Kato Unitrack tips

Test verslagen van N-Spoor rollend materieel en scenery
Gebruikersavatar

Onderwerp starter
WilcoV
Berichten: 2631
Lid geworden op: 17 dec 2015 22:42
Locatie: Bemmel

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door WilcoV »

kanarie schreef: 15 dec 2022 13:18 ik heb het zekere voor het onzekere genomen en de lokaalbaan volledig geisoleerd van de rest dmv isoleren beide spoorstaven .Voeding met aparte trafo .Op dit traject rijdt voornamelijk een railbus .
Ik heb zelf voor de toekomst in de planning om drie volledig geïsoleerde stukken op mijn baan te hebben. Eén voor het stationsgedeelte, één voor de rondlopende paradebanen en één voor het schaduwstation. Deze worden bij mij dan digitaal gevoed door een centralen en een duo booster (Z21).


Voor nadere details zie ook mijn baan Ensporendam op mijn website Spoorhistorie
Gebruikersavatar

Zaunkönigs Bahn
Berichten: 800
Lid geworden op: 12 jan 2013 19:02

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door Zaunkönigs Bahn »

WilcoV schreef: 14 feb 2019 12:40 En als je meer ruimte hebt ergens en zelf die 'dure' gevoede unijoiners wil maken is dat ook mogelijk:
http://www.fiferhobby.com/how-to-make-y ... r-feeders/
Deze meneer gebruikt een of ander vloeimiddel en dat moet je niet doen. Dit is te zien aan de verkleuring. Je kunt het doen met een punttangetje, maar ik gebruik een standaard met twee van die krokodillenbekjes er aan. Je kunt daar dan het metalen stukje in vastklemmen en dan heb je twee handen vrij voor een de soldeerbout en twee het draadje. Voordat je gaat solderen moet je de achterkant van het stukje metaal waar het draadje aan komt even met een schuurpapiertje behandelen, licht schuren is voldoende. Daarna inklemmen in de krokodillenbek en voor vertinnen op de plek waar je het draadje aan gaat vast solderen. Gebruik een dunne soldeerdraad met harskern. Ik gebruik een draad van ongeveer 1mm doorsnede (er zit geen label meer op de klos, dus het is op het oog geschat). Na het vertinnen van het stukje metaal moet de draad ook voorvertind worden. Gebruik spaarzaam soldeer en het moet vloeien, dus niet bakken en braden. Daarna de soldeerbout tip schoonmaken zodat er bijna geen soldeer meer aanzit. Dan draadje tegen de voor vertinde plek houden, soldeerbout erop en het vloeit dan in elkaar, zodra het vloeit soldeerbout weg, stil houden en even wachten en de draad zit vast zonder grote klodders. Daarna in de plastic houder. Gebruik je een dubbele of driedubbele draad, dan moet je voordat je de draad aan de metalen verbinding soldeert eerst de plastic houder over de draad schuiven, dus je hebt dan wel iets meer ruimte nodig op de draad zodat het plastic niet de soldeerbout kan raken.


Project Zaunkönigs Bahn, Duitse baan, Tijdperk IIb (DRG)
https://joopn.home.xs4all.nl/msb/indexn.htm
Gebruikersavatar

Zaunkönigs Bahn
Berichten: 800
Lid geworden op: 12 jan 2013 19:02

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door Zaunkönigs Bahn »

Afgelopen beurs in Houten bij Hans mijn bestelling opgehaald. Aansluitrails gemaakt. In de rechte stukken zitten aan elke zijde vier doorvoeren die dicht zijn. Je kunt zo'n doorvoer open maken met een punttangetje of met een dremel oid weg slijpen. Verbinding is wel bijzonder en er zit veel "muziek" in. Als er voldoende afstand is kun je gewoon een niet passend ontwerp netjes aansluiten. Nu voor het eerst een baantje gebouwd dat ontworpen was met Scarm oude versie, wonderwel klopte het. Ook gemerkt dat de rechte stukken hol of bol kunnen staan, niet veel, maar toch. Of dit spanning is in het plastic of de combinatie plastic/metalen rail weet ik even niet. Op tapijt heb je er geen last van, op een harde ondergrond mogelijk wel. En voor wie een permanente/vaste baan maakt, maakt het niet uit omdat de rails wordt vastgezet op een of andere manier.


Project Zaunkönigs Bahn, Duitse baan, Tijdperk IIb (DRG)
https://joopn.home.xs4all.nl/msb/indexn.htm

Eugene
Berichten: 3
Lid geworden op: 17 jun 2021 13:53

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door Eugene »

Goede middag,

Ben blij met de tips over Kato rails. Zelf heb ik op aanraden van een goede kennis ook gekozen voor Kato rails. Ik heb geen ruimte meer voor een vaste baan, wel hebben we in een Ikea tafel een Engels baantje gemaakt, met Kato rails.

Momenteel zijn we bezig met planken uit een boeken kast een module baan te bouwen de lengte is 4,50 meter, een hondenbot model.Ook met Kato rails het is een fictieve Nederlandse baan.
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Afbeelding


Plaats reactie