Digitaal met Commandstation-ex

Uw forum voor digitale vragen, opmerkingen, etc.
Gebruikersavatar

Momfer
Berichten: 556
Lid geworden op: 29 okt 2020 13:13
Locatie: Zwolle

Re: Digitaal met Commandstation-ex

Bericht door Momfer »

Onmogelijkhier schreef: 17 sep 2023 15:27 De LED's werken nu zoals in de video van Albert beschreven, ik kan ze nu dus laten branden met RocRail.
FIjn!
Zou het kunnen dat er rommel in de Eprom stond en dat het daarom niet wilde werken?
Zou kunnen, geen idee.
Ik ga nu verder met de video en ga een relay aansluiten, kijken hoe het verder gaat verlopen.
Topidee! Kleine stapjes nemen,hou het overzichtelijk!
Tot zover bedankt voor je hulp, zal best nog wel eens nodig zijn maar dat ben je al gewent van mij :-)
Graag gedaan, Marcel.



Onderwerp starter
Onmogelijkhier
Berichten: 392
Lid geworden op: 05 jan 2021 20:06
Locatie: Omgeving Rotterdam mijn geboorte stad

Re: Digitaal met Commandstation-ex

Bericht door Onmogelijkhier »

En weer een stukje berichtgeving,

Treintje rijd en de wissel is te sturen in RocRail, dus hoera ik heb weer iets werkend (met veel hulp).
Ik heb een ovaaltje met een passeer spoor en dus twee wissels, ik laat ze voor nu beiden door het relais aansturen.
Later als ik blokken heb gemaakt (en werkend heb) kan ik altijd een tweede wissel aanmaken.

Voor nu even goed noteren hoe het allemaal moet en dan weer verder.

Groeten Marcel


Groeten Marcel V
Gebruikersavatar

Momfer
Berichten: 556
Lid geworden op: 29 okt 2020 13:13
Locatie: Zwolle

Re: Digitaal met Commandstation-ex

Bericht door Momfer »

Goed bezig, Marcel. Documenteren en noteren voorkomt dat je later alles opnieuw moet uitzoeken.

Fijn dat je de aansturing van de wissels nu werkend hebt gekregen!

PS: Je kunt natuurlijk ook dit draadje gebruiken om de instellingen en eventueel screenshots te archiveren. Help je gelijk anderen met de info. :)



Onderwerp starter
Onmogelijkhier
Berichten: 392
Lid geworden op: 05 jan 2021 20:06
Locatie: Omgeving Rotterdam mijn geboorte stad

Re: Digitaal met Commandstation-ex

Bericht door Onmogelijkhier »

Niet verder vertellen Rico maar dat heb ik ook gedaan :-)
Ik heb er een Word bestandje van gemaakt dat ik nog hier en daar moet aanvullen.
WIFI bestandje moet ik nog even aanmaken en dan volgendemaand een OKKIE kopen en daarmee worstelen.
In RocRail heb ik al een baanplan aangemaakt met drie blokken.

Marcel


Groeten Marcel V
Gebruikersavatar

Momfer
Berichten: 556
Lid geworden op: 29 okt 2020 13:13
Locatie: Zwolle

Re: Digitaal met Commandstation-ex

Bericht door Momfer »

Nu alleen nog de inhoud van je word-bestandje hier op het forum planten ;)



Onderwerp starter
Onmogelijkhier
Berichten: 392
Lid geworden op: 05 jan 2021 20:06
Locatie: Omgeving Rotterdam mijn geboorte stad

Re: Digitaal met Commandstation-ex

Bericht door Onmogelijkhier »

Nee want dan staat het er twee keer.


Groeten Marcel V
Gebruikersavatar

Momfer
Berichten: 556
Lid geworden op: 29 okt 2020 13:13
Locatie: Zwolle

Re: Digitaal met Commandstation-ex

Bericht door Momfer »

:roll: 7(8)7



Onderwerp starter
Onmogelijkhier
Berichten: 392
Lid geworden op: 05 jan 2021 20:06
Locatie: Omgeving Rotterdam mijn geboorte stad

Re: Digitaal met Commandstation-ex

Bericht door Onmogelijkhier »

Loop toch weer tegen een probleempje aan.
Als ik even met de trein aan het rijden ben en dus regelmatig de wissel omzet dat blijft op een gegeven moment 1 ledje op het relais bord branden en werkt niets meer.
Wissel niet meer te bedienen, trein niet meer te regelen of stoppen, echt heel RocRail staat dan vast

Ik schakel de rail spanning en de wissel spanning uit en haal de CS-EX van de computer af en sluit alles weer aan maar dat helpt niet.
Ik moet echt RocRail afsluiten en opnieuw opstarten wil het weer werken.
Is RocRail te resetten zonder af te sluiten?


Groeten Marcel V
Gebruikersavatar

Momfer
Berichten: 556
Lid geworden op: 29 okt 2020 13:13
Locatie: Zwolle

Re: Digitaal met Commandstation-ex

Bericht door Momfer »

Onmogelijkhier schreef: 23 sep 2023 17:37 Loop toch weer tegen een probleempje aan.
<knip>
Jammer, maar dat betekent dat er gewerkt wordt ;)
Ik schakel de rail spanning en de wissel spanning uit en haal de CS-EX van de computer af en sluit alles weer aan maar dat helpt niet.
Ik moet echt RocRail afsluiten en opnieuw opstarten wil het weer werken.
Is RocRail te resetten zonder af te sluiten?
Nee, Rocrail moet worden afgesloten.

Maar belangrijker nog is waarom rocrail vastloopt. Kun je misschien een foto plaatsen hoe je e.e.a. hebt aangesloten en hebt voorzien van voedingsspanning?

Groet,
Rico



Onderwerp starter
Onmogelijkhier
Berichten: 392
Lid geworden op: 05 jan 2021 20:06
Locatie: Omgeving Rotterdam mijn geboorte stad

Re: Digitaal met Commandstation-ex

Bericht door Onmogelijkhier »

Dat kan maar dan moet ik eerst even gaan opruimen ;-)
Ik ga dat morgen even allemaal doen en plaats dan een en ander hier.

Als je ziet hoe makkelijk het bij Dré gaat zo moeilijk gaat het bij mij, zal maar denken ik leer er van.

p.s. Vraag mij nu eigelijk af of Rocrail vast loopt of de CS-EX.


Groeten Marcel V
Gebruikersavatar

Momfer
Berichten: 556
Lid geworden op: 29 okt 2020 13:13
Locatie: Zwolle

Re: Digitaal met Commandstation-ex

Bericht door Momfer »

Ik verwacht dat de centrale door de schakelpulsen van slag raakt, e.e.a. hangt af van de voedingen en bedradingen en zo, vandaar mijn verzoek om een (duidelijke!!!) foto te plaatsen.

Succes met opruimen!



Onderwerp starter
Onmogelijkhier
Berichten: 392
Lid geworden op: 05 jan 2021 20:06
Locatie: Omgeving Rotterdam mijn geboorte stad

Re: Digitaal met Commandstation-ex

Bericht door Onmogelijkhier »

Zo na het ramen zemen de treinbaan een beetje opgeruimd en foto's gemaakt.

1. Aansluiting van de 240 volt één 9 volt voor Arduino Mega. één 12 volt voor wissel en éé 14 volt boor de baanspanning.
Afbeelding

2. Aansluitingen op Mega en motor shield. USB voor koppelen met PC en 9 volt voeding. Motor shield heeft rechts de 14 volt aansluiting en rest is porgammeer en rij spoor.
Afbeelding

3. Aansluiting WIFI en relais op de mega
Afbeelding

4. Nogmaals aansluiting WIFI en relais op mega
Afbeelding

5. WIFI relais en programmeerspoor
Afbeelding

6. Aansluiting relais en wissel op 12 volt
Afbeelding

In princiepe is alles aangesloten zoals aangegeven in de video van Albert op Youtube.
Test met LED's werkt goed maar als het relais en de wissel wordt aangesloten loopt het fout.

Ga nog even verder proberen om te zien wie er fout gaat RocRail of de mega. Mijn idee is om als het fout loopt de mega te resetten en dan zien of alles weer werkt.


Groeten Marcel V

Onderwerp starter
Onmogelijkhier
Berichten: 392
Lid geworden op: 05 jan 2021 20:06
Locatie: Omgeving Rotterdam mijn geboorte stad

Re: Digitaal met Commandstation-ex

Bericht door Onmogelijkhier »

Nog even geprobeerd maar het alleen resetten van de arduino helpt niet, RocRail staat ook echt vast.
Alles wat er gebeurt bij resetten van de arduino is dat het relais afvalt en het ledtje uit gaat.

Aansluiting van relais en WIFI op de mega.
Afbeelding


Groeten Marcel V
Gebruikersavatar

Momfer
Berichten: 556
Lid geworden op: 29 okt 2020 13:13
Locatie: Zwolle

Re: Digitaal met Commandstation-ex

Bericht door Momfer »

Het lijkt er op, dat het schakelen van de relais een probleem veroorzaakt, omdat je de relais met de zelfde voeding werken als de arduino.

Om het probleem te verhelpen moet je het relaisboard apart voeden met 5 Volt. Dat kan prima, want jouw relaisbordje heeft optocouplers. Deze zorgen ervoor dat de arduino pinnen volledig gescheiden worden van de relais(-schakelpulsen).

Verwijder de jumper JD-Vcc-Vcc

JD-Vcc krijgt de 5V voor de relais
GND krijgt de GND voor de relais

IN1 / IN2 gaan naar de schakelpinnen van de Arduino
VCC gaat naar de 5 Volt van de Arduino

Verwijder de GND tssen het relaisbordje en de Arduino, anders kan de storing alsnog optreden.

De meest ideale oplossing is dat de relais gevoed worden door een andere bron dan de computer en de arduino.

Hier vind je het schema van het relais bordje

SUCCES WEER!

Groet,
Rico



Onderwerp starter
Onmogelijkhier
Berichten: 392
Lid geworden op: 05 jan 2021 20:06
Locatie: Omgeving Rotterdam mijn geboorte stad

Re: Digitaal met Commandstation-ex

Bericht door Onmogelijkhier »

Ik heb de jumper van JD-Vcc-Vcc weggehaald ook heb ik de GND tussen relaisbordje en Arduino weggehaald.
Nu lichten wel de led's op het relaisbordje op maar de relais worden niet bekrachtigt.
Snap nog altijd niet waarom het bij anderen (Dré en Albert) wel werkt.
Ik heb ook ooit een andere Arduino Uno aansturing gemaakt en daar werkte het wel, zie afbeelding hieronder

Afbeelding


Groeten Marcel V

Onderwerp starter
Onmogelijkhier
Berichten: 392
Lid geworden op: 05 jan 2021 20:06
Locatie: Omgeving Rotterdam mijn geboorte stad

Re: Digitaal met Commandstation-ex

Bericht door Onmogelijkhier »

Misschien stom maar bij nogmaals nalezen van jou bericht Rico is het pas duidelijk dat ik een 5 volt voeding moet aansluiten op de pinnen waar ik de brug heb weggehaald.
En ik had het al zo vaak gelezen 😔

Dan heb ik straks dus 4 voedingen om een en ander te laten werken.


Groeten Marcel V
Gebruikersavatar

Momfer
Berichten: 556
Lid geworden op: 29 okt 2020 13:13
Locatie: Zwolle

Re: Digitaal met Commandstation-ex

Bericht door Momfer »

1. Voeding Arduino ( 7-9Volt ) en/of via laptop (heeft uiteraard ook een voedingsadapter)/USB
2. Voeding Relais ( 5 Volt )
3. Voeding Wissels

Wat mis ik dan?

Overigens: als je ipv een relaisbordje een mosfet bordje gebruikt, zoals ik bij mijn kerstbaan heb gedaan, dan vervalt de 5V voeding.


Groet,
Rico (momfer)

Centrale: DCC-Ex | Arduino Mega + Motor shield
Besturing: EXRAIL | Traintastic | RocRail | Engine Driver | DecoderPro
Rails: Minitrix / Fleischmann Piccolo
En hier vind je de bouw van mijn kerstbaan en Starten met EXRAIL

Onderwerp starter
Onmogelijkhier
Berichten: 392
Lid geworden op: 05 jan 2021 20:06
Locatie: Omgeving Rotterdam mijn geboorte stad

Re: Digitaal met Commandstation-ex

Bericht door Onmogelijkhier »

De situatie nu is,
1. Voeding arduino 9v
2. Voeding motor shield tbv spanning op rails 14v
3. Voeding tbv wissel 12 v
Komt bij voeding voor relais 5v
Zolang de arduino aan de pc hangt kan de voeding van de arduino (9v) vervallen.
Mosfet bordje zou misschien leuk zijn maar dan komt weer de vraag waar vind ik de juiste en hoe sluit ik dat aan.

Voor nu is het een test baan maar in de toekomst zullen er meer wissels aangestuurt moeten worden.


Groeten Marcel V
Gebruikersavatar

Momfer
Berichten: 556
Lid geworden op: 29 okt 2020 13:13
Locatie: Zwolle

Re: Digitaal met Commandstation-ex

Bericht door Momfer »

Tuurlijk, de voeding voor de baan. Hoe suf kan ik zijn ......



Onderwerp starter
Onmogelijkhier
Berichten: 392
Lid geworden op: 05 jan 2021 20:06
Locatie: Omgeving Rotterdam mijn geboorte stad

Re: Digitaal met Commandstation-ex

Bericht door Onmogelijkhier »

Kan jij mij vertellen waar ik de mosfet bordtjes het beste kan aanschaffen en hoe aan te sluiten?
Dan kan ik dat altijd proberen.


Groeten Marcel V
Gebruikersavatar

Momfer
Berichten: 556
Lid geworden op: 29 okt 2020 13:13
Locatie: Zwolle

Re: Digitaal met Commandstation-ex

Bericht door Momfer »

NL: O-Tronic
NL: Bits en Parts
China: Aliexpress

Aansluitschema van het bordje moet ik even opzoeken, als het goed is heb ik ergens nog een fritzing tekening ervan.


Groet,
Rico (momfer)

Centrale: DCC-Ex | Arduino Mega + Motor shield
Besturing: EXRAIL | Traintastic | RocRail | Engine Driver | DecoderPro
Rails: Minitrix / Fleischmann Piccolo
En hier vind je de bouw van mijn kerstbaan en Starten met EXRAIL
Gebruikersavatar

Momfer
Berichten: 556
Lid geworden op: 29 okt 2020 13:13
Locatie: Zwolle

Re: Digitaal met Commandstation-ex

Bericht door Momfer »

Gevonden :)

Afbeelding



Onderwerp starter
Onmogelijkhier
Berichten: 392
Lid geworden op: 05 jan 2021 20:06
Locatie: Omgeving Rotterdam mijn geboorte stad

Re: Digitaal met Commandstation-ex

Bericht door Onmogelijkhier »

Bedank Rico,

Ik heb er een besteld en als die binnen is ga ik het daarmee proberen.
Voor nu even verder met het relais board.

Marcel


Groeten Marcel V

Onderwerp starter
Onmogelijkhier
Berichten: 392
Lid geworden op: 05 jan 2021 20:06
Locatie: Omgeving Rotterdam mijn geboorte stad

Re: Digitaal met Commandstation-ex

Bericht door Onmogelijkhier »

Hoe ik de relais boards ook aansluit na enige malen de wissel te laten werken loopt alles vast zowel de mega als ook RocRail.
voor nu maar even genoeg geweest en ga rustig wachten op het mosfet board en dan kijken hoe het daar mee gaat.


Groeten Marcel V

Onderwerp starter
Onmogelijkhier
Berichten: 392
Lid geworden op: 05 jan 2021 20:06
Locatie: Omgeving Rotterdam mijn geboorte stad

Re: Digitaal met Commandstation-ex

Bericht door Onmogelijkhier »

We zijn al een aardige tijd verder en ik heb niet stil gezeten maar heb wel besloten niet teveel met de trijn bezig te zijn want daar wordt ik een beetje onrustig van
Maar hij rijd en de wissels zijn te bedienen zonder problemen nadat ik een oude laptop ingebruik had genomen inplaats van de PC, die PC beroorzaakte op de een of andere manier de problemen.
Ben nu zover dat ik 3 blokken heb met gebruikmaking van infrarood detectie, 2 per blok.
Het is leuk ik kan inmiddels de trein an blok 1 naar blok 3 laten rijden en bij ieder blok is een wachttijd ingesteld.
Maar ik heb drie blokken dus wil ik ze ook alledrie aandoen met de locomotief, dus wissels moeten aan de slag.
Voor mijn gemak en omdat een relais printje er mee ophield voor de wissel sturing wilde ik het mosfet printje gaan gebruiken en daar ging het weer fout bij mij.
Sluiting ergens en de wissels bleven onder spanning staan.
Twee wissels naar de knoppen. Zoek dus nu voor een minitrix links en rechts wissel een nieuwe of gebruikt opsteek unit..
We gaan eerst een weekendje naar België en dan maar kijken naar het mosfet printje hoe dat werkt om eerst een paar LED's te laten werken.

Marcel


Groeten Marcel V
Plaats reactie