Kato Unitrack tips

Test verslagen van N-Spoor rollend materieel en scenery

kanarie
Berichten: 127
Lid geworden op: 29 apr 2016 17:08

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door kanarie »

Kan iemand mij de hoogte en breedte van de bedding geven ?
Ik kan dit nergens vinden
met vriendelijke groet kees




Heiko
Berichten: 429
Lid geworden op: 09 sep 2016 09:42

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door Heiko »

@kanarie breedte 25 mm en hoogte 5 mm. Dit is excl. de hoogte van de rail zelf


z21 / Fleischmann / Minitrix / Piko / Kato


kanarie
Berichten: 127
Lid geworden op: 29 apr 2016 17:08

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door kanarie »

dank je heiko
De voorpret is puzzelen met karton wat kan of niet kan
met vriendelijke groet kees




Willempie
Elektronica/Commercieel
Berichten: 959
Lid geworden op: 11 mei 2013 08:36

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door Willempie »

Marcvane86 schreef:
17 nov 2019 19:13
Hier ook de MDD8, alleen voor het grote kruiswissel is deze niet sterk genoeg.
Echt wel, de decoder is er speciaal voor gemaakt en is er speciaal mee getest.

Zie het testresultaat.
https://www.youtube.com/watch?v=1iDxcA_fPw4

Groetjes




erik-n-fan
Berichten: 569
Lid geworden op: 19 jul 2011 10:15
Locatie: A'dam

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door erik-n-fan »

Ik begrijp dat een Digikeijs DR4101 en DR4018 kunnen kato wissels omzetten begrijp ik. Zijn daar ook die diodes bij nodig in de schakeling? Ik kan nergens een helder aansluitschema vinden specifiek voor kato wissels icm deze decoder schakeling.



Gebruikersavatar

Onderwerp starter
WilcoV
Berichten: 1872
Lid geworden op: 17 dec 2015 22:42
Locatie: Bemmel

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door WilcoV »

Diodes? Echt niet
De DR4101 heb je nodig om van de twee draden van de Kato wissels naar de drie draden van de DR4018 aansluiting voor wissels te gaan.
Twee draden naar de kant met de twee aansluitingen en drie van de DR4018 naar de zijde met de drie aansluitingen.

Wel niet precies onze Kato wissels maar wel het idee:

Afbeelding

Ik ben er gewoon proefondervindelijk achter gekomen welke draad vanaf het wissel waar moet komen door ze eerste de ene kant in te schuiven en als het niet werkte andersom te plaatsen.


Voor nadere details zie ook mijn baan Ensporendam op mijn website Spoorhistorie


erik-n-fan
Berichten: 569
Lid geworden op: 19 jul 2011 10:15
Locatie: A'dam

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door erik-n-fan »

Dank je wel @WilcoV voor de bevestiging! Ik kan ermee aan de slag!



Gebruikersavatar

Onderwerp starter
WilcoV
Berichten: 1872
Lid geworden op: 17 dec 2015 22:42
Locatie: Bemmel

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door WilcoV »

Ik heb al mijn wissels zo aangesloten. Wel heb ik 15V op de voedingsaansluiting van de decoders gezet ipv de 12V DCC-rijspanning. Bij 12V wilde namelijk de kruiswissels niet allemaal schakelen. Met de 15V schakel ik zonder probleem de kruiswissels en heb ik zelfs met elkaar verbonden wissels (overloopwissels e.d.) samen op één uitgang van de DR4018 staan zodat ze tegelijk schakelen.


Voor nadere details zie ook mijn baan Ensporendam op mijn website Spoorhistorie


erik-n-fan
Berichten: 569
Lid geworden op: 19 jul 2011 10:15
Locatie: A'dam

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door erik-n-fan »

Ik heb op mijn proefopstelling DCC 15V met ESU Servo Switch met Extender met lading draden voor het schakelen van de Kato switches (tot mijn Digikeijs binnen is). Ik voel een mini trilling in de wissel als ik schakel maar het is niet genoeg om de wissel om te zetten ofzo. Kan dat?




erik-n-fan
Berichten: 569
Lid geworden op: 19 jul 2011 10:15
Locatie: A'dam

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door erik-n-fan »

erik-n-fan schreef:
27 mar 2020 16:13
... Ik voel een mini trilling in de wissel als ik schakel maar het is niet genoeg om de wissel om te zetten ofzo...
Probleem opgelost: Er zat toch iets niet helemaal goed met de bedrading spaghetti rond de Switchpilot Extension. Bij de 10de check & doormeten kwam ik daar ineens achter. Schakeling gecorrigeerd: alles werkt inmiddels conform de plaatjes op internet...




erik-n-fan
Berichten: 569
Lid geworden op: 19 jul 2011 10:15
Locatie: A'dam

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door erik-n-fan »

Okay, toch nog een vraag over m'n kato wissels. Ik merk dat ze prima omschakelen maar af en toe / in 1 van de 2 wisselstanden zoemen sommige wissels nog even na het schakelen. Wat kan ik daartegen doen?



Gebruikersavatar

Onderwerp starter
WilcoV
Berichten: 1872
Lid geworden op: 17 dec 2015 22:42
Locatie: Bemmel

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door WilcoV »

Geen idee, volgens mij kunnen de specialisten daar iets op antwoorden, ik geloof dat je de schakeltijd kan aanpassen in de CV instellingen van de decoder maar hoe? geen idee.
Het zoemen geeft in feite aan dat er nog even spanning op blijft staan na het omzetten.


Voor nadere details zie ook mijn baan Ensporendam op mijn website Spoorhistorie

Gebruikersavatar

Mack
Berichten: 712
Lid geworden op: 09 dec 2013 20:46

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door Mack »

Wilco
de vraag nog even beantwoorden over de draai schijf ,waarom een reis stekker kopen ?

om dat de stekker tevens de omvormer is van 100 tot 240 volt naar 5 volt,

dus afknippen en andere stekker er op gaat niet goed dan heb je vuurwerk ,dat ongeveer dan 215 volt te veel


tijdperk 1900-1980,Kato-rails ,bouwer van Ratterdam,(Analoog-rijder).
Verzamelaar T3(89)

Gebruikersavatar

Onderwerp starter
WilcoV
Berichten: 1872
Lid geworden op: 17 dec 2015 22:42
Locatie: Bemmel

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door WilcoV »

Mack schreef:
04 apr 2020 02:12
Wilco
de vraag nog even beantwoorden over de draai schijf ,waarom een reis stekker kopen ?

om dat de stekker tevens de omvormer is van 100 tot 240 volt naar 5 volt,

dus afknippen en andere stekker er op gaat niet goed dan heb je vuurwerk ,dat ongeveer dan 215 volt te veel
Als het goed zit, zit er ook bij de Amerikaanse en Japanse versie tegenwoordig een Powerpack met vanaf de trafo een kabel met een stekker er aan. Het gaat er dan dus vooral om hoeveel entree voeding de trafo moet hebben. Volgens mij worden de oude stekkers die direct aan de trafo zaten niet meer bijgeleverd. In dat geval is het gewoon zaak even een Europese powerpack aan te schaffen.


Voor nadere details zie ook mijn baan Ensporendam op mijn website Spoorhistorie

Gebruikersavatar

Mack
Berichten: 712
Lid geworden op: 09 dec 2013 20:46

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door Mack »

Wilco
de gene die ik heb wel en zit ook gewone voeding bij 12 volt en de stekker voeding van 100/240volt naar 5volt
die kun je er dus niet afknippen en vervangen helaas maar heb je reis stekker nodig , np heb er al eentje gekocht
(de12volt voeding zit er bij )


tijdperk 1900-1980,Kato-rails ,bouwer van Ratterdam,(Analoog-rijder).
Verzamelaar T3(89)

Gebruikersavatar

Onderwerp starter
WilcoV
Berichten: 1872
Lid geworden op: 17 dec 2015 22:42
Locatie: Bemmel

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door WilcoV »

De 12V voeding heb je normaal niet nodig.
De aansturing heeft inderdaad die 5V nodig. Dan heb jij nog de stekkeromzetter er bij zitten. De 12V heb je overigens meestal niet nodig.


Voor nadere details zie ook mijn baan Ensporendam op mijn website Spoorhistorie

Gebruikersavatar

Mack
Berichten: 712
Lid geworden op: 09 dec 2013 20:46

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door Mack »

ja heb zo stekker omvormer der nou reisstekker voor dus zou goed moeten zijn
voor 12volt zou je ook door kunnen verbinden met regel kastje , 12volt denk voor rails achter draai schijf bij loodsen .
weet ik pas als alles in me kaar staat zit nu nog in dozen kan ook zijn je regelkast kan door ver binden , 12 volt nog niet echt bestudeerd Hans rest voor me besteld dus zal de echte baan tot stand komen tot nu toe lag er een nood baantje maar nu kom de echte.


tijdperk 1900-1980,Kato-rails ,bouwer van Ratterdam,(Analoog-rijder).
Verzamelaar T3(89)

Gebruikersavatar

Onderwerp starter
WilcoV
Berichten: 1872
Lid geworden op: 17 dec 2015 22:42
Locatie: Bemmel

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door WilcoV »

De 12V is inderdaad voor de voeding van de rails, maar als je zelf al je rails aansluit op de ringvoeding of stervoeding die je al op je rails hebt en daar ook je stukken voor en achter de draaischijf mee voed dan heb je die 12V voeding niet nodig.
Eerder in deze topic zijn al wat links naar aansluiting van de draaischijf en voeden van de rails aan de orde gebracht.


Voor nadere details zie ook mijn baan Ensporendam op mijn website Spoorhistorie

Gebruikersavatar

Mack
Berichten: 712
Lid geworden op: 09 dec 2013 20:46

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door Mack »

wacht ff op spullen van Hans binnen zijn moet besteld worden ,kan ik mooi de gamma platen over de baan leggen
voor dat alles er is en nog wat beton wanden wordt weer op de baan klimmen en dan rails liggen als alles binnen is.
leuk draaischijf van me vrouw heb gehad maar weer hoop werk voor alles af is.


tijdperk 1900-1980,Kato-rails ,bouwer van Ratterdam,(Analoog-rijder).
Verzamelaar T3(89)

Gebruikersavatar

MarcoTrix
Berichten: 55
Lid geworden op: 06 apr 2020 19:10
Locatie: Zeist

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door MarcoTrix »

Kato spoorwegovergang 20-021 verdwijnt inmiddels uit het programma en wordt vervangen door spoorwegovergang 20-027.
Spoorwegovergang 20-027 is:
— gedetailleerder dan zijn voorganger, en heeft nu imitatie slagbomen, waarschuwingslichten, en andere kleine details.
— gebouwd naar japans voorbeeld.
— ingericht voor links wegverkeer.
— is uit te breiden naar meerdere sporen.
De waarschuwingslichten zijn los bijgevoegd, en zou je kunnen vervangen door exemplaren van Viessmann.
Het zou fijn zijn als er ook een europeesche versie komt (voor rechts wegverkeer).

Afbeelding




erik-n-fan
Berichten: 569
Lid geworden op: 19 jul 2011 10:15
Locatie: A'dam

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door erik-n-fan »

De wissels zoemden bij mij wat na het schakelen. Dit duurde soms tot wel 3 seconden (op de DR5000 central stond de max schakeltijd op 2500ms, dus dat kan wel kloppen).
WilcoV schreef:
03 apr 2020 11:18
Geen idee, volgens mij kunnen de specialisten daar iets op antwoorden, ik geloof dat je de schakeltijd kan aanpassen in de CV instellingen,,,
Het zoemen geeft in feite aan dat er nog even spanning op blijft staan na het omzetten.
Samengevat - na een heleboel zoeken in de instellingen:
Schakeltijd Kato Unitrack wissels RocRail, DR5000 en DR 4018 heb ik nu ingesteld op 50ms min, 100ms max schakeltijd:
1. rocRail (bij de Controller / Centrale)
2. rocRail (Automatisch rijden - feedback)
3. DR5000 software: "Track output" > "Turnouts" min on time, max on time
4. CV programmeren op de DR4018 wisseldecoder

De DR4018 is moeilijk te configureren nav mijn vraag wordt de handleiding bijgewerkt zodat we ook weten hoe lang de schakeltijd is op basis van de CV waarde. Dit was nu toe niet beschreven.



Gebruikersavatar

Mack
Berichten: 712
Lid geworden op: 09 dec 2013 20:46

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door Mack »

Wilco
hoe doe je dat er by kato kruis wissels op alle vier stroom staat?
ik rijd analog , 4x aansluit rail? volgens piffer hobby 4x aanslzou kunnen met verdeel kastje uit 3 kunnen stekkers in dus 2 kastjes

ik weet niet wat ik verkeerd doe?,kom der niet meer uit.
kan alleen op alle 4 puntenstroom met verdeelkastje dan werk het

denk weer bijkopen wordt


tijdperk 1900-1980,Kato-rails ,bouwer van Ratterdam,(Analoog-rijder).
Verzamelaar T3(89)

Gebruikersavatar

Onderwerp starter
WilcoV
Berichten: 1872
Lid geworden op: 17 dec 2015 22:42
Locatie: Bemmel

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door WilcoV »

Ik gebruik geen aansluitrail maar de railjoiners met aansluitdraad en inderdaad op alle vier toegangen ééntje aansluiten. Er zit nl een stroomscheiding op de lange rails aan beide kanten. Dus van alle toegangen is altijd één rails NIET doorverbonden. Er zit een kunststof stukje tussen. Kijk maar goed naar de rails. Datzelfde probleem heb je in het kruis om uiteraard kortsluiting te voorkomen.
Ik heb ze gewoon alle vier op mijn ringleiding aangesloten.


Voor nadere details zie ook mijn baan Ensporendam op mijn website Spoorhistorie

Gebruikersavatar

Mack
Berichten: 712
Lid geworden op: 09 dec 2013 20:46

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door Mack »

dank je voor uitleg Wilco

leg her dus niet aan mij maar gewoon alle 4 de rails stroom

de railjoiners met draad zit ook een stekker aan voor voeding?

Mack


tijdperk 1900-1980,Kato-rails ,bouwer van Ratterdam,(Analoog-rijder).
Verzamelaar T3(89)

Gebruikersavatar

shoven
Berichten: 5419
Lid geworden op: 14 dec 2008 21:06
Locatie: Walcheren

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door shoven »

Mack schreef:
04 jun 2020 18:07
dank je voor uitleg Wilco

leg her dus niet aan mij maar gewoon alle 4 de rails stroom

de railjoiners met draad zit ook een stekker aan voor voeding?

Mack
Mack, wat staat hier in hemelsnaam?
tip: lees je tekst na voor je op "Verstuur" klikt. (Goed bedoeld he)


Steven

Hier is mijn baan op het forum
Hier is mijn vorige baan op het forum
>>> Filmpjes van de baan

Plaats reactie