Panto's vangen

Vraag maar raak!
Plaats reactie
Gebruikersavatar

Onderwerp starter
shoven
Berichten: 5702
Lid geworden op: 14 dec 2008 21:06
Locatie: Walcheren

Panto's vangen

Bericht door shoven »

Ik zie op het forum diverse banen met bovenleiding. Ik ga dat zelf tzt ook doen.
Wat ik me nu afvraag: in de niet-zichtbare delen breng je (lijkt me) geen bovenleiding aan. Op enig moment rijdt een loc dus van het deel zonder bovenleiding naar het deel met bovenleiding. De pantograaf moet dan dus 'gevangen' worden en ingedrukt, zodat hij netjes tegen de draad aan komt.

Hoe doen jullie dat? (liefst met foto's)


Steven

Hier is mijn baan op het forum
Hier is mijn vorige baan op het forum
Hier is mijn voor-vorige baan op het forum
>>> Filmpjes van de baan

Gebruikersavatar

BenQ
Berichten: 3093
Lid geworden op: 12 jun 2010 22:12
Locatie: Liemers

Re: Panto's vangen

Bericht door BenQ »

Steven,
Je ziet ook dat er bovenleiding zit maar dan ±1 mm boven de panto's, je moet dan alleen alle panto's op dezelfde hoogte zetten.


Met vriendelijke groet,
Ben
Bouw baan:Neuffen 4
Peco 80 | Dinamo | BiDiB | iTrain 3, 4.0, 4.1, 5.0


TonN
Berichten: 338
Lid geworden op: 26 feb 2016 11:11

Re: Panto's vangen

Bericht door TonN »

Bij sommige panto's kan je de hoogte enigszins regelen door aan de voet een stukje papier in het mechanisme te steken.



Gebruikersavatar

Bjor
Berichten: 1639
Lid geworden op: 20 sep 2009 18:49

Re: Panto's vangen

Bericht door Bjor »

Steven,

Huib Maaskant heeft daar wat over geschreven bij de buren: https://encyclopedie.beneluxspoor.net/i ... _u_dat_aan
Scroll naar afb. 6.

Ben


Ik bang voor de Corona-pandemie? Ik blijf gewoon in quarantreine(n)

Liefhebber van N-spoor, Deutsche Reichsbahn Gesellschaft, Tijdperk II
en verder alles wat met groot- en modelspoor te maken heeft.

Gebruikersavatar

WilcoV
Berichten: 2039
Lid geworden op: 17 dec 2015 22:42
Locatie: Bemmel

Re: Panto's vangen

Bericht door WilcoV »

Ik zet mijn pantografen vast op een standaard hoogte, net onder de bovenleiding.
Wat jij bedoeld Steven is het laten afglijden en vervolgens weer opvangen van de pantograaf door de bovenleiding zelf.
Dit gebeurd overigens in het echt (1:1) ook bij de stroomloze bruggen (bij de meeste stroomloze bruggen in Nederland hoeft de machinist de stroomafnemer niet meer te laten zakken).
Je laat, inderdaad zoals in de link door Ben aangedragen, de bovenleiding buiten zicht langzaam omhoog lopen (ik zou het niet zo overdreven doen als op het fotootje in de link wordt uitgebeeld maar een stuk geleidelijker) tot de pantografen los komen, dan kan je stoppen met de bovenleiding. Aan de andere zijde doe je hetzelfde. Hoe geleidelijker je dit kan doen, des te mooier lopen je pantografen van en tegen de bovenleiding.


Voor nadere details zie ook mijn baan Ensporendam op mijn website Spoorhistorie

Gebruikersavatar

Ron
Berichten: 2905
Lid geworden op: 17 mar 2010 03:51
Locatie: Huizen

Re: Panto's vangen

Bericht door Ron »

Stukje koper oid. buigen
net iets hoger dan de laatste paal en een korst stukje bovenleiding schuin monteren.
werkt hier al jaren zo en de loks rijden met de panto tegen het draad.

AfbeeldingIMG_20181024_143533 by Ron Boogers, on Flickr

gr. Ron


Ik rommel maar wat aan!

Gebruikersavatar

enderscw
Berichten: 528
Lid geworden op: 29 mei 2012 20:23
Locatie: Berlijn

Re: Panto's vangen

Bericht door enderscw »

Ik doe het op de zelfde manier, maar dan zonder de ijzeren beugel.
2x een stukje bovenleiding opofferen en schuin omhoog laten lopen.

Afbeelding

En voor de helix simpel een stukje koperdraad.

Afbeelding

Gr.


Groet,

Wouter


Every day is a school day.

Plaats reactie