Pagina 1 van 1

op- en af-lopende bruggen?

Geplaatst: 15 mar 2020 18:03
door Folkert van Wijk
Vanwege het feit dat bijna heel het spoor op mijn baan klimt- dan wel stijgt om de benodigde hoogte te krijgen, heb ik ook zo'n beetje geen enkele brug waar het spoor vlak gaat lopen. "t wordt dus wel een dingetje om dat een beetje mooi te doen. De hele brug dan maar iets scheef laten lopen gaat volgens mij niet zo mooi worden. Dus mijn vraag is hoe doen jullie dat?
Ik heb strak overwegend stenen bruggen (kibri) en één stalen brug (faller) met de metalen boog constructie aan de onderkant...

Re: op- en af-lopende bruggen?

Geplaatst: 15 mar 2020 22:56
door Bjor
Folkert,

Een brug of viaduct ligt in bergachtig gebied ook gewoon op een helling. In 1:1 is dat niet zo zichtbaar, omdat het stijgingspercentage meestal maximaal rond de 1% ligt. Op jouw baan komt het brugdek waarschijnlijk wel wat schuiner te liggen. Geen probleem, zolang je de pijlers maar loodrecht t.o.v. de ondergrond plaatst. Standaard model bruggen zul je dus wat moeten aanpassen.

Ben

Re: op- en af-lopende bruggen?

Geplaatst: 15 mar 2020 23:52
door neudalhausenstadbahn
Er is ook een MiBA special waar in staat hoe de bruggen er dan uit zouden moeten zien. Stel je neemt een stenen boogbrug dan moet iedere boog iets versprongen staan t.o.v. en dus trapsgewijs omhoog gaan zodat de boog constructie verticaal blijft. De vraag is inderdaad in hoever je dat ziet maar bij diverse echte viaducten( en ja daar zitten er ook van 4, 5 of meer procenten bij zie je dat wel als je goed kijkt. Zie o.a. het Ravenna viaduct in de Höllentalbahn.

Folkert, ik zal die special van de week eens opzoeken( is een PDF) en dan stuur ik je wel even een PB.

Groetjes Michiel

Re: op- en af-lopende bruggen?

Geplaatst: 15 mar 2020 23:57
door Nico Essers
Ik heb de stijging van bijna 3% als volgt opgelost.

Afbeelding

Maar dat gaat dus alleen als je de brug zelf maakt. Ik zou de bruggen die je hebt eens plaatsen en kijken hoe het eruit ziet. Misschien valt het wel mee.

Re: op- en af-lopende bruggen?

Geplaatst: 16 mar 2020 15:44
door Folkert van Wijk
Nico, laatst had ik je bruggen al eens extra bekeken. Zag inderdaad aan de steentjes dat deze brug mooi één of twee rijtjes omhoog liep.
Erg mooi gedaan, ik zou het bijna zelf ook gaan proberen... ;-)

Re: op- en af-lopende bruggen?

Geplaatst: 16 mar 2020 16:48
door neudalhausenstadbahn
Nico, van welk materiaal is jou brug?, ziet er goed uit zo, bij langere bruggen met meer bogen kan je als je het zelfbouwt iedere boog 1 of meer millimeters omhoog halen en dan kan je hem zo lang maken als nodig.

Groetjes Michiel

Re: op- en af-lopende bruggen?

Geplaatst: 16 mar 2020 19:01
door Nico Essers
Michiel, de bruggen zijn gemaakt van XPS hardschuimplaat (de blauwe van de webwinkel van Aduis). Fijn materiaal om mee te werken.

Re: op- en af-lopende bruggen?

Geplaatst: 16 mar 2020 20:01
door neudalhausenstadbahn
Ah kijk dat dacht/hoopte ik al want dat is voor dit soort dingen perfect.

Groetjes Michiel

...nog een vraag

Geplaatst: 24 mar 2020 17:51
door Folkert van Wijk
Veel (oude) bruggen in het echt en het klein, hebben van die houten looppaden aan beide zijden.
Zijn deze paden voor het onderhoud, of mag en kan iedereen daaroverheen lopen?
Hoe was dat vroeger in periode I en II?

Re: op- en af-lopende bruggen?

Geplaatst: 24 mar 2020 22:58
door Bjor
Naar mijn mening - die niet is gestoeld op gedegen onderzoek (ahum) - zijn zulke looppaden langs spoorbruggen waarschijnlijk alleen toegankelijk voor publiek als er voor en achter de brug ook een voetpad is. Hoe het in tijdperk I was weet ik niet, maar ook in II was spoorlopen verboden in de meeste landen.
Een afgescheiden voetpad langs een verkeersbrug is vrijwel altijd ook voor voetgangers bedoeld.

Ben

Re: op- en af-lopende bruggen?

Geplaatst: 24 mar 2020 23:38
door shoven
Ze dienen vaak meerdere doelen. In elk geval onderhoud (je hebt vaak het pad nodig om erbij te komen), maar als het kan wordt het ook opengesteld voor het publiek. Als het te gevaarlijk of smal is, is het vaak afgesloten met een hek. Dat wordt per situatie beoordeeld.