Kato Unitrack tips

Test verslagen van N-Spoor rollend materieel en scenery

sjoef
Berichten: 848
Lid geworden op: 09 dec 2008 13:59
Locatie: Den Haag

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door sjoef »

WilcoV schreef:De wissels zijn inderdaad te voorzien van een decoder van Kato zelf zoals Redskin aangeeft. Met de voortschrijdende technieken hoeft dit zelfs niet eens meer. Je kan de wisseldraden ook direct aansluiten op de Noch 60264 Wisseldecoder voor gelijkstroomwissels. Hier kan je maar liefst vier wissels per decoder op aansluiten. Rechtstreeks met de wisseldraden zelf.

Afbeelding
Voor een paar euro meer (iets van 6 euries geloof ik) kun je er 8 op aansluiten.

http://rosoft.biedmeer.nl/Webwinkel-Pro ... D-(8).html

Jos



Gebruikersavatar

Onderwerp starter
WilcoV
Berichten: 1841
Lid geworden op: 17 dec 2015 22:42
Locatie: Bemmel

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door WilcoV »

Kato Wisselstraat 20-210

Afbeelding
(afbeelding Kato)

Ik wil deze wisselstraat er even uitlichten omdat je bij gebruik hiervan even aan enkele dingen moet denken.

1) De wisselstraat wordt bediend door één aansturing.
2) De wisselstraat is in het midden volledig geïsoleerd, bij gebruik dien je hier dus rekening mee te houden. Beste is het om alle vier de toevoerrails van spanning te voorzien, ook omdat je niet middels schroefjes de stroomdoorvoer kan regelen.


Voor nadere details zie ook mijn baan Ensporendam op mijn website Spoorhistorie

Gebruikersavatar

BenQ
Berichten: 2936
Lid geworden op: 12 jun 2010 22:12
Locatie: Liemers

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door BenQ »

Wilco,
Zie wel dat er twee verschillende standen zijn. :?:
Volgens wat ik weet heeft Jos deze kruisingen ook en hij heeft het over twee aandrijvingen.


Met vriendelijke groet,
Ben
Bouw baan:Neuffen 4
Bouw oude baanNeuffen 3
Peco 80 | Dinamo | iTrain 3, 4.0, 4.1, 5.0

Gebruikersavatar

Onderwerp starter
WilcoV
Berichten: 1841
Lid geworden op: 17 dec 2015 22:42
Locatie: Bemmel

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door WilcoV »

Ik heb hem zelf ook en er zit maar één elektrisch aangestuurde aandrijving in. Met de hand kan je ieder wissel onafhankelijk omzetten.
Ik heb wel begrepen dat er bij het uitbrengen van dit item een wijziging heeft plaatsgevonden tussen eerdere en latere uitvoeringen, misschien heeft het daarmee te maken?

De V7 set van Kato, waar deze ook in zit, heeft inderdaad ook maar 1 wisselschakelaar om het gehele wissel te bedienen.


Voor nadere details zie ook mijn baan Ensporendam op mijn website Spoorhistorie


Peter Ruifrok
Berichten: 246
Lid geworden op: 22 jan 2016 15:54

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door Peter Ruifrok »

En al heeft Hans in Lochem mogelijk niet alles op voorraad, hij heeft wel heel veel: https://www.n-spoorstore.nl/nl/rails-en ... rails-kato
Wat ik zelf ook erg fijn vind, is dat de wissel aandrijving goed beschermd zit onder de wissel. Als je er per ongeluk wat lijm onder laat lopen, dan is er niets aan de hand. De manier waarop de rails aan elkaar bevestigd wordt, dat klik systeem, betekent dat de stroom doorvoer een stuk betrouwbaarder is dan bij andere merken. Zelf stuur ik de wissels digitaal aan met een Digitrax DS64 (voor 4 wissels). Dat is een iets duurdere no nonsense en idiot proof oplossing. Maar een Kuehn WD10 met een voorschakeling (N-spoorstore heeft beide) werkt ook. Dat het rail assortiment beperkt zou zijn, heb ik niet gemerkt. Wel zijn er inderdaad geen meegebogen wissels.


Windows 10, iTrain pro, KATO N-spoor (station Rande), 1 x DR5000, 3 x DR4088, 2 x Digitrax DS64, 1 x Kuehn WD10, 1 x DR4018


sjoef
Berichten: 848
Lid geworden op: 09 dec 2008 13:59
Locatie: Den Haag

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door sjoef »

Je kunt de kruiswissel ook voorzien van 4 decoders (ingebouwde) die de gewone wissels omzetten. Is een kostbaar plaatje maar dan heb je wel de vrijheid om digitaal 1 of 2 of 3 of alle 4 de wissels om te zetten.

Jos



Gebruikersavatar

Onderwerp starter
WilcoV
Berichten: 1841
Lid geworden op: 17 dec 2015 22:42
Locatie: Bemmel

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door WilcoV »

Klopt Jos, maar waarom zou je dat willen doen? Als je de wissels onafhankelijk van elkaar zou omzetten krijg je per definitie een conflict in de rijwegen. Alle mogelijke wisselstanden leveren immers elkaar kruisende rijwegen op of hebben het openrijden van een wissel tot gevolg, behalve de rechtstand.


Voor nadere details zie ook mijn baan Ensporendam op mijn website Spoorhistorie

Gebruikersavatar

Onderwerp starter
WilcoV
Berichten: 1841
Lid geworden op: 17 dec 2015 22:42
Locatie: Bemmel

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door WilcoV »

Meegebogen wissels heeft Kato inderdaad niet. Persoonlijk vind ik dat geen probleem omdat je in het grootbedrijf ook maar zelden meegebogen wissels tegenkomt. Wat wel jammer is, is dat er zich in het Kato assortiment geen Engels wissel bevindt. Dit maakt dat wisselstraten langer moeten zijn indien je kopspoortjes wil aanbrengen.

Wat verkrijgbaarheid betreft, we hebben gelukkig tegenwoordig internet. Ik heb zo in Nederland minstens twee verkooppunten en eentje in Duitsland die ik standaard gebruik. Hebben zij iets niet op voorraad dan heb ik het tot nu toe altijd via internet elders kunnen vinden.


Voor nadere details zie ook mijn baan Ensporendam op mijn website Spoorhistorie

Gebruikersavatar

Redskin
Berichten: 520
Lid geworden op: 16 nov 2010 22:56
Locatie: Zuid Holland of Florida

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door Redskin »

WilcoV schreef:Klopt Jos, maar waarom zou je dat willen doen? Als je de wissels onafhankelijk van elkaar zou omzetten krijg je per definitie een conflict in de rijwegen. Alle mogelijke wisselstanden leveren immers elkaar kruisende rijwegen op of hebben het openrijden van een wissel tot gevolg, behalve de rechtstand.
Het gaat in dit geval niet om rijwegen maar om het praktische, dat je -net als ik- zo min mogelijk draden onder/op/tussen :? de baan wil. De decoders moeten met hun adres uiteraard wel digitaal 'gepaard' worden om het bedoelde conflict te voorkomen.
WilcoV schreef:...Wat verkrijgbaarheid betreft, we hebben gelukkig tegenwoordig internet. Ik heb zo in Nederland minstens twee verkooppunten en eentje in Duitsland die ik standaard gebruik. Hebben zij iets niet op voorraad dan heb ik het tot nu toe altijd via internet elders kunnen vinden.
H@ns heeft voor mij ook besteld wat 'ie niet op voorraad had ;)


Frank
(model-)treinliefhebber

Materieel D/A/CH/F/I, vanaf tijdperk II, MultiMaus, railsysteem Kato Unitrack, besturing TrainController

Gebruikersavatar

Onderwerp starter
WilcoV
Berichten: 1841
Lid geworden op: 17 dec 2015 22:42
Locatie: Bemmel

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door WilcoV »

Snap ik Frank, maar het is één wisselstraat. Ongeacht wat je wil, je kan er op rechtdoor of afslaan en in beide gevallen kan het zonder probleem door alle vier de wissels in één keer om te zetten. Dat kan middels de enkele aansluiting die er standaard op zit, zowel handgeschakeld (met bijv Kato wisselschakelaar) of digitaal. Ik zie persoonlijk dan ook geen enkele toegevoegde waarde om MEER decoders in te bouwen zodat de wissels onafhankelijk kunnen worden geschakeld. Vier decoders levert dus vier draden vanaf het wissel terwijl ik er standaard maar 2 heb.


Voor nadere details zie ook mijn baan Ensporendam op mijn website Spoorhistorie

Gebruikersavatar

Redskin
Berichten: 520
Lid geworden op: 16 nov 2010 22:56
Locatie: Zuid Holland of Florida

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door Redskin »

De Digtrax DS51K1-inbouwdecoder waarover Jos en ik het hebben, heeft het vermogen om één spoel te bedienen.
Deze decoders halen overigens zowel het DCC-signaal als de spanning van de railstaven af zodat er GEEN ENKELE draad getrokken hoeft te worden ;)
Wissel plaatsen - programmeren - klaar! :ugeek:


Frank
(model-)treinliefhebber

Materieel D/A/CH/F/I, vanaf tijdperk II, MultiMaus, railsysteem Kato Unitrack, besturing TrainController

Gebruikersavatar

Onderwerp starter
WilcoV
Berichten: 1841
Lid geworden op: 17 dec 2015 22:42
Locatie: Bemmel

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door WilcoV »

Dat is inderdaad een mogelijkheid. Maar dan zal je er dus minstens vier moeten inbouwen in dit kruiswissel?
Is een keuze, persoonlijk ben ik daar te lui voor. Ik plug hem wel in de Noch :D


Voor nadere details zie ook mijn baan Ensporendam op mijn website Spoorhistorie

Gebruikersavatar

Redskin
Berichten: 520
Lid geworden op: 16 nov 2010 22:56
Locatie: Zuid Holland of Florida

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door Redskin »

Inderdaad -exact- vier. En ja: een beroemd voetballer zei ooit "Elk voordeel hebse nadeel" :mrgreen: Het is ook maar wat jezelf belangrijk vindt...
En wie weet komt Digitrax of een andere fabrikant nog wel met een inbouw-wisseldecoder die één paar of zelfs alle vier de spoelen ineens kan bedienen. Zou ik niet erg vinden :)


Frank
(model-)treinliefhebber

Materieel D/A/CH/F/I, vanaf tijdperk II, MultiMaus, railsysteem Kato Unitrack, besturing TrainController

Gebruikersavatar

shoven
Berichten: 5361
Lid geworden op: 14 dec 2008 21:06
Locatie: Walcheren

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door shoven »

Mooi spul hoor. Wat ik me afvraag is of je het een beetje mooi kunt ballasten?


Steven

Hier is mijn baan op het forum
Hier is mijn vorige baan op het forum
>>> Filmpjes van de baan


Heiko
Berichten: 413
Lid geworden op: 09 sep 2016 09:42

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door Heiko »

heeft Kato ook handbediende wissels?


z21 / Fleischmann / Minitrix / Piko / Kato


sjoef
Berichten: 848
Lid geworden op: 09 dec 2008 13:59
Locatie: Den Haag

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door sjoef »

Je kunt elke kato wissel ook met de hand schakelen.



Gebruikersavatar

Onderwerp starter
WilcoV
Berichten: 1841
Lid geworden op: 17 dec 2015 22:42
Locatie: Bemmel

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door WilcoV »



Voor nadere details zie ook mijn baan Ensporendam op mijn website Spoorhistorie


Heiko
Berichten: 413
Lid geworden op: 09 sep 2016 09:42

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door Heiko »

sjoef schreef:Je kunt elke kato wissel ook met de hand schakelen.
Ik bedoel eigenlijk, zijn er ook wissels zonder draad eraan vast?


z21 / Fleischmann / Minitrix / Piko / Kato


sjoef
Berichten: 848
Lid geworden op: 09 dec 2008 13:59
Locatie: Den Haag

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door sjoef »

Bij de "kleine" wissels zitten de draden met een stekker aan de wissel. Die kun je dus niet aansluiten. Bij de kruiswissel zit de draad vast. Maar die zou je af kunnen knippen.

Jos



Gebruikersavatar

Redskin
Berichten: 520
Lid geworden op: 16 nov 2010 22:56
Locatie: Zuid Holland of Florida

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door Redskin »

Heiko schreef:Ik bedoel eigenlijk, zijn er ook wissels zonder draad eraan vast?
Kato maakt louter en alleen elektrische wissels, die je inderdaad van de stroomdraadjes kan ontdoen. Is nogal zonde; een al elektrisch wissel van uitstekende kwaliteit met de hand bedienen maar sois: het kan natuurlijk wel ;)

Geinige joetjoep-filmpjes van dat ballasten Wilco! :D


Frank
(model-)treinliefhebber

Materieel D/A/CH/F/I, vanaf tijdperk II, MultiMaus, railsysteem Kato Unitrack, besturing TrainController


Heiko
Berichten: 413
Lid geworden op: 09 sep 2016 09:42

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door Heiko »

Geometrie Kato Unitrack


Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding


z21 / Fleischmann / Minitrix / Piko / Kato


Heiko
Berichten: 413
Lid geworden op: 09 sep 2016 09:42

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door Heiko »

KATO Wissels: Onderstaande artikel behandelt de Unitrack-N (1:160) wissels 20-220 en 20-221

http://myshop.s3-external-3.amazonaws.c ... issels.pdf


z21 / Fleischmann / Minitrix / Piko / Kato


Heiko
Berichten: 413
Lid geworden op: 09 sep 2016 09:42

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door Heiko »

Ik heb inmiddels een ovaaltje Kato rails (set V6) besteld bij de N Spoor Store.


z21 / Fleischmann / Minitrix / Piko / Kato


FidOo
Berichten: 4335
Lid geworden op: 05 jan 2010 16:27
Locatie: Maassluis

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door FidOo »

Staat op marktplaats een advertentie met een aardige hoeveelheid Kato rails te koop. Heb helaas ff geen link bij de hand.


M.v.g. Joost van Dijk

Lid van: mcdespoorstaaf
Bouwt momenteel: Modulebaan (Kiel-Nordhafen)"


Heiko
Berichten: 413
Lid geworden op: 09 sep 2016 09:42

Re: Kato Unitrack tips

Bericht door Heiko »

Kan ik de Kato aansluitrail gewoon aansluiten op de z21 door aan een zijde de stekker van de draad af te knippen en deze vervolgens op het stekkertje van de z21 aan te sluiten?


z21 / Fleischmann / Minitrix / Piko / Kato

Plaats reactie