Ohh leuk weer, wordt er weer gediscussieerd en roepen jullie me niet even

stoute jongens
Maar inderdaad, maak even een ovaaltje, en laat dat ovaaltje rijden middels iTrain.
Wat betreft iTrain en de melderposities adviseer ik altijd om NIET de koploper manier te hanteren van binnenkomst melder, ongedetecteerd stuk en stopmelder. Sterker nog dat werkt de nauwkeurigheid sterk tegen. Waarom, omdat iTrain werkt met het principe van 1 melder, het hele blok mag bestaan uit 1 melder. iTrain wil alleen weten als de loc het blok binnen rijdt en start dan zijn positieberekening. Op dat ongedetecteerde stuk is er dus geen controle en sterker nog een ongedetecteerde sectie is compleet zinloos. heb je die? Soldeer die dan door naar een van de twee aanliggende secties.
Wat daar als aantekening op gegeven kan worden is dat een blok met 1 melder zo goed werkt als de infrastructuur dat toelaat. Dat wil zeggen dat het systeem faalt als je baan vies is of je locs haperen. Daarom adviseren we ook altijd minimaal 2 melder te gebruiken zodat de software een controlemelder heeft. tevens zal op elke extra melder in de software de positionering worden gecorrigeerd.
Dus resumé:
1 melder minimaal = je gehele blok
2 melders is aan te raden
De meer melders des te beter het wordt, maaaaarrrr overdrijven is ook een vak.
Daarnaast maakt de scheiding tussen twee secties totaal niks uit. Al doe je hem in het midden of al na een paar centimeters. Dat boeit itrain helemaal niets. Hij weet de lengte van de melders en de som daarvan is de lengte van het blok. Zou je de positieberekeing uitzetten en op de klassieke manier rijden van binnenkomst-, rem- en stopmelder dan kan je die virtueel zelfs verplaatsen. Dus ook over de plekken van de sectiescheidingen hoef je niet spastisch te denken:
- vermijd scheidingen in bochten, probeer een recht stuk te hanteren
- zet ze op strategische plekken zoals net voor een perron of er net na, een 30 cm voor een sein of op een punt waar je met een melder een actie kan triggeren voor een effect op de baan.
je kan er dus speels mee omgaan.
Er is een situatie dat je 3 melders moet gebruiken en dat is als je een blok hebt waar een loc een bezet blok mag inrijden om te rangeren. (Als je met RailCom rijdt hoeft dat niet). Als je een bezette melder wilt enteren dan moet de loc wel in dat blok worden gemeld als aanwezig. Dat doe je door aan beide zijden een korte melder te plaatsen van 2-5 cm lang.
Als laatste de wisselstraten
Deze zitten in iTrain niet in een blok. Maar omdat we wel willen weten of er iets op een wissel staat omdat een trein wat heeft verloren of een loc is doorgeschoten sluiten we vaak de eerste wissel van die wisselstraat aan op een bezetmelder. In iTrain geef je bij elke wissel die door die eerste wissel wordt gevoed die melder op. Zo gebruikt iTrain de melder alleen om de wissels bezet te melden en word een blok pas vrijgegeven of aangemeld als de loc ook daadwerkelijk in dat blok rijdt.
Ik schrijf momenteel een handleiding met deze basis principes voor automatisering met iTrain. Voordat hij af is kan nog wel even duren maar goed er is al een begin
Groetjes