Pagina 1 van 1

Opendag 5 november MBV de Wissel te Oss

Geplaatst: 02 okt 2017 10:00
door mbvdewissel
Afbeelding

Modelbouwvereniging DE WISSEL bestaat 40 Jaar!

In 1977 zijn een paar mensen met interesse voor modeltreinen bij elkaar gekomen en hebben toen Modelbouwvereniging DE WISSEL opgericht. Dat betekent dus dat Modelbouwvereniging DE WISSEL dit jaar haar 40e verjaardag mag vieren. De vraag is:

Viert u dat met ons mee, maken we samen een feestje van onze open dag?
De Open Dag is dit jaar op zondag 5 november tussen 10.00 en 17.00 uur.
U bent van harte welkom!!
ENTREE IS GRATIS


In veertig jaar gebeurt er veel binnen een vereniging. Heel veel. Er werden plannen gemaakt, er werd overlegd en gebouwd, er werd weer afgebroken omdat er nieuwe inzichten ontstonden of omdat er een andere locatie moest worden gezocht. Dat op zich is ook vandaag de dag niet anders. We bouwen aan een clubbaan, met veel enthousiasme, maar tegelijkertijd verandert de hobby. De ontwikkelingen in het elektronische deel gaan de laatste jaren hard, de digitalisering verandert veel en snel, productie- en bouwtechnieken worden uitgebreid met hedendaagse varianten als lasersnijtechnologie en 3D ontwerpen en printen. Dat vraagt tijd en energie, vertraagt soms bouwprocessen, vraagt om verbouwen van delen die al klaar leken te zijn, maar tegelijkertijd is juist dat hetgeen wat deze hobby levend weet te houden. Natuurlijk is iedereen van harte welkom om te komen kijken wat we gebouwd hebben en wat onze leden uit eigen collectie willen laten zien op de open dag, maar vraag ook gerust naar de achtergronden.

Eén van de grotere successen tijdens de open dag van het afgelopen jaar waren de mini-workshops, waar mensen in korte tijd een techniek uit de modelbouw konden leren en een werkstukje mee naar huis konden nemen. Het spreekt voor zich dat we dat wederom zullen gaan doen, maar wat en hoe precies, dat houden we nog even geheim. In aansluiting op de mini workshops zijn het afgelopen jaar ook voor het eerst een tweetal workshops van meerdere avonden gehouden in onze clubruimte, waarbij gezelligheid, verbazing over de eigen vaardigheden van de deelnemers en uiteindelijk hun trotst bij de schitterende werkstukken die ze hebben gemaakt ons voldoende gemotiveerd hebben om door te gaan met het organiseren van workshops. Wat voor workshops we op de agenda gaan zetten maken we tijdens de open dag kenbaar, voorinschrijven zal dan ook mogelijk zijn.

Vaak is niet inzichtelijk dat onze hobby veel breder is dan velen denken. Het onderdeel “treintjes” heeft minder aandacht dan men in eerste instantie zou denken. Het begint bij de opbouw en ombouw van de baan. Constructies bedenken en maken in hout, zo licht mogelijk, voor de dragende constructie, maar ook voor de afwerking van het landschap, voor de wegen waarop de autootjes van het Car-system elektronisch aangestuurd gaan rijden. Daarna zijn de rails gelegd, maar door de technologische ontwikkelingen is het aansturingssysteem niet meer van deze tijd, gaan we digitaal, maar dat vraagt weer inzet op het vlak van de elektronica. Aanpassingen in componenten, maar ook in de bedrading aan de baan, dus de liefhebbers van het betere soldeerwerk kunnen aan de slag. In het verlengde daarvan de elektronische aansturing van verlichting, LED’s aanbrengen en de aansturing in elkaar solderen en programmeren. Want ook daar zijn we druk mee aan het experimenteren. De bergbaan is dit jaar deels gesloopt om LED-strips aan te brengen en te werken aan de mogelijkheid om een dag/nacht verlichting te imiteren, met allerlei aspecten die het geheel nog levendiger kunnen maken. Natuurlijk ook de traditionele modelbouw, gebouwen en scenery, maar dan niet uit bouwpakketten o.i.d., maar naar de werkelijkheid gebouwd, net zoals we de begroeiing steeds verder proberen te verfijnen. Nieuw voor de komende jaren is het 2D en 3D tekenen voor lasersnij en incidenteel voor 3D printwerk.


Kortom, modelbouw bij MBV De Wissel in Oss is na veertig jaar nog altijd in beweging. Dat willen we graag zo houden en delen met meer belangstellenden. Nieuwe leden zijn van harte welkom en wat is een mooiere gelegenheid om kennis te maken met deze hobby dan tijdens onze open dag? Traditionele modelbouw, maar er is zoveel meer te doen….. Mogen we u begroeten 5 november? U kunt ons vinden achter de bibliotheek in Oss, de ingang van theater Marag.

Informatie over de OPEN DAG en de vereniging kunt u vinden op onze website http://www.mbvdewissel.com, maar natuurlijk kunnen we u telefonisch te woord staan via het nummer 0413-250173 van onze secretaris. Bij geen gehoor kunt u ook informatie opvragen op het mailadres opendag@mbvdewissel.com.


Oude clubbaan

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Nieuwe clubbaan

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Met vriendelijke groeten,

Ashwin Zondag
MBV de Wissel

Re: Opendag 5 november MBV de Wissel te Oss

Geplaatst: 02 okt 2017 16:33
door mikey
Ik heb even de site bekeken en het ziet er allemaal prachtig uit. Ik heb alleen het idee dat ik alleen maar naar H0 foto's aan het kijken ben (sorry als ik dit mis heb). Is er ook N-spoor aanwezig? (Wel handig voor ons om te weten wij als n-spoor forum leden)

Re: Opendag 5 november MBV de Wissel te Oss

Geplaatst: 02 okt 2017 19:27
door mbvdewissel
Geachte,

De club aan zelf bestaat inderdaad uit een H0 baan.
Enkele leden hebben een N baan of materieel wat ze ook wel eens tentoonstellen op onze opendag.
Of dat dit jaar ook zal zijn is nog niet bekend.

Met vriendelijke groeten,

Groeten Ashwin
MBV de Wissel

Re: Opendag 5 november MBV de Wissel te Oss

Geplaatst: 06 okt 2017 18:17
door bob vermeulen
Hallo allen,

Ik ben vorig jaar wezen kijken.
Geen N te bekennen

mvrgr Bob

Re: Opendag 5 november MBV de Wissel te Oss

Geplaatst: 06 okt 2017 21:03
door spoor65
Wat natuurlijk niet wegneemt dat ook een H0 baan mooi kan zijn om te zien, en ook daar best de nodige inspiratie uit te halen is.

Helaas voor mij geen optie om te komen kijken. gezien de afstand en de andere verplichtingen die dag.

Toch succes met deze opendag.

mvg

Freddy

Re: Opendag 5 november MBV de Wissel te Oss

Geplaatst: 04 nov 2017 19:29
door mbvdewissel
Morgen is het eindelijk zover. Onze jaarlijkse opendag. We hebben er weer hard na toegewerkt. En het mag weet gezien worden. Ook door de lokale media zijn we goed gevonden. TV Berghem heeft onder andere onderstaand stukje zeer netjes in beeld gebracht.

https://youtu.be/GGK03dKRZVQ