SD05A waar de lokbuffer aansluiten

Uw forum voor digitale vragen, opmerkingen, etc.
Plaats reactie

Onderwerp starter
boumacor
Berichten: 108
Lid geworden op: 21 feb 2019 20:15

SD05A waar de lokbuffer aansluiten

Bericht door boumacor »

Ik wil op mijn SD05A een lokbuffer plaatsen, maar zie in de handleiding niets staan (wel bij de SD21 en de SD22) op welke soldeerpads je deze moet aansluiten. Ik gok op de VS aansluiting van de SUSI aansluiting en de GND van de SUSI, maar zeker weten doe ik dat niet.

Heeft iemand hier het verlossende en "rookarme" antwoord op ?

Groeten Cor-Jan




FidOo
Berichten: 4735
Lid geworden op: 05 jan 2010 16:27
Locatie: Maassluis

Re: SD05A waar de lokbuffer aansluiten

Bericht door FidOo »

klopt. VS en GND van SUSI is correct!


M.v.g. Joost van Dijk

Lid van: mcdespoorstaaf
Bouwt momenteel: Modulebaan (Kiel-Nordhafen)"


Onderwerp starter
boumacor
Berichten: 108
Lid geworden op: 21 feb 2019 20:15

Re: SD05A waar de lokbuffer aansluiten

Bericht door boumacor »

FidOo schreef:
09 apr 2021 07:26
klopt. VS en GND van SUSI is correct!
Bedankt, dan ga ik straks aan de slag met een gerust hart.




Pjiotr
Berichten: 13
Lid geworden op: 28 feb 2021 19:39
Locatie: Almere

Re: SD05A waar de lokbuffer aansluiten

Bericht door Pjiotr »

Is de lokbuffer die je toepast geschikt voor deze kleine dekoder?
Beperkt hij de oplaadstroom enigzins zodat de dioden op de dekoder het overleven?


Grt'en en S6
P.Kramer


40 jaar digitale N-spoorder.
Zoeken kan ik als de beste, het vinden lukt me niet zo makkelijk


FidOo
Berichten: 4735
Lid geworden op: 05 jan 2010 16:27
Locatie: Maassluis

Re: SD05A waar de lokbuffer aansluiten

Bericht door FidOo »

je moet standaard je laadstroom beperken, en heb nog nooit meegemaakt dat de diode op de decoder dit niet overleefd.

je voorweerstand moet vooral de laadstroom kunnen weerstaan.


M.v.g. Joost van Dijk

Lid van: mcdespoorstaaf
Bouwt momenteel: Modulebaan (Kiel-Nordhafen)"


Onderwerp starter
boumacor
Berichten: 108
Lid geworden op: 21 feb 2019 20:15

Re: SD05A waar de lokbuffer aansluiten

Bericht door boumacor »

Afbeelding

Deze kwam ik tegen, dus zo iets (laad circuit deel) wil ik maken met 25v keramische condensator (formaat 1206 ) en 16v zener




FidOo
Berichten: 4735
Lid geworden op: 05 jan 2010 16:27
Locatie: Maassluis

Re: SD05A waar de lokbuffer aansluiten

Bericht door FidOo »

als je 25V condensatoren gebruikt kun je die zenerdiode weglaten. Die heeft dan geen enkele nut meer.
De enige taak van die zenerdiode is om 16V condensatoren te beschermen tegen meer als 16V. (ivm railspanning)

Belangrijker is die 100 Ohm weerstand en de hoeveelheid condensatoren. Als je veel condensatoren gebruikt krijg je een hoge laadstroom die door je weerstand loopt. Als deze te weinig vermogen heeft wordt hij heel heet en heb je kans op smeltplekken.
Rara hoe zou ik dat nou weten!
Ik had 12x een 150uF condensator gebruikt in combinatie met een 1206 100 Ohm weerstand en die werd zo heet dat de kap van het rijtuig volledig vervormd en gesmolten is op de plek waar deze weerstand lag.


M.v.g. Joost van Dijk

Lid van: mcdespoorstaaf
Bouwt momenteel: Modulebaan (Kiel-Nordhafen)"


piksov
Berichten: 789
Lid geworden op: 02 nov 2010 09:31

Re: SD05A waar de lokbuffer aansluiten

Bericht door piksov »

Waar kopen jullie je (25V) condensatoren?




Onderwerp starter
boumacor
Berichten: 108
Lid geworden op: 21 feb 2019 20:15

Re: SD05A waar de lokbuffer aansluiten

Bericht door boumacor »

FidOo schreef:
15 apr 2021 07:30
als je 25V condensatoren gebruikt kun je die zenerdiode weglaten.
Ik ga gebruik maken van 25v tantalen, dus ik denk dat ik de zener voor de zekerheid er in laat zitten denk ik (weet ik nog niet zeker, extra veiligheid). Tantalen schijn je te moeten "de-raten" met 20 a 30%. anders worden alle locs opeens "rooklocs"
FidOo schreef:
15 apr 2021 07:30
Belangrijker is die 100 Ohm weerstand en de hoeveelheid condensatoren.
Weet je nog hoe "dik" je weerstand was ?? Ik heb 1w versies in gedachten (van https://nl.aliexpress.com/item/40000773 ... 4c4dGbp94J )

Wel zonde van je kap inderdaad, hoop dat ik het niet ga meemaken. In eerste instantie wil ik starten met 200uf (ivm ruimte) en dan eventueel meer toevoegen bij andere modellen.



Plaats reactie