Hallo Willem,
Leuke vraag. Laat ik beginnen met te zeggen dat ik in het Duitsland van tijdperk II rijd en dus met armseinen en dat toen de regels iets anders waren, maar ik denk je in ieder geval op weg te kunnen helpen.
Elk hoofdsein moet in principe Hp0 (rood=stop) en Hp1 (groen=rijden) kunnen tonen. Daar kan bijkomen Hp2 (combinatie geel/groen=langzaam rijden ivm wisselstraat) en Sh1 (twee witte lichten=rangeren toegestaan [meestal in combinatie met Hp0: reguliere treinen moeten stoppen]).
Ik heb in jouw tekening met rode pijlen aangegeven hoe ik denk dat je de treinen wilt laten rijden. Hopelijk heb ik dat goed begrepen.
1) Dan moeten op de plaatsen waar treinen over wissels kunnen afbuigen, seinen staan die Hp0, Hp1 en Hp2 kunnen tonen. Aangezien ik zelf met Viessmann armseinen werk, heb ik als voorbeeld de catalogusnummers van hun lichtseinen gebruikt, in dit geval 4412, desgewenst te vervangen door het sein gecombineerd met een voorsein: 4415.
2) Doorgaand verkeer op de hoofdbaan dat niet kan afslaan ziet een sein Hp0/Hp1 (Viessmann 4411 of 4414).
3) Langs perronsporen moet je kiezen of rangeerlocs voorbij het sein mogen rijden. Dat lijkt me zeker het geval langs het bovenste spoor met dat zijspoor, dus daar kies je voor een sein dat Hp0, Hp1, Hp2 en Sh1 kan tonen (Viessmann 4413 of 4416). Langs de andere perronsporen weet ik het niet. Je hebt de keuze uit niet rangeren voorbij het sein (plaats dan 4412 of 4415) of wel (4413 of 4416, maar dan rangeer je wel de hoofdbaan op en dat zou ik niet doen).
Over de wissels rechts wordt alleen maar gerangeerd, toch? Die eindigen bij stootblokken? Die hoeven dan in principe niet apart beveiligd te worden, maar je kunt de Viessmann rangeerseinen 4417 of 4418 plaatsen op plekken waar rangerende locs moeten stoppen en wachten op toestemming om verder te gaan. Dat kan ook bij dat zijspoor bij het bovenste perronspoor. Maar je kunt op die rangeerseinen besparen, want vaak worden, zeker in dat soort eenvoudige situaties, gewoon handsignalen gegeven door de rangeerder die via een portofoon in contact staat met de treindienstleiding. Maar een paar kleine seintjes 4418 staat wel leuk natuurlijk.
Uit nostalgie: vroeger zag je ook vaak het Wartezeichen (bv. Weinert 6901; puur decoratief, geen treinbeïnvloeding), maar nu niet meer zo veel. Ik gebruik ze wel, want ze verhogen de sfeer op een tijdperk II baan.
Hier nog een link naar alle Viessmann schaal N lichtseinen:
http://www.viessmann-modell.com/index.p ... e%20N.html
Ik hoop je hiermee wat op weg te hebben geholpen, maar schroom niet verder te vragen, het Duitse systeem is totaal anders dan het Nederlandse.
Groet en succes!
Jan