Puntstuk interface voor DR 4024 van Digikeys.

Uw forum voor digitale vragen, opmerkingen, etc.
Plaats reactie
Gebruikersavatar

Onderwerp starter
Andre de Ruiter
Berichten: 703
Lid geworden op: 07 sep 2014 10:53
Locatie: Rijnsaterwoude

Puntstuk interface voor DR 4024 van Digikeys.

Bericht door Andre de Ruiter »

Heeft er iemand ervaring met het polariseren van het punstuk van een Peco wissel mbv het puntstuk interface voor de DR 4024 wisseldecoder.


Met vriendelijk groeten André.

Windows XP, 10, ECoS-ESU, Peco code 55, iTrain 4.1.9, Koploper 9.4, AnyRail.
http://www.b-bridge.org (Last update 2019-06-16)


EdwinB
Berichten: 464
Lid geworden op: 09 okt 2011 10:36

Re: Puntstuk interface voor DR 4024 van Digikeys.

Bericht door EdwinB »

Ja ik... :D .Wat wil je weten en wat lukt er eventueel niet?

Ik heb al eens eerder in dit forum iets hierover gepost wellicht heb je er wat aan:
Als je de DR4102 Puntstuk Interface hebt aangeschaft heb je vier relais voor vier wissels. Dan als volgt handelen, ik ga er vanuit dat je de DR4024 al onder je baan hebt dus is progammeren via POM aan te bevelen anders moet je hem aan de programeerrails aansluiting koppelen.

1. Je moet in de DR4024 eerst een preset aanpassen voor aansturing van de schakeluitgangen. Die staat standaard op preset0 en moet naar preset1.
2. Zet IB in POM programmeer stand ( Intellibox=programmeren hoofdspoor)
3. Kies locadres 9999 op de IB
4. Druk op de schakelaar van de module DR4024 totdat de led gaat branden
5. Programmeer vervolgens CV47=1
6. Druk op de schakelaar van de module totdat de led dooft
7. De module is direct klaar voor gebruik

DR4102 Puntstuk Interface als volgt op de uitgangen aansluiten. Check met een multimeter even of beide railaansluitingen goed zitten anders omwisselen.
Afbeelding[/quote]


gr. Edwin


Met vriendelijke groet,
Edwin

Ik bouw aan Zugeheim

Gebruikersavatar

Onderwerp starter
Andre de Ruiter
Berichten: 703
Lid geworden op: 07 sep 2014 10:53
Locatie: Rijnsaterwoude

Re: Puntstuk interface voor DR 4024 van Digikeys.

Bericht door Andre de Ruiter »

Edwin ik wil eigenlijk alleen maar weten of het werkt met de DR 4024. De Rosoft heeft dacht ik twee relais, een die de stroom naar het puntstuk afschakelt, waarna de servo het wissel omlegt, waarna het andere relais de polariteit omschakelt en daarna schakelt het eerste relais de stroom weer aan. Ik zie op het puntstuk interface van Digikeys maar een relais. Werkt dit wel betrouwbaar?


Met vriendelijk groeten André.

Windows XP, 10, ECoS-ESU, Peco code 55, iTrain 4.1.9, Koploper 9.4, AnyRail.
http://www.b-bridge.org (Last update 2019-06-16)


EdwinB
Berichten: 464
Lid geworden op: 09 okt 2011 10:36

Re: Puntstuk interface voor DR 4024 van Digikeys.

Bericht door EdwinB »

Ik gebruik de zowel de DR4024 en wisseldecoders van Rosoft maar heb wel al mijn wissels wat aangepast.

Bij mij werkt het zeer betrouwbaar. Ik heb bij al mijn wissels een zaagsnede gemaakt zodat het puntstuk
compleet geisoleerd is van de tongen. Ik heb de tongen direct verbonden aan bijbehorende stockrail.
Hierdoor krijg je geen kortsluiting als de tongen via de servo's wat langzamer switchen dan de relais (beide tongen krijgen immers zonder zaagsnede dezelfde polariteit als er van rijrichting gewisseld wordt)
Ik had dat al gedaan voordat ik wist dat Rosoft de tongen eerst stroomloos schakelt daarna ze verlegd en dan weer inschakelt. Deze oplossing werkt storingsvrij voor DR4024 en DR4012

Draadje bij de buren met verdere info: KLIK


Met vriendelijke groet,
Edwin

Ik bouw aan Zugeheim


FidOo
Berichten: 4334
Lid geworden op: 05 jan 2010 16:27
Locatie: Maassluis

Re: Puntstuk interface voor DR 4024 van Digikeys.

Bericht door FidOo »

Ik vind de tip van Edwin wel echt goud waard!!! Ik wou dat ik hem eerder ontdekt had. Ik twijfel zelfs over het achteraf nog aanbrengen van deze wijziging.

Nooit meer gezeur bij het iets later schakelen van je puntstuk, of dat je wielen net te smal staan waardoor je wielen kortsluiting maken bij het rijden langs de wisseltongen.


M.v.g. Joost van Dijk

Lid van: mcdespoorstaaf
Bouwt momenteel: Modulebaan (Kiel-Nordhafen)"


Ronaldp
Berichten: 1230
Lid geworden op: 30 dec 2013 15:15

Re: Puntstuk interface voor DR 4024 van Digikeys.

Bericht door Ronaldp »

Heb je een foto van de wissel hoe je dat gedaan hebt met de zaag snede?

mvg ronald


Multimaus met twee boosters.
Bezetmelders Rosoft
Servo decoders Rosoft
xTreme Keerlus Rosoft
Rails en wissel peco 55
Koploper


Mijn baantje
http://www.n-spoorforum.nl/phpbb3/viewt ... 14&t=10771


EdwinB
Berichten: 464
Lid geworden op: 09 okt 2011 10:36

Re: Puntstuk interface voor DR 4024 van Digikeys.

Bericht door EdwinB »

Foto zoals ik het heb gedaan. Ook te doen als je wissels al liggen maar dan is het wel even pielen. Heb ik ook gedaan zie draadje onder de blauwe lijn die nog in zicht ligt.
Afbeelding


Met vriendelijke groet,
Edwin

Ik bouw aan Zugeheim

Gebruikersavatar

Onderwerp starter
Andre de Ruiter
Berichten: 703
Lid geworden op: 07 sep 2014 10:53
Locatie: Rijnsaterwoude

Re: Puntstuk interface voor DR 4024 van Digikeys.

Bericht door Andre de Ruiter »

Edwin, dank voor de duidelijke foto. Het gaat bij mij om wissels in het schaduwstation dus zichtbaarheid van de draden speelt geen rol.
In het zichtbare gedeelte heb ik nog een wissel, die met een servo-switch wordt bediend , die kuren vertoont. Bij die wissel wil ik proberen dmv isolatie van de wisseltongen het probleem te verhelpen.


Met vriendelijk groeten André.

Windows XP, 10, ECoS-ESU, Peco code 55, iTrain 4.1.9, Koploper 9.4, AnyRail.
http://www.b-bridge.org (Last update 2019-06-16)


EdwinB
Berichten: 464
Lid geworden op: 09 okt 2011 10:36

Re: Puntstuk interface voor DR 4024 van Digikeys.

Bericht door EdwinB »

Suc6 en laat weten of het is gelukt... :D


Met vriendelijke groet,
Edwin

Ik bouw aan Zugeheim

Gebruikersavatar

Onderwerp starter
Andre de Ruiter
Berichten: 703
Lid geworden op: 07 sep 2014 10:53
Locatie: Rijnsaterwoude

Re: Puntstuk interface voor DR 4024 van Digikeys.

Bericht door Andre de Ruiter »

Ik heb vanmiddag een setje DR 4102 kunnen bemachtigen bij Harlaar. Ik heb het meteen gemonteerd en eerst geprobeerd zonder zaagacties in mijn wissel. Ik heb inmiddels een keer of twintig het wissel geschakeld en het werkt. Ik ga vanavond de tweede probleemwissel in het schaduwstation te grazen nemen en wie weet werkt dat ook zonder zaagactie.
I"l keep you informed.


Met vriendelijk groeten André.

Windows XP, 10, ECoS-ESU, Peco code 55, iTrain 4.1.9, Koploper 9.4, AnyRail.
http://www.b-bridge.org (Last update 2019-06-16)

Gebruikersavatar

Onderwerp starter
Andre de Ruiter
Berichten: 703
Lid geworden op: 07 sep 2014 10:53
Locatie: Rijnsaterwoude

Re: Puntstuk interface voor DR 4024 van Digikeys.

Bericht door Andre de Ruiter »

De tweede werkt ook zonder zaagactie. Nou maar afwachten of het ook 100% betrouwbaar is.


Met vriendelijk groeten André.

Windows XP, 10, ECoS-ESU, Peco code 55, iTrain 4.1.9, Koploper 9.4, AnyRail.
http://www.b-bridge.org (Last update 2019-06-16)

Gebruikersavatar

Alro
Berichten: 480
Lid geworden op: 30 dec 2017 15:40
Locatie: Waldbrücke im Grünenherzes Hollands

Re: Puntstuk interface voor DR 4024 van Digikeys.

Bericht door Alro »

EdwinB schreef:
14 okt 2016 08:53
Foto zoals ik het heb gedaan. Ook te doen als je wissels al liggen maar dan is het wel even pielen. Heb ik ook gedaan zie draadje onder de blauwe lijn die nog in zicht ligt.
Afbeelding
Is dit de juiste manier van het polariseren van een electrofrog wissel (of zijn die zaagsnedes nou toch niet nodig)?
Ik neem aan dat het "rode" en "blauwe" draadje niet noodzakelijk zijn maar meer voor de betrouwbaarheid?

Want van het schema in de DR4024 handleiding begrijp ik niet veel van:
EdwinB schreef:
13 okt 2016 17:16
Afbeelding
Het lijkt wel of ze het punstukrelais DR4012 hebben aangesloten op het plastic puntstuk :? van een insulfrog wissel.
Het rechter "rode pijltje" lijkt me ook niet helemaal juist getekend, die staat volgens mij nu in verbinding met het punstuk.




FidOo
Berichten: 4334
Lid geworden op: 05 jan 2010 16:27
Locatie: Maassluis

Re: Puntstuk interface voor DR 4024 van Digikeys.

Bericht door FidOo »

Die onderste foto is een minitrix wissel en geen peco. Hou het bovenste plaatje aan en dan komt het goed.


M.v.g. Joost van Dijk

Lid van: mcdespoorstaaf
Bouwt momenteel: Modulebaan (Kiel-Nordhafen)"


Sandopie
Berichten: 551
Lid geworden op: 13 okt 2016 12:21
Locatie: Purmerend

Re: Puntstuk interface voor DR 4024 van Digikeys.

Bericht door Sandopie »

Ronald,

Het aansluitschema is correct. Het maakt niet uit of het plaatje een wissel met geïsoleerd hartstuk of geleidend hartstuk laat zien. Gewoon de aansluitinstructie volgen.


Met vriendelijke groet,

Rinus Vos


Volume draagt niets bij aan de kracht van het argument.


BiDiB Opendcc GBMBoost16T master, GBMBoost16T cliënt, OneControl, LightControl, GBM16TS, iTrain

Gebruikersavatar

mini rijder
Berichten: 564
Lid geworden op: 16 nov 2014 13:12
Locatie: Graauw

Re: Puntstuk interface voor DR 4024 van Digikeys.

Bericht door mini rijder »

Hoi Ronald,

De rechter pijl in het onderste plaatje, staat inderdaad niet goed getekend.
Deze moet, bij een peco wissel, naar de buitenste gebogen rail lopen. Anders zit deze ook aan het puntstuk vast en werkt de ompoling niet.
Over het wel of niet moeten doorslijpen van de rails aan de wisseltongen, zijn al vele discussies gewijd. Dat is gewoon iets wat je zelf moet bepalen. Het is niet echt nodig, maar het kan een hoop ellende voorkomen, mocht je een wagentje hebben waarbij de wielen te dicht op elkaar staan of de ompoling van het puntstuk niet op het juiste moment gebeurd.

Groetjes: Robby



Gebruikersavatar

Alro
Berichten: 480
Lid geworden op: 30 dec 2017 15:40
Locatie: Waldbrücke im Grünenherzes Hollands

Re: Puntstuk interface voor DR 4024 van Digikeys.

Bericht door Alro »

Het is op zich allemaal wel logisch hoe zo’n relais aangesloten moet worden maar juist door de vele discussies en het voor mij onduidelijke plaatje in de handleiding toch maar de vraag gesteld.
Dankzij dit forum en z’n leden ben ik iig goed op weg.
Dank, allen!



Gebruikersavatar

Onderwerp starter
Andre de Ruiter
Berichten: 703
Lid geworden op: 07 sep 2014 10:53
Locatie: Rijnsaterwoude

Re: Puntstuk interface voor DR 4024 van Digikeys.

Bericht door Andre de Ruiter »

Leuk dat een draadje van twee jaar oud nog gelezen wordt. Ik heb inmiddels 2 jaar ervaring met de 4024 icm de 4102.
Het werkt betrouwbaar onder voorwaarde dat de servo nauwkeurig gemonteerd wordt. Het is noodzakelijk dat als de servo in de middenstand staat de wisseltongen geen contact maken met de rails. De puntstukomschakeling vindt plaats als de servo in de middenstand staat. Om dezelfde reden verdient het aanbeveling om het veertje uit de wissel te verwijderen.
Niet alleen om de gevoeligheid voor inbouwfoutjes, ook om prijstechnische redenen heeft de servo switch van Rosoft mijn voorkeur.
Laatst gewijzigd door Andre de Ruiter op 11 jun 2019 07:18, 2 keer totaal gewijzigd.


Met vriendelijk groeten André.

Windows XP, 10, ECoS-ESU, Peco code 55, iTrain 4.1.9, Koploper 9.4, AnyRail.
http://www.b-bridge.org (Last update 2019-06-16)


erik-n-fan
Berichten: 528
Lid geworden op: 19 jul 2011 10:15
Locatie: A'dam

Re: Puntstuk interface voor DR 4024 van Digikeys.

Bericht door erik-n-fan »

@Andre de Ruiter, enige wat me niet duidelijk is over de servo switch van Rosoft, of je hem (en hoe dan!) kan aansturen met een fysiek controlepaneel. Dus gewoon een paar knoppen/schakelaars waarmee je de wissel kan omzetten ipv verplicht tot puur DCC aansturing ervan.



Gebruikersavatar

Onderwerp starter
Andre de Ruiter
Berichten: 703
Lid geworden op: 07 sep 2014 10:53
Locatie: Rijnsaterwoude

Re: Puntstuk interface voor DR 4024 van Digikeys.

Bericht door Andre de Ruiter »

@Erik, voorzover ik weet kan dat niet, maar ik heb dat nooit echt onderzocht. iTrain levert een prachtig bediengspaneel, dat uitstekend bediend kan worden met de muis. Voor mij meer dan voldoende.


Met vriendelijk groeten André.

Windows XP, 10, ECoS-ESU, Peco code 55, iTrain 4.1.9, Koploper 9.4, AnyRail.
http://www.b-bridge.org (Last update 2019-06-16)

Plaats reactie