Decoders

Uw forum voor digitale vragen, opmerkingen, etc.
Plaats reactie

Onderwerp starter
rinze
Berichten: 85
Lid geworden op: 14 aug 2011 10:07

Decoders

Bericht door rinze » 08 nov 2019 22:04

Hallo allemaal,

Ik heb net 2 loks aangeschaft, die ik graag in dubbeltractie wil laten rijden, het betreft hier 2 stuks van Piko serie 2200, 2300 van de NS.
Ik heb hierin 2 ESU decoders ingezet. Echter, en ook al aan de lijve onder vonden, deze zijn moeilijk te programmeren op CV5.(snelheid).
Ik heb bewust voor 2 dezelfde lok,s met decoder gekozen in de hoop dat de snelheid vlak bij elkaar zou liggen, is dus niet het geval, zodoende hoopte ik met CV5 de lok,s dicht bij elkaar te kunnen brengen qwa snelheid.

Ik heb echter ook een paar lok,s rijden met Kuehn en Ulenbruck, eerste zit in een 1200 van Piko en de laatste in de Hondekop, ook van....juist.
Met deze 2 treinen heb ik het probleem van knipperende lichten, iets harder rijden branden ze, langzamer en ze gaan uit. Las in de handleiding van Kuehn dat dat te maken had met de rij stappen, en deze kon je aanpassen met CV29 op 2of 6 te zetten. Ik proberen, maar niks helpt. Ik programmeer met de roco multimaus, weet niet zeker of hij dit kan? Weet wel dat ie geen decoders kan uitlezen.

Dus vraag ik me langzaam aan af of er wel een goede decoder (fabrikant) is, die wel goed werkt, of heeft iedere decoder (fabrikant) wel iets wat niet of moeilijk te programmeren valt?? Iemand een idee??

Mvg Rinze




robert
Berichten: 672
Lid geworden op: 23 feb 2010 20:38

Re: Decoders

Bericht door robert » 08 nov 2019 23:00

Hoi Rinze,

Cv programmeren kan je absoluut met de multimaus. Echter je kan, zoals je al schreef, de waardes niet uitlezen. Wat is de moeilijkheid met het programmeren van cv 5 van de esu decoder? V.w.b. de verlichting heb ik geen pasklaar antwoord. Als rijstappen decoder en maus hetzelfde zijn, dan zou het goed moeten zijn. En ja, in mijn optiek, heeft elke decoder wel een plus en een min. programmeren is , bij mij, bij geen enkele decoder een probleem. Is meer een kwestie van wat je wil en verwacht van een decoder. Martin Domburg heeft daar een stuk over geschreven op zij blog.


Met groet Rob

Charles Bukowski: 'The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid ones are full of confidence.'
Tao Meng ,,Stilte is niet de afwezigheid van geluid. Stilte is de diepste klank."


Onderwerp starter
rinze
Berichten: 85
Lid geworden op: 14 aug 2011 10:07

Re: Decoders

Bericht door rinze » 09 nov 2019 09:20

Hallo Rob,

Wel, zoals ik al zei, heb ik 2 lok,s uitgerust met ESU decoders. Echter, beide reageerden niet wanneer ik CV5 probeerde. Bij 1 van de 2 reageerde hij bij ,,lage,, waardes. Als je iets programmeert in een decoder gaat de lok een beetje vooruit, of je hoort hem reageren. Tja, wat wil ik van deze locomotieven? Dat ze mooi soepel samen in dubbeltractie gaan rijden. En iet dat de 1 een stuk sneller rijdt dan de ander. Daardoor krijg je een wat bokkig rijgedrag. En 2, dat de verlichting dus ook brandt, al naar gelang de snelheid, en niet zoals nu, bij de 1200 en Hondekop, ik iets harder of langzamer moet rijden om de frontverlichting te laten werken.

Vandaar dat ik mij probeer te verdiepen in wat sommige decoders wel of niet kunnen, of iig moeilijker gaat. Ook ben ik druk bezig om te achter halen wat welke cv is.

Hoop dat u nu een beetje weet wat ik wil ?

Mvg Rinze




Sandopie
Berichten: 502
Lid geworden op: 13 okt 2016 12:21
Locatie: Purmerend

Re: Decoders

Bericht door Sandopie » 10 nov 2019 02:06

Probeer de snelheid eens aan te passen door de waarde van CV 53 te verlagen. CV 5 terugzetten naar 255.


Met vriendelijke groet,

Rinus Vos


Volume draagt niets bij aan de kracht van het argument.


BiDiB Opendcc GBMBoost16T master, GBMBoost16T cliënt, OneControl, LightControl, GBM16TS, iTrain


Onderwerp starter
rinze
Berichten: 85
Lid geworden op: 14 aug 2011 10:07

Re: Decoders

Bericht door rinze » 10 nov 2019 16:18

Ga ik later deze week eens proberen. Baan is net ingepakt en op transport gegaan voor de volgende beurs. Ga ik daar eens mee aan de slag.
Dank voor de input :-)




Sandopie
Berichten: 502
Lid geworden op: 13 okt 2016 12:21
Locatie: Purmerend

Re: Decoders

Bericht door Sandopie » 10 nov 2019 16:21

Rinze,

Wat je daarmee instelt is de referentiespanning. De waarde van de CV/10 is het PWM voltage waar de decoder mee aan de slag gaat. Dus 80 is 8V.

Veel succes.


Met vriendelijke groet,

Rinus Vos


Volume draagt niets bij aan de kracht van het argument.


BiDiB Opendcc GBMBoost16T master, GBMBoost16T cliënt, OneControl, LightControl, GBM16TS, iTrain


Onderwerp starter
rinze
Berichten: 85
Lid geworden op: 14 aug 2011 10:07

Re: Decoders

Bericht door rinze » 10 nov 2019 16:30

Rinus,

Dank je wel. Zal het eens proberen. Heb echter een vraagje: als je CV5 instelt op bv waarde 50, en je verlaagt het getal naar bv 40 zou de snelheid af moeten nemen toch? En als je de waarde naar bv 60 brengt zou die iets moeten versnellen? Ik ben gister hiermee aan ,,het kloten,, geweest, maar kreeg een lagere snelheid wanneer ik hem zowel omhoog als omlaag bracht. Ging ik daarna weer naar 50, versnelde die weer.
Geen idee of dit normaal is?

Mvg Rinze




Sandopie
Berichten: 502
Lid geworden op: 13 okt 2016 12:21
Locatie: Purmerend

Re: Decoders

Bericht door Sandopie » 10 nov 2019 16:36

Rinze,

Ik ben niet echt thuis in ESU decoders. Op zich wat jij stelt over CV 5 zou kunnen/moeten kloppen, zeker weet ik het niet. Een ding weet ik wel zeker, met CV 53 wordt de snelheid gereduceerd.


Met vriendelijke groet,

Rinus Vos


Volume draagt niets bij aan de kracht van het argument.


BiDiB Opendcc GBMBoost16T master, GBMBoost16T cliënt, OneControl, LightControl, GBM16TS, iTrain


Onderwerp starter
rinze
Berichten: 85
Lid geworden op: 14 aug 2011 10:07

Re: Decoders

Bericht door rinze » 10 nov 2019 16:45

Rinus,

Sorry, had je moeten vertellen dat ik nu 1 lok heb omgewisseld met een Uhlenbrock decoder. Deze deed dit soort dingen :-(. Maar ga zeker hier eens mee aan de slag, de ESU -lok liep een stuk sneller dan die met de Uhlenbrock.

Het ,,probleem,, met de aan en uit gaan van de frontverlichting heb ik niet met ESU. Dus als dit werkt...
Ga het zeker proberen.

Mvg Rinze



Plaats reactie