Nocki,
Alles is te bouwen, maar een een baan van 3 tot 3,5 m lang met twee verdiepingen die opvouwbaar is zal een fors object worden. Bepalend voor de oplossing is:
a: Hoe groot mag de baan in opgevouwen toestand zijn? Dat is bepalend voor het aantal onderdelen en het type koppeling.
b. Moet hij verrijdbaar zijn en hoeveel mag de opgevouwen baan wegen? Dat is weer bepalend voor het materiaal van frame en ondergrond.
c: In samenhang met a: hoe groot (L x B x H) kan hij dan in uitgevouwen toestand zijn en kun je dan overal goed bij?
d: Wat moet de capaciteit van het schaduwstation zijn en hoeveel ruimte wil je boven de sporen hebben? Mijn ervaring: minder dan 15cm is vragen om moeilijkheden; 20cm zal in veel gevallen net genoeg zijn om ook over de voorste (bezette) sporen heen te reiken en een trein te pakken.
Maar ja: hoe groot zijn jouw handen?
e: Er van uitgaande dat je een schaduwstation onder de baan maakt: Heb je voldoende ruimte voor R2 bogen of ruimer voor een helix? Gebruik NOOIT R1 bogen in een helix, helemaal niet voor stijgend spoor. Minimale doorsnede is 50cm, maar liever meer.
f: Moet de helix ook onder de baan liggen, of kan hij er als een los segment naast of vóór worden geplaatst?
g: Hoe hoog wordt de scenery (gebouwen, bomen, enz.)? Als je een baan maakt zoals in het filmpje uit je eerste post, mag de scenery op de ene helft niet die op de andere helft raken bij het samenvouwen.
Die hoogte bepaalt het punt waarop twee delen d.m.v. scharnieren met elkaar worden verbonden. Hoe lager, hoe beter (dus: eventueel voor het dichtvouwen alle gebouwen verwijderen, lampjes, seinen e.d. neerklapbaar maken, bijv. door ze met magneetjes rechtop te zetten i.p.v. in een gaatje. )
Hier zie je mijn opklapbare H0 baan voor mijn kleinkinderen. Het is een speelbaan en de mannen malen niet om de scenery.
https://forum.beneluxspoor.net/index.ph ... 3221779593
De baan is opgebouwd uit een frame van een IKEA lattenbodem van een kinderbed, verstevigd met hoeken van hardhouten multiplex.
De maten zijn ingeklapt: 160 x 60 x 24 cm. (L X B X H) Uitgeklapt: 160 x 120 x 12 cm.
Op het frame ligt een plaat van 9mm hardhouten multiplex. Dat had beter 9mm populieren multiplex kunnen zijn; dat is vele malen lichter.
De twee delen worden met twee stalen scharnieren met elkaar verbonden. Het is belangrijk dat de scharnieren zo dicht mogelijk bij de sporen liggen. De baan is nu ruim twee jaar oud en de plaat "werkt" een beetje, waardoor op de overgang een klein hoogteverschil is ontstaan. Dat zorgt nog niet voor ontsporingen, maar dit is H0. Op een N-baan zal het snel tot problemen leiden. En oplossing kan dan zijn een aluminium hoekprofiel tegen de onderkant van de baan die met stevige bouten tegen elkaar kunnen worden geklemd als de baan is open geklapt.
De scharnieren liggen iets verhoogd, waardoor er (dicht geklapt) een tussenruimte van 4,5cm ontstaat. Als je een grotere tussenruimte wilt, zal de constructie met de scharnieren navenant zwaarder moeten worden uitgevoerd (ze moeten hoger worden geplaatst) en/of worden uitgebreid met een extra scharnier. Rvs scharnieren hebben de voorkeur.
Beide delen zijn voorzien van 6 zwenkwieltjes, waardoor hij door 1 persoon onder het logeerbed kan worden geschoven. De baan kan uitgeklapt op zijn wieltjes blijven staan, of op schragen worden geplaatst. De opgevouwen baan weegt 20 - 25kg en kan alleen door 2 personen worden gedragen, maar als ik de scharnierpennen verwijder kan ieder deel apart door 1 persoon makkelijk worden gedragen.
Als ik voor jouw baan mijn maten aanhoud dan zou hieruit ook een baan van 320 x 60 cm kunnen worden gemaakt als de koppeling aan de kopse kant kanten zit. Wil je ook onder de hele baan een schaduwstation met helix, dan wordt het gewicht ruim verdubbeld.
Hoewel populieren multiplex de baan aanzienlijk lichter zou maken, adviseer ik je vooraf na te gaan hoe zwaar jouw constructie kan worden, zeker als je er trappen mee op of af zou moeten. En alles draagt bij aan het gewicht, ook je scenery!
Op dit forum vind je ook veel voorbeelden van modulebakken. Die zijn een stuk makkelijker te maken, zijn met lichter materiaal goed stevig te maken en bedrijfszeker te koppelen en kunnen losgekoppeld makkelijk worden gestapeld en los, of gestapeld op een rijdend onderstel makkelijke vervoerd. Modulen hebben doorgaans een maat van ca 80 tot 120 cm lang en 60 tot 80 cm diep.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt.
Ben