Workshop Piko digitaal. Lees hier verder: viewtopic.php?f=43&t=12832

Thin client met koploper

Hier kunnen we onze mededelingen kwijt en algemene onderwerpen plaatsen.
Gebruikersavatar

Onderwerp starter
spoorfreak
Berichten: 248
Lid geworden op: 09 feb 2011 21:51

Thin client met koploper

Bericht door spoorfreak » 16 nov 2017 18:20

Ha allen,

Ik ben niet zo'n it er.

Kan ik een thin client pc gebruiken om alleen koploper op te draaien?

Groeten,


Daniël

Bezoek vanaf nu ook mijn website / blog: http://treinmaarfijn.blogspot.com

Gebruikersavatar

BenQ
Berichten: 2648
Lid geworden op: 12 jun 2010 22:12
Locatie: Liemers

Re: Thin client met koploper

Bericht door BenQ » 16 nov 2017 18:33

Daniel,
Als er Windows op kan draaien dan kan het.
Het is de interface die de snelheid bepaald. En daarbij maakt het niet veel uit welke interface.


Met vriendelijke groet,
Ben
Baanplan: Oud en Nieuw Neuffen Bouw baan:Nieuw Neuffen
Project Nieuw Neuffen | Fleischmann Picolo | Dinamo | iTrain

Gebruikersavatar

Onderwerp starter
spoorfreak
Berichten: 248
Lid geworden op: 09 feb 2011 21:51

Re: Thin client met koploper

Bericht door spoorfreak » 16 nov 2017 19:11

Bedankt voor je antwoord.

Het pc tje heeft GB flash geheugen. Is dit voldoende?


Daniël

Bezoek vanaf nu ook mijn website / blog: http://treinmaarfijn.blogspot.com

Gebruikersavatar

BenQ
Berichten: 2648
Lid geworden op: 12 jun 2010 22:12
Locatie: Liemers

Re: Thin client met koploper

Bericht door BenQ » 16 nov 2017 19:35

Als je bedoeld 1 Gb geheugen, dat is niet veel, een veel gebruikte hoeveelheid is 4 Gb.
Zit er geen harde schijf in ?
Ik ken dit type pc's niet zo goed, even gezocht en de prijzen variëren nogal evenals de mogelijkheden.


Met vriendelijke groet,
Ben
Baanplan: Oud en Nieuw Neuffen Bouw baan:Nieuw Neuffen
Project Nieuw Neuffen | Fleischmann Picolo | Dinamo | iTrain

Gebruikersavatar

Onderwerp starter
spoorfreak
Berichten: 248
Lid geworden op: 09 feb 2011 21:51

Re: Thin client met koploper

Bericht door spoorfreak » 16 nov 2017 21:33

Er zit 2 GB intern geheugen in en 2 GB flash geheugen.


Daniël

Bezoek vanaf nu ook mijn website / blog: http://treinmaarfijn.blogspot.com

Gebruikersavatar

BenQ
Berichten: 2648
Lid geworden op: 12 jun 2010 22:12
Locatie: Liemers

Re: Thin client met koploper

Bericht door BenQ » 16 nov 2017 22:28

Deze pc is gemaakt om via een netwerk het operaringsysteem te ontvangen en het flashgeheugen is voor tijdelijke bestanden.
Als je deze kan vervangen door bv een SSD van 64 of 128 Gb dan kan je daar Windows op installeren.
Er moet dan wel een SATA-poort op het moederbord zitten.


Met vriendelijke groet,
Ben
Baanplan: Oud en Nieuw Neuffen Bouw baan:Nieuw Neuffen
Project Nieuw Neuffen | Fleischmann Picolo | Dinamo | iTrain

Gebruikersavatar

Ad_M
Berichten: 3350
Lid geworden op: 24 feb 2013 18:31
Locatie: Lelystad

Re: Thin client met koploper

Bericht door Ad_M » 17 nov 2017 08:57

Vergeet niet dat een thin cliënt totaal geen reken / processorkracht aan boord heeft (bedoeling van een thin cliënt is dat ie alleen maar gebouwd om een grafisch scherm naar je toe halen, en je rekenkracht door server A, B of C te laten doen, ongeacht OS)
Ook je OS versie is vaak geheel uitgekleed om maar soepel te kunnen draaien en kan zelf via een externe server opgehaald worden ipv lokale boot (zie opmerking van Ben)
Dus ga niet met 10 treinen rijden, 20 seinen en tig routes
Zeker niet met een vette win versie die je thuis gebruikt
Dus denk goed na waar je hem voor wilt inzetten, ik adviseer om je tijd in iets recenter te steken, en frustraties en onvoorspelbare (neven)effecten te voorkomen
Tenzij je echt van een uitdaging houdt natuurlijk ;)

Mijn 2 cent

Mvg,
Ad


Ons baantje GeordieBurgh (in opbouw), klikker-die-klik hier.
DCC | NL '80 tot heden | Fleischmann Piccolo / Peco

Als je het niet meer trekt moet je duwen... :D


FidOo
Berichten: 3822
Lid geworden op: 05 jan 2010 16:27
Locatie: Maassluis

Re: Thin client met koploper

Bericht door FidOo » 17 nov 2017 10:58

Je kunt dan beter voor een NUC gaan. Wat Ad zegt.. zo'n thin client is niet ontworpen om een volledig OS en software te draaien.

Of Itrain met een Raspberry Pi 3B


M.v.g. Joost van Dijk

Lid van: mcdespoorstaaf
Bouwt momenteel: Modulebaan (Kiel-Nordhafen)"

Gebruikersavatar

Redskin
Berichten: 525
Lid geworden op: 16 nov 2010 22:56
Locatie: Zuid Holland

Re: Thin client met koploper

Bericht door Redskin » 17 nov 2017 12:45

Toch heb ik inmiddels erg goede ervaringen met een thin client (tc). Dat is er overigens wel eentje met heel stevige specificaties (Hewlett Packard t520) en deze heb ik voor een nette prijs kunnen kopen.

Voordelen: erg compact, volkomen stil (geen draaiende harddisk of fans) en snel, zelfs met Freiwald Traincontroller.
Nadelen: je moet de werking van zo'n ding wel snappen (beheerdersaccount om instellingen te kunnen doen en software te installeren)

Prijs is overigens best stevig, dus is het in dat opzicht niet echt een voordeel t.o.v. een compacte pc (USDT) of laptop. Gebruikt met garantie is een optie.

Met betrekking tot Daniels eerste opmerking: zonder juiste kennis is het niet handig om aan een Thin Client of Raspberry te beginnen, zeker niet zonder iemand die je een opzetje en support geeft :?


Frank
(model-)treinliefhebber

Materieel D/A/CH/F/I, vanaf tijdperk II, MultiMaus, railsysteem Kato Unitrack, besturing TrainController

Gebruikersavatar

shoven
Berichten: 5001
Lid geworden op: 14 dec 2008 21:06
Locatie: Walcheren

Re: Thin client met koploper

Bericht door shoven » 17 nov 2017 13:04

Ik heb hier Koploper draaien, gewoon op een tweedehands Dell Optiplex pc'tje met Windows XP (jaja) erop. Ding hangt niet aan het internet uiteraard. Zo'n tweedehandsje koop je voor rond de € 50, zijn vaak afgedankte bedrijfs-pc's. Werkt prima.


Steven

Hier is mijn baan op het forum
Hier is mijn vorige baan op het forum
>>> Filmpjes van de baan

Plaats reactie