Besturingssoftware op de computer

Uw forum voor digitale vragen, opmerkingen, etc.
Gebruikersavatar

Onderwerp starter
Cybertinus
Berichten: 316
Lid geworden op: 04 mei 2011 07:53

Besturingssoftware op de computer

Bericht door Cybertinus » 11 mei 2011 08:46

Hallo allemaal,

Naar aanleiding van de discussie die ontstond in dit draadje heb ik maar ff een apart topic aangemaakt.

Het doel van dit topic is om te discussiëren over de verschillende softwarepakketten die beschikbaar zijn voor de besturing van de treinbaan. Dan denk ik aan Koploper, iTrains, Windigipet, Rocrail, enz.


Kato Unitrack, ECoS 50200
Locs: Roco BR101, Flm BR39, Flm BR212, HT E10, Brawa BR232, Minitrix ET87.04, Kato E25.003
Rijtuigen: 11x Eurofirma, 5x Ümbauwagens, 10x Pruisisch
Goederen: 14 ketelwagens (Duits, Frans en Oostenrijks), 11 kolenwagens, 3 overig

Gebruikersavatar

Onderwerp starter
Cybertinus
Berichten: 316
Lid geworden op: 04 mei 2011 07:53

Re: Besturingssoftware op de computer

Bericht door Cybertinus » 11 mei 2011 08:55

Om zelf maar ff af te trappen:

Op de club gebruiken we Koploper. Persoonlijk vind ik het wel een fijn programma. Juist omdat het de mogelijkheid heeft om treinen op de gok rond te laten rijden. Koploper kiest of een trein links of rechtsaf gaat op kruisingen. Das erg fijn. Naar wat ik gehoord heb kan iTrains dat niet. Maar goed, geen ervaring ermee, dus ik kan het makkelijk mis hebben.
De ontwikkeling van Koploper is wel sterk terug genomen, dus dat kan zeker een reden zijn om naar andere programma's te kijken. Ook is Koploper zeer uitgebreid en dat maakt het een lastig programma om te leren. Maar als het uiteindelijk allemaal rijd is dat wel heel mooi :).

Als ik zelf een baantje zou gaan maken, dan zou ik zelf waarschijnlijk met Rocrail aan de gang gaan. En wel om 2 redenen: het client-server idee wat daarin verwerkt zit spreekt mij erg aan. Er is dus op een computer 1 programma wat op de achtergrond draait. Dat programma geeft echt de commando's door naar de baan. Dat programma heeft geen GUI of interface. Die interfase is een losstaand programma en via het netwerk communiceren die 2 programma's. Dat heeft 2 voordelen: 1. De interfase hoeft niet op dezelfde computer te draaien als de computer waarop de baan zit aangesloten. Ook hoeft het niet op maar 1 plek te draaien, dus je kan op meerdere plekken de baan aansturen. Ook hoeft het niet eens op je computer te draaien. Op je smartphone kan het ook zonder problemen draaien. Voordeel 2: het programma wordt simpeler. En bij simpelere programma's wordt het lastiger om iets te laten chrashen, dus dat levert een stabieler programma op.
Een andere reden die ik ook wel belangrijk vind: Rocrail is open source. Iedereen kan zo zien hoe programma in elkaar steekt en er verbeteringen in aanbrengen. Die manier van software bouwen spreekt mij erg aan (dit is mijn ICT achtergrond die nu naar voren komt ;)).


Kato Unitrack, ECoS 50200
Locs: Roco BR101, Flm BR39, Flm BR212, HT E10, Brawa BR232, Minitrix ET87.04, Kato E25.003
Rijtuigen: 11x Eurofirma, 5x Ümbauwagens, 10x Pruisisch
Goederen: 14 ketelwagens (Duits, Frans en Oostenrijks), 11 kolenwagens, 3 overig

Gebruikersavatar

WimC
Berichten: 730
Lid geworden op: 07 mar 2011 19:03

Re: Besturingssoftware op de computer

Bericht door WimC » 11 mei 2011 09:01

Ik ben me dus nog aan het oriënteren.

Nadeel van Koploper vind ik dat het niet verder ontwikkeld en ondersteund wordt. Gratis is dan wel leuk, maar dat vind ik al een overwegend nadeel.

Itrain ziet er wel gebruikersvriendelijk uit (gebruikersvriendelijker ook dan Koploper). Voordeel is b.v. dat je meteen gewoon je baan kunt gaan tekenen en vanuit dat baanplan alles bedient, terwijl je bij Koploper eerst een ondergrond moet tekenen, met je verbindingen en daarbovenop een baanplan werkt. Dat ziet er voor mij uit als ten eerste wat ingewikkelder en ten tweede meer werk, ten derde daardoor ook meer risico op fouten.
Ik heb bovendien begrepen dat er bij Itrainaan gewerkt wordt dat je per blok maar met één bezetmelder toekunt ipv twee (dan heb je ook de aanschafprijs er tov Koploper al weer snel uit en het scheeelt een hoop werk in de bedrading).

Rocrail heb ik wel even vluchtig naar gekeken, maar wat ik daarvan zeg, zag me er nu niet echt gebruikersvriendelijk uit. Het vereist toch dat je wat meer in de software duikt. En de software is voor mij echt een middel, dus eigenlijk wil ik daar zo min mogelijk tijd in steken.

Traincontroller schijnt ook erg gebruikersvriendelijk te zijn. Daarmee kun je al met één bezetmelder per blok worden.

Ik ben benieuwd naar ieders ervaringen met verschillende programma's. En vooral de redenen waarom ze die hun huidige programma hebben gekozen en waar je allemaal tegenaan loopt.

Groeten, Wim


Groeten, Wim

Ik bouw aan Rothenburg.

Gebruikersavatar

WimC
Berichten: 730
Lid geworden op: 07 mar 2011 19:03

Re: Besturingssoftware op de computer

Bericht door WimC » 11 mei 2011 09:35

Misschien ook handig om aan te geven wat ik wil.
Mijn baanplan hebben de meesten wel gezien denk ik. Het staat hier.
Mijn insteek is zoveel mogelijk geautomatiseerd te gaan rijden, want ik vind het leuk om naar rijdende treinen te kijken. Natuurlijk kan ik altijd de besturing van een loc overnemen.

Om het treinverkeer niet al te druk te maken, is het denk ik leuk dat als er een trein aankomt in het schaduwstation, het even duurt voor de volgende trein in die richting vertrekt. Ik denk een vertraging van 20-30 seconden of zo. Ook leuk is als de computer dan random kan kiezen welke de volgende trein is.

Groeten,
Wim


Groeten, Wim

Ik bouw aan Rothenburg.

Gebruikersavatar

Michiel
Berichten: 2968
Lid geworden op: 06 apr 2010 11:50
Locatie: België

Re: Besturingssoftware op de computer

Bericht door Michiel » 11 mei 2011 09:48

Koploper is nog steeds mijn keuze nummer 1, vooral voor de veelzijdigheid en de mogelijkheden om per logische functies het treinenverloop helemaal naar je zin te krijgen. Itrain schiet voor mij technisch volledig tekort, en een mooi scherm verandert daar niets aan.

Windigiped en Traincontroller zouden dat ook moeten kunnen, maar de licencies zijn voor mijn budget toch wel aan de hoge kant. Ik heb ook nog niet de moed gehad om deze 2 veelbelovende programma's ten gronde om te spitten en zien of alles wel kan wat ik zou willen.

RocRail lijkt me een heel interessante uitdaging, omdat ik dan echt alles onder controle krijg. 2-3 functies ontbreken nog in Koploper om te kunnen doen wat ik echt zou willen (stammen heen en weer rangeren tussen opstelsporen en perronsporen, en dan opnemen in reguliere dienst). Met Koploper zal dit waarschijnlijk nooit meer kunnen, vandaar mijn interesse op termijn voor RocRail, alhoewel ook Rocrail nog een lange weg af te leggen heeft, want men kan er zelfs nog niet eens koppelen/ontkoppelen!

Een alternatief en ook open source is JMRI, maar de mogelijkheden hiervan ken ik helemaal niet.
Laatst gewijzigd door Michiel op 11 mei 2011 10:35, 2 keer totaal gewijzigd.


groetjes, Michiel ...bouwend aan het station Brussel-Luxemburg in 1:160, (niets is verkeerd, zolang het plezeert)

Gebruikersavatar

shoven
Berichten: 5208
Lid geworden op: 14 dec 2008 21:06
Locatie: Walcheren

Re: Besturingssoftware op de computer

Bericht door shoven » 11 mei 2011 10:07

Ik gebruik Koploper en dat gaat prima.
In het begin moet je even wat werk verzetten om je onderdelen en blokken in te voeren, maar dat is een eenmalige actie. Het tekenen van de baan is niet echt gebruikersvriendelijk, maar het is goed te doen.
Koploper kan heel veel, maar net als bij Word of dat soort programma's kun je prima starten zonder dat allemaal te hoeven gebruiken.
Mijn ervaring is dat je met wat logisch nadenken binnen vrij korte tijd kunt rijden. Als je later extra dingen wilt doen, kan dat, je moet dan alleen dieper de software induiken.

Van iTrain begrijp ik dat het nog volop in ontwikkeling is. Dat is prettig, maar betekent ook dat het nog een tijdje duurt voor het sommige dingen (die ik als basaal beschouw) kan. De prijs is m.i. heel redelijk te noemen. Het ziet er erg vriendelijk uit. Maar toch wacht ik op een wat verder uitgegroeid pakket.

Naar RocRail heb ik even gekeken, maar het heeft m.i. een hoge instapdrempel (en ik ben een ex-ICT'er!). Mijn indruk is groot en uitgebreid, maar waar je nu moet beginnen? Dat het open source is, is leuk, maar voor het grootste deel van de hobbyisten niet interessant, die willen rijden en niet programmeren.

Maar mijn indruk over deze 2 pakketten voor een betere.

Wat mij betreft is Koploper nog steeds een prima keus. Er wordt niet meer ontwikkeld (het zou Paul sieren als hij de source code vrijgaf), maar dat vind ik niet echt een bezwaar gezien de volwassenheid van het programma. De instapdrempel is er, maar m.i. heel aanvaardbaar.


Steven

Hier is mijn baan op het forum
Hier is mijn vorige baan op het forum
>>> Filmpjes van de baan

Gebruikersavatar

vantongeren
Berichten: 328
Lid geworden op: 06 jul 2009 08:34
Locatie: Maartensdijk

Re: Besturingssoftware op de computer

Bericht door vantongeren » 11 mei 2011 11:55

Dat server / cliënt apart kan draaien spreekt me wel aan van Rocrail dus zojuist geïnstalleerd. Nadeel wat mij al gelijk opviel is dat de server niet als service draait en dus moet je inloggen en dan de serverversie opstarten.
Maar goed ik ga het toch even verder uitpluizen want het is toch wel een leuk idee dat ik vanuit de woonkamer de wissels kan bedienen in de garage :D
Daarvoor had ik ooit koploper geïnstalleerd op een 98SE PC die alleen daarvoor moest draaien. Nu kan het gewoon meedraaien op de 2003-server die toch al 24/7 aan moet zijn:)

Groet,
Marcel


Tijdperk II (1924-1937) | Maatschappij DRG / HSM | Rails PECO | Rollend mat. Fleischmann | Lid Spoorgroep NedTRAK | Werkgroep DE Spoorwegmuseum | N-Project DRG = Kronhausen | N-Project HSM = Maartensdijk | secretaris Stichting DE-III

Gebruikersavatar

Onderwerp starter
Cybertinus
Berichten: 316
Lid geworden op: 04 mei 2011 07:53

Re: Besturingssoftware op de computer

Bericht door Cybertinus » 11 mei 2011 12:22

In de Windows 2003 toolkit (of hoe het dan ook moge heten) zit een tooltje waarmee je elke willekeurige .exe als Service kan draaien ;). Op m'n werk een keer gebruikt om een voicemail applicatie als service te kunnen draaien (in moeten loggen om voicemail te hebben is niet handig :p). Dat kan je dan natuurlijk ook gebruiken voor de Rocrail server app.

Verder ben ik meer een Linux man, en de Rocrail server applicatie draait draait automatisch als deamon daar. Dus das wel makkelijk. Maar ik moet er ook nog eens een keer mee gaan spelen. Een stijle leercurve maakt me niet uit, zolang ik er uiteindelijk maar uit kom ;).


Kato Unitrack, ECoS 50200
Locs: Roco BR101, Flm BR39, Flm BR212, HT E10, Brawa BR232, Minitrix ET87.04, Kato E25.003
Rijtuigen: 11x Eurofirma, 5x Ümbauwagens, 10x Pruisisch
Goederen: 14 ketelwagens (Duits, Frans en Oostenrijks), 11 kolenwagens, 3 overig


Detlev
Berichten: 755
Lid geworden op: 06 feb 2011 13:21
Locatie: Den Haag

Re: Besturingssoftware op de computer

Bericht door Detlev » 11 mei 2011 12:26

Service op windows is een registry-entry, dus als je een beetje handig bent kun je het zelfs zonder hulpprogramma'sGebruikersavatar

martindomburg
Elektronica/Commercieel
Berichten: 4388
Lid geworden op: 01 mei 2010 14:59
Locatie: Ermelo

Re: Besturingssoftware op de computer

Bericht door martindomburg » 11 mei 2011 12:45

Ik werk zelf met Itrain, koploper is me iets te uitgebreid ;)

Koploper is een goed programma, erg uitgebreid en daarom in gebruiksvriendelijkheid schied het tekort vind ik. Ben twee uur bezig geweest om als leek een voorgekauwd baanplan aan het rijden te krijgen. :oops: Het is me te complex en uitgebreid.

Itrain is daarintegen minder uitgebreid, versie 1 is in de ogen van koploper zelfs simpel. De visie van Itrain is anders, daarom lijkt het soms wat simpeler. In versie 1 is de aandacht besteed aan gebruiksgemak, grafics, server doeleinden voor clubs en vooral simpele bediening. Er word nu gewerkt aan versie 2.0 waarin de nadruk meer ligt op het automatisch rijden en "random" rijden. Itrain is er net een paar jaar en als ik zie welk niveau ze nu hebben verwahct ik nog wel veel de komende jaren. Vergeet niet dat Koploper er al jaren is.

In tegenstelling wat sommigen zeggen kan je met Itrain de locs net zo mooi laten rijden als met koploper. Dat heb ik wel gezien tijdens de Dinamo gebruikersdag. Beide programma's naast elkaar en geen verschil.

Rocrail vind ik ook een mooi programma, alleen is het me te complex. Heb hier verder weinig ervaringen mee.

De discussie welk programma je moet gebruiken is net zo groot als het aantal bondscoaches in Nederland. Niet te doen, iedereen heeft een andere mening en vewlen zullen het ook nooti eens worden. Dat is maar goed ook anders zou concurrentie niet bestaan. De beste manier is om rustig van elk programma een demo te proberen en te kijken welke je het beste bevalt. Datzelfde geld natturlijk ook voor welk digitaal systeem je gaat. Je moet echt kiezen wat jezelf het beste aanstaat.

Mocht je geen zin hebben om ze te proberen, ga dan eens bij iemand kijken hoe het werkt. Mocht je Itrain willen zien stuur maar een pb.

Succes met je keuze

Groetjes Martin


Stadt Schellenbach droomproject in N, testbaan voor Dinamo, OC32 & iTrain

Domburg Train Support - Uw partner in Modelspoortechniek

Digitaal- Ombouw- en Installatie specialist / Support Dinamo / Support iTrain

Plaats reactie