Nieuws van Raptor

Hier ruimte voor producten van Kleinserie Fabrikanten en en diensten.

Onderwerp starter
anne w
Berichten: 284
Lid geworden op: 17 okt 2010 23:07

Nieuws van Raptor

Bericht door anne w »

De interface om de Raptor te verbinden met een pc of laptop is al een poosje leverbaar, met de interface wordt meegeleverd een cd met een linux versie en een freeware baanplan programma gebaseerd op de lay-out van het meest gebruikte sein- en wisselbedieningssyteem van de DB met de naam “SpDrs60”.

Voor de hele echte computer hobbyisten onder de modelspoor hobbyisten is er nu ook de mogelijkheid om zelf op de pc of laptop het baanplan te gaan “programmeren” in je eigen vorm, kleur, eigenschappen enz., want het interface protocol is nu openbaar.

Op http://www.raptorforum.nl/uploads/Rapto ... ol_1_0.pdf is de Engelstalige versie van dit protocol te downloaden.

De volgende handelingen zijn nu mogelijk:

Digitale spanning op de baan aan/uit (rode en gele lamp op de Raptor)
Automatisch bedrijf starten/stoppen vanaf digitale spanning aan (gele en groene lamp op de Raptor)
Automatisch bedrijf starten/stoppen vanaf digitale spanning uit (rode en groene lamp op de Raptor)
Snelheid en rijrichting van bepaalde lok opvragen
Snelheid van een bepaalde lok regelen
Snelheid en rijrichting van een bepaalde lok regelen
Opvragen in welke rijweg zich een bepaalde lok bevindt en welke rijwegen er nog verder zijn vastgelegd voor deze bepaalde lok
Schakelen decoders van schakel- en magneetartikelen (wissels en seinen)
Schakelen van een serie decoders van schakel- en magneetartikelen van een bepaalde rijweg
Inzetten, en handmatig verplaatsen, van loks zodat Raptor altijd weet waar de loks zich bevinden

Een belangrijk verschil met de bestaande combinaties van pc/laptop en digitale centrale is dat de “intelligentie” om de treinen veilig over de baan te sturen en de nodige seinen en wissels goed te zetten, in de Raptor zit, en blijft zitten, de pc/laptop is slechts een hulpmiddel om e.e.a. mooier zichtbaar en handbedienbaar te maken.

Dit heeft als voordeel dat de communicatie tussen de “intelligentie” en de centrale in één hand zit en er op dat vlak geen problemen kunnen optreden.

Bij het lezen van de website borrelden er tegelijk twee vragen bij mij op:

Als je loks kunt bedienen v.w.b. snelheid en richting, hoe zit het dan met de functies, het antwoord was: staat natuurlijk op het programma om te maken.

Is het nu ook mogelijk om de loks en de rijwegen, beiden met alle toeters en bellen, met het toetsenbord van de pc/laptop in te voeren in de Raptor, het antwoord was: staat ook op het programma.

De achterliggende gedachte achter deze vraag is natuurlijk het gebruiksgemak van een volwaardig toetsenbord t.o.v. het “gecomprimeerde” toetstenbord van de Raptor, hierna is het natuurlijk voor de computer programmeur-/modelspoor hobbyist mogelijk om vanuit een gebouwd en benoemd baanplan de gegevens in Raptor in te voeren.

Groet, Anne W


H0, Raptor, Edits booster 10A, 4 Ma decoders 27 staps, 9 MFX decoders, 3 ESU, (5 met geluid, waarvan 1 ESU), MFX decoder rijdt op 28 of 27 stappen, automatisch bedrijf met de Raptor, voor baan en landschap zie http://forum.3rail.nl/index.php?topic=6647
Plaats reactie