Digitaal 7350 maken gelukt

Uw forum voor digitale vragen, opmerkingen, etc.

Onderwerp starter
hassie60
Berichten: 264
Lid geworden op: 10 jun 2019 16:21

Digitaal 7350 maken gelukt

Bericht door hassie60 » 14 feb 2020 12:50

Jippie gelukt,om mijn loc van Flm 7350 te digitaliseren.
Thuis voorbereid en bij een lokale zaak laten controleren of ik het goed had gedaan,en dat was zo.
Alleen heb ik toch nog een aantal vragen.

Is het nu zo,dat wanneer ik een volgende loc digitaliseer ik deze NIET kan controleren via de Multimaus?
Volgens de zaak is het zo dat wanneer ik een foutje gemaakt heb en dan de loc op de rail zet en de multimaus dan gebruik,de decoder opgeblazen word?

De zaak waar ik hem ter controle heen breng gebruikt een Intelbox,en deze geeft dan een eventuele foutmelding aan??

Die intelibox ziet er wel ingewikkeld uit,voor mij althans.

Maar de vraag is dus,kan dat alleen via de box?
Of is er een andere manier om erachter te komen of ik de decoder etc goed heb aangesloten .
Minder ingewikkeld als die intellibox bijv.


Ik bedoel het ombouwen e.d gaat goed,met het juiste gereedschap,wat ik hiervoor aangeschaft heb.
Soldeerbout dremel enz.

Betekent dit dan dat ik ook een intellibox moet gaan aanschaffen,of nogmaals is er een simpelere goedkoper oplossing?.

Graag advies of opmerkingen.

M.vr.gr.Hans




Willempie
Elektronica/Commercieel
Berichten: 901
Lid geworden op: 11 mei 2013 08:36

Re: Digitaal 7350 maken gelukt

Bericht door Willempie » 14 feb 2020 13:36

De Intellibox is een stuk eenvoudiger en gebruiksvriendelijker dan de Multi-Maus. Dat vind ik een onmogelijk ding. Daarmee ben ik altijd het pad kwijt.

Je kunt een losse decoder programmer aanschaffen b.v.

Groetjes.




Johan160
Berichten: 10
Lid geworden op: 14 feb 2020 14:07

Re: Digitaal 7350 maken gelukt

Bericht door Johan160 » 14 feb 2020 17:58

Hans, mooi dat het gelukt is! Altijd weer een overwinning. Maar laat je niet bang maken hoor. Ik ben begonnen met de Multimaus en tot voor kort niet anders gehad. Basisregel is om je loc voor te bereiden en voordat je de decoder aansluit met een multimeter te controleren of de motorpolen inderdaad geen contact maken met de rails. Dus loc op een stukje rail zetten en met de ene pen op een rail en de andere op de motor polen (een voor een en beide rails controleren) . Gaat ie gaat piepen dan doorzoeken waar de fout zit. Als er niet gepiept wordt dan kun je rustig de decoder aansluiten en ervan uitgaan dat het goed zit. Ik heb er inmiddels meer dan 50 op die manier gedaan en het is altijd goed gegaan. En gewoon met de Multimaus. Sinds kort heb ik een Sprog en die heeft het voordeel dat je decoders kunt uitlezen en op een meer grafische manier kunt inregelen. Bovendien leg je een database aan van alle CVs en hoef je niet alles “uit je hoofd” opnieuw in te regelen als je per ongeluk een reset doet op je baan ipv het programmeerspoor en 20 locs ineens allemaal hetzelfde denken.....

Ik ben geen expert maar als je nog vragen hebt dan hoor ik het wel.

Groeten, Johan.




Onderwerp starter
hassie60
Berichten: 264
Lid geworden op: 10 jun 2019 16:21

Re: Digitaal 7350 maken gelukt

Bericht door hassie60 » 14 feb 2020 19:24

Oke,maar wat is een sprong.?
En hoe bedoel je dat met piepen op de rails




Nijboer
Berichten: 743
Lid geworden op: 07 sep 2008 12:05
Locatie: Overijssel

Re: Digitaal 7350 maken gelukt

Bericht door Nijboer » 15 feb 2020 09:01

Gewoon bij de action een multimetertje kopen voor weinig.
Doorpiepen zoals hierboven beschreven. Goedkoper kan het niet.

Als je zorgt dat je rustig en netjes werkt, dan ben je al een heel eind.




Johan160
Berichten: 10
Lid geworden op: 14 feb 2020 14:07

Re: Digitaal 7350 maken gelukt

Bericht door Johan160 » 15 feb 2020 09:28

Sorry, ik ga weer eens te snel. Een Sprog is een programmeer apparaatje (o.a. Verkrijgbaar bij Martin Domburg) wat je kunt aansluiten op je PC. Je kunt het instellen van snelheid, vertraging enz. wat overzichtelijker maken. Bovendien kun je een decoder uitlezen zodat je kunt zien welke waardes voor de CVs zijn ingesteld.
Met “piepen” bedoel ik het opsporen van kortsluiting met een multimeter. De meeste hebben daarvoor een piep-functie waardoor je snel hoorbaar een signaal krijgt als de gemeten weerstand 0 is (kortsluiting of directe verbinding). Dus als je de ene pen op een motorpool zet en de andere op een rail (loc moet wel op die rail staan natuurlijk) dan mag je geen piep horen. En je meter moet géén 0 Ohm aangeven.

Als ik weer te snel ga hoor ik het wel!
Groeten, Johan.
Laatst gewijzigd door Johan160 op 15 feb 2020 12:54, 1 keer totaal gewijzigd.




Onderwerp starter
hassie60
Berichten: 264
Lid geworden op: 10 jun 2019 16:21

Re: Digitaal 7350 maken gelukt

Bericht door hassie60 » 15 feb 2020 11:34

Moet de baan onder spanning staan??
En met het doorliepen bedoel je vanaf het koolborstel huis of het chassis.
Ik begrijp het niet helemaal.

M.vr.gr.Hans




Johan160
Berichten: 10
Lid geworden op: 14 feb 2020 14:07

Re: Digitaal 7350 maken gelukt

Bericht door Johan160 » 15 feb 2020 12:53

Nee, je zet de loc gewoon op een los stuk rails zonder spanning. En inderdaad meten vanaf beide koolborstelhuizen naar de rails. Waar het om gaat is dat er geen verbinding bestaat tussen de koolborstels en de wielen. Maar dat meet je het makkelijkst door de loc op een stukje rails te zetten. Hij mag niet piepen bij deze meting. En de meter moet géén 0 aangeven, ik zei het hierboven fout (inmiddels verbeterd). Blijf gerust vragen als je iets niet begrijpt, dat is goedkoper dan een nieuwe decoder.....

Groeten, Johan.




Onderwerp starter
hassie60
Berichten: 264
Lid geworden op: 10 jun 2019 16:21

Re: Digitaal 7350 maken gelukt

Bericht door hassie60 » 15 feb 2020 13:00

Oké ik ga straks een loc ophalen Tweedehands en dan eens experimenteren.

Gr Hans




Onderwerp starter
hassie60
Berichten: 264
Lid geworden op: 10 jun 2019 16:21

Re: Digitaal 7350 maken gelukt

Bericht door hassie60 » 15 feb 2020 13:12

Dus ff voor mijn gedachten gang,

Kap van de loc eraf.
OC op de rail.
Meten vanaf rail naar koolborstelhouder,zowel links als rechts.
Geen piep dan kan er een decoder ingebouwd worden.
Wel een piep verder zoeken en de piep elimineren.

Zo ongeveer toch?????



Plaats reactie