WRDk stuurstand Benelux

Met het voortschrijden van de techniek wordt het steeds interessanter om zelf modelnummer te (laten) ontwerpen en printen. Dat geldt voor complete modellen van locs, rijtuigen, auto's, schepen, etc. tot schakelkasten, trappen, airco's en noem maar op. In dit forum kun je al je vragen kwijt over alles wat met 3D printen te maken heeft. Maar je kunt ook laten zien wat je gemaakt hebt.
Plaats reactie
Gebruikersavatar

Onderwerp starter
Pjotr
Kleinserie/Commercieel
Berichten: 398
Lid geworden op: 03 feb 2013 21:28

WRDk stuurstand Benelux

Bericht door Pjotr »

Na een flinke tijd bezig geweest te zijn met het ontwerp is onlangs het tweede prototype van de WRDk kap geprint. Het eerste exemplaar had nog wat onvolkomenheden, die problemen zouden opleveren bij de eindmontage. Ik heb namelijk besloten om het dak, de vouwbalg, de cabineramen en de lichtgeleiders als separate onderdelen te printen. Qua pasvorm levert dit weer hier en daar extra (kleine) uitdagingen op. Tot dusver had ik iets te krappe marges aangehouden.

Zoals elders op dit forum te lezen valt is het printen zelf een wetenschap op zich. Veel hangt af van de oriëntatie van het model, de hoeveelheid supports en de dikte hiervan en diverse printer-instellingen. Voordat een model er goed uitrolt, heb je aardig wat proefmodelletjes afgewerkt.
Vooralsnog komt dit ontwerp niet bij ShapeWays in mijn shop. De algoritmes van hun intake-proces zijn dusdanig streng, dat ik dit teveel ten koste vindt gaan van de detaillering. Mocht ik in de toekomst nog eens heel erg veel tijd over hebben, dan zal ik het ontwerp aanpassen.

Het model zal voorzien worden van messing handgrepen bij de deuren. Het dak is met 2mm ronde magneetjes afneembaar gemaakt. De tijd zal leren of deze oplossing kwalitatief goed blijft. Ik heb namelijk geen idee of het 3D printmateriaal (Resin) op langere termijn aan vervorming onderhevig is. Bij grotere delen, zoals rijtuigen kan dit wellicht nog een uitdaging worden.

Aan de achterkant is een voorziening voor een Peho kortkoppelingsmechaniek aangebracht. Voor de ramen heb ik verdiepingen aan de binnenzijde van de kap gemaakt, zodat ze niet te diep komen te liggen.

Afbeelding


Groeten,
Pieter

Mijn N-Spoor producten bij ShapeWays
https://www.shapeways.com/shops/pbn-scale

Gebruikersavatar

Ipharra
Kleinserie/Commercieel
Berichten: 311
Lid geworden op: 28 jan 2019 18:27
Locatie: West-Friesland

Re: WRDk stuurstand Benelux

Bericht door Ipharra »

Hoi Pieter,

Inderdaad oefening baart kunst, ziet er goed uit deze print. Inderdaad zit ik met hetzelfde dilemma, voor het zelf printen is het model zo gedetailleerd te maken dat het omzetten naar een SW printable model erg veel werk wordt en niet echt een bevredigend resultaat geeft als je het eenmaal zelf geprint hebt. Ben heel benieuwd naar het eindresultaat.


Groet Guus,

Voor echte Nederlandse wagons kijk eens in mijn shop, https://www.shapeways.com/shops/ns-160

Tijdperk 1957-1975, diesel, met Franeker als thema van mijn baan.
Drie keer linksaf is ook rechtsaf. 800 keer linksaf is de Indy 500.

Gebruikersavatar

Ad_M
Berichten: 3735
Lid geworden op: 24 feb 2013 18:31
Locatie: Lelystad

Re: WRDk stuurstand Benelux

Bericht door Ad_M »

Ziet er strak uit op de foto Pieter :Thumb
Nog plannen voor een onderstel of een te gebruiken donor?

Mvg,
Ad


Ons baantje GeordieBurgh (is niet meer), klikker-die-klik hier.
DCC | NL '80 tot heden | Fleischmann Piccolo / Peco | 3D Modellen

Als je het niet meer trekt moet je duwen... :D

Gebruikersavatar

Onderwerp starter
Pjotr
Kleinserie/Commercieel
Berichten: 398
Lid geworden op: 03 feb 2013 21:28

Re: WRDk stuurstand Benelux

Bericht door Pjotr »

Hallo Ad,

Het ontwerp voor het onderstel heb ik ook inmiddels gereed. Het doel is om dit model volledig op te bouwen zonder dat je een schaarse Arnold donor moet opofferen. Alleen ben ik hier nog aan het experimenteren met verschillende soorten resins en eventueel wat extra verstevigingsribben. Het onderstel moet namelijk vrij stug zijn, wil je er probleemloos mee kunnen rijden. ShapeWays had hiervoor wel aardige materialen in het assortiment. Dat probeer ik met een eigen print straks te evenaren.

Ik zat in het kader van stevigheid ook nog te denken aan het monteren van fosforbronzen plaatjes boven de draaistellen, om de stroomvoorziening van oudere Arnold Rheingold rijtuigen te imiteren. Daar zaten destijds veertjes op de assen. Werkte best wel aardig, maar dat gaat voor mijn eerste versie misschien wat te ver.

Momenteel heb ik overigens Elegoo (ABS) Grey gebruikt. Dit is iets te flexibel en ik vind dat de krimp (7% volume) van dit materiaal te hoog is. Nu print ik met Siraya Tech Fast. Dit is wel iets beter, maar de detaillering is daarentegen weer ietsje minder.


Groeten,
Pieter

Mijn N-Spoor producten bij ShapeWays
https://www.shapeways.com/shops/pbn-scale

Plaats reactie