In eerste instantie waren er wilde plannen voor een 2 x 1 meter baan met helix en schaduw station. Echter, een compromis moest uiteindelijk toch gesloten worden om de ruimte in het huis optimaal te kunnen benutten. De baan was daar helaas het slachtoffer van, en zijn de plannen wat naar beneden bijgesteld.
Het baan oppervlakte word 2m bij 90cm. In plaats van een vaste tafel word het een opklapbare baan. Hierbij maak ik gebruik van een Murphy bed constructie. Hierdoor kan de baan netjes uit het zicht verdwijnen maar de constructie is zo gebouwd dat er nog altijd 30 cm ruimte in de hoogte is, wat genoeg is voor de Nederlandse scenery en achtergrond die ik in gedachte heb.
De baan word een ovaal. De eerste 40 cm diepte is in zicht, de rest verdwijnt achter een achtergrond.
In zicht zal de scenery zich vooral vormen rond een klein station. Hier zullen 4 sporen zijn: een doodlopend spoor voor een pendeldienst, een perronspoor op de doorgaande lijn, een spoor voor het vracht station en in het midden een spoor voor doorgaande treinen. Met een molen, een seinhuis en een zuivelfabriek word het landschap compleet gemaakt. Om de treinen netjes via de achtergrond te laten verdwijnen zal ik veel gebruik maken van bomen om dit te camoufleren waardoor er een soort van bosrand lijkt te ontstaan. Dat verklaart dan ook de naam.
Achterin komt een schaduw station met sporen om voor afwisseling te zorgen. Het plan is om automatisch te gaan rijden (dmv iTrain). Als centrale gebruik ik de Z21, aangevuld met Roco bezetmelders en Roco signaal decoders. De rails word vrijwel geheel Peco code 55, waarbij alle wissels door servo's aangestuurd worden. Hiervoor heb ik de ESU Servo switch aangeschaft. Alle wissels zijn ofwel unifrogs ofwel electrofrog, dus met puntstuk polarisatie. Keuze van de technologie is heel erg gedreven door betrouwbaarheid en gemak van opzetten/besturen, niet zozeer de goedkoopste. Dit jaar weinig nieuwe loks op de verlanglijst dus dat kon er vanaf

Omdat de baan op een opklapbed constructie komt te staan kan ik niet eventjes onder de baan duiken. Om die reden worden in het schaduw station alle servo's bovenop de baan gemonteerd. Hetzelfde geldt voor de decoders. Dat is dan wel het voordeel van een ovaaltje want dat laat genoeg ruimte. De uitdaging word het scenery gedeelte. Hier moeten de servo's wel onder de baan komen. Nu kan ik de baan uit het frame halen maar het idee is om zo min mogelijk onder de baan te hebben.
Wat betreft het rijden moet de pendelbaan voor de afwisseling zorgen.zoals op het baan plan te zien is kunnen treinen op 3 plekken door de achtergrond: links, rechts en in het midden. Dat laatste is voor de pendelbaan (wadloper, kameel). Deze kunnen pendelen tussen het station en de 2 opstelsporen achter de achtergrond, maar de kruiswissel maakt het ook mogelijk dat ze andere routes pakket . Het word een leuke uitdaging dat met iTrain uit te vogelen!
Het baan plan doet een beetje Duits aan omdat het station klein is en er links wat heuvels komen met een tunnel ingang, maar de bebouwing zal naar Nederlands voorbeeld worden, met wat Markenburg gebouwtjes en de gebruikelijke molen

Voor de achtergrond ben ik weer van plan PeArd achtergronden te gebruiken want dat bevalt erg goed. Rechts een loofbom achtergrond en links vooral blauwe lucht.
Tot zover de introductie. Het baan plan is nog bijgevoegd. Volgende week zal ik het hout gaan bestellen (het frame zelf staat al) en vanaf die tijd proberen hier regelmatig een update te plaatsen. Snel zal het niet gaan want peco code 55, automatisering enz zijn allemaal zaken waar ik nog veel moet leren, maar juist dat houd het interessant!