Markenburg bouwt verder

Hier het forum van Mark van 't Hoff
Gebruikersavatar

Hoontje
Berichten: 3398
Lid geworden op: 12 mar 2013 00:37
Locatie: Midden Brabant

Re: Markenburg bouwt verder

Bericht door Hoontje » 07 feb 2019 09:15

Ha Mark, mooi avontuur. Vraag, heb je ook de optie dat je hardschuim bestelt wat bv 5 cm boven de bakrand uitkomt? Zodat spoordijken etc ook boven de rand uitkomen? Of is dat al de bedoeling?

Groetjes

HoontjeGebruikersavatar

WilcoV
Berichten: 1391
Lid geworden op: 17 dec 2015 22:42
Locatie: Bemmel
Contacteer:

Re: Markenburg bouwt verder

Bericht door WilcoV » 07 feb 2019 10:30

Dacht hetzelfde als Hoontje, leuk en heel wenselijk dat je zoals ik lees zaken kan uitsnijden enz. Echter als ik de bak zelf als 'maaiveld' kies en vervolgens boven het maaiveld uit wil is het mooi als er uitbreidingen zijn die je er op kan werken zoals dijken enz. Ik zou dan bijvoorbeeld eerder opteren voor uitbreidingen zoals dijklichamen, hellingen enz, die je op deze modules kan aanbrengen in plaats van het 'maaiveld' bijvoorbeeld 5 cm omhoog brengen.


Voor nadere details zie ook mijn baan Ensporendam op mijn website Spoorhistorie


FidOo
Berichten: 4019
Lid geworden op: 05 jan 2010 16:27
Locatie: Maassluis

Re: Markenburg bouwt verder

Bericht door FidOo » 07 feb 2019 13:28

my 2 cents heren. Ook dat was mijn precieze gedachte.


M.v.g. Joost van Dijk

Lid van: mcdespoorstaaf
Bouwt momenteel: Modulebaan (Kiel-Nordhafen)"

Gebruikersavatar

Robert_N-Nm
Berichten: 1834
Lid geworden op: 15 sep 2008 16:10
Locatie: Reading (UK)
Contacteer:

Re: Markenburg bouwt verder

Bericht door Robert_N-Nm » 07 feb 2019 13:47

Dat ziet er gelikt uit. Inderdaad zouden een aantal bakvarianten wel eens interessant kunnen zijn, de vlakke bak zoals hier is leuk voor bebouwing en 'relatief' vlakke landschappen, maar voor een Limburgs heuvelland (of erger dan dat) is her minder geschikt tenzij er boven gaat of een lagere zijrand hebt.

Al enige indicatie van de prijsstelling??


Fan van Alpenbanen in N(m)

Gebruikersavatar

Onderwerp starter
mmhajvth
Berichten: 670
Lid geworden op: 01 sep 2008 10:21
Locatie: Brabant
Contacteer:

Re: Markenburg bouwt verder

Bericht door mmhajvth » 08 feb 2019 12:37

Allereerst dank voor alle reactie tot nu toe.

Bedragen worden nog berekend. Scherp inzetten is het doel. Maar aangezien we hier ook te maken krijgen met partners in het productieproces, is het rekenwerk iets complexer dan regulier.

Hoogtes
De bedoeling is dat de bak op de foto de basis vormt. Je kan met de "basis module" al 4cm (ofwel 640 1:160 schaal centimeters) "de diepte" in. Daar bovenop kan je met vooraf op maat gemaakte hardschuim platen zo ver de hoogte in als je wilt. Dat kan je vervolgens lokaal doen, maar ook zal het mogelijk worden om module breed het maaiveld te verhogen. Zoals het nu is bedacht zal het hoogteverschil in stapjes van 2 cm (ofwel 320 1:160 schaal centimeters) plaats kunnen vinden.

m.v.g.

Mark


Love to build realistic... ...let's be kind.

Gebruikersavatar

WilcoV
Berichten: 1391
Lid geworden op: 17 dec 2015 22:42
Locatie: Bemmel
Contacteer:

Re: Markenburg bouwt verder

Bericht door WilcoV » 09 feb 2019 12:05

Ik lees vooraf op maat gemaakt hardschuim om de hoogte in te gaan, wat bedoel je daarmee?
Ik kan me 2 varianten voorstellen.
1) je besteld wat je wil en dat wordt op maat gemaakt (veelal iets duurder doordat er meer maatwerk geleverd wordt)
2) er worden basis modellen gemaakt voor spoordijken (eventueel verschillende hoogten, enkel spoor, dubbel spoor enz), helling enz. (veelal iets goedkoper aangezien er vooraf op maat gemaakte aantallen kunnen worden gemaakt).
Op maat maken op bestelling is wel mooi, maar aan de andere kant creëer je met deze vorm een standaard voor modules die ook voor beurzen gebruikt kan worden. Indien men dan door verschillende personen gemaakte modules wil koppelen is standaard, dus basis modellen met advies voor afstanden e.d. weer heel leuk. Ik zie wel mogelijkheden om hiermee te komen tot een N-spoorforum modulebaan om gezamenlijk met diverse leden te maken.


Voor nadere details zie ook mijn baan Ensporendam op mijn website Spoorhistorie

Gebruikersavatar

Onderwerp starter
mmhajvth
Berichten: 670
Lid geworden op: 01 sep 2008 10:21
Locatie: Brabant
Contacteer:

Re: Markenburg bouwt verder

Bericht door mmhajvth » 09 feb 2019 15:34

Wat we bedoelde met op maat gemaakte hardschuim delen, zijn delen die door ons op maten van b.v. 250 x 250mm of 500 x 500mm gemaakt worden. Die delen kan je dan zo op je module plaatsen, en zijn daarmee dan ook precies even groot als de oppervlakte van je module. Simpel, eenvoudig en geen gedoe om netjes recht te zagen, want dat hebben wij dan al voor je gedaan.

Dus als je uitgaat van een Markenburg module heb je een houten frame met standaard 4cm schuim tot bovenkant houten rand.
Daarbovenop kan je door ons op maat gemaakte hardschuim delen plaatsen om het maaiveld te verhogen.

Maatwerk hardschuim delen, anders dan bovengenoemde maten, kan ook. Maar zoals je terecht al aangeeft is maatwerk ook altijd iets minder voordelig. Verder moeten we wel weten dat met name de lasersnijder niet onder andere hoeken dan 90 graden kan snijden. Dus taluds zijn sowieso een uitdaging om vooraf met deze machines te fabriceren.
Verder durf ik me in dit geval wel de vraag te stellen of maatwerk met hardschuim wel zo aantrekkelijk is.
- Want een talud, sloot of ander landschappelijk fenomeen maken is super snel met de hand te doen. Met de machine is dat niet sneller te doen.
- Een landschappelijk element als een talud of sloot hoeft ook niet perfect recht te zijn, vaak zelfs liever niet perfect recht. Dus ook daar is het maatwerk met de machine niet vaak in het voordeel.

Een heel ander verhaal is het maatwerk maken van complete modules. Dus maatwerk houten frame met passende delen hardschuim er in.
Dan is maatwerk wellicht wel interessant omdat met name een houten frame niet even snel met de hand in een andere vorm te veranderen is.
Plus dat de houten frames bij voorkeur wel kaars recht moeten zijn, zodat ze strak tegen elkaar geplaatst kunnen worden.
Dus hoewel we met de Markenburg modules op het 250 x 250mm stramien al proberen om zo veel mogelijk verschillende situaties te kunnen bewerkstelligen/ zo breed mogelijk inzetbaar te maken, kan maatwerk hier wel een interessante optie zijn.

Tot slot vind ik het wel heel goed om hier gezamenlijk, zoals hier op het forum, over na te denken. We zijn nu immers nog bezig om het systeem zo veelzijdig mogelijk te maken en dan is alle input goed om te toetsen of we op de goede weg zijn.

m.v.g.

Mark


Love to build realistic... ...let's be kind.

Gebruikersavatar

WilcoV
Berichten: 1391
Lid geworden op: 17 dec 2015 22:42
Locatie: Bemmel
Contacteer:

Re: Markenburg bouwt verder

Bericht door WilcoV » 09 feb 2019 15:48

Duidelijk, ik denk dat dit soort zaken heel persoonlijk zijn. Voor een thuisbaan, zijn de bakken op zich voor mij niet zo interessant, wel de losse hardschuim delen. Dit vooral omdat ik zelf het onderstel van mijn baan op maat voor de ruimte maak waarin de baan is ondergebracht. De modulebakken zou ik persoonlijk vooral interessant vinden voor transportabele modulebanen en daarbij is juist een standaard weer heel interessant, ook in de opbouw, waarbij ik uiteraard erken dat opbouw zelden perfect recht is. Hierbij zouden wel wanden met een standaard opbouw interessant kunnen zijn voor een correcte aansluiting van de bakken, zeker als je een modulebaan met meerdere personen zou maken.

Ik denk wel dat je hiermee naar de toekomst een interessante standaard op de markt kan brengen.


Voor nadere details zie ook mijn baan Ensporendam op mijn website Spoorhistorie

Gebruikersavatar

Onderwerp starter
mmhajvth
Berichten: 670
Lid geworden op: 01 sep 2008 10:21
Locatie: Brabant
Contacteer:

Re: Markenburg bouwt verder

Bericht door mmhajvth » 28 feb 2019 12:47

Volop in beweging!

Enkele weken geleden konden we voor het eerst iets vertellen over de ontwikkelingen rond de modulaire ondergronden. Tests en ontwikkelingen zijn nog in volle gang. Zo illustreert ook onderstaande foto. Het plan in het kort is om met de modulaire ondergronden gemak en comfort te bieden voor vrijwel ieder modelbaan type. Daar horen ons inziens ook klimspiraal mogelijkheden bij, die we nu volop aan het testen zijn.
momenteel werken we hard aan:
- De toelichting modulaire ondergronden, waarin we alle basis principes en mogelijkheden op hoofdlijnen uitleggen.
- Handleidingen, Die hulp zullen bieden bij het opbouwen van de modules. (Al zal het opbouwen over het algemeen als heel eenvoudig ervaren worden, is onze verwachting)
- Grondig testen van de fysieke onderdelen en modules.
- Opbouw en uitwerking van het assortiment rond de modulaire ondergronden.

Ontwikkelingen en beurzen
Tijdens Ontraxs zullen we een exemplaar van een modulaire ondergrond bij ons hebben, zodat ook die met zowel de ogen als handen bekeken kan worden. Ook zal tijdens de beurs de toelichting op de modulaire ondergronden al in te zien zijn.
Dus wil je meer weten? Zoek ons dan op bij Ontraxs (14- 16 maart), of al tijdens de beurs in Houten op 9 maart.

Afbeelding
De foto toont een close up van de Markenburg klimspiraal module, die straks in het modulaire ondergronden thema opgenomen zal worden.
Voor de oplettende kijker is te zien dat:
- De klimspiraal in N schaal ruimte bied voor 4 sporen. Waarbij de hartlijnen al zijn ingegraveerd in de spiraaldelen.
- De klimspiraaldelen eenvoudig koppelbaar en stelbaar zullen zijn waarbij het dus ook eenvoudig mogelijk wordt om hoogtes en stijgingspercentages naar wens aan te passen.
- Alle lastige klussen al door Markenburg gedaan zijn. Er hoeft dus niet meer gezaagd, afgemeten of (voor)geboord te worden.

Interessant detail:
Lasersnijden is eigenlijk op gecontroleerde wijze met flinke verhitting materiaal wegbranden in lijntjes vormen.
Bij dat proces komt wat roet en rookaanslag vrij. Natuurlijk is met de juiste instellingen, het effect te minimaliseren. Maar zeker bij dikkere materialen, zoals hout, is het nooit helemaal te voorkomen. Roet en rookaanslag vind je in principe altijd op en direct om de snijvlakken. De eventuele aanslag is eenvoudig verwijderbaar met een droge doek of handveger.
Natuurlijk kan het voorkomen dat wat roet ook op de lichtkleurige hout oppervlakten terecht komt door bijvoorbeeld "vieze" vingers.
Wat blijkt is dat deze "roet vingers", zoals we ze maar even noemen, met groot gemak zijn weg te gummen met een normale gum. Handig!
Dat geld ook voor het grootste deel van roet en rookaanslag op de achterkanten van onderdelen.
Nu nog gummen voor het moment we foto's maken, i.p.v. er na. ;-)

m.v.g.

Mark


Love to build realistic... ...let's be kind.

Gebruikersavatar

Hoontje
Berichten: 3398
Lid geworden op: 12 mar 2013 00:37
Locatie: Midden Brabant

Re: Markenburg bouwt verder

Bericht door Hoontje » 01 mar 2019 09:19

Intrigerend product Mark. Ik wacht de verdere ontwikkeling af!

Groetjes


HoontjePlaats reactie