb je in de OC32 per 8 uitgangen een sink driver nodig. Deze driver kan maar 500 mA hebben en dat is te weinig.
De ADM/SI versterkt deze uitgangen tot 4,8 A en dat is meer dan voldoende.

Eigenlijk is het een kwestie van sink driver eruit, ADM/SI erin prikken, draden in de uitgangen steken en klaar ben je :)

De OC32 instellen

Niet heel lastig, dat heb ik al voorbereid voor je.

Via deze link Kan je de Device Defenition downloaden voor de OC32

Die kan je openen in OCConfig en bij de eerste pin van elke groep en dat in 1x wegschrijven. Je hoeft in principe niks anders te doen dan Device laden en wegschrijven. Tenzij je de waardes van de verlichting aan zou willen passen, want dat is dus gewoon mogelijk.

Kleine uitleg van de verschillende standen:
Pin 0: Rood
Pin 1: Groen
Pin 2: Blauw
Pin 3: Wit

Uitleg aspecten:
--PIN 0--
Aspect 0: Dag
Aspect 1: Nacht
Aspect 2: Ochtend
Aspect 3: Avond

--Pin 3--
Aspect 0: Bliksem simulatie uit
Aspect 1: Bliksem simulatie aan
Aspect 2: DN8 als werkverlichting uit
Aspect 3: DN8 als werkverlichting aan

Elke groep heeft dus in totaal 8 standen: Dag/Nacht/Ochtend/Schemer, Bliksem aan/uit en Werkverlichting aan/uit
iTrain kan dit zo aansturen, als je met andere software werken wilt dan moet je even kijken of je op een adres 4 standen aan kan sturen. In principe heeft de DN8 adres 1, en de Bliksem/Werkverlichting adres 4. Je zou eventueel van Pin 0 de aspecten 2 en 3 kunnen verplaatsen naar Pin 1 (adres 2) en de werkverlichting naar Pin 2 (adres 3). Dan moet je wel wat verwijzingen aanpassen maar dan heb je 4 adressen met twee standen.

in iTrain
Ik heb in iTrain de simulatie werkend met Acties en de schaalklok. Ik heb voor de simulatie in iTrain aspecten aangemaakt, dat is een nieuwe feature in iTrain 5 waarmee je 1 apparaat kan aanmaken en die meerdere standen kan geven, beetje een software kloon van de OC32 principe. Werkt echt wel handig in dit geval.

Hier ga ik te werk:
Maak een aspect aan voor de DN8 (Pin 0, aspect 0 tot 3)
Maak een aspect aan voor de Bliksem (Pin 3, aspect 0 en 1)
Maak een aspect aan voor de Werkverlichting (Pin 3, aspect 2 en 3)

Maak een actie voor de dag:
Voorwaarde: Tijd, 09:00
Uitvoering: Aspect DN8, aspect 0
Alle dagen actief

Maak een actie voor de Avond:
Voorwaarde: Tijd, 18:00
Uitvoering: Aspect DN8, aspect 3
Alle dagen actief

Maak een actie voor de nacht:
Voorwaarde: Tijd, 22:00
Uitvoering: Aspect DN8, aspect 1
Alle dagen actief

Maak een actie voor de ochtend:
Voorwaarde: Tijd, 06:00
Uitvoering: Aspect DN8, aspect 2
Alle dagen actief

Maak een actie voor de bliksem aan:
Voorwaarde: Tijd, 00:00
Uitvoering: Aspect Bliksem, aspect 1
2 van de 7 dagen selecteren, willekeurige keuze

Maak een actie voor de bliksem uit:
Voorwaarde: Tijd, 00:30
Uitvoering: Aspect Bliksem, aspect 0
2 van de 7 dagen selecteren, willekeurige keuze, wel dezelfde als die je voor de actie aan kiest

Maak een actie voor de werkverlichting aan:
Voorwaarde: geen
Uitvoering: Aspect werkverlichting, aspect 3

Maak een actie voor de werkverlichting aan:
Voorwaarde: geen
Uitvoering: Aspect werkverlichting, aspect 2

Nu kan je via het schakelbord de acties bedienen, de DN8 en bliksem gaan nu automatisch via de schaalklok in iTrain

Heb je meer als 1 DN8 groep, maak dan voor elke groep de 3 aspecten aan in iTrain. In de actie voer je dan alle groepen tegelijk in.
Bijvoorbeeld: Je hebt 4 DN8 groepen, dan is de uitvoering voor bijv. Dag DN8 groep 1 + DN8 groep 2 + DN8 groep 3 + DN8 groep 4

Tot slot
Het is een beetje slecht gefilmd door mijn mobiel maar het effect is duidelijk lijkt me op dit filmpje:



Op het filmpje flikkers alles wel wat, maar de lens heeft wat issues met led en dat kreeg ik niet helemaal goed. In het filmpje begin ik met de nachtstand, en via iTrain (acties met aspecten) schakel ik naar ochtend, dag en avond. Als ik weer terug ben in de nacht schakel ik de bliksem imitatie in. Omdat ik 4 groepen heb van 5 meter kan ik dus ook 4 bliksemschichten timen in iTrain. Ik sluit het filmpje af met de stand werkverlichting, handig als je moet werken op de baan.

In iTrain kan ik ook een geluid vanaf de computer laten afspelen, dat wordt de volgende stap. De timing van gedonder en bulder uit de speakers van de PC.

Ik hoop dat jullie wat hebben aan dit verslag, en je hierdoor gemotiveerd zal raken om vrij eenvoudig een eigen DN8 simulatie te maken. Op- en of aanmerkingen zijn uiteraard van harte welkom!

Boodschappenlijstje:

1x voeding 12V (voorkeur Meanwell RSP 12V 100W)
voor elke groep 4 uitgangen van een OC32/NG
per twee groepen een ADM/SI
Ledstrip RGB
Ledstrip Warm wit
Om de OC32 te programmeren een U485, of als je Dinamo gebruikt de RM-U/RM-C
En wat draden!

Veel succes met de simulatie!!!


Stadt Schellenbach droomproject in N, testbaan voor Dinamo, OC32 & iTrain

Domburg Train Support / DTS Modelspoor / Digitale Infodagen / Modelspoorforum
Gebruikersavatar

Alro
Berichten: 597
Lid geworden op: 30 dec 2017 15:40
Locatie: Waldbrücke im Grünenherzes Hollands

Re: Dag- en Nacht simulatie makkelijk zelf gemaakt!

Bericht door Alro »

Tnx voor de info, Martin.
Top draadje!


Gebruikersavatar

Norbert
Berichten: 222
Lid geworden op: 06 jan 2015 18:36
Locatie: Enschede

Re: Dag- en Nacht simulatie makkelijk zelf gemaakt!

Bericht door Norbert »

Wat gaaf Martin. Ik ben nog niet zo ver, maar jouw ervaringen ga ik zeker gebruiken!

groetjes,
Norbert


Mijn grote baan: Amenerbaan
Peco 55/iTrain 5+/z21/OC32NG/DR4088RB
https://www.n-spoorforum.nl/viewtopic.php?f=14&t=10935
Mijn module: Waldkirch im Winter!
analoog
http://www.n-spoorforum.nl/phpbb3/viewt ... =14&t=9438
Plaats reactie