Digitaliseren stuurstand

Uw forum voor digitale vragen, opmerkingen, etc.

Onderwerp starter
richardvdijk
Berichten: 11
Lid geworden op: 07 jun 2015 21:02

Digitaliseren stuurstand

Bericht door richardvdijk » 09 sep 2019 21:42

Hallo allemaal. Ik heb jullie hulp nodig voor een vraag van mij. Voor het stuurstand op het erbarmelijke plaatje hieronder ben ik opzoek naar tips omver een functie decoder in te bouwen. En nu niet naar de tip kijk een op het balkon daar hebben genoeg ruimte. Want ja dat had ik al gezien. Waar ik mee zit is hoe ga ik de lampjes aansluiten omdat hiervan een zijde rechtstreeks op een rail aangesloten zit. Ik hoop dat een van jullie mij kan helpen.

Groeten Richard van Dijk
Afbeelding




FidOo
Berichten: 4060
Lid geworden op: 05 jan 2010 16:27
Locatie: Maassluis

Re: Digitaliseren stuurstand

Bericht door FidOo » 10 sep 2019 12:01

Ik ga er vanuit dat er 2 gloeilampjes in zitten. Deze zitten aan 1 kant verbonden met het chassis. De andere zijde zit per lampje aangesloten over een diode.

De diodes verwijder je, functiedecoder verbinden met stroomafnemers, gele en witte draad verbinden met de lampjes aan de kant waar de diodes zaten. Klaar.


M.v.g. Joost van Dijk

Lid van: mcdespoorstaaf
Bouwt momenteel: Modulebaan (Kiel-Nordhafen)"

Gebruikersavatar

martindomburg
Berichten: 4197
Lid geworden op: 01 mei 2010 14:59
Locatie: Ermelo
Contacteer:

Re: Digitaliseren stuurstand

Bericht door martindomburg » 10 sep 2019 15:55

Precies zoals Joost omschrijft, is echt maar 4 draadjes.


Stadt Schellenbach droomproject in N, testbaan voor Dinamo, OC32 & iTrain

Domburg Train Support - Uw partner in Modelspoortechniek

Digitaal- Ombouw- en Installatie specialist / Support Dinamo / Support iTrain


Onderwerp starter
richardvdijk
Berichten: 11
Lid geworden op: 07 jun 2015 21:02

Re: Digitaliseren stuurstand

Bericht door richardvdijk » 10 sep 2019 19:16

Tot zover bedankt voor jullie tips. Alleen zie ik geen diodes. Verder zit het blokje waar de twee lampjes in zitten vast aan een van de railstaven. Zie de foto
Afbeelding

Afbeelding



Gebruikersavatar

Rob_Lochem
Berichten: 339
Lid geworden op: 04 sep 2008 20:51
Locatie: Lochem

Re: Digitaliseren stuurstand

Bericht door Rob_Lochem » 10 sep 2019 19:20

De diodes (ronde schijfjes) zitten tussen de printplaat en stroomafnemers. Even voorzichtig de lipjes op de eerste foto terugbuigen. Dan kun je ze eruit halen.
Suc6!


Modelspoorclub De Seinpaal : https://seinpaal.wordpress.com


Onderwerp starter
richardvdijk
Berichten: 11
Lid geworden op: 07 jun 2015 21:02

Re: Digitaliseren stuurstand

Bericht door richardvdijk » 10 sep 2019 19:54

Diodes gevonden en verwijderd. De gele en witte draad snap ik en die ga ik ook wel voor elkaar krijgen. Maar dan. Stroom afname van de rails ga ik ook nog wel goed krijgen op een zijde na. Deze zit verbonden met het blokje waar de lampjes in zitten. Daar loop ik op vast. De stroomafname loopt via de schroef in het draaistel gelijk naar het blokje waar de lampjes inzitten.
Afbeelding




FidOo
Berichten: 4060
Lid geworden op: 05 jan 2010 16:27
Locatie: Maassluis

Re: Digitaliseren stuurstand

Bericht door FidOo » 11 sep 2019 07:33

richardvdijk schreef:
10 sep 2019 19:16
Tot zover bedankt voor jullie tips. Alleen zie ik geen diodes. Verder zit het blokje waar de twee lampjes in zitten vast aan een van de railstaven. Zie de foto


Afbeelding
Op het plaatje hier boven zie je 2 koperen sporen op de print. Op de onderste soldeer je rood, op de bovenste Zwart. Die bovenste maakt via het schroefje en dat koperen rondje rond het gat verbinding met dat blokje waar je lampjes in zitten.

let op dat de lipjes die tegen de lampjes drukken geen verbinding maken maken met die koperen strips waar je de zwarte en rode draad op moet solderen!!. Je zult de printbanen moeten onderbreken door deze door te snijden met een scherp mesje of een vijl/dremel.


M.v.g. Joost van Dijk

Lid van: mcdespoorstaaf
Bouwt momenteel: Modulebaan (Kiel-Nordhafen)"


Onderwerp starter
richardvdijk
Berichten: 11
Lid geworden op: 07 jun 2015 21:02

Re: Digitaliseren stuurstand

Bericht door richardvdijk » 11 sep 2019 08:44

Dank voor je hulp Joost.

Dus als ik je goed begrijp is het draaistel niet rechtstreeks verbonden met het blokje?




FidOo
Berichten: 4060
Lid geworden op: 05 jan 2010 16:27
Locatie: Maassluis

Re: Digitaliseren stuurstand

Bericht door FidOo » 11 sep 2019 10:48

Dat begrijp je dan verkeerd, dat draaistel (die pin die uitsteekt) steekt in het blokje, en het blokje maakt weer verbinding met je printplaat.


M.v.g. Joost van Dijk

Lid van: mcdespoorstaaf
Bouwt momenteel: Modulebaan (Kiel-Nordhafen)"


Onderwerp starter
richardvdijk
Berichten: 11
Lid geworden op: 07 jun 2015 21:02

Re: Digitaliseren stuurstand

Bericht door richardvdijk » 11 sep 2019 13:07

Hmmmm. Nu wordt het me wat te ingewikkeld. Klopt het dat de lampjes los moeten zitten van de railstaven? Want als dat zo is heb ik een uitdaging. Op mijn functie decoder komen 5 draden. Een zwarte en rode voor de railspanning. En een witte en gele naar de lampjes en een blauwe als retourleiding van de lampjes naar de decoder. Zwart, rood die sluit ik aan op de banen van de printplaat. Dat is helder. Wel er voor zorgen dat de banen niet kontakt maken met de lipjes naar de lampjes. Geel en wit sluit ik aan op die lipjes. Blauw zou dan op het blokje moeten komen. Zijnde het niet dat daar al een railspanning doorheen gaat. Hier snap ik het even niet meer.

Ik ben je nu al zeer dankbaar voor je hulp hoor!

Richard



Plaats reactie