LS Models, blauwe CNL wagens (79001, 79003, 79004 en 79005)

Test verslagen van N-Spoor rollend materieel en scenery
Plaats reactie
Gebruikersavatar

Onderwerp starter
Robert_N-Nm
Moderator
Berichten: 2090
Lid geworden op: 15 sep 2008 16:10
Locatie: Reading (UK)

LS Models, blauwe CNL wagens (79001, 79003, 79004 en 79005)

Bericht door Robert_N-Nm »

LS models City Night Line wagens in spoor N
Door: Robert Wienesen

We gaan het hebben over de verschillende wagens die LS Models sinds eind 2009 op de markt heeft, de City Night Line wagens. Heeft even geduurd overigens, een typisch geval van vergeten te posten.

Geschiedenis/Grote voorbeeld:
City Night Line (kortweg CNL) is een Zwitserse onderneming welke door de SBB, ÖBB en DB AG is opgericht in 1995. Het doel, het exploiteren van diverse nachttreinen. In eerste instantie gebeurde dit vooral op de verbindingen tussen deze drie landen maar al snel werden nieuwe verbindingen toegevoegd aan het bestaande repertoire en waren de donkerblauwe rijtuigen (met hun karakteristieke gele CNL opschriften) ook te vinden in Nederland en Denemarken.

Afbeelding

In 2007 besloten de SBB en ÖBB zich terug te trekken uit de joint venture en behoort de zeggenschap over CNL toe aan DB fernverkehr welke de diverse nachttreinen, die onder andere dochterondernemingen werden uitgevoerd, samenvoegde met de CNL. De nieuwe CNL kenmerkt zich door een variatie op het bekende DB AG kleurschema voor de intercity (Express), de wagens zijn wit/grijs en hebben een rode band gekregen welke niet doorloopt over de instapdeuren.

Afbeelding

In principe was het materieel in het begin een allegaartje van wagens die de SBB, ÖBB en DB inbrachten in een gezamelijke wagenpool, en al snel ontstond er behoefte aan nieuwe, moderne slaaprijtuigen. Uiteraard waren deze niet gelijk beschikbaar en werden er wagens gehuurd van andere maatschappijen zoals NS Internationaal. Uiteindelijk kwamen er diverse verbouwde rijtuigen en nieuwe rijtuigen op het spoor, waaronder de alom bekende (en zeer karakteristieke) dubbeldeksslaaprijtuigen.

Afbeelding

Het model:
Zoals het LS Models betaamd zijn er diverse wagens in het assortiment. Voor alle wagens geldt dat ze zuiver bedrukt zijn en een zeer mooie diep donkerblauwe kleurstelling. Het geel is echt kanariegeel (gelukkig want ik ken wagens waar het geel een ernstig groene gloed heeft) en het loopt niet uit ofzo, ondanks het feit dat het redelijk dik op de wagens gedrukt is. Een andere leuke feature is dat de bedrukking doorloopt op de ramen van enkele rijtuigen. Dit geeft uiteraard een oneffen drukvlak maar de opschriften hebben er absoluut niet onder geleden.

Afbeelding

De opschriften zijn loepzuiver opgedrukt en dragen in belangrijke mate bij aan het detail van de wagens. Ze zijn leesbaar met een loep en enkele zijn meerkleurig (dwz rood/wit) uitgevoerd waardoor schakelaars en hendels op de wagenkast tot leven komen.
Verder kijkend komen we dan bij het interieur van de wagens. Dat is in alle wagens aanwezig en waar mogelijk ook uit onderdelen met verschillende kleuren opgebouwd. Niet dat de hoofdkussens exact op kleur zijn ofzo, maar het zijn herkenbare slaaprijtuigen. Daar waar losse onderdelen niet handig/bruikbaar/mogelijk zijn in het interieur wordt gebruik gemaakt van de bedrukking. Wat een enkel zilver lijntje al niet kan doen voor het uiterlijk.

Afbeelding
Afbeelding

Opvallend is dat LSM bij de dubbeldeksrijtuigen een setje met details meelevert. Hiermee kan je de dubbeldekkers van een iets ander interieur voorzien. De dag- en nacht-configuratie. Even de kap openen en hopla je kan aan de slag.

Afbeelding

De draaistellen en wagonbodem zijn ook goed gedetaileerd en zodanig uitgevoerd dat je duidelijke dieptewerking hebt. Het is geen platgedrukt reliëf, de meeste onderdelen lijken vrij te staan van de omgeving.

Technische uitrusting:
Tja, en daar zit de catch dus. De wagens zijn er prachtig uit maar ze zijn ontzettend gevoelig en lopen gemakkelijk uit de rails in treinverband doordat koppelingen en draaistellen wel eens verhaken aan de wagenbodem. De beste manier om dit te ondervangen is het gebruik van koppelstangen zoals deze ook worden gebruikt bij de ICE’s van fleischmann. Hiermee ondervang je de meeste problemen op het spoor wel.

De wagens rollen op zich wel lekker soepel over de sporen maar met het oog op de “gevoelige” koppelingen kan men beter kleine radii en abrupte stijgingen/dalingen vermijden.

Afbeelding

De wagens liggen sowieso al lager dan gangbaar is in N-spoor (hoewel de hoogte van LS Models wel het grote voorbeeld beter benaderd) waardoor het combineren met wagens van andere fabrikanten (en met name fleischmann, welke berucht hoogbenig zijn) behoorlijk storend is voor het uiterlijk van de trein.

Verpakking:
De wagens worden geleverd per setje (momenteel nog geen losse wagens vanaf de fabriek leverbaar). Deze setjes bestaan uit twee of drie rijtuigen afhankelijk van het gekozen artikelnummer waarbij elke wagen afzonderlijk in een plastic doosje, met inlay en plasticfolie zit ter bescherming. Er zijn overigens best handelaren die deze sets uitslachten en in delen verkopen dus er zijn altijd mogelijke

De sets:
79001 CNL dubbeldekkerset (3 delig) bestaande uit twee WLABm en een WLBm
79002 CNL wagenset met restauratierijtuig (WRm) en twee ligruituigen (nog niet leverbaar)
79003 CNL wagenset (2 delig), ligrijtuigen type Bcvmz 028 “Men on the Moon” en Bcvmz 248.5
79004 CNL wagenset (2 delig), ligrijtuigen type Bcvmz 028 “Men on the Moon”, & “Reisen statt fliegen” en Bcvmz 249.5 “Men on the Moon”
79005 CNL wagenset (ex TUI-wagens van de NS), 2x type Bcvmh

Bij de dubbeldeksrijtuigen wordt vervangend meubulair meegeleverd overigens. Zo kan een dag- en nachtconfiguratie van de bedden in het bovenste deel van het rijtuig worden gerealiseerd. De wagens worden in de dagconfiguratie geleverd overigens. De wagens kunnen aan de wielbasis geopend worden (de dubbeldekkers!) en de kap kan dan opgelicht worden van de bodemplaat, waarop het volledige interieur bevestigd is.

Overige:
LS Models levert diverse kleurvarianten van de CNL wagens. Zo zijn er blauwe dubbeldekkers met ÖBB logo’s (set 2 stuks) en dubbeldekkers in de huidige CNL kleurstelling of de kleurstelling van DB Autozug. Het een en ander is terug te vinden op de website van LS Models.

Zoals eerder aangegeven wordt van alle wagensets een nieuwe oplage, met gelijke nummers, gemaakt doordat bij LS de omvang van de markt voor deze wagens (vooral de Duitse en Zwitserse markt) heeft onderschat. De uitlevering staat geplanned voor februari/maart 2010. Tevens brengt Hobbytrain dit jaar de langverwachte MRCE 189 met “City Night Line” opschrift op de flanken. Een lok zoals enige tijd regelmatig te zien was binnen Nederland voor de treinen van CNL. Deze lok wordt geleverd met een drietal rijtuigen van LS Models (waarvan één dubbeldeks rijtuig aldus de catalogus).

Conclusie:
Zeer mooi gedetaileerde wagens die niet mogen ontbreken op de tijdperk V baan. De prijs is pittig te noemen maar wel verantwoord kijkende naar wat je er aan details voor terugkrijgt. Toch blijft er wel iets knagen… Ze zien er wel goed uit maar ze rijden (met respect) in treinverband niet bijzonder doordat koppelingen nog wel eens verhaken met ontsporingen als gevolg. Als ze dit euvel er zelf uitgehaald hadden dan hadden ze een perfect setje rijtuigen van gemaakt.

Gegevens:
Merk: LS models
Type: Diverse wagens
Schaal: 1:160, spoor N
Tijdperk: V
Catalogusnrs: 79001, 79003, 79004 en 79005
Frame: kunststof
Opbouw: kunststof
LoB: 26,4
H: divers
B:
Gewicht:
Min. Radius: geen aanduiding op de verpakking, R1 is echter niet aan te bevelen
Koppeling: gemodificeerde N klauwkoppeling ivm wagonhoogte, NEM koppelhouder aanwezig
Prijs: ca 45-50€ per wagen


Fan van Alpenbanen in N(m)
Gebruikersavatar

vantongeren
Berichten: 328
Lid geworden op: 06 jul 2009 08:34
Locatie: Maartensdijk

Re: LS Models, blauwe CNL wagens (79001, 79003, 79004 en 790

Bericht door vantongeren »

Ziet er mooi uit en volgens mij misstaat de Tomix railreiniger ertussen zeker niet.


Tijdperk II (1924-1937) | Maatschappij DRG / HSM | Rails PECO | Rollend mat. Fleischmann | Lid Spoorgroep NedTRAK | Werkgroep DE Spoorwegmuseum | N-Project DRG = Kronhausen | N-Project HSM = Maartensdijk | secretaris Stichting DE-III
Plaats reactie