Raymond (UK) schreef:Goedemiddag allemaal,
Ik heb een analoog baantje in aanbouw maar zit er over te denken om toch maar digitaal te gaan. Voornamelijk zodat we meerdere treinen of de zelfde rails kunnen laten rijden, verlichting aan/uit kunnen doen en langzaam optrekken/afremmen.
Nu ik hier helemaal niks van weet en me al door aardig wat draadjes heb heengeworsteld hier een paar vragen.
Ik heb een Flm LokBoss gekocht om het te proberen. Ik weet dat die maar 4 locs aanstuurd maar dat kan uitgebreid worden door een tweede LokBoss aan te koppelen en ik heb maar 6 loks die ik digitaal wil. Als het hele dcc gebeuren naar mijn zin is dan ga ik zoeken naar een Twin Center.
1. Welke decoders kan ik het best aanschaffen. Flm, Uhlenbrock of lenz?
2. Ik heb een Flm 7434 (614 DMU) ik las dat deze set twee decoders nodig heeft om het sluitlicht te wisselen? Neemt dit twee verschillende adressen in of hetzelfde adres van de lok?
3. Ik heb 3 rijtuigen met sluit verlichting. (8199 x 3) en 3 rijtuigen met wisselende verlichting.(8140 x 2, 8143 x 1) Hoe werkt dit me DCC?
4. Kan een DCC lok op een analoge baan rijden?
5. Kunnen de wissels en seinen gewoon ouderwets worden bediend op een digitale baan?
6. Moeten de lampjes in de loks vervangen worden door LEDs ivm warmte. Zelfde vraag voor de binnenverlichting in rijtuigen.
Ik denk dat er nog wel meer domme vragen komen. Het lijkt allemaal wat ingewikkeld.
Bij voorbaat dank
Raymond
Ik ga ook nog even een duit in het zakje doen, want ik ben van mening dat de antwoorden die gegeven zijn nog niet compleet zijn.
Ik bengin even met je opmerking die eigenlijk voor vraag 1 begint (lokboss):
Waarom heb je deze gekocht.. juist voor iemand die de ballen verstand heeft van het digitaal rijden is dit echt onlogisch. Ik snap ook niet dat mensen (helemaal die hier al langer meelezen) eerst kopen en dan pas gaan vragen. (zelfde verhaal als eerst een porsche kopen, om dan te vragen of er een trekhaak onder kan, teleurgesteld zijn als het antwoord Nee is en mensen zeggen dat je beter een golf had kunnen kopen)
Lang verhaal kort. Je lokboss kun je mee rijden, maar beter mik je hem aan de kant en koop gewoon een Multimaus / profiboss / (of als je nooit met de PC gaat rijden een Trix Mobile Station)
Deze apparaten zijn veel
gebruiksvriendelijker en zijn volwaardige centrales die nagenoeg alles kunnen. Met een lokboss kun je alleen lokadressen veranderen. Verder niets!!!
Nu je eigenlijke vragen:
1: Maakt geen bal uit, als ze maar DCC geschikt zijn. De ene zweert bij Kühn, de ander bij ESU.
2: Je gebruikt een gewone decoder in het deel met de motor, en een functiedecoder voor het deel zonder motor. Deze stel je allebei op het zelfde adres in.
3: Rijtuigen met sluitverlichting kun je eigenlijk zo laten, datzelfde geldt voor binnenverlichting. (als je het niet erg vind dat het altijd aan is.) Let wel op de warmte, zie vraag 6!
Stuurstandrijtuigen met wisselende verlichting of wagons met binnenverlichting die je wilt kunnen bedienen zul je moeten uitrusten met een functiedecoder. Als je altijd dezelfde lok er voor hebt staan geef je deze hetzelfde adres als de lok. Anders gewoon een eigen adres (werkt met een lokboss erg omslachtig omdat je alleen adres 1-4 kunt bedienen)
4: Ja dit kan, voorop gestelt dat de decoder goed ingesteld is. (je kunt analoge herkenning uitzetten, en dan reageert de lok dus niet) Geen paniek dit kun je programmeren, maar niet met een lokboss.
5: Ja kan. Minitrix als voorbeeld, gewoon precies aansluiten alsof het een analoge baan is (dus die groene kastjes en je wisselspoelen), alleen sluit je de rijspanning van je analoge trafo
niet aan op de rails!!!! Maar sluit je de digitale centrale aan!
6: Mijn antwoord hier op is NEE! Maar hiervoor geldt dat dit per lok/wagon kan verschillen. Ik heb tot nu toe geen gesmolten kappen gehad. En heb toch aardig wat loks met gewone lampjes rijden.
Daarnaast kun je lampjes in een lok dimmen waardoor ze minder fel en dus minder warm worden.
Ik zou je bij loks niet zo druk maken, bij rijtuigen met binnenverlichting is dit wat anders, deze branden namelijk continue een altijd vol aan als deze niet via een decoder aangesloten zijn.
Nog wat losse vragen op je andere vragen in het draadje:
Raymond (UK) schreef:Maurits71 schreef:echter met normale dc trek/ duw rijtuigen maakt het geen fluit uit die reageren op de rijrichting
Als ik een normaal dc trek/duw rijtuig op een dcc baan zet dan veranderd de verlichting niet toch met de rijrichting?
Ik zie bij Hans een aantal Kuehne decoders op de site staan. Hoe kom ik erachter wat er in een flm 7238 gaat Maurits?
Over de 7238 zie voor een inbouwvoorbeeld hier:
http://www.mtkb.de/Umbau/Fl_218_3.htm
deze website heeft veel voorbeelden:
http://www.mtkb.de onder decoder einbau, dan op het merklogo klikken en vervolgens je lok opzoeken.
In dit geval gebruiken ze een Kuhn N25, ik zou er een N45 inzetten en niet frezen maar gewoon boven op de printplaat passen of de kap nog dicht gaat. (wel plakband over de printplaat ivm kortsluiting) of gewoon een stukje uit de printplaat knippen/frezen.
Trek/duwtreinstellen (stuurstand rijtuigen); hiervoor geldt dat de recentere uitvoeringen een soort schakelaartje hebben op 1 van de assen om de rijrichting te wisselen. Deze hoef je dus niet om te bouwen met een functiedecoder.
Oudere modellen hebben dit niet en werken met 2 diodes. Deze werken op het wisselen van de
rijspanning. Zet je zo'n model op een digitale baan, branden zowel de Rode als de Witte verlichting tegelijkertijd. (dit kun je dus heel makkelijk testen). Is dit het geval dan zul je een functiedecoder moeten inbouwen.
Ik hoop dat je zo weer een stuk wijzer bent geworden.